MediaTek i Nvidia udružuju snage kako bi napravili konkurenta Snapdragon X Elite procesoru

Dizajneri čipova, kompanije sa Tajvana i iz SAD – MediaTek i Nvidia navodno rade na zajedničkom procesoru koji će biti konkurencija Snapdragon X Elite čipu

MediaTek i Nvidia udružuju snage kako bi napravili konkurenta Snapdragon X Elite procesoru

Snapdragon X Elite čip američke kompanije Qualcomm, uskoro će dobiti konkurenciju na polju Arm AI procesora, jer su se dizajneri čipova MediaTek i Nvidia po svemu sudeći udružili kako bi napravili zajednički proizvod. Čip koji će ove dve kompanije zajedno lansirati navodno će biti gotov u trećem kvartalu ove godine, a proizvodiće ga tajvanska fabrika TSMC na svom 3 nm proizvodnom procesu.

Ovaj neimenovani čip navodno će koštati 300 dolara po komadu, što je verovatno posledica korišćenja napredne proizvodne tehnologije. S obzirom na to da se očekuje ogroman rast AI PC tržišta do 2027. godine, MediaTek i Nvidia žele da iskoriste ovu priliku, dajući ovom segmentu zdravu dozu konkurencije, piše Economic News Daily.

Tajvanski dizajner čipova MediaTek već je dobio pohvale od investicione banke Morgan Stanley za svoj Dimensity 9300 mobilni procesor, tako da nema sumnje da kompanija ozbiljno gradi svoju reputaciju. Dodavanje jednog od najvećih imena u oblasti AI i GPU čipova, američke kompanije Nvidia u miks, mogli bismo da vidimo SoC koji nadmašuje konkurenciju u grafičkim performansama.

Proveru dizajna čipa analitičari očekuju u četvrtom kvartalu ove godine, sa masovnom proizvodnjom koja navodno počinje u prvoj polovini 2025. godine. Zanimljivo je da finansijski analitičar Dan Najstet spomenuo na svom Twitter (X) profilu da će TSMC koristiti svoju CoWoS (Chip-on-wafer-on-substrate) tehnologiju za zajednički čip kompanija MediaTek i Nvidia. Međutim, u drugim izveštajima se ova informacija ne pominje, pa bi to mogla da bude potencijalno netačna informacija.

MediaTek i Nvidia su već ranije sarađivali, ali to je bilo da bi doneli GPU čiplete u automobilski segment. Na osnovu prethodnih informacija, deluje da obe firme imaju zdravu poslovnu vezu, što će sigurno doneti dobre stvari za njihovo predstojeći zajednički proizvod, ali nažalost, ovo je sve od informacija koje su trenutno dostupne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi