Snapdragon 8 Gen 5 - jezgra visokih performansi rade na frekvenciji od čak 5 GHz

Preliminarne specifikacije Snapdragon 8 Gen 5 procesora otkrivaju da radni takt jezgra visokih performansi iznosi čitavih 5,0 GHz, donoseći značajan skok u brzini u odnosu na prethodnu generaciju Snapdragon čipova

Snapdragon 8 Gen 5 - jezgra visokih performansi rade na frekvenciji od čak 5 GHz

Dok Snapdragon 8 Gen 4 tek što nije izašao, stižu nezvanične informacija iz uglednog Weibo izvora koje već preusmeravaju svetlo pozornice na njegovog naslednika, Snapdragon 8 Gen 5. Prema ovom izvoru, Snapdragon 8 Gen 5 će imati istu konfiguraciju kao prethodnik – sa 2 jezgra za super performanse i 6 jezgara za efikasnost, ali sa značajnim povećanjem radne frekvencije.

Novopristigle informacije sugerišu da će „Performance“ jezgra, kodnog naziva Pegasus, dostići frekvenciju od impresivnih 5,0 GHz, dok će jezgra za efikasnost raditi na 4,0 GHz. Ovo je znatno unapređenje brzine u poređenju sa Snapdragon 8 Gen 4, čiji se radni takt za jezgra performansi očekuje na 4,32 GHz dok bi efikasna jezgra trebala da rade na 3,53 GHz.

Međutim, postoji mogućnost da će ovako visoki taktovi važiti samo za verziju Snapdragon 8 Gen 5 izrađenu na unapređenom TSMC N3P proizvodnom procesu. Qualcomm je ranije nagovestio da planira da koristi dve fabrike za proizvodnju svog budućeg flegšip procesora: TSMC i Samsung Foundry. To znači da će verzija čipa namenjena za Samsung Galaxy uređaje možda biti izrađena na Samsungovom SF2 procesu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iako vrednosti radnog takta za Samsung verziju još nisu poznate, glasine sugerišu da bi SF2 proces mogao biti podjednako moćan, pa bi i ova verzija čipa mogla dostići ili čak premašiti performanse verzije izrađene u TSMC pogonima.

Međutim, ruku na srce još uvek je rano govoriti o Snapdragon 8 Gen 5 čipsetu, preliminarne informacije samo sugerišu da bi ovaj čip mogao doneti značajan skok u performansama u odnosu na prethodnika i to je za sada sve, prenosi Gizmochina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi