Huawei Watch GT (Video)

Huawei Watch GT (Video)

Novi Huawei pametni sat je stigao. Proverili smo sa kojim adutima se namerio na svog najvećeg konkurenta.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
    
   Na eventu u Londonu, 16. oktobra ove godine, na kome se našla i Benchmark ekipa, Huawei je kao glavnu zvezdu predstavio svoju Mate 20 seriju mobilnih telefona. U senci novih telefona, predstavljen je i novi pametni sat ove kompanije pod nazivom Watch GT. Obzirom na to da se Mate 20 Pro bez pardona uključio u bitku za najbolji telefon ove godine, očekivali smo da to isto uradi i Watch GT i stane na crtu Samsungovom Galaxy Watch-u. Sve je ukazivalo na to, pa smo od predstavljanja željno iščekivali da nam u redakciju na test pristigne Watch GT kako bismo proverili njegove mogućnosti. Srećom, nismo morali dugo da čekamo, pa se Watch GT našao u našoj redakciji i proveo nedelju dana na ruci kako bismo ga predstavili ljubiteljima tehnike, kod kojih je izazvao više nego solidno interesovanje za jedan pametni sat.watchgt16_resize.jpg
   Huawei Watch GT dolazi u pakovanju vrlo luksuznog izgleda koje je ukazivalo na to da je namera proizvođača bila da impresionira. Unutar pakovanja vas doduše ne očekuje puno toga – pored sata, tu su još samo postolje za punjenje, USB Type-C kabl i uputstvo koje će vas provesti kroz povezivanje sata sa telefonom.
   watchgt40_resize.jpg
   Obzirom da se ne dobija adapter 220V na USB, punjač ćete morati povezati na bilo koji USB port. Interesantno je i da su postolje i USB kabl bele boje, što potpuno odudara od samog sata, pa nam je prosto neobjašnjivo da neko nije obratio pažnju na taj detalj. Za razliku od Samsung satova koji dolaze sa bežičnim punjačem, Watch GT poseduje dva fizička kontakta za punjenje, ali se postolje i sat “privlače” zahvaljujući magnetu koji se nalazi na samom satu, a koji će ga postaviti u odgovarajući položaj za punjenje.
   watchgt20_resize.jpg
   Sam sat poseduje vrlo klasičan izgled, kakav smo uostalom i očekivali od uređaja ovog tipa, a naročito od modela koji bi se trebao takmičiti sa Galaxy Watch-om. Telo je izrađeno od nerđajućeg čelika, a sastoji se od okvira, baze koja je prišrafljena torex šrafovima i okvira ekrana od keramike, na kome su ugravirani podeoci i brojevi. Na bazi se, pored pomenutih kontakata za punjenje nalaze i četiri diode namenjene praćenju pulsa, dok se na desnoj strani sata nalaze dva fizička tastera koji služe za navigaciju.
   watchgt38_resize.jpg
   Po širini, sat je standardnih 46.5mm, što je veličina svih “većih” pametnih satova, poput Gear S3 i Galaxy Watch-a, ili Amazfit Stratosa. Tačnije, širi je za svega pola milimetra od Samsung modela, ali je deo na koji se montira narukvica 3.3mm kraći, a sam sat i 2.4mm tanji, pa samim ti i sat na ruci deluje malo manje, odnosno bolje leži uz zglob na tanjim rukama.
   watchgt43_resize.jpg
   Treba pomenuti da Huawei Watch GT dolazi u dve varijante, Sport sa crno anodiziranim telom i silikonskom narukvicom i Classic, sa okvirom od poliranog čelika i narukvicom koja je kombinacija braon veštačke kože i silikona sa unutrašnje strane. Classic varijanta je oko 50€ skuplja, ali svakako elegantnijeg izgleda koji će se više dopasti ljubiteljima klasičnih satova. Na našem testu se ovog puta našla Sport verzija, koja je osim pomenutih razlika hardverski i softverski identična. Narukvica koja dolazi sa Sport verzijom je vrlo udobna, iako ne preterano vizuelno impresivna. Obe varijante podržavaju i izmenu narukvica, pa ih možete zameniti bilo kojom drugom promera 22mm. Tako na primer, na sport verziju možete staviti neku kožnu ili metalnu narukvicu i znatno unaprediti izgled sata i to za znatno manje novca od razlike u ceni u odnosu na Classic varijantu.
   watchgt34_resize.jpg
   watchgt35_resize.jpg
   watchgt36_resize.jpg
   watchgt37_resize.jpgEkran je svakako bitna stavka kod ovog tipa uređaja, kako zbog izgleda, tako i zbog potrošnje energije. Huawei se i ovde odlučio da parira Galaxy Watch-u implementacijom AMOLED ekrana, odnosno tipa koji krasi i konkurenta. Ipak, Watch GT poseduje ekran od 1.39”, odnosno za oko 0,2mm veći, ali i sa solidno višom rezolucijom od  454 x 454 piksela umesto 360×360, odnosno gustinom piksela od 326ppi, za oko 50 većom od one kod Galaxy modela.
   watchgt14_resize.jpgČini se da je i maksimalno osvetljenje ekrana nešto više, pa je ukupni utisak da je ekran koji krasi Watch GT svakako najlepši koji smo do sada imali priliku da vidimo na pametnom satu. Viša rezolucija utiče da sve deluje malo oštrije i jasnije, pa samim tim i realnije, odnosno bliže onome što bi očekivali od mehaničkog sata. Praktično jedina zamerka na ekran se odnosi na nedostatak Always-On moda, pa će sat u trenucima kada ga ne koristite imati ugašen ekran. Ovo je svakako učinjeno u cilju uštede baterije i nekim korisnicima neće smetati, ali ako ste od onih koji vole da budu primećeni, ugašeni ekran baš i ne deluje naročito impresivno, pa u tom slučaju sat nudi opciju aktiviranja ekrana, ali samo u narednih 5 minuta.
   watchgt30_resize.jpg
   Huawei ne navodi koji tip zaštite poseduje ekran, dok se glavni konkurent hvali Corning Gorilla Glass DX+. Iako smo, kao i sa svakim satom, imali prilike da ga slučajno udarimo ili zakačimo o nešto u hodu, Watch GT nije pokazivao bilo kakve znake “korišćenja”, mada ne možemo pretpostaviti da li bi to bio slučaj i pri dugotrajnom korišćenju. Obzirom da je ekran nešto uvučen u odnosu na keramički okvir, pretpostavićemo da trajnost ipak ne bi trebala biti problem.
   watchgt22_resize.jpg
   S druge strane, poput svih uređaja sa ekranom osetljivim na dodir i Watch GT će skupljati otiske. Iako deluje da ekran poseduje određeni oleofobni premaz, svakako smo ljubitelji navigacije tasterima (ili Samsungovim rotirajućim okvirom) koji je u slučaju smartwatch uređaja sa malim ekranom precizniji i brži, a i daje nešto tog klasičnog iskustva koje povezujemo sa mehaničkim satovima. U tom smislu, kao i vizuelno, Watch GT-u prosto nedostaje još jedan taster na sredini koji bi kombinacijom kratkih i dugih pritisaka tri tastera omogućio navigaciju bez dodirivanja ekrana. Činjenica da i niko od konkurenata još uvek nije rešio ovu “enigmu” nije neka preterana uteha.
   watchgt42_resize.jpg
   Ovako, gornji taster služi za pristup aplikacijama i povratak na početni ekran, dok donji služi za pristup aktivnostima. Za sve ostalo, moraćete da pipate ekran, u kom slučaju će vam prevlačenje levo-desno davati pregled sata, pulsa, vremenske prognoze i aktivnosti, povlačenje na dole dati pristup brzim podešavanjima poput zaključavanja ekrana i Do-not-disturb moda, a povlačenje odozdo pregled notifikacija.watchgt18_resize.jpg
   Možda i glavna zanimljivost i ono što svakako definiše Huawei Watch GT je izbor operativnog sistema. Iako industrija (a i korisnici) svakako naginju Google Wear OS-u usled kompatibilnosti, podrške i dostupnosti aplikacija, Huawei se ipak odlučio da ovog puta implementira sopstveni operativni sistem nazvan Lite OS. Glavni razlog ovakve odluke je najverovatnije mogućnost da se putem posebno dizajniranog sistema omogući duže trajanje baterije, što pogotovo zahvaljujući Google servisima, nije moguće na Wear OS-u. Drugi razlog bi mogao biti želja Huawei-a da napravi sopstvenu platformu, poput Tizena, koju bi vremenom razvijao i jačao. Ovo je naravno samo nagađanje, ali je dugo trajanje baterije svakako činjenica. Naime, Lite OS u kombinaciji sa Cortex-M4 čipom posebno dizajniranim za ovu priliku nudi trajanje baterije od realnih 14 dana normalne upotrebe i do oko 22h sa konstantno uključenim svim mogućnostima (HRM+GPS).
   watchgt16_resize.jpg
   U ovu svrhu, pomenuti chip poseduje jezgra izuzetno male potrošnje zadužena za osnovne i nezahtevne funkcije, kao i ona visokih performansi namenjena zahtevnijim zadacima. Trajanje baterije ono što izdvaja Watch GT daleko iznad svih ostalih konkurentskih modela i po tom pitanju je npr. oko 2 do 3 puta efikasniji od Amazfit Stratos-a, oko 4 do 5 od Galaxy Watch-a i čak 6 do 7 puta od Gear S3 modela. Trajanje baterije je jedna od glavnih mana pametnih satova, pa je po tom pitanju Huawei pogodio sam centar i pravo je osveženje kada sat možete puniti onda kada vam to odgovara toko nedelje (ili dve), a ne kada je to neophodno da ne biste nosili “ciglu” na ruci. Podatak o trajanju baterije je još impresivniji kada se u obzir uzme da uključuje i konstantno praćenje pulsa, kako danju, tako i noću, što je funkcija koja kod drugih modela ima ozbiljan udarac na trajanje baterije.
   watchgt21_resize.jpg
   No, Lite OS ima i svoju drugu stranu, koja se korisnicima svakako neće dopasti. Iako nam deluje da je Lite OS zapravo ogoljena verzija androida, t.j. WearOS-a kompajlirana za novi chip, nešto poput softvera koji pokreće Amazfit Stratos, Watch GT trenutno ne poseduje podršku za instalaciju dodatnih aplikacija. Dakle, ono što dobijete sa samim satom, to vam je. Sat poseduje praktično sve esencijalne aplikacije, ali svejedno ostaje utisak da pametni sat nije baš skroz “pametan” ukoliko je ograničen samo na fabričke funkcije. Moguće je da će ovo biti omogućeno kasnije, u skladu sa teorijom o razvoju sopstvene platforme, ili da će zajednica kao u slučaju Amazfit-a pronaći načina da instalira apk fajlove, ali svakako ostaje utisak da nešto nedostaje. Hardverske mogućnosti su tu, pa mislimo da je prava šteta što Huawei nije iskoristio pun potencijal i to svakako moramo uzeti kao ozbiljnu zamerku.
   watchgt41_resize.jpg
   Od aplikacija koje dolaze sa satom, tu su pokretanje novih, kao i pregled proteklih aktivnosti,zatim pregled pulsa, informacije o snu, barometar, kompas, vremenska prognoza, štoperica i tajmer, alarm, baterijska lampa (koja aktivira beli ekran), kao i aplikacija za pronalaženje telefona koja će aktivirati melodiju na telefonu ukoliko ga zaturite negde.
   watchgt32_resize.jpgOno što smo pomenuli za aplikacije važi i za skinove sata, kojih ima 11. Skinovi izgledaju dobro i pokrivaju sve varijacije od analognih i klasičnih, digitalnih, do interesantnih koji koriste prednosti AMOLED-a i pametnih funkcija. Doduše, za razliku od onih na Samsung satovima, ovde nisu korišćene informacije sa akcelerometra kako bi se dobio efekat presijavanja analognih skinova, što dodaje utisak realnosti. Iako šarolika, čini se da selekcija nije toliko velika da vam neće dosaditi nakon nekog vremena, pa se čini da je podrška zajednice koju imaju Samsung satovi nešto što će nedostajati ovom modelu, kako zbog širine izbora, tako i zbog kreativnosti koja prati rešenja napravljena od strane korisnika.watchgt04_resize.jpg 
   Sve vezano za kontrolu sata i sinhronizaciju podataka, kao i ažuriranje firmware-a vrši se putem Huawei Health aplikacije. Sat će nakon inicijalnog uključivanja na ekranu prikazati QR kod, koji je zapravo samo link koji vas vodi ka Google Play lokaciji sa koje možete instalirati aplikaciju. U njoj je dovoljno sa liste izabrati Watch GT kao sat koji želite dodati i selektovati sat sa liste pronađenih uređaja, a zatim sa satu potvrditi uparivanje. Komunikacija sata i telefona se naravno vrši putem Bluetooth konekcije.
   watchgt06_resize.jpg
   U aplikaciji možete aktivirati ili deaktivirati određene opcije, poput praćenja sna, konstantnog praćenja pulsa, aktiviranja ekrana okretanjem zgloba i druge. Moguće je i detaljno podešavanje aplikacija sa mobilnog telefona za koje želite da primate notifikacije na satu. Treba napomenuti da su u startu sve notifikacije deaktivirane, pa ćete one koje želite morati da aktivirate ručno. Od korisnih mogućnosti, tu je i podsećanje na period neaktivnosti, gde će vas sat obavestiti da je vreme da malo protegnete noge, kao i mogućnost notifikacije u slučaju da sat izgubi vezu sa telefonom, što može biti korisno u slučaju da telefon npr. zaboravite u kafiću.
   watchgt43_resize.jpg
   Svakako najbitnije informacije nalaze se na glavnom ekranu aplikacije gde će vas sačekati sekcije sa kompletnim pregledom pređenih koraka, potrošenih kalorija, odrađenih aktivnosti i vežbi, kao i informacije o snu, telesnoj težini i kretanju pulsa. Na svaku od sekcija je moguće ući dodirom ikonice i dobiti vrlo detaljan izveštaj za određeni dan, kao i nedeljni, mesečni i godišnji pregled. Iako možda ne briljira kao pametni sat, usled nedostatka third-party aplikacija, Huawei Watch GT je definitivno na svom terenu kada je fitness tracking u pitanju. Većina algoritama koji obrađuju podatke koje prikupe senzori ovog sata (kada smo kod toga, to su akcelerometar, žiroskop, magnetometar, optički senzor pulsa, senzor ambijentalnog osvetljenja, GPS i barometar) je razvijena u saradnji sa medicinskom školom čuvenog Harvard Univerziteta. Ovo u praksi znači puno korisnih informacija, poređenja sa normalnim parametrima, kao i saveta za poboljšanje zdravlja, sna i forme.
   watchgt07_resize.jpg
   Tako na primer, praćenje sna će tokom noći sakupiti podatke o vremenu provedenom u lakom, dubokom snu i REM fazi, sa tačnim vremenskim prikazom svake faze, objašnjenjem njihovog značaja i detaljnim ocenama za svaki od parametara. Interesantna je i opcija alarma, odnosno buđenja ujutru, ali sa vođenjem računa o fazi sna, kada će vas sat probuditi što bliže željenom vremenu (naravno ranije), ali u lakom snu, kako bi vam buđenje palo lako i vi se osećali što odmornije.
   watchgt08_resize.jpg
   Isto važi i za praćenje telesne težine, koje je moguće kako manuelnim unosom podataka, tako i automatski ukoliko telefon povežete sa nekom pametnom vagom, poput Huawei Body Fat Scale. Podržano je pravljenje ciljeva, kako kada je u pitanju telesna težina, tako i aktivnost. Rekli bismo da praćenje pulsa i sna radi jako dobro, čak bolje od konkurentnih proizvoda, verovatno zahvaljujući sistemu od četiri diode sa donje strane koje daju određenu fleksibilnost i veću pouzdanost u različitim situacijama. Istina, dešavalo se da sat pomeša ispijanje jutarnje kafe sa REM fazom sna, ali i pored toga nije bilo nekih nebuloznih rezultata kakve smo viđali na nekim drugim uređajima ovog tipa i Watch GT po tom pitanju deluje vrlo pouzdano.  Ukoliko preferirate da podatke koje sat sakupi poverite nekoj drugoj aplikaciji, moguće je i deljenje podataka sa UP, Google Fit i MyFitnessPal servisima.
   watchgt43_resize.jpg
   Što se praćenja aktivnosti tiče, podržan je solidan broj, od trčanja napolju, na traci i planinskog, vožnje sobnog i standardnog bicikla, planinarenja, plivanja u bazenu i na otvorenom, kao i opšte aktivnosti.  Za sve spoljne aktivnosti dostupan je GPS log sa pregledom na mapi, dok se kod aktivnosti unutra prati samo puls, odnosno zona srčane aktivnosti. Za one koji vole vođene treninge, dostupan je i priličan broj planova, od vođenog trčanja u intervalima i onog namenjenog potrošnji masti, do treniranja za polumaraton i maraton. Povrh svega, tu su i značkice za dostignuća, poput onih u video igrama, što će aktivnosti učiniti zanimljivijim i pomoći u motivaciji, koja je često i glavni problem kada je vežbanje u pitanju.
   watchgt10_resize.jpg
   Iako možda Huawei Watch GT nije ono što smo očekivali, nikako ne možemo reći da je u pitanju loš uređaj. Naprotiv, ono što radi, Watch GT radi jako dobro. Ukupan utisak je da je Huawei ovog puta napravio uređaj koji je manje pametni sat, a više fitness tracker. Doduše, u pitanju je  jako dobar fitness tracker, sa odličnim ekranom, elegantnim izgledom klasičnog sata i više nego impresivnim trajanjem baterije. Po svojim mogućnostima Watch GT više podseća na Amazfit Stratos nego na Galaxy Watch ili Gear S3 i jasno je da je pravljen za specifičnu grupu korisnika. Samsung modeli nude puno aplikacija koje ćete koristiti ili ne, kao i puno odličnih skinova koji ih čine vizuelno zanimljivijim, ali Huawei Watch GT svakako ima svojih prednosti. To je pre svega izvanredno trajanje baterije, koje je nekoliko klasa iznad, kao i sve esencijalne funkcije za praćenje i unapređenje zdravlja i forme kojima bismo takođe dali određenu prednost u odnosu na rivala. Watch GT je svakako različit i specifičan i predstavlja zanimljivu opciju koja nudi dobar odnos cene, mogućnosti i kvaliteta.
    
   Prednosti:– Dvonedeljno trajanje baterije- Konstantno praćenje pulsa- Odličan ekran- Vrlo dobra implementacija fitness mogućnosti
   Mane:– Nemogućnost instalacije aplikacija i dodatnih skinova- Nedostatak screen always-on moda

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan