X670E AORUS PRO X test - jedna od najlepših i najboljih AM5 ploča

X670E AORUS PRO X test - jedna od najlepših i najboljih AM5 ploča

X670E AORUS PRO X je matična ploča nove generacije namenjena AMD Ryzen 7000 seriji procesora, opremljena najnovijim funkcionalnostima

  Sadržaj
   X670E AORUS PRO X test – jedna od najlepših i najboljih AM5 ploča

   Pozitivne ocene

   • Atraktivna pojava
   • Kvalitet izrade
   • Performanse
   • USB 3.2 2×2
   • Wi-Fi 7 802.11be
   • EZ-Latch mehanizam na GPU i SSD pozicijama
   • Raspored i pozicija mid-board konektora
   • Cena u kontekstu klase
   • BIOS
   • Ponuda i raznovrsnost konekcija
   • Interni HDMI

   Negativne ocene

   • Vraćanje hladnjaka na primarnu M.2 SSD poziciju

   X670 Aorus Pro X je idealn amatična ploča za računare bazirane oko AMD Ryzen 7000 serije procesora. Moderna, lepa i brza ona je kao skrojena za zahtevnog vlasnika AMD Zen 4 procesora. Pregršt novih funkcionalnosti među kojima se izdvaja prisustvo Wi-Fi 7 opcije samo lakšava odluku prilikom izbora baš ovog modela.

   Ljubitelji dobrog hardvera su konačno dočekali jednu vrhunsku AM5 matičnu ploču na bazi trenutno najjačeg AMD X670E čipseta. U pitanju je najnovije izdanje za Zen 4 procesore sa Wi-Fi 7 bežičnim standardom i još dosta funkcionalnosti koje će zadovoljiti potrebe onih zahtevnijih korisnika. Onih koji itekako znaju da cene značaj dobre matične ploče u PC sistemu. Danas vam predstavljamo X670E Aorus Pro X, ploču koju su mnogi čekali sa nestrpljenjem.

   U pitanju je ulaznica u svet premijum matičnih ploča sa cenom od 300 evra. Podsetićemo vas da slični premijum modeli startuju i sa cenom od 500 evra, pa naviše. Imajući u obziru da ovaj X670E Aorus nudi širok spektar mogućnosti i funkcionalnosti uz visok nivo performansi i izuzetno atraktivnu pojavu, bez sumnje se radi o jednoj od najlepših i najboljih matičnih ploča današnjice za AMD Ryzen platformu.

   X670E AORUS PRO X – karakteristike

   Ploča stiže u pozamašnoj kutiji koja najavljuje zanimljiv i atraktivni dizajn snežno bele pojave sa metalik detaljima. Inače, ista ovakva ne postoji u klasičnoj crnoj štampi, pa bi zaključili da se radi o belom ekskluzivitetu.

   Prva sumnja se tiče poprilične razlike u ceni od skoro 200 evra manje u odnosu na slične. Jedan od odgovora zašto je to tako nalazi se u pakovanju. Lišeno je svih suvišnih luksuznih i u najvećem broju slučajeva bespotrebnih dodataka. Oni zapravo samo opterećuju cenu matičnih ploča i udaljavaju kupce od suštine koja im je potrebna. Gigabyte je u pakovanje uključio samo najpotrebnije što vam treba i tako dodatno približio ovu ploču ciljnoj grupi korisnika. Potez koji zdušno pozdravljamo.

   Do sada je ASUS Strix figurirao kao prvi izbor u ovoj klasi, ali nakon brojnih problema i bubica koje su zadavale glavobolju svojim vlasnicima, dolazak X670E Aorus Pro X modela je dočekan kao pravi spas za zahtevnije korisnike.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Dakle, radi se o ploči koja je namenjena da prihvati poslednju aktuelnu seriju AMD Ryzen 7000 procesora sa Zen 4 jezgrima i DDR5 memorijom. U tom pogledu može da primi sve modele od onih najslabijih sa šest jezgara pa do najjačih 16 jezgarnih 3D V-Cache modela.

   U tom cilju raspolaže sa vrhunskim VRM modulom za napajanje koji digitalno kontroliše 16 faza za napajanje samih jezgara, dve dodatne za kontrolersku logiku i još dve za integrisano grafičko jezgro koje je postalo deo Ryzen procesora 7000 serije. VRM jedinicu koja okružuje AM5 procesorsko ležište prekrivaju aluminijumski hladnjaci sa print detaljima koji vizuelno deluju upečatljivo i daju jedinstveni izgled ovoj sjajnoj ploči.

   Pored vizuelnog svakako imaju i svoju funkcionalnu ulogu boljeg hlađenja Dr.MOS tranzistora. Deo bliže panelu sa ATX konektorima je spojen u jednu celinu i na njemu se nalazi deo sa Aorus logoom koji ima i aRGB osvetljenje.

   Kvalitet je dodatno istaknut činjenicom da je ploča izrađena u tehnici osmoslojne štampane ploče sa korišćenjem dva sloja od legure bakra radi bolje provodljivosti i manjeg gubitka na kvalitetu signala, ali i boljih termičkih karakteristika u radu.

   Zanimljivost je da su i “retention” zakačke kulera takođe izrađene od bele PVC plastike što daje posebnost izgledu ove ploče. Jednom rečju, pazilo se i na najsitnije detalje prilikom izrade. Gigabyte je definitivno uspeo u nameri da X670E Aorus Pro X modelu, podari onu vrstu draži koja je karakteristična za najbolje premijum modele i to po zaista pristupačnoj ceni za ovu klasu proizvoda.

   Detalji čine X670E AORUS PRO X jedinstvenim AM5 primerkom

   Ploča raspolaže sa četiri DDR5 memorijska ležišta koji zahvaljujući karakteristikama memorijskog kontrolera na Zen 4 generaciji procesora mogu da adresiraju maksimalno 192 GB sistemske memorije (RAM) i to onih najbržih do deklarisanih 8000 MHz u OC radnom režimu sa EXPO profilima.

   Tehnička zanimljivost je da Gigabyte na svojim modelima koristi Dasy Chain organizaciju rada memorijskih modula. Zbog toga mu dodatno olakšava postizanje i podršku za rad sa modulima na višim radnim frekvencijama i time boljim performansama.

   U slobodnoj zoni zaleđa memorijskih slotova se nalazi veliki broj lako dostupnih konekcija za ventilatore i glavu pumpe vodenog hlađenja, kao i odgovarajući RGB i adresibilni RGB konektori. Tu su i mikro taster prekidači za „power“ i „reset“ funkciju, zatim 24-pinski ATX sa punim kontaktnim iglicama, a potom sledi i niz od dodatna tri konektora za ventilatore. Pristupačni i sa idealnim rasporedom pozicija.

   U tom delu je smešten i sistem nadgledanja procesa podizanja sistema pomoću LED dioda za CPU, RAM, VGA i Boot koji menjaju uobičajeni heksadecimalni sistem obaveštavanja. Primećujemo i dva konektora za dodatne toplotne senzore koje možete upotrebiti po želji, a koji se inače isporučuju u pakovanju ploče.

   Kako se bližimo zoni čipseta, opcije ponuđenih konekcija postaju sve zanimljivije. Tu pre svega mislimo na prisustvo jednog mid-board USB-C 3.2 Gen 2 priključka za povezivanje porta sa prednje strane kućišta. Zatim jedan konektor za vezu sa opciono instaliranom Thunderbolt 4 karticom, a pravo iznenađenje je jedan HDMI konektor u punoj veličini za povezivanje internih info panela čija upotreba postaje sve popularnija.

   Slede četiri SATA 3 pozicije, zatim konektor za senzor buke tj mikrofon i završava se sa jednim USB 3.2 Gen1 mid-board priključkom za konektore na kućištu.

   Potom na donjoj ivici pronalazimo mikro taster i „jumper“ za reset BIOS podešavanja, još jedan USB 3.2 Gen1 „midboard“ konektor, dva USB 2.0, jedan dodatni konektor za ventilator, konektore za TPM 2.0 module, još dva aRGB priključka i na kraju onaj za audio funkciju na prednjem panelu kućišta. Sve što će vam ikada biti potrebno. Spisak zbog koga će oni zahtevniji zadovoljno trljati ruke, a oni koji sklapaju konfiguraciju će biti srećni njihovom lako dostupnom i rezonski odabranom pozicijom.

   Slotovi za uređaje su na pravom mestu, EZ-Latch je spas

   Prvi PCIe x16 slot sa kompletnim brojem transportnih linija ima posebnu poziciju. Dodatno je učvršćen i ojačan kako bi primio najveće grafičke karte sa velikom masom i time izbegao problem sa slabljenjem pozicije konektora i lemnih tački tokom dužeg vremena i promene grafičkih karti. U tu svrhu sa donje strane koristi metalnu pločicu čime dodatno ukrućuje poziciju prvog PCIe x16 slota.

   On je obojen u belu boju, koristi masivniju i deblju belu PVC strukturu sa bočnim metalnim ojačanjima i ima veliki beli EZ-Latch jezičak za izbacivanje kartice iz ležišta.

   Okružen je konektorima za instalaciju M.2 SSD uređaja. Prvi i glavni tj najbrži sa magistralom od četiri PCIe linije sa 5.0 specifikacijama, a koji je u direktnoj vezi sa sistemskim kontrolerom u AMD Ryzen procesoru. Osim što isporučuje najbolje performanse, dodatno koristi masivni hladnjak jer je poznato da se ovi brzi SSD modeli, njihovi napredni kontroleri i višeslojni NAND čipovi, natprosečno greju.

   Ispod pozicije konektora za grafičku kartu se krije depo za čak tri M.2 SSD uređaja koji se hlade zajedničkim alu hladnjakom. Svi oni koriste zgodne EZ-Latch jezičak mehanizme za ugradnju i vađenje uređaja bez ijednog šrafa. M.2 i SATA SSD konekcije podržavaju uparivanje uređaja u RAID 0,1 i 10 nivoe.

   Na samom dnu štampane ploče su locirana još dva fizička PCIe x16 konektora sa x4/x2 interfejsom komunikacije.

   Zona čipsetova je hlađena jednim velikim rebrasto profilisanim alu hladnjakom sa Aorus ilustracijom.

   Brzi Wi-Fi 7 za komunikaciju sa lokalnom mrežom i internetom

   Jedan od glavnih aduta X670E Aorus Pro X modela jeste prisustvo Wi-Fi 7 bežične mrežne opcije na bazi najnovijeg i najbržeg standarda bežične komunikacije – 802.11be. Kompatibilan je sa svim prethodnim standardima, a pokriva rad na tri talasne dužine od: 2.4, 5 i 6 GHz, sa dodatnim opsegom frekvencija od 320 MHz. Ploča koristi Qualcomm QCNCM865 kontroler i ima podršku za rad sa Bluetooth 5.3 uređajima.

   Osim bežične opcije za vezu sa mrežom u lokalu i internetom tu je i klasična LAN veza. Izrađena je oko Intel 2.5 GbE kontrolera i svakako će biti prvi izbor gejmerski nastrojenih korisnika.

   Sekcija zvuka bez ikakvih naročitih iznenađenja. Pokriva je Realtek dekoder sa podrškom 7.1-kanalne reprodukcije. Prisutni su audiofilski kondenzatori, ali za razliku od drugih premijum Gigabyte modela izostali su kvalitetni WIMA kondenzatori.

   X670E Aorus Pro X je lepa, brza i načičkana najnovijim funkcionalnostima, čime u velikoj meri olakšava izbor idealne AM5 ploče

   Na ATX poziciji konektora, zatičemo prvo jedan Q-Flash taster sa pratećom LED signalizacijom koja služi oživljavanju ploče i učitavanja  BIOS sadržaja, ako ste slučajno uspeli da izbrišete sadržaj EPROM čipa. Sledi par konektora za Wi-Fi 7 antenu, vertikalni niz od četiri USB-A 2.0 konekcija, a odmah za njim isti takav sa četiri USB-A 3.2 Gen 1 konektora. Potom slede brzi USB-A 3.2 Gen 2 i jedan USB-C 3.2 2×2 konektori obojeni u crveno, a odmah pored njih dodatni par USB-A 3.2 Gen 2 konekcija. Takođe crvenih, koji treba da vam naglase veću propusnu moć prilikom kopiranja podataka. Iznad njih je 2.5 GbE LAN port, a spisak se završava sa tri audio džeka.   

   Ploča je zaokružena, a svi delovi povezani fenomenalnim Aorus BIOS upravljačkim softverom koji je urađen u beloj temi kako i dolikuje ostatku imidža ove ploče. Opcije su natprosečno detaljne sa dosta ponuđenih predefinisanih vrednosti, tako  da i oni manje iskusni mogu metodom pokušaja, lako da ubrzaju svoj sistem bez zalaženja u teško razumljive tehničke detalje.

   Svidela nam se i opcija da sami definišete svoj profil rada memorija u OC režimu i pridodate ga postojećem EXPO profilu modula koje koristite.  Veoma koristan detalj u slučaju bržih DDR5 modula koji nakon što su ploče dobile nove AGESA verzije koda, u mogućnosti su da rade na 6400 MHz, sinhrono bez uvođenja dodatnog delioca frekvencije memorijskog kontrolera. Sve to uz opuštanje primarne latencije za jedan parni korak.

   Ništa manje nije impresivan i ostatak BIOS opcija posebno onih koje se odnose na overkloking. U to smo se uverili tokom testiranja najslabije Ryzen 5 7500F verzije kao i jačih Ryzen 9 7900X procesora.

   X670E Aorus Pro X – performanse

   Performanse X670E Aorus Pro X ploče smo uporedili sa performansama modela sličnih mogućnosti – ASRock X670E Taichi. Naše dosadašnje reference u svetu AMD AM5 modela, a koju inače koristimo u našim testovima. Karakteristična je po T-Topology organizaciji veze sa RAM modulima i kao takva pravi izazov ostalim testiranim modelima. Manje prijatna činjenica je da ova vrhunska, premijum ploča košta oko 500 €. Dakle 200 € više od X670E Aorus Pro X modela. Otuda će biti zanimljivo videti kako se nose u direktnom duelu.

   MBGigabyte X670E AORUS Pro X
   CPUAMD Ryzen 7 7900X, 12C/24T, 4.7-5.6 GHz
   CoolingNZXT Kraken X73, DeepCool LT720 WH AiO 360 mm
   RAM2x 16 GB Kingston FURY DDR5-6000 @ 6400 CL34-38-38
   GPUSapphire Radeon RX 7700 XT PURE 12G
   SSD1TB M.2 NM620 Lexar PCIe x4 Gen3
   PSUCooler Master MWE GOLD 1250 – V2
   OSWindows 11 Home 2H22
   DriverAMD Adrenalin 23.12.1
   AMD Chipset 5.08.02.027
   Specifikacije test sistema:

   X670E Aorus Pro X rezultati testova Content Creation aplikacija:

   Rezultati su skoro identični sa blagim varijacijama i minimalnom razlikom, neprimetnom u realnom radu.

   U pogledu načina na koji upravlja radom centralnog procesora u ručno podešenom PBO režimu rada, zaključujemo da X670E veštije manipuliše.

   Možete videti da postiže veće maksimalne frekvencije i to za nekih 200 MHz. Ne zaboravite da se radi o realnom scenariju korišćenja. U isto vreme potrošnja energije je manja za nekih 20 W, što je imajući u vidu prethodnu činjenicu neminovno prednost na strani Aorus modela.

   Obzirom na veće frekvencije Aorus modela, logično su i temperature za jednu blagu nijansu više, kao i dostignuti termalni limit. Aorus definitivno lukavije upravlja ovim faktorom rada jer ga pušta da ode korak više u cilju većih frekvencija, ali u isto vreme ga kontrolišući da ne dosegne maksimalni limit, čime bi aktivirao „throttling“ mehanizam i značajnije oborio frekvenciju procesora, a što je neprihvatljivo. Zaključujemo da Gigabyte ima za nijansu sofisticiraniju kontrolu rada centralnog procesora.

   Vidimo i da su tranzistori u VRM modulu za napajanje neznatno hladniji na Gigabyte modelu.

   Što se tiče RAM performansi konkurenti su prilično ujednačeni sa jednom minimalnom marginom prednosti kod ASRock T-Topology modela, koje se u realnom radu teško mogu primetiti.

   Performanse u radu sa SSD uređajem su takođe vrlo slične, gotovo identične. Sa razlikom da je SSD hladniji zbog upotrebe masivnijeg hladnjaka na Aorus modelu, a što je proizvelo razliku od 8-10 stepeni Celzijusa niže radne temperature. Ona je inače daleko do rizične granice obaranja deklarisanih radnih frekvencija NAND kontrolera i memorijskih čipova.

   Inače u pakovanju ASRock modela stiže još napredniji hladnjak, sa većim telom i aktivnim hlađenjem za „vruće“ PCIe 5.0 modele, a koji ovog puta nismo testirali jer smo insistirali na bešumnom rešenju.

   Rezultati testova rendering aplikacije

   U pogledu renderinga, dakle sirovih procesorskih performansi, Aorus Pro X i Taichi su u sekundu identične.

   Iznenađujuće je da tokom testa u Blenderu, ASRock za jednu malu nijansu drži procesor na par desetina MHz većem radnom taktu i pri tome je povlačio primetno više električne energije. Na naše iznenađenje, procesor je ipak bio nešto topliji na Aorus modelu i radio na višem temperaturnom limitu. Zanemarljiva razlika koju smo ipak zabeležili.

   U vezi sa prethodno izrečenim, beležimo da je Aorus isporučivao veći napon procesorskim jezgrima i pri tome je čitava ploča bila toplija za nekih 4 stepena Celzijusa.

   Međutim, Dr. MOS tranzistori u VRM moduli Taichi modela su bili pod većim stresom, 7-7.5 stepeni Celzijusa višom radnom temperaturom.

   Gejming performanse:

   Pravo iznenađenje, X670E Aorus Pro X je priredio u delu gejming performansi gde je jednom rečju „izdominirao“ nad X670E Taichi modelom. U nekoliko serija smo kontrolisali dobijene rezultate, tačnije tri iteracije ponavljanja i između toga smo naizmenično menjali ploče kako bi isključili sistemski, Windows 11 faktor, ali smo uvek dobijali istu razliku, svaki put u korist Gigabyte modela. Dakle, definitivno je brži u gejmingu.

   To je bio razlog da u detalje ispitamo ponašanje u radu osnovnih komponenti i to u referentnoj igri nove generacije koja maksimalno opterećuje CPU i GPU:

   Radne frekvencije centralnog procesora su na skoro identičnom nivou sa blagom prednošću na strani X670E Aorus modela, ali ASRock ponovo povlači više struje.

   Dakle, sve ovo su finese, koje otkrivaju detalje u ponašanju testiranih ploča u situacijama realnog rada i igranja. Sa tog gledišta temperature i dostizanje toplotnog limita su skoro jednaki na oba modela.

   Zanimljivo je videti kako se grafička karta ponaša na različitim pločama. Iako je frekvencija Radeon RX 7700 XT za nijansu veća u ASRock Taichi slučaju, grafička karta je povlačila više struje na Aorus X670E modelu, pri tome je VRAM radio na identičnim frekvencijama. Temperature su na istom nivou.

   Izgleda da „Daisy Chain“ topologija memorije na Aorus X670E modelu za jednu malu ali primetnu nijansu bolje funkcioniše, bar kada je gejming u pitanju.

   VRM modul i Dr. MOS tranzistori su ponovo hladniji kod Aorus X670E modela.

   Gigabyte X670E AORUS Pro X je od onih ploča koje bezuslovno zadržavate

   Na kraju testova ostajemo sigurni u jedno – Gigabyte X670E Aorus Pro X je jedna vrhunska matična ploča. Kako u pogledu izgleda, tako i performansi, kvaliteta i cene jer postiže i ima sve, čak i bolje od modela koji je 200€ skuplji.

   Ostaje još onaj faktor dugovečnosti i koliko dugo tako može da radi? Imajući u vidu niže temperature na ključnim pozicijama elektronskih komponenti i uz mišljenje da Gigabyte na ovakvim modelima ne rizikuje sa lošijim kvalitetom, mišljenja smo da će te sa X670E Aorus Pro X modelom biti dugo vremena srećni.

   Matična ploča poseduje sve bitno što jedna moderna ploča treba da ima. Odlično i brzo radi u realnim radnim uslovima. Uz sve to besprekorno lepo izgleda. Jedini problem nam je u početku zadavao hladnjak primarne M.2 SSD pozicije kada smo ga vraćali na mesto, nakon instalacije SSD uređaja. Posle kraće vežbe smo ušli u štos.

   Zbog svega izrečenog i doživljenog tokom detaljnog testiranja, zaključujemo da je Gigabyte X670E Aorus Pro X onaj tip ploče kod koje rastanak teško pada. Lako bi je videli kao zamenu našeg referentnog test modela. Zbog toga i nagrada za apsolutnu preporuku svim korisnicima koji su u potrazi za jednom vrhunskom AM5 matičnom pločom. Uz sve to smo sigurni da će ih dugo služiti i biti aktuelna tokom budućeg vremena.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi