Na redu je PCIe 7.0 standard i to već iduće godine

PCIe 7.0 standard je na putu za izdavanje u 2025. godini, a to znači da bi SSD uređaji sa brzinom do 60 GB/s trebao biti dostupan u narednim godinama

Na redu je PCIe 7.0 standard i to već iduće godine

Samo jedna PCIe 7.0 magistrala za povezivanje dodatnih komponenti, ima propusni opseg kao četiri PCIe 5.0 magistrale. PCI-SIG upravo je objavio verziju 0.5, a konačna PCIe 7.0 verzija u planu je za objavljivanje 2025. godine. To znači da se uređaji sa podrškom za ovaj standard interfejsa za proširenje matičnih ploča verovatno neće pojaviti do 2026. godine, a 2027 i 2028. verovatno će biti godine u kojima ćemo videti šire uvođenje, piše PCGamer.

Predstojeći PCIe 7.0 interfejs u početku će biti daleko relevantniji za tržište preduzeća, gde će od koristi da imaju aplikacije koje zahtevaju veći propusni opseg, kao što je veštačka inteligencija i umrežavanje. U svakom slučaju, tržište računara nije baš prezasićeno PCIe 5.0 uređajima, a PCIe 6.0 tek treba da uđe u naše računare za igre. PCI Express propusni opseg udvostručuje se svake generacije, tako da će predstojeći PCIe 7.0 doneti maksimalnu brzinu prenosa podataka do 128 GT/s. To je osam puta brže od PCIe 4.0 i četiri puta brže od PCIe 5.0 standarda. To dalje znači da PCIe 7.0 može da donese 512 GB/s dvosmernog protoka preko x16 veze i 128GB/s za x4 vezu.

Više propusnog opsega svakako će biti od koristi za veze između CPU jezgra i čipseta, a to znači da će više integrisanih uređaja, kao što su 10G umrežavanje, Wi-Fi 7, USB 4 i Thuderbolt 4 moći da rade na komercijalnoj matičnoj ploči bez problema. U vremenu koje sledi, PCIe 7.0 x4 SSD mogao bi da se približi sekvencijalnim brzinama prenosa do 60 GB/s. Za to će biti potreban napredak u SSD kontroleru i NAND fleš tehnologijama da bismo videli brzine tog opsega, ali je to za sada samo atraktivan predlog.

Kada je reč o grafičkim kartama, PCIe 4.0 biće dovoljan za naredne godine. PCIe 4.0 x16 veza nije usko grlo za RTX 4090, a Nvidia i AMD nemaju problem da ponude grafike srednjeg opsega sa x8 vezama. Grafičke karte sledeće generacije imaće sigurno podršku za PCIe 5.0, a pitanje je da li će Nvidia, AMD ili Intel preći na PCIe 6.0. Na osnovu svih dostupnih podataka, pitanje je za koliko ćemo vremena videti PCIe 7.0 grafičku kartu, ističe portal.

Proizvođači matičnih ploča trenutno su primorani da spakuju prostorne M.2 slotove na pola ploče. Savremene matične ploče imaju komplikovane električne rasporede i zahtevaju hlađenje. Trenutno, ako želite da dodate novi SSD, često ste primorani da uklonite grafičku kartu i izvadite male šrafove da biste pristupili slotu. To je samo jedan od razloga zašto neki misle da je M.2 SSD loš izbor. Sa druge strane, M.2 SSD poznat je po visokim brzinama čitanja i pisanja podataka.

Iako je u planu za sledeću godinu, ipak će proći nekoliko godina pre nego što se PCIe 7.0 uređaji nađu u prodaji za mase. PCIe 5.0 još uvek nije sveprisutan, da ne govorimo o PCIe 6.0, standardu, a kamoli onda o narednom PCIe 7.  Ipak, interesantno je pričati o tome šta će PCIe 7.0 značiti gejming računarima kako se približavamo 2030. godini.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. hedgehog

    To, daj svake godine noviji, ima da se šibaju PB 🤪

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi