Huawei Freebuds 4i (Video)

Huawei Freebuds 4i (Video)

Huawei je postao dobro prepoznatljiv na tržištu bežičnih, Bluetooth slušalica pa tako i ovoj, 2021. godini imamo priliku da vidimo novi model po imenu FreeBuds 4i. Radi se o seriji bežičnih slušalica koja donosi optimalan balans karakteristika, mogućnosti i povoljne cene.

  Sadržaj

   Kao i svake godine, i u 2021. nas pored mnoštva novih telefona očekuju i nove verzije propratnih uređaja poput pametnih satova i naravno bežičnih slušalica.
    

    
   Neki od ovih modela su već počeli da pristižu, pa se na našem testu ovog puta našla nova verzija Huawei True Wireless bubica iz povoljnijeg segmenta, Freebuds 4i, koje su direktni naslednik prošlogodišnjeg Freebuds 3i modela, koji ste takođe imali prilike da vidite na našem YouTube kanalu pre oko 9 meseci.
    
   Pa hajde da vidimo šta je to promenjeno i unapređeno i kako rade Freebuds 4i.Svakako prva promena koju ćete primetiti je da slušalice dolaze u drugačijoj kutiji za nošenje i punjenje u odnosu na prošlogodišnji model. Umesto izdužene kutije sa ovalnim ivicama, novi model dolazi u kutiji elipsastog oblika, što nije ni bolje niti lošije, već jednostavno drugačije – oba modela su dovoljno malih dimenzija da lako staju u džep. Najveća promena je unutar same kutije, jer se slušalice smeštaju u nešto drugačijem položaju, što za posledicu ima da je novi model nešto teže izvaditi iz kutije nego Freebuds 3i.
    
   freebuds1s.jpg
    
   No kad jednom pronađete optimalan položaj, što je prema našem iskustvu palac na zaravnjenom delu i kažiprst preko otvora za senzor blizine, vađenje ne predstavlja problem. Što se tiče oblika samih slušalica, i on je doživeo promene, pa iako je to stvar ukusa, nama sada deluje nešto lepši i moderniji, sa produžetkom za bateriju i antene koji se ne utapa u kućište samih slušalica kao na 3i, već se prostire celom dužinom. Težina je ostala ista, 5.5g po slušalici, kao i udobnost koja je na visokom nivou uz čvrsto stajanje u položaju u kome slušalicu postavite, što je naročito bitno ako se dosta krećete ili trčite i bavite sportskim aktivnostima. Ovo je postignuto oblikom same slušalice, koji ujedno obezbeđuje i vrlo korektnu pasivnu izolaciju u kombinaciji sa silikonskim gumicama koje u pakovaju dolaze u tri različite veličine.
    
   Od ostalih detalja što se dizajna tiče, spoljna površina obe slušalice je osetljiva na dodir, pa je dvostrukim dodirom moguće pauzirati pesmu, javiti se ili prekinuti poziv, a dugotrajnim pritiskom menjati modove redukcije buke. Kako se pojedinačni dodir ne računa kao komanda, radi izbegavanja slučajne aktivacije, a i obe slušalice imaju identičnu funkciju, ovo baš i nije najfleksibilnije rešenje koje smo viđali na sličnim modelima i deluje pomalo ograničeno, naročito ako često imate potrebu da preskočite poneku pesmu sa playliste.
    
   freebuds2s.jpg
    
   Zapravo, moguće je nezavisno mapiranje za obe slušalice, kao i dodeljivanje funkcije preskakanja, ali će vam za to biti potrebna Huawei AI Life aplikacija, ali ne verzija sa Google Playstore-a, već ona iz Huawei APP gallery. Ako već koristite Huawei ili Honor telefon, ovo vam neće biti stavka, ali ako koristite neki model drugog proizvođača, instalacija još jedne prodavnice će vam možda delovati kao nepotreban zahtev. U svakom slučaju, slušalice rade i bez aplikacije, ali vam ona nudi nešto više mogućnosti, uključujući i ažuriranje firmware-a, detaljne informacije o bateriji i podešavanje prečica.
    
   U odnosu na prošlogodišnji model, promenjen je i raspored mikrofona, koji se ovog puta nalaze na kraju produženog dela sa spoljne strane, kao i početku sa unutrašnje.
    
   freebuds3s.jpg
    
   Samim tim, i algoritam aktivne redukcije buke je nešto drugačiji, možemo reći dosta efikasan, mada sad već ne i najbolji koji smo čuli na novoj generaciji slušalica. Dužim pritiskom kontrola na spoljnoj strani, moguće je cirkulisati između tri moda – isključene aktivne redukcije kada se koristi samo pasivna izolacija, aktivne redukcije kada imate onaj utisak da ste u vakumu, bez ikakvog ambijentalnog zvuka i tek ponekim prigušenim zvukom koji dopire spolja, i awareness moda u kome možete čuti sve što se događa oko vas, jer slušalice dodavanjem zvuka sa mikrofona praktično zaobilaze i pasivnu izolaciju. I ovaj mod ne radi baš jednako dobro kao na nekim skorašnjim Apple modelima, ali obzirom na razliku u ceni, više nego zadovoljavajuće.
    
   Što se kvaliteta zvuka tiče, Freebuds 4i koriste 10mm dinamičke driver zvučnike, kao i 3i model, ali se Huawei ovog puta hvali membranom od kompozitnih polimera koja je izgleda novitet. Poput prethodnih Huawei i Honor modela, Freebuds 4i poseduju karakterističan Huawei zvučni potpis koji se meni kao nekome ko je navikao na studijski neutralan zvuk jako dopada.
    
   freebuds4s.jpg
    
   Nijedan deo spektra ne štrči, već je zvuk vrlo lepo balansiran i uravnotežen, sa dovoljno detalja i što je bitno – prijatan za dugotrajno slušanje. Bas nije preteran, ali ga ima taman koliko treba da sve zvuči ubedljivo bez maskiranja ostalih frekvencija. Pritom, reprodukcija niskih tonova je prilično kvalitetna, sa minimalno izobličenja i dobrim tranzijentima, a bas odziv je vrlo ravan sve do oko 25Hz, a prostire se i nešto malo ispod 20Hz.
    
   Ono što je takođe karakteristika Huawei slušalica je suptilno procesiranje koje omogućuje odličnu zvučnu sliku, pogotovo za jedne bubice i utisak da ne slušate dva nezavisna kanala bez sredine, već zvuk koji postoji u nekom prostoru, što takođe dodaje ukupno odličnom utisku, pogotovo za rang cene kojima ove slušalice pripadaju.
    
   Freebuds 4i su i vrlo glasne, pri čemu je 40% snage uglavnom dovoljno za normalno slušanje, zavisno od izvora.
    
   freebuds5s.jpg
    
   Kad smo kod izvora, tu zatičemo još jedno unapređenje u odnosu na prošlogodišnji model, pa je sada podržan Bluetooth 5.2 umesto 5.0. U zvaničnim specifikacijama ne postoji lista podržanih Bluetooth audio kodeka, ali smo u developer opcijama pronašli da su to samo SBC i AAC, tako da ništa od AptX i naprednijih formata, što bismo ujedno uzeli i kao najveću zamerku na Freebuds 4i. Istina, ni neki dosta skuplji modeli ne podržavaju više od toga, ali svejedno mislimo da je vreme da mobilna industrija malo poradi na unapređenju Bluetooth audio mogućnosti i omogući kvalitet poput onog koji pruža povezivanje kablom.
    
   S pozitivne strane, latencija Bluetooth veze je u ovom slučaju neprimetna u povezivanju sa drugim Bluetooth 5 uređajima, dok je pri vezi sa starijim uređajima primetna, ali i dalje podnošljiva za gledanje videa, što i nije baš tako čest slučaj.
    
   Takođe, kvalitet veze je možda i najbolji koji smo do sada videli na nekom od modela bežičnih slušalica na testu, uključujući i velike over-ear modele, pa su slušalice radile bez prekidanja i smetnji čak i na desetak metara sa preprekama u vidu zida, gde bi obično drugi modeli pokazali makar neki znak da su na ivici mogućnosti.
    
   freebuds6s.jpg
    
   I ovog puta je u pitanju potpuno nezavisna veza obe slušalice, pa ih tokom rada možete skidati i vraćati u kutiju, pri čemu će ona koja je van kutije uvek reprodukovati zvuk bez prekida.
    
   Za kraj, pomenućemo i bateriju, koja je kapaciteta 55mAh po slušalici, uz dodatnu bateriju od 215 mAh u kutiji, koja naravno može dopunjavati slušalice u trenucima kada ih ne koristite.
    
   Punjenje same kutije se vrši putem USB Type-C konektora, dakle nema bežičnog punjenja, koje je i dalje rezervisano za modele više klase. 
    
   Pomenute baterije pružaju do 10 sati neprekidnog slušanja, a kutija omogućuje još dodatnih 12 sati. Takođe, 10 minuta punjenja omogućuje do 4 sati slušanja, što je vrlo zgodno ako vam se desi da vam slušalice trebaju, a zaboravili ste da ih napunite.Sve u svemu, Huawei Freebuds 4i bi se u odnosu na punokrvni Freebuds model bez problema mogle zvati Freebuds essentials, jer nude sve najbitnije funkcije, ali u dosta povoljnijem paketu.
    

    
   Vrlo dobar kvalitet zvuka sa možda i najboljim frekventnim odzivom i zvučnom slikom u klasi i efikasna aktivna redukcija buke sa ambijentalnim modom su sami po sebi dovoljna preporuka, uz naravno udobnost i pouzdanu i fleksibilnu Bluetooth vezu. Za većinu korisnika će ovo biti više nego dovoljno, a oni najzahtevniji će morati i da izdvoje dosta više novca za unapređenja poput naprednijih Bluetooth kodeka, bežičnog punjenja i možda rafiniranijeg dizajna.
    
   Naravno, očekujemo da i od vas čujemo vaše utiske o ovom modelu – šta smatrate za njegove dobre i loše strane i šta je to što vas privlači kada su u pitanju slušalice ovog tipa. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi