Gejmeri, ne bacajte novac na PCIe 5.0 SSD, stariji modeli i dalje rade sasvim dobro

Iako nam se prodaje ideja da je sada najbolja SSD tehnologija za gejming PCIe 5.0, gejmeri ovu kupovinu komotno mogu preskočiti ako traže povećanje performansi

Gejmeri, ne bacajte novac na PCIe 5.0 SSD, stariji modeli i dalje rade sasvim dobro

Najnovija generacije SSD (Solid State Drive) diskova – PCIe Gen 5 SSD je najbrža iteracija koju smo videli od kad su se ovi diskovi prvi put pojavili 1991. godine. Obećavajući teorijske brzine od 32 GT/s (gigatransfera u sekundi) za NMVe, PCIe 5.0 SSD mogu da postignu 100 posto veće brzine od prethodnih PCIe Gen 4 diskova. Međutim, iako to zvuči veoma impresivno, istina je da sasvim komotno možete preskočiti njegovu kupovinu ukoliko tražite značajno poboljšanje performansi u igrama, bez obzira na to koliko novi SSD-ovi izgledaju brzo na dijagramima testiranja.

Uprkos tome što vam ove tvrdnje možda zvuče nelogično, portal PC World ističe da gejmerima zaista nije potreban PCIe 5.0 SSD, a glavni razlog tome je što njegove velike brzine prenosa praktično skoro uopšte ne utiču na vreme učitavanja igara u poređenju sa PCIe Gen 4 SSD memorijom prethodne generacije.

Postoji više studija slučaja koje na to ukazuju, ali jedan od testova koji se istakao je i onaj koji je obavio portal TheVerge, a otkriva da je vreme učitavanja igara na PCIe Gen 5 SSD-ovima skoro identično onome na Gen 4 SSD-ovima, za igre kao što su CS:GO i Cyberpunk 2077.

Koristeći test CrystalDiskMark 8.0, TheVerge je otkrio da je 2 TB PCIe Gen 5 SSD mogao da učita CS:GO samo o,44 milisekunde brže nego 1 TB PCIe Gen 4. Kod Cyberpunk 2077 naslova, rezultati su bili nešto bolji, ali opet ne u spektakularnom obimu, pošto je PCIe 5.0 SSD završio zadatak za samo 1,06 sekundi brže nego prethodna SSD generacija.

Taj test je doduše u fokusu imao samo vreme učitavanja igara, a u nekim drugim testovima su to bile druge stvari. Tako je u drugom testu 2 TB Crucial T700 Gen 5 SSD postigao brzine pisanja 11,789 MBps i čitanja 12,251 MBps, što je bilo daleko brže od 5000 MBps koje je u brzinama pisanja i čitanja postigao Samsung 1 TB 980 Pro Gen 4 SSD.

Ipak, ova razlika je bitna jer se radi o dva tipa brzine – sekvencijalnim i slučajnim brzinama čitanja/pisanja podataka. Sekvencijalna brzina odnosi se na brzinu kojom disk čita blokove podataka u fiksnom redosledu, što je vrsta brzina koja pruža više koristi kada radite sa velikim datotekama. To je ono što Gen 5 SSD-ovi odlično rade, tako da će u ovom slučaju oni svakako biti bolji nego prethodna, četvrta SSD generacija.

Međutim, brzina koja ima najbitniju ulogu za učitavanje igara je upravo slučajna brzina čitanja/pisanja podataka. To je vrsta brzine koju Gen 4 SSD-ovi mogu skoro da izjednače sa novom PCIe 5.0 generacijom. Ona objašnjava gotovo zanemarljivu razliku između tehnologije PCIe Gen 5 i njenog prethodnika u vremenu učitavanja igara, ali na iznenađenje – sličan rezultat se dobija kada uporedite PCIe Gen 5 SSD sa PCIe Gen 3 diskovima takođe.

Upravo o toj temi, na primer, Intel na svom sajtu objašnjava kako trenutno nisu potpuno iskorišćene sve mogućnosti pete SSD generacije. Ovaj dizjaner i proizvođač čipova kaže da bi PCIe 5.0 SSD zapravo mogao da pruži koristi u gejmingu, posebno u vremenu učitavanja, strimovanju i frejmovima u sekundi, ali da softver dizajniran da iskoristi prednosti tog propusnog opsega, odnosno Microsoft DirectStorage API, nije široko usvojen od strane programera kako bi to bilo moguće.

Neke od igara koje koriste DirectStorage su Forspoken, Ratchet and Clank: Rift Apart, i Diablo IV, ali čak i u njima, vreme učitavanja nije zapanjujuće brže. Iako promena u vazduhu u ovom pogledu ima, kao što mnogi programeri AAA igara već postavljaju minimalne zahteve za svoje najnovije igre na SSD, činjenica je da će to potrajati neko vreme.

U međuvremenu, do tada biste mogli da uštedite gomilu novca, s obzirom na to da će cene SSD diskova ove godine najverovatnije još više skočiti. Uz to, ako se i odlučite za skuplji Gen 5 SSD, ne zaboravite i da morate da izdvojite novac i za novu kompatibilnu matičnu ploču i novi procesor, koji će vas, svi zajedno koštati još stotine i stotine evra. Ukoliko ste trenutno na PCIe Gen 4, možda ne bi bilo loše da sačekate još oko dve godine, kada bi trebalo da izađe PCIe Gen 6, koji je trenutno u fazi finalizacije razvoja. S tim u skladu, tada bi trebalo da dobijete brže učitavanje pojedinih naslova od 0,44 milisekunde.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi