Trka procesora za Windows on Arm se zahuktava, MediaTek izaziva Qualcomm

MediaTek planira da se uključi u trku za AI PC i Windows on ARM platformu

Trka procesora za Windows on Arm se zahuktava, MediaTek izaziva Qualcomm

Intel, Nvidia, AMD i Qualcomm su poznata imena u svetu procesora, ali 2025. godine, popularna ali manje poznata kompanija MediaTek bi mogla da im se pridruži. Prema izveštajima Reuters-a, tajvanska kompanija trenutno priprema AI PC čipset koji će biti lansiran krajem 2025. godine, specifično namenjen za Windows on ARM računare. Trenutno je Qualcomm Snapdragon X Elite glavna tema, za koji se tvrdi da može da parira MacBook Air-u, a MediaTek želi deo tog tržišta.

Prema Reuters-u, novi MediaTek čip će navodno biti usmeren na isti Microsoft Copilot Plus PC program koji je Qualcomm pokrenuo sa Microsoftom.

MediaTek vreba svoju šansu na Windows on Arm tržištu

Izgleda da sada postoji prilika za proizvođače čipova kao što je MediaTek, s obzirom na to da se ove godine završava ekskluzivni ugovor između Microsofta i Qualcomm-a za Windows verzije zasnovane na Arm arhitekturi.

MediaTek nije jedina kompanija koja koristi završetak Qualcomm-ovog ugovora; Nvidia i AMD takođe planiraju da ponude Arm PC čipove 2025. godine. Međutim, taj Nvidia čip može biti delimično MediaTek hardverom. To smo čuli u izveštaju tajvanskih United Daily News prošlog meseca, a Reuters sada potvrđuje da MediaTek pomaže u dizajnu i izradi tog specijalnog procesora. Postoje čak i glasine da MediaTek i Nvidia možda rade na čipu za igrice za prenosne gejming kozole poput Steam Deck-a.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zašto bi Nvidia uopšte trebala MediaTek asistenciju kada već pravi svoje Arm čipove? Nintendo Switch koristi Nvidia Tegra čipove od samog početka. Nismo sasvim sigurni. MediaTek je „fabless“ proizvođač čipova, što znači da ne proizvodi čipove samostalno. Što se tiče MediaTek-ovog sopstvenog čipa, Reuters kaže da se služi referentnim Arm dizajnom, što verovatno znači da usvaja već dizajnirana procesorska jezgra kompanije Arm, umesto nečega što je MediaTek sam osmislio.

A što se tiče „gotovog dizajna“ jezgara, on bi mogao da se nađe u procesorima još jednog Windows on Arm proizvođača i konkurenta kompaniji Qualcomm. “Izvršni direktori Arm-a su rekli da je jedan od njihovih kupaca koristio gotov dizajn kako bi napravili procesor za devet meseci i čiji je dizajn već završen, što svakako nije slučaj sa MediaTek čipom,” piše Reuters.

Izgleda da se stvari ponovo zahuktavaju u prostoru laptop računara, jer sve više proizvođača želi svoj deo „Windows on Arm“ kolača!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi