Pojedine Intel Arrow Lake-H specifikacije procurile na internet godinu dana pre lansiranja

Godinu dana pred lansiranje, Intel Arrow Lake-H specifikacije procesora za prenosne računare procurile su na internet: 6-P i 8-E jezgara uz Xe-LPG Plus GPU

Pojedine Intel Arrow Lake-H specifikacije procurile na internet godinu dana pre lansiranja

Spisak uzoraka predstojeće generacije Intel procesora za prenosne računate primećena je na listi isporuke koja se pojavila na internetu i ona otkriva pojedine Intel Arrow Lake-H specifikacije, praktično godinu dana pred njeno objavljivanje. Detalji specifikacija ukazuju na šest jezgara visokih performansi i osam energetski efikasnih jezgara, uz 2 LP E-jezgra sa arhitekturom koju koristi i Meteor Lake.

Pomenutih šest P-jezgara biće zasnovani na Lion Cove arhitekturi, dok će osam E-jezgara biti bazirano na Skymont arhitekturi, dok će dodatna 2 LP E-jezgra usvojiti Crestmont arhitekturu, upravo istu E-Core tehnologiju sa Meteor Lake linije. To znači da će VPU sposobnosti Arrow Lake u odnosu na Lunar Lake, koji će verovatno koristiti Skymont E-Core na oba E i LP E-jezgra, biti malo ograničene.

Osim CPU jezgara, lista otkriva i postojanje GT2 grafike ta drugu generaciju Core Ultra Arrow Lake procesora. Oznaka GT2 odnosi se na integrisani GPU koji u slučaju Meteor Lake linije nudi do 8 Xe-jezgara. Međutim, Intel Arrow Lake-H specifikacije izgleda dolaze sa Xe-LPG Plus jezgrima koja su zapravo sa karakteristikama identična Intel ARC procesorima na grafičkim kartama i uključuju posebne XMX jedinice za poboljšanje Intel Upscaling tehnologije (XeSS).

Listu specifikacija objavio je Twitter (X) nalog @harukaze5719, a informacije je primetio portal Wccftech. Dokumenti otkrivaju i navodni datum lansiranja Meteor Lake linije, koje bi prema njemu trebalo da bude 14. decembra.

Ranije informacije o Intel Arrow Lake-H liniji ukazuju da bi ona trebalo da sadrži pomenute Lion Cove P-Core i Skymont E-Core arhitekture, pri čemu će čipovi biti izrađeni na Intel 20A proizvodnom procesu koji tehnički odgovara procesu izrade na 5 nm. Međutim, kompanija tvrdi da ovaj proces može da stane na crtu sa TSMC 2 nm procesom proizvodnje čipova. Za GPU, analitičari očekuju da će biti napravljen upravo na TSMC proizvodnom procesu na 3 nm. Uz to, uključivanje posebnog VPU dela koji treba da počne sa Meteor Lake linijom je uzbudljivo s obzirom na to da bi trebalo da otvori ogromne mogućnosti u oblasti veštačke inteligencije na nivou potrošača.

Ipak, ne treba zaboraviti da su ove informacije nepotvrđene i da Intel Arrow Lake-H specifikacije zvanično neće izaći još barem godinu dana, dakle, pred samo lansiranje ove linije procesora. Međutim, prema onome što znamo do sada, deluje da će one pružiti solidne performanse svojim korisnicima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi