Razer BlackShark V2 X (Video)

Razer BlackShark V2 X (Video)

Ukoliko ste u potrazi za dobrim i ne preterano skupim gejming slušalicama, obavezno uzmite u razmatranje Razer Blackshark V2 X model. Po ceni od oko 10000 dinara (oko 85e) dobijate vrlo dobar model prestižnog proizvođača. Vrlo dobar kvalitet zvuka i frekventni balans za ovaj rang, odlična izrada i udobnost u kombinaciji sa Razer dizajnom i softverskim dodacima su dovoljni razlog da ako ste gamer ozbiljno razmislite o ovom modelu.

  Sadržaj

   Prošlo je skoro godinu dana od kad smo vam predstavili neki model gaming slušalica, pa je red da to ispravimo i to ne bilo kojim, već jednim Razer modelom.
    

    
   Što je još zanimljivije, iako to po izgledu ambalaže, pa ni samih slušalica ne biste pretpostavili, nije u pitanju neki relativno skup model po kojima je ova kompanija i najpoznatija, već jedan koji je sa cenom od 10.000 dinara, odnosno oko 85€ pristupačan onima koji žele dobre gaming slušalice.
    
   U pitanju je Razer Blackshark V2 X, naizgled malo komplikovanog imena, ali da pojasnimo odmah, da je Blackshark V2 ime serije od tri različita modela, od kojih je upravo X najpovoljniji, Blackshark V2 standardni, a Blackshark V2 Pro praktično bežična verzija standardnog. Dva bolja modela su i solidno veće cene, blizu 140 i nešto preko 250e, pa je jasno da X model potencijalno predstavlja najisplativiju kupovinu po odnosu uloženog i dobijenog.
    
   Hajde da vidimo šta to Razer ima da ponudi u ovoj klasi i kako Blackshark V2 X zapravo zvuči.Što se izgleda tiče, on je standardna kombinacija crne boje koja dominira i fluorescentno zelenih detalja. Netipično za jedan gaming model, slušalice zapravo izgledaju vrlo elegantno i diskretno, sa vrlo lepim linijama koje podsećaju na neke klasične zatvorene HiFi modele.
    
   shark1s.jpg
    
   Korpe slušalica su od crne polumat plastike sa sjajnim crnim logotipom na sredini, a mehanizam koji ih drži je pomalo neobičan, kakav do sada nismo viđali, sa čeličnom žicom sa obe strane koja klizi kroz dva plastična valjka na taj način regulišući veličinu, dok su valjci osovinom povezani sa samim slušalicama. Sve ovo u teoriji ne bi trebalo biti čvrsto, ali u praksi zapravo deluje odlično izvedeno, sa preciznim podešavanjem bez lufta u bilo kom delu, a opet dovoljno fleksibilnosti da konstantno skidanje i ne baš pažljivo rukovanje slušalicama ne može da ih ošteti u redovnoj upotrebi. Ovo je jedan od onih slučajeva kada inovaciju u dizajnu isprati i kvalitet izrade i korišćenih materijala, pa krajnji rezultat bude bolji nego što bi se očekivalo na prvi pogled. Ukupno vrlo pozitivan utisak po tom pitanju.
    
   Takođe, plastične korpe i specifičan mehanizam utiču i na to da slušalice budu dosta laganije nego što deluju, 240g, što ih čini i vrlo udobnim za nošenje. 
    
   shark2s.jpg
    
   Same slušalice su obložene dosta bogatim jastučićima punjenim memorijskom penom i presvučenim veštačkom kožom, koji su vrlo udobni i uz blagi pritisak samog mehanizma nude i vrlo dobru pasivnu izolaciju od spoljašnjih zvukova. Jastučiće je moguće i skinuti, mada s obzirom na veštačku kožu, za održavanje je dovoljno i brisanje, bez potrebe za pranjem. Drugi deo jednačine udobnosti je i okvir koji naleže na glavu sa gornje strane, a koji je takođe obložen solidnim slojem memorijske pene i veštačke kože, u koju je na vrhu utisnut Razer logo, što izgleda vrlo efektno.
    
   Inače, dva bolja Blackshark V2 modela dolaze sa jastučićima i okvirom obloženim FlowKnit tkaninom umesto veštačke kože.
    
   shark3s.jpg
    
   Na vrhu korpi obe slušalice se nalaze bas refleks otvori, kao i zeleni kablovi koji povezuju slušalice, dok se na desnoj nalaze još i fleksibilni mikrofon, potenciometar za regulaciju jačine sa korakom na sredini, kao i prekidač za aktivaciju i deaktivaciju mikrofona, koji kada je isključen oko sebe poseduje zeleni prsten za indikaciju, što je vrlo lep detalj.
    
   Kabl za povezivanje sa računarom, konzolom, telefonom ili sa čim već rešite da slušalice koristite na drugom poseduje 3.5mm konektor sa tri prstena, a u pakovanju se dobija i produžetak koji na kraju ima dva 3.5mm konektora sa dva prstena za odvojeno povezivanje mikrofona u slušalicama.
    
   Takođe, u pakovanju se dobija i platnena torbica za nošenje slušalica, malo veća, s obzirom da Blackshark V2 X nisu predviđene za pakovanje u manji format kao neki prenosni modeli.
    
   shark4s.jpg
    
   Kada je zvuk u pitanju, ovaj model dolazi sa 50mm Razer Triforce driver zvučnicima, koji su bazična varijanta titanijumske verzije koja se nalazi na skupljim Blackshark V2 i pro modelima.
    
   Iako marketinška priča iza ovih drivera u Razer videu deluje kao neki Sci-Fi, suština je da je pri njihovom dizajnu korišćen specifičan raspored rupa za regulaciju frekventnog odziva na bazi samog zvučnika, što bi po frekventnoj krivoj u poređenju sa nepoznatim generičkim modelom trebalo da pruži do 10db manje varijacije. No, marketing na stranu, poenta svega je kako to zapravo zvuči. A zvuči prilično dobro – zapravo, zvuk ovog modela prilično podseća na Takstar OEM dizajn koji smo slušali i na HyperX Cloud i nekim Cooler Master modelima i koji je po našem mišljenju i daje zlatni standard u ovoj klasi. Frekventni balans je prilično dobar za jedan gaming model, sa dobro odmerenim basom, blago povučenijim nižim srednjim spektrom i blagim akcentom u višim srednjim i visokim frekvencijama što pruža dosta detalja, bez da slušalice postanu naporne za duže slušanje. Što se bas odziva tiče, on blago opada ispod 80Hz, mada je prisutan sve do oko 25Hz. Ovo nisu takozvane basshead slušalice, ali je basa sasvim dovoljno da sve zvuči kako je zamišljeno i bez maskiranja ostalih frekvencija.
    
   shark5s.jpg
    
   Impendansa od 32 Ω dozvoljava ovom modelu prilično glasnoće, čak i na integrisanim zvučnim kartama bez posebnog pojačala za slušalice, pa onaj zasek na sredini potenciometra na samim slušalicama ima smisla, jer ga možete držati na pola, a po potrebi regulisati jačinu gore ili dole zavisno od sadržaja.
    
   Kako je u pitanju zatvoreni dizajn, zvučna slika naravno nije onako široka kao na otvorenim, ali je sasvim korektna za jedan zatvoreni model. U svakom slučaju, zvuk je vrlo dobro prilagođen onome što je primarna namena ovih slušalica, a to je gaming, uz dovoljno rafiniranosti i za dobar ugođaj pri slušanju muzike.
    
   Kad smo kod zvučne slike i gaminga, treba pomenuti da se uz Razer Blackshark V2 X dobija kod za aktivaciju Razer 7.1 Surround procesiranja, što će svakako značiti gamerima za bolje pozicioniranje zvukova u igrama, sve dok koriste 64-bitni Windows 10, obzirom da je samo on podržan. Takođe, tu je i opcija upgrade-a na THX Spacial Audio, koji je nešto što uz dva bolja Blackshark V2 modela dolazi besplatno.
    
   shark6s.jpg
    
   Na kraju, pomenućemo i mikrofon, koji je fleksibilan, ali ne i odvojiv, što je možda šteta, jer smo nekako uvek imali utisak da nam je u vidnom polju kako god ga postavili. Razer rešenje koje je primenio na ovom modelu naziva HyperClear Cardioid Mic, zbog njegovog kardioidnog paterna skupljanja zvuka koji je usmeren ka vašim ustima, odbijajući dobar deo ambijenta, za slučaj da se nalazite u bučnoj igraonici, pored otvorenog prozora ili nekog drugog izvora buke.
    
   Prorezi na kućištu mikrofona su, kao i samo telo mikrofona, solidnih dimenzija, što pomaže u jasnoći i prirodnijem zvuku glasa, a tu je naravno i sunđer za redukciju nekih neželjenih zvukova usled blizine ustima.Ukupno, možemo reći da su Razer Blackshark V2 X gaming slušalice vrlo konkurentne u svojoj cenovnoj klasi i da za oko 85€ svakako imaju šta da ponude. Vrlo dobar kvalitet zvuka i frekventni balans za ovaj rang, odlična izrada i udobnost u kombinaciji sa Razer dizajnom i softverskim dodacima su dovoljni razlog da, ako ste gamer, ozbiljno razmislite o ovom modelu.
    

    
   Nas je svakako zainteresovao dovoljno da se upitamo kako zvuče Blackshark V2 i Pro verzije, pa možda bude prilike da proverimo i to.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi