Samsung Galaxy S24 i električni Audi Q8 e-tron će koristiti slične baterije

Iako za novu seriju Samsung Galaxy S24 telefona treba da čekamo još bar deset meseci, već su se pojavile informacije o tehnologiji baterije u ovim telefonima

Samsung Galaxy S24 i električni Audi Q8 e-tron će koristiti slične baterije

Proces razvoja komponenata nove Samsung Galaxy S24 serije već bi trebao biti gotov ukoliko ova kompanija planira da na vreme izbaci svoju novu premijum seriju telefona naredne godine. Prema izveštaju korejskog portala The Elec, novi Samsung telefoni bi mogli da uvedu potpuno novu tehnologiju baterija u industriju pametnih telefona.

Samsung SDI divizija, koja je zadužena za razvoj baterija, prema ovom izveštaju, planira da pređe sa dosadašnjih na slojevite baterije u pametnim telefonima. Umesto promene hemijskog sastava postojećih baterija, slojevite baterije imaju drugačiji raspored ćelija, koji utiče na veću energetsku gustinu, odnosno dobija se veći kapacitet iz iste zapremine baterije.

Jedan od automobila koji koristi sličnu tehnologiju baterija je električni Audi Q8 e-tron, kako bi proizvođač automobila uspeo da ubaci bateriju kapaciteta 114 kWh, dok kinesti proizvođač baterija CATL ima i bateriju kapaciteta 140 kWh, korišćenjem ove tehnologije.

Naravno, pametni telefoni i njihove baterije zahtevaju drugačije specifikacije i okruženje od onih u električnim automobilima, ali izveštaj navodi da bi promena tehnologije mogla da omogući 10% bolji kapacitet, što je zaista impresivan podatak. Primera radi, to znači da bi baterija od 5.000 mAh koju ima S23 Ultra mogla da „skoči“ na 5.500 mAh, ali i da proizvođač koristi manje ćelije kako bi napravio kompaktnije telefone, što je posebno interesantno za Galaxy Z seriju.

Ukoliko Samsung SDI pređe na novi sistem slojevitih baterija, to bi bio veliki udarac za LG Energy, glavnog konkurenta koji koristi isti metod za svoje baterije. Sammobile navodi da se pominju dva moguća partnerstva za novu tehnologiju. Jedno podrazumeva da će Samsung i dve korejske kompanije sklopiti sporazum za razvoj malih slojevitih baterija, dok drugo partnerstvo podrazumeva zajednički poduhvat sa dva kineska rivala. U svakom slučaju, ova situacija nikako ne ide na ruku kompaniji LG Energy.

Samsung SDI bi trebao da razvije potrebnu opremu za nove baterije u svojoj fabrici u Čeonanu u Južnoj Koreji, a izveštaji potvrđuju da dve kineske kompanije otvaraju kancelarije u Južnoj Koreji kako bi imale bolju komunikaciju sa Samsung SDI. Štaviše, jedan od dva partnera, Shenzhen Yinghe Tech, već je isporučio opremu za slojevite baterije kompaniji Samsung SDI, nakon što je pokrenuo probnu liniju za novi proizvodni proces u fabrici u Tjenđinu.

U svakom slučaju, kada su novi telefoni u pitanju, obično baterije budu stvari o kojima se prvo sazna najviše, jer proces razvoja traje dugo i velike su šanse da nešto procuri. Za sada se nagađa da će S24 Ultra ostati bez jedne kamere, da neće biti Samsung Galaxy S24 Plus modela naredne godine, kao i da ćemo ostati na Snapdragon čipovima i sa novom generacijom telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi