Novi LPCAMM2 format memorije za koji se očekuje da zameni DIMM DDR5 standard

Budućnost leži u LPCAMM2 memoriji i to ne samo kada je u pitanju laptop, već i klasični PC desktop računar, kategoričan je u svojim predviđanjima američki Micron

Novi LPCAMM2 format memorije za koji se očekuje da zameni DIMM DDR5 standard

Videli smo novi format memorije na nekoliko mesta tokom održavanja Computex 2024 sajma, od modula do matičnih ploča. Nije iznenađujuće koliko često je proizvođač memorije Micron spominjao LPCAMM2 format na sajmu i koliko je bio entuzijastičan u vezi sa formatom memorije, koji prvi uvodi na tržište.

“Mislim da budućnost zaista leži ovde, sa LPCAMM2 modulima koji radi na PC računaru koristeći ovaj format,” kaže Dinesh Bahal, potpredsednik i generalni menadžer Micron grupe za potrošače i komponente.

LPCAMM2 je efektivno složen kit memorije. Nudi neke sličnosti sa memorijom koja je zalemljena, dok i dalje može biti zamenjena od strane korisnika. Iz tog razloga, smatra se savršenim rešenjem za sledeću generaciju tankih laptop računara, a Crucial je prvi izašao na tržište sa kompletima od 32 GB i 64 GB.

“Partneri su prevazišli SO-DIMM format modula koji zauzimaju previše prostora i odlučili da počnu sa lemljenjem memorije direktno na štampanu pločui. Problem sa zalemljenom memorijom je taj što se unapred odlučujete o svojoj konfiguraciji i kapacitetu RAM-a.”

LPCAMM2 je format budućnosti za laptop i PC desktop računare

LPCAMM rešava taj problem prilično koncizno, a ukoliko troškovi budu razumni za module u poređenju sa SO-DIMM formatom ili zalemljenim modulima, korisnik bi trebao imati koristi kada kupuje novi laptop sa instaliranom LPCAMM2 memorijom.

Micron veruje da može biti konkurentan u pogledu cene: jedan LPCAMM2 modul zamenjuje dva SO-DIMM modula. Time se smanjuju troškovi u proizvodnji. Takođe, očekuje se da će smanjiti kompleksnost matične ploče, iako to zaista zavisi od samog proizvođača. Jedna tačka na koju kompanija ukazuje, a sa kojom se lično ne slažem u potpunosti, jeste kako, čak i ako je skuplji, proizvođači mogu izmeriti taj trošak naspram dodatne vrednosti koju AI donosi PC računaru i korisniku.

Razumemo poentu, ali još uvek čekamo na tu famoznu AI dodatnu vrednost.

Trenutni LPCAMM2 kitovi su prilično skupi u poređenju sa standardnim SO-DIMM modulima, ali tako je to sa novim tehnologijama. Mada realno u ovom slučaju nema opravdanja.

“Postoje tri stvari za kojima AI žudi kada je u pitanju RAM… širina magistrale, kapacitet i brzina,” tvrdi Praveen Vaidyanathan, iz Micronove poslovne jedinice za računarsko umrežavanje.

Vaidyanathan sugeriše da LPCAMM2 ima rešen zahtev u pogledu širine magistrale i kapacitet, s obzirom na to da je lako skalirati na veće kapacitete, prirodno je dual-channel i radi brže od mnogih DDR5 SO-DIMM standarda od samog početka. Međutim, on tvrdi da je faktor potrošnje  najvažniji.

Ključ je u efikasnijoj potrošnji energije i manjem grejanju

“60% manja potrošnja energije od ekvivalentnog DDR5… Hoćete li početi da stavljate ventilatore u svaki laptop, zar ne? Svi sada streme ka laptop modelima bez ventilatora. Dakle, potrošnja energije će biti velika stvar, zbog čega mislim da će LP[CAMM2] zapravo pobediti DDR5 u narednih nekoliko godina.”

“Naše uverenje je da uvek možete izvući performanse, uvek možete izvući kapacitet, potrošnja će biti faktor odluke.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Takođe smo videli CAMM2 na desktop računarima, kao što je najnoviji Kingston model na Computex 2024 sajmu. Ovi kompleti dolaze sa instaliranim DDR5 memorijskim čipovima, umesto LPDDR5X.

To je zanimljiv slučaj primene. S jedne strane, efikasnija memorija pri velikim brzinama je definitivno bolje rešenje, a efikasnije hlađenje čipova direktno bi omogućilo više prostora za overklokovanje. Mogli biste staviti hladnjak na CAMM2 slično kao na CPU. S druge strane, DIMM-ovi su jednostavni, laki za upotrebu, i proizvođači gejming PC računara, često ne mare mnogo za efikasnost.

Veća potrošnja, više performansi. Lako je videti zašto je tržište igara takvo kakvo jeste u poređenju sa tankim i laganim laptop računarima. Međutim, sa efikasnijim AMD desktop procesorima i Intelom koji verovatno gleda na efikasniji dizajn Arrow Lake modela, pitamo se da li ćemo uskoro videti više proizvoda sa fokusom na energetsku efikasnost.

Naši gejming računari će sigurno morati postati energetski efikasniji u skorijoj budućnosti. Možda bi CAMM2 mogao pomoći u tome, piše PC Gamer

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi