Qualcomm najavljuje Snapdragon XR2+, unapređeni čipset za VR naočare pred CES 2024

Još tehnoloških poslastica stiže na CES 2024, a među njima i Qualcomm najavljuje Snapdragon XR2+, unapređeni čipset za VR naočare virtuelne realnosti

Qualcomm najavljuje Snapdragon XR2+, unapređeni čipset za VR naočare pred CES 2024

Američki dizajner čipova Qualcomm najavljuje Snapdragon XR2+ čipset, kao nadogradnju standardnog XR2 Gen 2 čipa koji je predstavljen u septembru 2023. godine. On će zvanično biti predstavljen na predstojećem tehnološkom sajmu CES 2024, a namenjen je VR i MR naočarima, kao i drugim nosivim uređajima.

Novi čipset Snapdragon XR2+ Gen 2 podržava rezoluciju od 4,3K po „jednom oku“ na naočarima, u poređenju sa prethodnom verzijom koja je imala 3K. Novi čip, kako najavljuje Qualcomm može da integriše do 12 kamera istovremeno za praćenje tela i funkciju Passthrough.

Ova funkcija omogućava da izađete van svog pogleda u VR uređaju, kako biste videli pogled na okolinu u realnom vremenu. Uz to, kompanija obećava da će uređaji sa ovim čipom moći da uđu u funkciju Passthrough u punoj boji za manje od 12 ms.

Kada su u pitanju standardne specifikacije, Snapdragon XR2+ Gen 2 može da obradi sadržaj do 90 fps. Ovaj čip takođe predstavlja poboljšanje u sirovoj snazi, sa približnim povećanjem CPU brzine od 20 procenata i GPU brzine od 15 procenata u odnosu na prošlogodišnji čip. Važno je napomenuti da su sve ove funkcije integrisane u jednom čipu kako bi se sačuvalo prostora, što nije lako postići u većini VR naočara.

Qualcomm će na CES sajmu izgleda predstaviti samo čip, pošto nije najavio nikakve uređaje koji će ga koristiti. Međutim, kompanija je izjavila da radi na nečemu sa kompanijama Samsung i Google što će uključivati XR2+ Gen 2. Prethodni XR2 Gen 2 čip pokreće nedavno lansirane Meta Quest 3 VR naočare, pa očekujemo da će ova nadogradnja omogućiti još moćnije samostalne VR naočare u bliskoj budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi