Isključite Location History tokom predstojećih putovanja, duže traje baterija na Android telefonima

Jedno od ključnih pitanja podešavanja novog Android uređaja je da li treba ostaviti Location History opciju uključenu zbog privatnosti i dužeg trajanja baterije

Isključite Location History tokom predstojećih putovanja, duže traje baterija na Android telefonima

Android nudi širok spektar podešavanja, a među tim opcijama, Location History se ističe. Iako je korisna za pronalaženje izgubljenih ili ukradenih uređaja, konstantno beleži vaše kretanje, što izaziva zabrinutost zbog trošenja baterije i narušavanja privatnosti.

Tokom inicijalnog podešavanja, Android vam nudi mogućnost uključivanja Loacation History opcije. Ova funkcija je u startu uključena, kao zaštita u slučaju gubitka ili krađe uređaja. Telefon pažljivo prati vašu lokaciju, čuvajući je u vašem Google nalogu. To podrazumeva stalni pristup GPS-u, beleženje koordinata i slanje na Google servere putem razmene mobilnih podataka.

Međutim, ova pogodnost ima svoju cenu. Konstantno praćenje istorije lokacija, značajno više troši bateriju telefona.

Podrazumeva se da vaš Android telefon neprekidno prikuplja podatke o lokaciji i šalje ih na vaš Google nalog. Rad GPS uređaja direktno utiče na trajanje baterije. Geolokacija je jedna od najzahtevnijih funkcija na vašem telefonu. Zajedno sa stalnim slanjem podataka, može doprineti dodatnoj potrošnji baterije od 2-5%.

Prednosti isključivanja istorije lokacija su neosporne – poboljšano trajanje baterije i smanjena potrošnja mobilnih podataka. Međutim, ova odluka nosi značajan nedostatak: gubitak osnovne bezbednosne funkcije. Sa isključenom istorijom lokacija, praćenje uređaja na daljinu postaje nedostupno.

Isključivanje Location History opcije: korak po korak

Ako ste odlučili da isključite istoriju lokacija, evo vodiča korak po korak:

 1. Pokrenite aplikaciju Google Maps.
 2. Dodirnite svoj avatar u gornjem desnom uglu.
 3. Izaberite “Your Timeline“.
 4. U gornjem desnom uglu pronađite “History is activated“. Kliknite na to i izaberite svoj nalog.
 5. Skrolujte na dole do “Location History” i deaktivirajte ga.
 6. Možete izbrisati kompletnu prošlu istoriju lokacija iz svog Google naloga, ukoliko vam je privatnost važnija od koristi zadržavanja tih podataka.

Isključivanje istorije lokacija je značajan korak ka optimizaciji trajanja baterije, ali je to samo deo slagalice. Kombinovanje ove strategije sa drugim taktikama štednje baterije, kao što su ograničavanje aktivnosti aplikacija u pozadini, minimiziranje animacija i korišćenje režima štednje baterije, može doneti još bolje rezultate.

Širi kontekst privatnosti

Odluka o isključivanju istorije lokacija nadilazi trajanje baterije. Predstavlja svestan izbor da se privatnost stavi u prvi plan. Sa isključenom istorijom lokacija, vaši pokreti ostaju vaši – nisu stalno predmet slanjai i čuvani od strane Google-a. Ovo vam omogućava da preuzmete kontrolu nad svojim digitalnim tragom.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dok isključivanje istorije lokacija nudi opšte rešenje, Android takođe pruža detaljniji pristup: dozvole na nivou aplikacija. Ovo vam omogućava da aplikacijama dozvolite pristup vašoj lokaciji samo kada je to neophodno. Na primer, aplikacija za navigaciju poput Google Maps zahteva stalan pristup lokaciji za tačne smernice, dok društvena mreža može zahtevati vašu lokaciju samo kada dodajete geooznaku prilikom postavljanja poruke.

Režimi lokacije: balans između preciznosti i očuvanja baterije

Android nudi različite režime lokacije, od kojih svaki utiče na preciznost i potrošnju baterije:

 • Visoka preciznost: Koristi GPS, Wi-Fi i mobilne podatke za najprecizniju lokaciju, ali najviše troši bateriju.
 • Štednja baterije: Koristi Wi-Fi i mobilne mreže za manje preciznu lokaciju, ali bolje štedi bateriju.
 • Samo uređaj: Oslanja se isključivo na GPS za lokaciju, nudeći ravnotežu između preciznosti i potrošnje baterije.

Razumevanje ovih režima vam omogućava da izaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Za korisnike koji cene privatnost, postoje alternative:

 • Offline Mape: Preuzmite offline mape za često posećene lokacije unutar aplikacija za navigaciju kao što su Google Maps ili Maps.me.
 • Aplikacije za „deljenje lokacije“: Istražite aplikacije koje nude opciju privremenog deljenja lokacije sa prijateljima ili porodicom.

Alati za upravljanje istorijom lokacija

Google nudi i alate za upravljanje i kontrolu podataka istorije lokacija:

 • Location History Pause: Pauzirajte istoriju lokacija na određeni period.
 • Automatic Deletion: Postavite istoriju lokacija da se automatski briše nakon određenog vremena (npr. 3 meseca, 18 meseci).

Ne postoji pravi odgovor kada je u pitanju istorija lokacija. Idealni pristup zavisi od vaših individualnih potreba i prioriteta. Razumevanjem tehničkih implikacija, istraživanjem alternativnih rešenja i korišćenjem dostupnih alata za upravljanje, možete doneti najbolje odluke koje vam omogućavaju da upravljate složenim svetom Android usluga baziranih na praćenju lokacija. Uvek imajte na umu da ste upravo vi, ti koji držite uzde kada je u pitanju prilagođavanje vašeg Android iskustva i pronalaženje ravnoteže između bezbednosti, privatnosti i trajanja baterije.

Izvor: Gizchina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
 1. E ne bi znali da nam ne rekoste ...

 2. agasoft

  Bojim se da je ovo još jedan od tekstova koji ničemu ne služe. Iako me ljudi kritikuju zbog toga što kako kažu današnje baterije mogu brzo napuniti, jedan sam od onih ko stalno posmatra potrošnju baterije na svojim telefonima. NEkad je na starim androidima bila opcija za potpuno isključivanje lokacije, pa je to negde i pravilo razliku. OVo sa istorijom lokacije, ne radi nikakav posao sa baterijom, a sumnjam i da isključuje lokacije. Verovatno je onaj ko treba dobija štagod mi odabrali. NIje da putujem prečesto i mnogo, ali i kada se krećem po gradu i telefon miruje, mogu proći sati a potrošiće možda desetak megabajta mobilnih podataka. Sumnjam da to troši ikakva istorija lokacije, ili što biste vi rekli location history, jerbo je fensi da se piše na engleskom. Zapravo, pogledam ponekad i Google mapa i nema na tom zbirnom spisku aplikacija... A da, kad već pišete ovakve vodiče, podsetio bih vas da je zemlja u kojoj radite Srbija, službeni jezik je srpski i da Android operativni sistem ima srpski jezik. Pretpostavka da svi koriste telefon na engleskom je veoma pogrešna. Još gore, oni kojima je telefon na engleskom, sigurno znaju ovo da isključe i bez vodiča. Znaju naravno i oni kojima je na srpskom, ali ako neko i ne zna, telefon mu sigurno nije na engleskom pa nema pojma šta je to location history.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi