Synology DiskStatiton DS224+ NAS test - ovako bi od početka trebalo brinuti o podacima

Synology DiskStatiton DS224+ NAS test - ovako bi od početka trebalo brinuti o podacima

Synology DiskStatiton DS224+ je početni model NAS uređaja sa dva diska koji obezbeđuje kompletno “storage” rešenje za pojedinačnog korisnika, naročito ukoliko osim ličnih podataka, čuva i one koji se tiču “freelancing” posla, podataka SOHO firme i slično.

  Sadržaj
   Synology DiskStatiton DS224+ NAS test – ovako bi od početka trebalo brinuti o podacima

   Pozitivne ocene

   • Vrhunski DSM 7.2 operativni sistem sa pratećim softverom
   • Jednostavna upotreba i korišćenje
   • Pojednostavljena, intuitivna procedura instalacije
   • Pristupčna cena
   • Sigurnost podataka
   • Brz i jednostavan pristup podacima preko interneta i mobilnih uređaja

   Negativne ocene

   • Nema podršku za M.2 SSD uređaje
   • Izostanak 2.5 GbE konekcije

   Synology DiskStation DS224+ je odgovor na pitanje kako na najjeftiniji način do sigurnosti vaših dragocenih podataka. Uz sve to ovaj NAS se jednostavno konfiguriše i lako koristi. Savršen je za kućne korisnike, “frilensere” i male SOHO firme.

   Predstavljamo najboljeg prijatelja vaših podataka od neprocenjivog značaja. Jedan mali, nezahtevan i sasvim pristupačan NAS, premijum proizvođača u oblasti brige o bezbednosti podataka i ove vrste uređaja – Synology DiskStatiton DS224+.

   Već na prvi pogled vidite da nije u pitanju neki glomazni, skupi NAS model za firme, već kompaktna „storage“ mašina namenjena pojedinačnom krajnjem korisniku, koji će mahom raditi u kućnom okruženju ili zašto ne i nekoj manjoj firmi. Nemojte da vas veličina zavara, jer se radi o ozbiljnom uređaju koji se može dosta dobro iskoristiti i upotrebiti, ukoliko realno sagledate potrebe zbog čega nabavljate jedan ovakav uređaj.

   Briga o podacima počinje mnogo ranije nego što nastane havarija na disku i o tome smo pričali mnogo puta do sada. Pošto je većini veoma teško napraviti taj prvi korak i ući u investiciju koja se posle pokaže kao zlata vredna, Synology je jednim ovakvim budžet modelom, neodlučnima olakšao donošenje ispravne odluku. Zapravo on je tzv. ulaznica u svet iole ozbiljnije brige o podacima.

   Ponudio im je najjednostavniji način kako da zaštite svoje podatke. I ne samo to, jer ovaj DS224+ je kompletno „storage“ rešenje koje omogućava podelu podataka, backup, sinhronizaciju i mnogo drugih servisa koje smo viđali i na ozbiljnijim poslovnim modelima.

   Veliki je broj onih koji će reći pa šta će mi to. Imam toliko „cloud“ servisa u ponudi i ako mi ikada zafali prostora, platiću. Okej, nemamo ništa protiv toga, ali sam taj osećaj rente koju stalno treba plaćati je opterećujući. Stalno vam pristup dragocenim podacima zavisi od onoga što vam neprekidno visi nad glavom – jeste li platili i kad ističe godišnja pretplata? To se po Marfiju pokaže kao mač sa dve oštrice upravo u trenucima kada su vam podaci najpotrebniji.

   O ostalim stvarima kao što planiranje prostora, podešavanje raznih pogodnosti i servisa u okviru DSM operativnog sistema i aplikacija su komfor koji možete da sanjate na Google Drive-u i sličnim servisima. Sa Synology DS224+ uređajem ste svoj na svome kada su u pitanju podaci, a sa njima se nije šaliti. Upravo ta fleksibilnost rešenja koju pruža NAS uređaj je nenadmašna.

   Momenat sigurnosti vaših osetljivih podataka je posebna stavka kada poredite NAS i neko “cloud” rešenje za čuvanje podataka. Nikada niste sigurni gde se čuvaju vaši podaci, zajedno sa ostalima koje čuva veliki broj drugih korisnika. Veća verovatnoća je da neko sa namerom probije sigurnosne mere nekog popularnog “cloud” servisa ove vrste, nego da ciljano “nišani” baš vaš NAS. Uz to smo svedoci da malo, malo pa procure poverljivi podaci iz velikih servisa.

   Synology DiskStatiton DS224+ karakteristike

   Synology je oduvek poznat po nešto konzervativnijem pristupu. Ne žuri da bude u prvim redovima kada su u pitanju najnovije hardverske poslastice, a koje su kao neodoljiv mamac za nas ljubitelje tehno novotarija. Ne bez razloga, jer kada su podaci u pitanju, top prioritet Synology daje principu bezbednosti i sigurnosti.

   Otuda mnogi korisnici i nisu oduševljeni nekim detaljima kada su u pitanju najnovije specifikacije, ali ponavljamo – u pogledu sigurnosti i bezbednosti podataka – nema diskusije. Taj konzervativni pristup ide u detalje kao što je lista kompatibilnih i preporučenih diskova. Jer, kao što rekosmo, kada je u pitanju tako osetljiva stvar kao što su podaci, svašta može da krene po zlu, tako da Synology pokušava maksimalno da suzi listu mogućih uzroka koji mogu dovesti do korupcije podataka i to treba imati na pameti kada kupujete Synology NAS modele.

   Nekada su NAS rešenja u ovoj cenovnoj klasi koristila jeftine procesore u vidu raznih slabašnih ARM čipova i ko je imao priliku da radi sa njima, ostao je u sećanju prilično sporih, skoro mučno loših uređaja. Ovo se ogledalo u tome da kada NAS radi bekap ili neku sinhronizaciju, a vi ste podgrejali kokice, filmovi i serije koje tada želite da gledate mogu da počnu da seckaju i štucaju.

   Danas toga na sreću nema. DS224+ je izgrađen na Intel Celeron J4125 četvorojezgarnom procesoru na 2 GHz sa 2 GB memorije koju možete proširiti SO-DIMM modulom od 4 GB na maksimalnih 6 GB. Sasvim dovoljno za NAS ovakvih karakteristika. Nije ni procesor nešto ultra novo, ali jeste dorastao zadatku u pogledu glatkog rada i solidnih performansi. Ništa ne štrči, sve je podređeno „storage“ funkciji budžetskih NAS uređaja i to uvek imajte na umu.

   Dva diska velikog kapaciteta zadovoljavaju potrebe

   Synology DS224+ raspolaže sa dva mesta za 3.5“ ili 2.5“ diskove, bilo mehaničke ili SSD, odlučite sami, ali bez podrške za odgovarajuće M.2 SSD modele. Fiokama za diskove koje stoje vertikalno, prilazi se nakon što uklonite stilizovanu prednju masku ili poklopac. Na prednjem delu se nalazi i vertikalni panel sa statusnim LED diodama.

   Zadnju stranu najvećim delom zauzima izduvni otvor ugrađenog ventilatora koji odvodi toplotu iz prostora za diskove. Tu je i Kensington lock otvor kako vam i fizički podaci ne bi dobili noge sa neke lokacije koju ne nadgledate često, par gigabitnih LAN konektora i jedan USB 3.2 Gen1 port. Još jedan je lociran na prednjoj strani uređaja za instant operaciju prebacivanja podataka sa USB memorija direktno na NAS. Sve je tu uredno spakovano, korektno i što će vam izgledno trebati u radu sa ovim uređajem.

   Synology DSM 7.2 pravi razliku

   Kada je u pitanju softver tj. operativni sistem, DiskStation DSS 224+ pokreće najnoviju DSM 7.2 verziju Synology operativnog sistema i prilikom inicijalne instalacije, uređaj će prvo proveriti postoji li novija verzija i ponudiće vam opciju da ažurira softver, što svakako savetujemo.

   O prednostima DSM 7 verzije smo već pisali, a odličnom sistemu treba dodati i prateće aplikacije kako one koje nudi sam Synology tako i nezavisnih softverskih kuća. Dovoljna vam je internet konekcija jer većina njih je besplatna i možete eksperimentisati do mile volje i trenutka kada pronađete baš ono što vam i treba. Synology vas bukvalno stimuliše da isprobate sva rešenja i pronađete najbolje rešenje za bekap vaših podataka.

   Kada sumirate sve karakteristike novog DS224+ modela, možete doći do zaključka da i ne deluje previše „trendi“, u korak sa poslednjim tehnološkim rešenjima konkurentskih modela u ovoj cenovnoj klasi i – u pravu ste. Ali još jednom ponavljamo, ideja Synology-ja nije da vam ide niz kožu i nudi slatke funkcije koje nisu do detalja testirane u smislu bezbednosti, tako da se i dalje drži proverenih rešenja, koja jesu brža i bolja od njegovog DS223 prethodnika.

   Synology DiskStatiton DS224+ utisci u radu i performanse

   Kao i svaki NAS uređaj, DS224+ zahteva minimum znanja i vremena da sistem postavite u funkciju nakon čega ćete uživati kao nikada pre jer se procesi bekapa, sinhronizacije, preuzimanja, deljenja fajlova, kreiranje preseka stanja i mnogi drugi – automatski odvijaju, bez i jedne vaše ručne intervencije. To su blagodeti jednog ovakvog uređaja koji je nezamenjiv pomoćnik u tim situacijama.

   Pušta se u rad sasvim jednostavno i intuitivno, a Synology se baš potrudio da čitav postupak inicijalnog puštanja u rad što više prilagodi i manje upućenim korisnicima u ovu temu. Kad se prisetimo nekih prošlih, ne tako davnih vremena, ovo sada je pesma i pravi užitak u stilu „hoću li ovo ili neću“, „treba li mi ili ne“.

   Prilikom instalacije diskova u fioku dobijate sve žabice i zavrtnje, tako da nema potrebe za bilo kakvom improvizacijom koju usput Synology ne dopušta čak i na svom budžetski orijentisanom modelu. I to cenimo. Čak je u pakovanju isporučio i par mrežnih kablova, dužine taman da dohvate do sviča.

   Nakon što ste odabrali i pri tome napominjem, konsultovali listu kompatibilnih i preporučenih uređaja od strane Synology-a, zatim fizički ugradili par diskova i vratili fioke u odgovarajuća ležišta, spremni ste za početak rada. Mi smo ovom prilikom koristili par Synology hard diskova kapaciteta 6 TB svaki. Inače podržani su i IronWolf modeli od 16 TB po disku, što će svakako zadovoljiti potrebe ciljane grupe korisnika. Originalni Synology hard diskovi su u pogledu cene jednaki, čak i malo jeftiniji od WD Red Plus serije istog kapaciteta.

   Ulazak u DSM 7 je veoma pozitivan osećaj s obzirom na to da se startuje iz web okruženja. Desktop tema je krajnje kreativna što svakako stimulativno deluje na vašu kreativnost i ideju šta bi sledeće mogli da uradite.

   DSM 7.2 odlično sarađuje sa mobilnim uređajima – podaci uvek dostupni

   Jednom kada se nađete u DSM 7.2 okruženju kreće prava stvar. Kao individualni korisnik na izboru vam je šta ćete prvo uraditi, konfigurisati Plex Media server i organizovati kompletne medija sadržaje kako bi postali dostupni u svakom trenutku i na svakom vašem uređaju koji ima vezu sa internetom. Dakle ovim je pokriveno sve od fotografija, filmova, serija i muzike, i da napomenem, kada ga instalirate idite na onu drugu opciju instalacije preko tokena, kako bi uštedeli par sati glavobolje. Ne pitajte kako znam.

   Tu je i korisni DownloadStation koga lepo napunite torrent fajlovima i ostavite ga da skida LEGALNO dostupnu muziku, filmove, igre i ostalo što vam je po želji.

   Možete čak i bekapovati vaše „storidž cloud“ servise i praviti takozvane „snepšot“ preseke što je izuzetno korisno. Synology podržava i Active Backup for Microsoft 365, ali je on ograničen na Microsoft Business naloge.

   Integraciju sa mobilnim telefonom je najlakše ostvariti preko DS File aplikacije pomoću koje direktno ulazite na NAS i podeljene direktorijume sa podacima. Ako vam još nešto padne napamet, prosto odete u Package Center i izaberete aplikaciju po želji.

   Što se tiče same brzine kopiranja između računara i NAS uređaja, ona je u slučaju DS224+ modela ograničena prisustvom dve gigabitne konekcije. Znači maksimalno 110-120 MB/s ili ukoliko kopirate u oba smera istovremeno korišćenjem Full duplex mogućnosti, ukupni transfer može da ode i do 200 MB/s.

   Mnogima će smetati činjenica da je Synology izostavio mogućnost da makar implementira 2.5 GbE link, što bi svakako ubrzalo stvar sa kopiranjem podataka, naročito iz razloga što je cena ovih kontrolera sada praktično izjednačena sa gigabitnim modelima. Konkurencija već to nudi u ovoj cenovnoj klasi i imali smo prilike da vidimo kako to lepo radi. Jedini zdravorazuman razlog izostanka ove opcije, jeste sigurnost i zaštita od korupcije podataka, jer inženjeri prosto nisu stigli da testiraju sva rešenja i kombinacije. Zato, ko je za brzinu, a ko za sigurnost, znaće da šta mu je činiti.

   Synology DiskStatiton DS224+ mali po dimenzijama, veliki u radu

   Činjenica je da na tržištu polako ali sigurno prisutno sve više Wi-Fi rutera i svičeva sa 2.5 GbE opcijom, ipak ogroman broj njih i dalje funkcioniše na gigabitnom ethernet standardu, tako da realno ne mogu nešto preterano da budem kritičan po pitanju ove odluke, mada je lično ovo stvar koju ja najviše zameram ovom uređaju.

   Isto se može reći i za odsustvo podrške za M.2 SSD. Bez obzira na to da li je u pitanju podrška za keširanje ili kao zgodan dodatak „pool-u“ diskova, s obzirom na pristupačnost SSD uređaja u poslednje vreme, moramo da napomenemo da ova opcija postoji na konkurentskim modelima iz ova klase.

   Kao što rekosmo ranije, Synology nije firma koja trči za tehničkim novitetima, pogotovu ne kada je u pitanju jedan uređaj čija je primarna misija da obezbedi sigurnost podataka.

   Iako možda deluje demode u odnosu na pojedine konkurentske modele, Synology nam poručuje da nije vredno se igrati sigurnošću podataka zarad praćenja poslednje mode. Sigurnost na prvom mestu, pa tek onda zadovoljstvo. Takav je moto kojim ovaj zgodni NAS mališa u vidu Synology DS224+ modela, samouvereno krči put do svojih korisnika, ako malo bolje pomislite takvih je realno i najviše.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra