Cooler Master Hyper 212 Halo test - RGB spektakl

Cooler Master Hyper 212 Halo test - RGB spektakl

Hyper 212 Halo je zapravo nova verzija dobro poznate serije Cooler Master CPU kulera koji kombinuje dobre karakteristike hlađenja i upečatljiv izgled

  Sadržaj
   Cooler Master Hyper 212 Halo test – RGB spektakl

   Pozitivne ocene

   • Standardno dobre karakteristike Hyper 212 serije
   • Bela i crna opcija
   • Halo 2 ventilator
   • Poboljšan i pojednostavljen mehanizam montiranja
   • Pristupačna cena
   • Atraktivni aRGB efekti

   Negativne ocene

   • Nedostatak drugog para žbica

   Hyper 212 u Halo verziji je postao još atraktivniji i lepši zahvaljujući novoj verziji ventilatora. Pri tome je ostao dosledan karakteristikama i performansama hlađenja zbog kojih je Cooler Master Hyper 212 omiljen izbor korisnika u ovoj cenovnoj klasi.

   Stiže toplije vreme, a sa njim i dilema kako efikasnije ohladiti centralni procesor. Danas se bavimo temom “mejnstrim” kulera ili onih najpopularnijih sa cenom od oko 50-80 evra. Oni su namenjeni mahom hlađenju procesora sa potrošnjom od maksimalno 150 W. Takav je i današnji model koji vam predstavljamo – Cooler Master Hyper 212 Halo.

   U navedenu kategoriju spadaju Intel i AMD šestojezgarni procesori najnovije generacije. Kod Intel Raptor Lake modela to znači da su prisutna ne samo “Performance” več i energatski efikasna jezgra koja svakako daju svoj doprinos grejanju procesora. Znači ovo je kategorija kulera koja može maksimalno da hladi jedan Intel Core i5 13500 ili Ryzen 5 7600.

   Dakle, radi se o kategoriji kulera srednje klase sa jednim tower telom i odgovarajućim ventilatorom. Klasa u kojoj vlada velika konkurencija jer pored sada već legendarnog CM Hyper 212 za koji možemo na neki način reći da je rodonačelnik ove klase, tu su vremenom svoje mesto našli Artcitc Freezer 34 eSport, zatim Noctua NH-U12 i u novije vreme jedan NZXT T120. Ne treba da zaboravimo slične Deep Cool, Thermaltake varijante i ostatak kulera u ovoj klasi.

   Dakle, telo sa aluminijumskim rebrima od nekih 16 x 12 cm sa konfiguracijom 4 toplotne cevi je standard za ovu klasu “mejnstrim” kulera za procesore. U startu jedan ventilator od 12 cm kome se može dodati i drugi u vidu “Push-Pull” konfiguracije. Sa masom od nekih 700 grama i direktnom zonom kontakta u bazi gde naleže na površinu hladnjaka centralnog procesoroa. To je jednom rečju klasa najpopularnijih i najpristupačnijih kulera malo boljih karakteristika.

   Cooler Master Hyper 212 Halo – karakteristike

   Upravo u ovoj cenovnoj klasi gde vlada oštra konkurencija Cooler Master Hyper 212 modeli vladaju već godinama. Da bi nastavili svoju dominaciju tokom vremena se osvežavaju različitim potezima proizvođača.

   Od farbanja tela hladnjaka u crnu boju i uparivanja sa ventilatorima različitih karakteristika ili RGB svetlosnim efektima. Da li je u pitanju onaj sa Silencio ventilatorom koji postiže visok pritisak u zoni rebara zahvaljujući širokim lopaticama ili najnovija verzija oličena u Halo modelu koji koristi drugu generaciju istoimenih ventilatora. Tek, Hyper 212 serija se održava aktuelnom i zato predstavlja jedan od najprodavanijih CPU kulera u ovoj klasi.

   Najnovje izdanje je karakteristično po prisustvu Halo 2 ventilatora. Oni su poznati pre svega po izuzetno atraktivnom izgledu, možda i najlepši ventilatori u svetu aRGB modela sa duplim svetlećim prstenovima i transparetnim propelerima koji svetle.

   Zapravo ventilator je možda i najveća razlika između najnovijeg i onih prethodnih Hyper 212 varijacija novijeg datuma. Cooler Master MasterFan Halo verzija je dobila drugu generaciju, koja se od prethodne razlikuje po propelerima još veće površine, za nekih 10%. Zatim, redizajniranoj strukturi okvira kućišta ventilatora i uglova sa gumiranim damperima koji prigušuju vibracije.

   Dodatno je podešena kriva rada čime se postižu još bolje performanse uz istovremeno tiši rad. Pri svemu tome je ostao lep i upečatljivo atraktivnih svetlosnih efekata po kojima teško da ima premca.

   aRGB svetlosni efekti i minimalno izmenjeno telo

   Međutim, to nije kraj spiska izmena na ovom kuleru. Minimalno su promenjene dimenzije tela hladnjaka, pa je noviji Halo 4 mm tanji, skoro 5 mm niži, ali i jedan milimetar širi.

   Moramo spomenuti i promenu u strukturi aluminijumskih rashladnih rebara koja je drugačija u odnosu na Hyper 212 Black. Izmene su učinjene kako bi se postogao bolji efekat iskorišćenja vazdušnog strujanja i brže oslobodila toplota sa površine rashladnih rebara. Oblik rebara je bitan i zbog akustičkih osobina tokom rada.

   Telo hladnjaka prožimaju četiri JetBlack toplotne cevi koje se spajaju u bazi i direktno naležu na površinu procesorskog hladnjaka. Instalacija na Intel LGA 1700 platformu je maksimalno pojednostavljena, a ništa drugačije nije ni sa AMD modelima.

   U pakovanju stiže jedan 12 centimetara veliki MasterFan Halo ventilator sa kompletom žbica za montiranje na telo hladnjaka. Drugi par je izostavljen što će vas sprečiti u nameri da dodate još jedan ventilator u “Push-Pull” konfiguraciju. Mada, iskreno u ovoj kategoriji kulera “Push – Pull” skoro da i nema efekta, već je više za one sa stavom – od viška glava ne boli.

   Cooler Master Hyper 212 Halo – performanse

   CPUIntel Core i5-13500
   MBMSI MAG B760M Mortar Wi-Fi
   CoolerCooler Master Hyper 212 Halo
   RAM2x 16 GB DDR5-6800 G.Skill Trident NEO Z5
   GPUAMD Radeon RX 7900 XT 20G
   SSD1 TB M.2 PCIe x4 Gen3 Lexar NM620
   PSUCooler V850 GOLD I Multi 850W
   CaseCooler Master TD500 Mesh V2
   OSWindows 11 2H22
   Test sistem


   Dolazimo do najinteresantnijeg dela koji se tiče performansi. Uporedili smo performanse sa nekim od najpopularnijih modela iz ovog cenovnog ranga. Kao što smo to ranije naglasili iz dobijenih rezultata se vidi da je ova klasa kulera namenjena procesorima sa maksimalnom potrošnjom od 150 W.

   U ovu grupu spadaju i oni koji prema proizvođačkim specifikacijama imaju TDP od 65 W, ali aktivacijom Power Level 2 režima potrošnje u turbo modu ili PBO, lagano povuku i preko 150 W električne energije.

   Svi testirani modeli su ispunili svoju misiju jer Core i5 13500 nijednog trenutka nije ušao u “throttling” režim obaranja frekvencije kako bi zaštitio procesor od pregrevanja.

   Napominjemo da je konfiguracija imala prilično moćnu i toplu Radeon RX 7900 XT grafičku kartu kao svojevrsni “vatreni zid” pored CPU kulera. Sistem je bio zatvoren prednjom i zadnjom bočnom stranicom. Kako bi dodatno pogoršali situaciju, isključili smo prednje ventilatore što je usporilo dotok svežeg vazduha kroz mrežastu strukturu prednje stranice.

   Gornja, iznad pozicije samog CPU kulera je perforirana i jedini ventilator je onaj obavezni za izduvavanje koji se nalazi na kućištu iza pozicije CPU hladnjaka. Dakle, jedan realan, uobičajen radni scenario.

   CPU frekvencija:

   Blender rendering:

   Cyberpunk 2077 gejming:

   Frekvencija je praktično jednaka u megaherc.

   CPU Temperatura:

   Blender rendering:

   Cyberpunk 2077 gejming:

   Temperatura odstupa u intervalu od par stepeni tj 78-86 stepeni ne računajući “peak” vrednosti u scenariju maksimalnog opterećenja Blender renderinga. Naprezanje procesora u gejmingu je nešto manje pa čak i zahtevni Cyberpunk 2077 manje zagreva centralni procesor u rasponu od 71-76 stepeni Celzijusa jer je većina posla na teretu grafičke karte.

   CPU potrošnja energije:

   Blender rendering

   Cyberpunk 2077 gejming:

   Potrošnja procesora je takođe dosta ujednačena od 90 do 110 u gejming scenariju, pa do maksimalnih 150 i koji vat više u slučaju Blender renderinga.

   CPU Fan RPM:

   Blender rendering

   Cyberpunk 2077 gejming

   Ono što svakako interesuje veliki broj korisnika jeste podatak o buci u radu, ali možemo vam potvrditi da su svi testirani kuleri gotovo bešumni u radu. Deluju potpuno tiho u poređenju sa ventilatorima na grafičkoj karti koji su 10 dB glasniji. Dakle, čak i Hyper 212 Halo koji koristi ventilator sa najvećim brojem obrataja, mada to ne znači po automatizmu da je i najglasniji je potpuno bešuman u radu.

   Vidimo da su razlike male. Neko bi pomislio gledajući minimalne i maksimalne razlike da postoje očiglednije prednosti jednog ili drugog modela. Istina je da su kuleri u ovoj klasi od 60-80 evra prilično izjednačenih karakteristika koje treba pratiti u određenom vremenskom intervalu kada su opterećenja procesora najveća, a ne samo gledati minimalnu i maksimalnu vrednost.

   Cooler Master Hyper 212 Halo – na nivou konkurencije, ali ubedljivo lepši

   Cooler Master Hyper 212 Halo nas nije iznenadio u pogledu performansi. Znali smo unapred da je u pitanju dobar kuler solidnih karakteristika. Neko ko je godinama prisutan i u vrhu popularnosti ove kategorije, svakako ne bi rizikovao sa nekim neproverenim rešenjima. Pre bi rekli da su u pogledu specifikacija i mogućnosti kuleri u ovoj kategoriji dostigli maksimum. Svako dalje ozbiljnije unapređenje nije vredno osetno veće cene.

   Ukoliko već imate jači procesor, onda vam sledi prelazak u višu kategoriju boljih i skupljih kolera sa dvostrukim tower telom, tamo gde “Push-Pull” konfiguraicja ventilatora postaje najefikasnija.

   Može se na kraju reći da je Cooler Master sa Hyper 212 Halo modelom u pogledu performansi sasvim solidan, na nivou proseka konkurencije. Zato je u pogledu izgleda i atraktivnog RGB osvetljenja za koplje ispred ostalih. Pošto je bio svestan da u pogledu performansi ne može naporaviti neki značajniji prodor, Cooler Master je sa pravom zaigrao na kartu atraktivnog izgleda i dobio partiju ovog puta.

   Hyper 212 Halo je definitivno kuler koji će odlično pristajati u svakoj konfiguraciji, pa ukoliko imate kučište sa providnom bočnom stranicom – značajno će osvežiti izgled vaše gejming konfiguracije. Stoga sa pravom zaslužuje da ga uzmete u uži izbor.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi