Misteriozni Huawei uređaj za skladištenje podataka radi na revolucionarnom magnetno-električnom principu

OceanStor Arctic je predstojeći, misteriozni Huawei uređaj za skladištenje podataka zasnovan na kombinaciji dve tradicije diskova: magnetno-električnom principu

Misteriozni Huawei uređaj za skladištenje podataka radi na revolucionarnom magnetno-električnom principu

Kineski tehnološki gigant Huawei koji polako, ali sigurno ponovo počinje da dominira na svetskom tehnološkom tržištu, najavio je novi uređaj za skladištenje podataka pod nazivom OceanStor Arctic. Ovaj misteriozni Huawei uređaj radi na magnetno-električnoj tehnologiji diska (MED), koja bi mogla potpuno da promeni tržište skladištenja podataka, donoseći revoluciju u vidu kombinacije tradicionalnih tehnologija koje srećemo kroz HDD (magnetni prncip) i SSD (električni princip).

Iako je Huawei najavio OceanStor Acrtic, dao je samo nagoveštaje o njemu, pa on na polju detalja i dalje ostaje tajna. Ono što, međutim, znamo, je da bi on zbog kombinacije dve tradicionalne metode, trebalo da donese značajno manje troškove i potrošnju energije uopšte, kako u odnosu na HDD, tako i na SSD.

Kako tvrdi kompanija, MED tehnologija nudi kapacitet jednog „reka“ (rack), odnosno kućišta koje prelazi 10 PB sa potrošnjom energije manjom od 2 kW. Proizvod će biti dostupan širom sveta u prvoj polovini sledeće godine, a Huawei dodatno ističe sposobnost ove tehnologije da smanji ukupne troškove povezivanje za oko 20 posto u poređenju sa magnetnim skladištenjem podataka, kao i da smanji potrošnju energije za neverovatnih 90 posto u poređenju sa konvencionalnim hard diskovima.

Brojke koje je predstavio Huawei deluju impresivno, jer danas tipičan 42U rek može da smesti do 288 HDD-ova, koji mogu da skladište do 8,64 PB. Potrošnja energije u takvom slučaju bila bi oko 2,88 kW, pod pretpostavkom da HDD troši 10 W.

Postoje 4U serverski uređaji za skladištenje, poput ASRock Rack 4U100-C612, koji mogu da smeste 100 3,5-inčnih hard diskova i tako skladište do 3 PB podataka pri 1 kW. Deset takvih mašina bi mogle da skladište ogromnih 30 PB – što je znatno bolje nego misteriozni Huawei uređaj kada je u pitanju kapacitet. Međutim, takav uređaj bi trošio jako mnogo energije.

Huawei je dao malo informacija o svom predstojećem OceanStor Arctic-u, ali s obzirom na to da je u  pitanju tehnologija magnetno-električni diska (magneto-electric disk – MED), a ne magnetno-električni „drajv“ (magneto-electric drive), verovatno je da u pitanju nešto što ima magnetne ploče sa trakama (i verovatno se okreće), primećuje Tom’s Hardware.

Deluje da je osnovni princip MED tehnologije magnetno-električni efekat, koji stvara vezu između magnetnih i električnih svojstava materijala. Ipak, nije poznato kako ovo važi za rotirajuće diskove.

S obzirom na opis, jedna od prvih tehnologija koja se dovodi u vezu sa ovom je energetski asistirano magnetno zapisivanje brenda Western Digital, koje se koristi u različitim hard diskovima kompanije. Tu je naravno i „superhibrid“ HDD i SSD, odnosno arhitektura sistema diskova koju su prošle godine predstavile SAD, ali za superkompjutere.

Tačan faktor forme novih Huawei diskova i dalje nije skroz jasna, a takođe nije baš najjasnije kako će Huawei postići čak 90 posto manju potrošnju energije u odnosu na HDD koristeći tehnologiju rotirajućeg medija.

Međutim, to ćemo saznati čim misteriozni Huawei uređaj stigne na tržište, pri čemu MED skladištenje podataka predstavlja značaj tehnološki korak napred, uzevši u obzir da na tržištu ne postoje takvi proizvodi i metode skladištenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi