Sony tiho povukao 8K logotip sa PlayStation 5 kutije

Sony je uklonio 8K logotip sa PlayStation 5 kutije, ukazujući na odustajanje od hvaljenja 8K kompatibilnosti, funkcije koja nikad nije aktivirana. Promena dolazi u trenutku kada su 8K televizori i sadržaj i dalje retki

Sony tiho povukao 8K logotip sa PlayStation 5 kutije

Godinama nakon svog prvog izdanja, izgleda da se Sony tiho povukao od jedne od hrabrijih tvrdnji koju je prvobitno izneo o PlayStation 5 konzoli.

Pored logotipa koji prikazuju kompatibilnost konzole sa HDR sadržajem i njenu sposobnost rada sa 120Hz 4K ekranima, PS5 je lansiran sa kutijom koja je takođe imala 8K logotip. Međutim, to više nije slučaj.

Do sada je značku koristio da ukaže na to da je konzola tehnički kompatibilna sa 8K televizorima i sadržajem – dve stvari koje su i dalje retke. Ali, iako tehnički može da pruži izlaz na 8K, Sony nikada nije aktivirao ovu funkciju, što znači da konzola zapravo to ne može trenutno da uradi.

8K je prevelik zalogaj za Sony PlayStation 5

Dakle, možda shvatajući da nema smisla hvaliti se funkcijom koju konzola verovatno nikada neće dobiti, Sony je promenio kutiju tako da više ne sadrži 8K logotip. Zapravo, ovo se možda desilo pre nekog vremena, ali je to primetio John Linneman iz Digital Foundry-ja na X ove nedelje kada je kupio novu konzolu.

Verovatno je ipak da se to desilo relativno nedavno, jer postoji mnogo primera PS5 Slim-a, koji je lansiran krajem 2023. godine, sa 8K logotipom na kutiji. U stvari, ako kupujete od prodavaca kao što su Amazon ili neki drugi online prodavac, velike su šanse da će kutija i dalje imati 8K na sebi – Sonyjeva sopstvena prodavnica sada prodaje verzije bez tog logotipa.

Čak i bez obzira na činjenicu da funkcija još uvek nije aktivirana, samo je jedna igra ikada bila objavljena na PS5 koja podržava 8K – indie naslov pod nazivom The Touryst.

Da li je hvaljenje kompatibilnošću pomoglo da se malo podigne prodaja, može se samo nagađati, ali u svakom slučaju, igranje u 8K na PS5 nije moguće. Možda će se logo ponovo pojaviti ako se kasnije ove godine pojavi dugoočekivani PS5 Pro, čak i ako 8K televizori ostaju izuzetno retki i skupi.

Ono što je simptomatično je da Sony-u nije strano obećavanje, pa povlačenje funkcija, jer im ovo nije prvi put da tako nešto rade. Pre nekoliko godina, proizvođač je odustao od naknadne implementacije VRR funkcije na svojim LCD baziranim televizorima, iako su modeli uveliko reklamirani sa podrškom za nju, a kupci i posle godinu dana nisu dobili obećano, piše T3.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Mogu i 4K 120.

  2. Da znaš, HDR neka ostave, to funkcioniše... 😁

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi