Trenutno najjeftiniji Wi-Fi 7 ruter je ovaj TP-Link od samo 99 dolara

TP-Link Archer BE3600 je najjeftiniji Wi-Fi 7 ruter po ceni od 99 dolara, ali dolazi bez 6 GHz opsega, što znači da ne pruža sve prednosti Wi-Fi 7 standarda

Trenutno najjeftiniji Wi-Fi 7 ruter je ovaj TP-Link od samo 99 dolara

TP-Link je predstavio Archer BE3600, Wi-Fi 7 ruter po ceni od samo 99 dolara, što ga čini ubedljivo najjeftinijim takvim ruterom koji smo do sada videli, a otkako su prvi ruteri sa novim i bržim Wi-Fi 7 standardom počeli da pristižu počev od prošle godine.

Međutim, uz pristupačnost dolaze kompromisi, pa je možda bolje sačekati neku bolju opciju. Zašto?  Ovaj ruter nema novi 6 GHz opseg kao njegovi skuplji rođaci ili čak mnogi Wi-Fi 6E ruteri koji su već dostupni na tržištu. Kao rezultat toga, za mnoge korisnike, novi TP-Link ruter verovatno neće značajno ubrzati preuzimanje podataka u poređenju sa starijim ruterom.

Nove funkcije mogu doneti mali porast propusnog opsega ili stabilniju vezu nego ruteri izrađeni prema starijim specifikacijama u zagušenim područjima elektronskog smoga, zahvaljujući načinu na koji Wi-Fi 7 upravlja svojim tokom podataka.

Međutim, bez prednosti 6 GHz opsega i talasne dužine sa širim kanalima i mnogo više neiskorišćenog prostora, nećete videti multi-gigabitne prednosti koje se promovišu u marketingu za Wi-Fi 7 standaru. Ukoliko imate multi-gigabitnu internet vezu, verovatno biste trebali razmisliti o nečemu malo skupljem.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ipak, postoje stvari koje treba voleti kod ovog rutera. Dva od njegovih pet Ethernet portova nude veze od 2.5 Gbps, što je retkost po ovoj ceni. Takođe podržava Multi-Link Operation, što neće toliko povećati propusni opseg (opet: jer nema 6 GHz opseg), ali bi moglo značiti stabilniju vezu za uređaj sposoban za Wi-Fi 7 poput telefona ili VR slušalica — ako jedan opseg zakaže ili je previše zauzet, vaš budući uređaj može se prebaciti na drugi. Takođe podržava Wi-Fi Alliance EasyMesh standard, što znači da može praviti mesh mreže sa ruterima drugih brendova koji takođe podržavaju ovaj standard.

Najznačajnija stvar kod ovog rutera je što nudi Wi-Fi 7 za manje od 100 dolara. To je prvi takav slučaj, i to sa prilično velikom razlikom — donja granica trenutno je uglavnom oko 300 dolara u slučaju TP-Link Deco BE63 ili Archer BE550 modela, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi