Uprkos slabašnim poboljšanjima, Intel Core i9-14900KF oborio svetski overklok rekord sa 9,1 GHz

Sveže lansirani Intel Core i9-14900KF oborio je svetski overklok rekord CPU frekvencije dostigavši 9,1 GHz sa neznatnim poboljšanjima u odnosu na prethodnika

Uprkos slabašnim poboljšanjima, Intel Core i9-14900KF oborio svetski overklok rekord sa 9,1 GHz

Svetski rekordi CPU frekvencija nastavljaju da se nižu, a novi je postigao Asus overklok tim sa novim Intel Raptor Lake Refresh i9 modelom. Tačnije, model Intel Core i9-14900KF uspeo je da dostigne impresivnu radnu frekvenciju od 9,1 GHz odnosno 9043,92 GHz na jednom P-jezgru uz pomoć tečnog helijuma.

Novi rekord je daleko iza sebe ostavio prethodni koji je iznosio samo 35,1 MHz manje. Oprema za overklok korišćenja za postizanje ovog rezultat uključivala je vodeći Intel Core i9 CPU bez integrisane grafike, 16 GB G.Skill Trident Z memorije, Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore matičnu ploču i Enermax PSU od 1200 W.

Za hlađenje, tim je koristio tečni helijum, koji je inače, ređi, hladniji i skuplji od tečnog azota, uz pomoć kog je dostigao minimalni toplotni prag između minus 235 i 240 stepeni Celzijusa. Predstavnici tima kažu da im je bila potrebna čitava nedelja kako bi oborili, sada već stari, svetski overklok CPU rekord.

Raniji rekord od 9,008 GHz držao je takođe isti Asus tim koji je ostvario 9,008 GHz koristeći prethodni Intel Core i9-13900KF procesor 13. generacije u decembru 2022.

Međutim, sa novim vodećim modelom tim ne planira da se zaustavi jer veruje da frekvencija može ići dalje.

Iako to zvuči zanimljivo, posebno za jedan vodeći model sveže objavljene serije procesora, ne treba zaboraviti da to nisu mogućnosti procesora u svakodnevnim kućnim uslovima. Uz to, kompletna Intel Core 14. generacija nije se baš proslavila sa svojim navedenim specifikacijama jer ona zapravo u odnosu na prethodnu generaciju nije dobila nikakva značajna poboljšanja.

Naprotiv, „središnji“ odnosno i7 model serije je jedini koji je dobio promenu konfiguracije jezgara, dok su druga dva modela kao i sve druge karakteristike uglavnom ostale na skoro istom nivou. Nova generacija Intel procesora poznata je još i kao Rapor Lake-S Refresh što znači da su oni u stvari procesori sa malo modifikovanom arhitekturom Raptor Lake-S 13. generacije.

Osveženje se ogleda uglavnom u revidiranom Intel 7 proizvodnom procesu (10 nm). To omogućava malčice bolje frekvencije čipova i poboljšava potencijal upravo za navedene overklok egzibicije, što nažalost nije spektakularno unapređenje i podseća na narodnu izreku – tresla se gora, rodio se miš.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. tozovac

    Да, у дубоком свемиру, на 2°К.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi