Zaboravite na iPhone 16, Apple ima nešto mnogo bolje

Zaboravite na iPhone 16, Apple ima nešto bolje: sledeća generacija iPhone SE donosi AI, novi hardver i pristupačnu cenu, što ga čini skoro neodoljivim izborom

Zaboravite na iPhone 16, Apple ima nešto mnogo bolje

Sa lansiranjem Apple Intelligence servisa, Apple je spreman da uđe u svet AI pametnih telefona. Dok će iPhone 16 Pro  u čitavoj priči imati glavnu ulogu, Tim Kuk i njegov tim će učiniti sve da iPhone 16 ispuni data obećanja. Ali bolji iPhone čeka u pozadini, svojih pet minuta slave, nudeći mnogo više vrednost za uloženi novac, novi hardver i moć veštačke inteligencije vernim Apple korisnicima… to je sledeća generacija iPhone SE telefona.

iPhone SE je oduvek bio popularan, nudeći prednosti Apple ekosistema i hardvera u atraktivno upakovanom pametnom telefonu pristupačne cene. Prvi iPhone SE iz 2016. godine bio je zasnovan na dizajnu iPhone 5S, drugi iz 2020. godine na dizajnu iPhone 8, dok je treći iz 2022. godine zadržao isti dizajn kao iPhone 8, ali sa istim čipsetom kao tadašnji iPhone 13. iPhone SE za 2025. godinu biće podjednako popularan, možda čak i popularniji od prethodnih modela, s obzirom na sve veće cene iPhone Pro modela.

Što se tiče specifikacija, verovatno ćemo gledati na formu iPhone 14, ali manju od Vanilla i Pro modela, što će mnogi pozdraviti. Na kraju krajeva, ne žele svi ogroman telefon. S obzirom na trogodišnju pauzu između ovog SE modela i prethodne iteracije, možete očekivati mnoga Apple hardverska unapredjenja; postoji mogućnost za veću glavnu kameru od 48 megapiksela, prvi put korišćenje notched ekrana u SE modelu, i istu tehnologiju brzog punjenja baterije koja se očekuje za iPhone 16.

Apple iPhone 16 je flegšip, ali pravi hit bi mogao da bude novi iPhone SE

Najveći napredak mogao bi biti u ekranu. Dok su prethodni SE modeli dolazili sa jeftinijim i manje živopisnim LCD panelima, izdanje za 2025. godinu trebalo bi takođe da ima OLED ekran. Detalje o veličinama ekrana nagoveštava tim MacRumors portala. Dok je iPhone SE uvek bio najmanji uređaj u iPhone asortimanu (osim Tim Cook-ovog neuspešnog eksperimenta sa iPhone Mini), nadolazeći SE mogao bi odgovarati fizičkoj veličini skupljeg iPhone 16.

Ako pretpostavite da će veličina ekrana iPhone 16 biti slična onoj iPhone 15 sa 6.1-inčnim ekranom, tada će 6.06-inčni ekran za iPhone SE efektivno ponuditi istu površinu ekrana. S obzirom da bi iPhone SE trebao imati A18 Apple čipset i dolaziti sa najmanje 6 GB memorije kako bi podržao generativne AI dodatke za iOS 18, to će biti primamljiv izbor.

Poslednji deo slagalice koji se naslućuje je potencijalna cena. Model iPhone SE iz 2022. godine lansiran je po ceni od 429 dolara. Model sledeće generacije će biti skuplji, ali okvir cene od 499 do 549 dolara biće i dalje konkurentan.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Bazni iPhone modeli pa i najnoviji iPhone 16 je, po svojoj prirodi, kompromisni uređaj. Apple svoju najnoviju i najbolju tehnologiju prevashodno ugrađuje u Pro modele, što će biti iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max ove godine. Uvek je postojala balansirajuća igra da se Vanilla iPhone 16 zadrži sa dovoljno visokim specifikacijama da bi se smatrao dovoljno dobrim iPhone-om, dok se ostavlja dovoljno prostora za kreiranje potražnje za skupljim Pro modelom.

iPhone SE karakteristike bi mogle u osnovi biti veoma slične iPhone 16 modelu

U prethodnim godinama, ovo je uključivalo korišćenje prethodne generacije Axx čipsetova, smanjenje opcija memorije za čuvanje podataka i držanje specifikacija RAM memorije što je niže moguće. To više nije slučaj, jer potreba za podrškom generativnog AI zahteva najnoviji Apple čipsetove i veću količinu memoriju kako bi se omogućilo što više procesiranja na lokalnom uređaju.

Ako iPhone SE treba da podrži Apple Intelligence, trebaće mu iste osnovne specifikacije kao i iPhone 16 telefonu, posebno u pogledu ugrađenog Apple čipseta. Imati iPhone SE sa istim čipsetom kao glavni model je situacija koja se već dešavala ranije i verovatno će se desiti i sa ovom generacijom.

Na kraju krajeva, ako je AI budućnost, onda Apple Intelligence treba da bude svuda i na svakom Apple telefonu. A ako treba da bude svuda, onda mora biti podržan i od strane iPhone SE.

Takođe postoji pitanje o vremenskom okviru za generativni AI. Pompezno nazvana Apple Intelligence je prikazana na prošlomesečnoj Worldwide Developer Conference i igraće svoju ulogu u iOS 18. Međutim, dok će iOS 18 biti dostupan javnosti kada iPhone 16 i iPhone 16 Pro budu lansirani u septembru, ključne AI komponente nisu zakazane da se pojave sve do prvog kvartala 2025. godine.

Apple-ova zajednica možda očekuje “AI bum” u prodaji iPhone 16 kao jednog od prvih AI-podržanih iPhone-a, ali nema pokazatelja u lancu snabdevanja da Apple planira povećanje  narudžbina. Ako Apple čeka do prvog kvartala 2025. godine da započne revoluciju, zar ne bi bilo bolje sačekati do tada da vidimo kakav će oblik ta revolucija imati?

Ako želite dodatnu snagu i punu funkcionalnost iPhone platforme, odlučićete se za iPhone 16 Pro ili iPhone 16 Pro Max, jer u tom slučaju nema puno smisla gledati druge iPhone modele. Ako želite maksimalnu vrednost za svoj novac, iPhone SE će biti bolji izbor od iPhone 16, a zahvaljujući kasnom dolasku Apple Intelligence, nema velike prednosti u kupovini sledećeg iPhone-a pre toga, piše Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi