SMIC uspešno osvojio 5 nm proces, prvi primerci se ugrađuju u Huawei 70 Mate

Uprkos nametnutim tehnološkim sankcijama zapadnih zemalja, SMIC i Huawei su uspešno osvojili 5 nm postupak proizvodnje procesora

SMIC uspešno osvojio 5 nm proces, prvi primerci se ugrađuju u Huawei 70 Mate

SMIC je ključni proizvođač Huawei Kirin čipova kao što su Kirin 9000S i 9010. Oba čipseta se proizvode u starijoj, 7nm tehnologiji izrade, dok se istovremeno pominje činjenica da ova kineska kompanija ulaže velike napore u razvoj sopstvenog, unapređenog  procesa izrade čipova koji će koristiti 5 nm tehnologiju pakovanja tranzistora.

Novi izveštaji koji je objavio Business Korea i Hankyung sada sugerišu da je SMIC uspešno osvojio ovu svojevrsnu prekretnicu u tehnologiji proizvodnje čipsetova savremenih karakteristika. To konkretno znači da je njihov 5nm proces, sada spreman za proizvodnju čipova.

SMIC osvojio 5 nm tehnologiju, uprkos nametnutim zabranama

U pitanju je veliki podvig, posebno imajući u vidu izazove u pogledu proizvodne infrastrukture sa kojima se SMIC susreće zbog nametnutih američkih izvoznih ograničenja. Izveštaji sugerišu da se novi SMIC 5 nm proces oslanja na stariju generaciju litografije „dubokog ultraljubičastog zračenja“ (DUV) umesto naprednije EUV tehnologije.

Tehnologija „ekstremnog ultraljubičastog zračenja“ ili EUV litografija, koristi ultraljubičasto svetlo ekstremno male talasne dužine od oko 13.5 nm. Manja talasna dužina dozvoljava kreiranje silicijuma finih karakteristika, omogućavajući proizvodnju bržih i energetski efikasnijih čipova. Kao rezultat toga, EUV se smatra neophodnim za proizvodnju čipova naprednog dizajna.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Razlog zbog koga SMIC ne može da koristi EUV tehnologiju leži u tenzijama između SAD i Kine. Kompanija ASML, koja je glavni svetski dobavljač EUV litografskih mašina, zbog sankcija koje je uvela američka vlada na izvoz napredne opreme, nema mogućnosti za isporuku savremenih mašina kineskim proizvođačima silicijuma kao što je SMIC. Shodno tome, SMIC mora da se osloni na DUV litografiju za proizvodnju 5 nm procesora.

Uprkos zabrinutosti za kvalitet proizvedenog silicijuma i stopu ispravnosti proizvedenih čipova, Huawei će koristiti ove procesore na svojoj predstojećoj seriji Mate 70 flegšip telefona. Pored toga, šuška se i o izlasku novog Huawei laptop računara sa Kirin čipom za koji se tvrdi da će karakteristikama i performansama parirati Apple M2 procesoru. Ostaje da se vidi da li ove glasine imaju utemeljenje i u konkretnim naporima kineskog elektronskog diva, prenosi Gizmochina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Tensor G4 na aparatima

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi