Qualcomm tvrdi da je nadmašio Intel u pogledu AI performansi

Kompanija Qualcomm tvrdi da je njen SoC za laptopove Snapdragon 8cx Gen 3 čip nadmašio Intel procesore u AI zadacima po brzini

Qualcomm tvrdi da je nadmašio Intel u pogledu AI performansi

Programski kod koji pokreće zadatke veštačke inteligencije (AI) optimizovan je tako da iskoristi kompletne mogućnosti Snapdragon 8cx Gen 3 čipseta za laptop računare. Zbog toga brže pokreće i izvršava AI procese čime je nadmašio Intel čipove, tvrdi Qualcomm.

To znači da će laptop računari sa ovim Qualcomm čipsetom kao što je Lenovo ThinkPad X13 i Microsoft Surface Pro 9, postati privlačniji entuzijastima za veštačku inteligenciju, prenosi DigitalTrendsDaily.

Qualcomm čip nadmašio Intel – šta to znači?

Kompanija Qualcomm i Microsoft su se tokom održanog događaja za programere „Microsoft Build 2023“ udružile da bi unapredile obradu veštačke inteligencije na Snapdragon platformi, koristeći pritom kompletan paket CPU, GPU i NPU (neuralna procesorska jedinica) jezgara na Windows 11 računarima baziranim na ARM arhitekturi.

Ideja im je bila da se izgradi hibridni pristup koji bi bio brži i efikasniji u radu, pritom im nije bila namera da zamene proračune klastera u “cloud-u” ili server klasu procesora.

Snapdragon 8cx Gen 3 postigao je rezultate koji sa integrisanim GPU jezgrom pokazuju dva i po puta veću brzinu od Intel Core i5-1235U procesora 12. generacije. To poređenje je dobro, s obzirom na to da se smatra da su ova dva čipa različitih proizvođača u istoj klasi. No, pokazalo se da je Intel brži u opštem delokrugu rada, merenom prilikom testiranja sa UL Procyon AI Inference Benchmark softverom za Android operativne sisteme.

Na istom testiranju, Qualcomm Hexagon procesor je takođe pokazao svoju vrednost na polju upotrebe veštačke inteligencije – poboljšanje kvaliteta slike je trajalo manje od pola sekunde, dok je povećanje rezolucije slike obavio 12x brže od običnog procesora zahvaljujući AI asistenciji. 

Intel je itekako svestan činjenice koliko je bitno prisustvo namenskih AI jezgara, pa je u svoju sledeću generaciju Intel Core Meteor Lake procesora, odlučio da ugradi namenska AI jezgra.U međuvremenu, Snapdragon tvrdi da njegov Snapdragon 8cx Gen 3 brži od Intelovih mobilnih procesora 12. generacije sa malom potrošnjom energije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi