Pregled svih objavljenih Snapdragon Copilot+ laptopova

Prvi talas Copilot+ laptopova sa Snapdragon čipsetom dostupan od 18. juna uključuje modele od Dell-a, HP-a, Acer-a i drugih, koji obećavaju revolucionarne promene u načinu interakcije s računarima

Pregled svih objavljenih Snapdragon Copilot+ laptopova

U očima Microsofta dolazi nova era, jer je prvi talas Copilot+ PC računara dostupan od 18. juna. Ova “nova klasa Windows PC računara”, kako ih opisuje izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, sadrži hardver dizajniran da obavlja što više generativnih AI procesa lokalno, umesto da se oslanja na data centre.

Ovi laptopovi svi imaju Arm-bazirani Snapdragon čipset od Qualcomma koji uključuje neuralnu procesorsku jedinicu (NPU) za obavljanje ovih zadataka. Microsoft je naveo da Copilot+ PC računari moraju imati najmanje 40 TOPs (tera operacija u sekundi) performansi NPU, kao i najmanje 16GB RAM-a i 256GB skladišta. Svaki od laptopova ima i posvećeno Copilot dugme na tastaturi i svi obećavaju izvanredno trajanje baterije.

Ovi Copilot+ PC računari bi mogli značajno promeniti način na koji komuniciramo sa računarima, donoseći upotrebu prirodnog jezika za niz svakodnevnih zadataka. Novi sloj Windows 11 uključuje desetine duboko integrisanih AI modela. Ovi modeli mogu obavljati sve vrste procesa, uključujući automatsku obradu fotografija, titlovanje i prevođenje u realnom vremenu za uživo i unapred snimljene video zapise, poboljšanje grafike za igre, generisanje slika, sažimanje teksta i još mnogo toga.

Mnogi Copilot+ PC računari su dostupni od 18. juna, a Microsoft planira da postepeno uvodi najavljene funkcije u narednim mesecima. Dell, Acer i HP su među prvim proizvođačima koji će proizvoditi Copilot+ PC računare, mada i Microsoft ima svoje modele. Pogledajmo prve laptopove koji nose novu oznaku.

Surface Laptop

Novi Surface Laptop bio je prvi Copilot+ PC detaljno predstavljen na Microsoft događaju održanom u maju. Ažurirani PC ima sve AI funkcije koje biste očekivali, jer je to uređaj samog Microsofta. Touch ekran Surface Laptopa može dostići 600 nita osvetljenja, sa dostupnim opcijama od 13,8 i 15 inča, a tu je i Full HD kamera integrisana u okvir. Microsoft kaže da je laptop 80 posto brži od prethodne generacije, sa baterijom koja može trajati do 22 sata po punjenju. Tu je naravno i Copilot taster, kao i haptički touchpad. Surface Laptop startuje od 1.000 dolara.

Surface Pro

Microsoft je odustao od svoje stare numeričke nomenklature za Surface hibridne uređaje. Na osnovu prethodnih modela, najnovija verzija bi trebala biti nazvana Surface Pro 10, ali se jednostavno zove Surface Pro. Microsoft kaže da je novi Surface Pro neverovatnih 90 posto brži od Surface 9, koji je već bio prilično brz. Tu je takođe OLED verzija koja se može pohvaliti “gotovo beskonačnim” kontrastom između dubokih crnih i svetlijih boja.

Kompanija se takođe hvali da je prednja kamera najbolja koju su ikada kreirali, sa fantastičnim performansama pri slabom osvetljenju. Zadnja kamera može snimati 4K video. Novi dizajn Flex tastature radi bez obzira na to da li je fizički povezan sa 2-u-1 uređajem, tako da možete postaviti stvari kako god želite. Ostale funkcije uključuju prilagodljivi haptički touchpad, Wi-Fi 7 i povećanu podršku za više monitora. Novi Surface Pro počinje od 1.000 dolara.

Acer Swift 14 AI

Ovo je Acerova verzija Copilot+ PC računara iz linije Swift laptopova. Ovaj laptop ima 14,5-inčni, 2,5K touch ekran, Wi-Fi 7, do 32GB RAM-a i do 1TB SSD prostora. Sve ovo je smešteno u prilično privlačno metalno kućište koje teži 1,36 kg. Acer takođe obećava trajanje baterije do 26 sati. Acer Swift 14 AI biće dostupan u julu, sa početnom cenom od 1.100 dolara.

HP Omnibook X

HP je oživeo svoju nekada popularnu liniju Omnibook laptopova i ažurirao je za doba AI. Omnibook X dolazi sa Snapdragon X Elite CPU-om, sa do 12 jezgara i maksimalnom brzinom od 3,4 GHz. Qualcomm Hexagon NPU pokreće AI funkcije, a Adreno GPU upravlja vizuelnim aspektima. Možete konfigurirati ovaj laptop sa do 32GB RAM-a i do 2TB SSD skladišta.

Omnibook X ima 14-inčni multitouch 2,2K ekran, dvostruke zvučnike sa HP Audio Boost tehnologijom i povezivanje sa opcijama do Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4. Laptop je dostupan odmah po početnoj ceni od 1.150 dolara. HP AI PC računare je lako prepoznati zahvaljujući novom logotipu.

HP EliteBook Ultra G1q

Omnibook X nije jedini Copilot+ PC koji je HP najavio. Kompanija je takođe predstavila poslovno orijentisani EliteBook Ultra G1q. Ovaj laptop takođe koristi Snapdragon X Elite CPU, zajedno sa NPU-om sposobnim za više od 40 TOPs, što znači da bi trebalo da brzo obavlja AI zadatke. Novi EliteBook Ultra može obavljati sve uobičajene chatbot/digitalni asistent stvari, ali Poly Camera Pro softver sada radi na NPU, tako da nećete trošiti snagu CPU-a kada koristite alate poput zamućivanja pozadine i virtuelnih pozadina tokom video poziva.

Ovaj PC takođe uključuje premium zaštitu za odbranu od pokušaja phishinga i malver napada na nivou firmvera. Tu je 14-inčni, 2,2K touch ekran i baterija koja se puni do 50 posto za samo 30 minuta. Međutim, ostajete sa 16GB RAM-a koji je zalemljen, a skladište dostiže maksimalno 1TB. EliteBook Ultra G1q je dostupan kreće od 1.700 dolara.

Lenovo Yoga Slim 7x

Lenovo Yoga Slim 7x sadrži Snapdragon X Elite čip i 14-inčni ekran koji pokriva 100 posto DCI-P3 gamuta boja  i pruža do 500 nita osvetljenja. Okviri su tanki, tu je četvorostruki mikrofonski sistem i ima početnu težinu od 1.28 kg. Lenovo je čak uspeo da ugradi ventilatore za hlađenje. Tu je i 70Wh baterija koja bi trebala lako trajati ceo radni dan (osim ako ne igrate igre ili ne uređujete mnogo video zapisa). Yoga Slim 7x počinje od 1.300 dolara.

Kompanija ima još jedan AI PC koji dolazi, ThinkPad T14s Gen 6, ali koji će pripadati nešto višem segmentu i biti više namenjen poslovnim korisnicima.

Samsung Galaxy Book4 Edge Serija

Galaxy Book serija dobija AI osveženje. Samsung Galaxy Book4 Edge serija dolazi u nekoliko varijanti, sa veličinama ekrana od 14 inča do 16 inča. Svi imaju AMOLED panele sa 3K rezolucijom i osvežavanjem do 120Hz. Sistemi rade na Snapdragon X Elite procesorima. Svaka verzija uključuje i HDMI 2.1 izlaz, dva USB-C porta i 3,5mm priključak za slušalice. Pored toga, model od 16 inča ima USB-A port, čitač microSD kartica i numeričku tastaturu.

Postoji i Pro verzija dostupna sa najmoćnijom, 3,8GHz Snapdragon X Elite varijantom i 1TB skladišta (umesto 512GB), ali samo ako se odlučite za format od 16 inča. Ovi laptopovi počinju od 1.350 dolara.

ASUS Vivobook S 15

Ovaj ultratanki laptop od 15,6 inča je pokretan Snapdragon X Elite procesorom i uključuje kolekciju AI aplikacija koje je razvio sam ASUS. AiSense kamera funkcija detektuje kada je neko ispred ekrana i zatamnjuje ekran kada se osoba udalji kako bi sačuvala bateriju. Ovo se takođe koristi za automatsko zaključavanje i otključavanje računara. Ovaj Vivobook je takođe prvi ASUS laptop koji ima StoryCube, što je sopstveni AI asistent koji pomaže u “upravljanju svim digitalnim resursima”.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Što se tiče standardnih specifikacija, ima 15,6-inčni OLED ekran, sa 3K rezolucijom i brzinom osvežavanja od 120 Hz. Tu je Harman Kardon sertifikovani audio sistem sa multi-dimenzionalnim Dolby Atmos zvukom, solidan niz portova i 70Wh baterija sa obećanjem da će trajati preko 18 sati po jednom punjenju. Ove laptopove možete opremiti sa do 1TB internog skladišta i do 32GB RAM-a. Iznenađuje što kompanija nije imala Zenbook spreman za ovu priliku, s obzirom da je prošlogodišnji model prilično jako promovisao AI.

Puno Dell PC računara

Dell je čini se najaktivniji od svih proizvođača, jer je već postrojio najmanje pet Copilot+ PC računara. Pre svega, tu je AI osveženje XPS 13 sa Snapdragon X Elite čipom. Ovaj laptop uključuje elegantan, minimalistički dizajn sa kućištem od obrađenog aluminijuma. Tu je funkcionalni red  osetljiv na dodir koji se prebacuje između medijskih kontrola i funkcijskih tastera, kao i opcija za 3K touch ekran. Možete ubaciti do 2TB SSD skladišta i 64GB memorije u ovaj model. Najnoviji XPS 13 počinje od 1.300 dolara i dostupan je sada.

Kompanija je takođe osvežila svoju liniju Inspiron laptopova. Inspiron 14 i Inspiron 14 Plus oba sadrže Snapdragon X Plus procesore. Inspiron 14 Plus deluje malo moćniji u pogledu CPU-a, sa 10 jezgara i brzinama do 3,4GHz. Najnoviji Inspiron 14 Plus počinje od 1.100 dolara. Dell će objaviti informacije o cenama i dostupnosti za standardni Inspiron 14 Copilot+ PC u narednim mesecima.

Za poslovne korisnike, Dell će imati Latitude 5455 i Latitude 7455, koji su derivati trenutnih Latitude 5450 i 7450 notebook računara. Velika promena ovde je što će oba nova modela biti pokretana Snapdragon X Plus čipovima, sa 7455 koji nudi opciju za vrhunski Snapdragon X Elite. 7450 ima 360-stepeni 2-u-1 dizajn i reklamira se kao “najtanji Latitude laptop ikada.”

Informacije o cenama i dostupnosti ovih modela dobićemo kasnije ove godine. Ako se pitate šta je sa drugim PC kompanijama, ovo je samo prvi talas Copilot+ PC računara, dok ih je još sigurno na putu. Koliko će sama Windows on Arm platforma biti popularna, ostaje da vidimo, ali sudeći po inicijalnim reakcijama, i proizvođači i korisnici u nju ulažu velike nade, prenosi Engadget.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi