Samsung Galaxy Watch Active (Video)

Samsung Galaxy Watch Active (Video)

Najnoviji izdanak Samsungove linije pametnih satova je prilično drugačiji od svojih prethodnika

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Krajem februara, Samsung je na velikom eventu u San Francisku predstavio svoju Galaxy S10 seriju telefona, a paralelno sa njom i novi pametni sat. Iako smo se u neku ruku nadali da će ovaj sat biti naslednik sjajnog Galaxy Watch-a koji smo prethodno testirali, to nije bilo realno, obzirom da je i on predstavljen svega 6 meseci ranije. Rane informacije su govorile o tome da bi novi sat trebao biti više orjentisan ka sportskoj publici, pa samim tim zapravo biti naslednik Gear Sport sata, ali ovog puta pod imenom Galaxy Watch Active.

   Sa malim zakašnjenjem u odnosu na svetsku premijeru, ovaj sat je stigao i do nas, pa smo u jednonedeljnom druženju sa njim imali prilike da vidimo šta on donosi u odnosu na prethodnike i saberemo svoje utiske nakon realnog korišćenja.watchactive09_resize.jpgVeć na prvi pogled, Galaxy Watch Active ima jako malo dodirnih tačaka kako sa Gear Sport, tako i sa Galaxy Watch-om sa kojim deli čak dve trećine svog imena. Galaxy Watch je prlično robustan sat solidnih dimenzija, makar u 46mm verziji, dok je Active iznenađujuće minijaturan sa prečnikom od svega 40mm. Zahvaljujući tome, sat zaista deluje malo, čak i u poređenju sa manjom 42mm verzijom Galaxy Watch-a.
   watchactive02_resize.jpg
   Obzirom na veličinu, prvi utisak je bio da je u pitanju ženski sat. Na našem testu se našla bela varijanta, koja zajedno sa Rose Gold deluje vrlo ženstveno, dok će crna i zelena biti nešto prihvatljivije muškim ljubiteljima malih satova. Narukvica je naravno od silikona, izmenjiva sa mehanizmom za brzo oslobađanje i širine 20mm. Višak narukvice se umesto provlačenja kroz gajku podvlači ispod, što možda i nije loše rešenje za sportski sat, obzirom da postoje neke aktivnosti u kojima je kod tradicionalnog rešenja moguće narukvicom nešto slučajno zakačiti i osloboditi je.
   watchactive06_resize.jpg
   Telo sata se sastoji od metalnog okvira u odgovarajućoj boji (osim što je kod bele varijante srebrno), sa ekranom koji je praktično u ravni sa samim okvirom. Čuveni bezel, odnosno rotacioni okvir koji toliko volimo kod Samsung satova je ovog puta izostao, pa sat deluje glatkije, oblije i kao da je napravljen iz komada. Vizuelno u neku ruku deluje interesantno, a svakako je drugačiji od svih dosadašnjih satova koji su dolazili iz Samsunga. Donja površina sata je plastična i ušrafljena u okvir, a na njoj se nalaze optički senzor za broj otkucaja srca, kao i senzor blizine koji detektuje da li je sat na ruci. Na boku se nalaze samo dva tastera sa strane, kao i otvor za mikrofon.
   watchactive12_resize.jpg
   Iako možda deluje nežno, Galaxy Watch Active je zapravo prilično izdržljiv, pa poseduje i 5ATM i IP68 sertifikate za otpornost na vodu i prašinu, pa čak i MIL-STD-810G vojni standard, što ukupno daje priličnu sigurnost u sposobnost sata da se nosi sa svim uslovima korišćenja.watchactive05_resize.jpg 
   Kako je pored okvira izostala i kontrola koju on nudi, funkcijama sata se upravlja dodirivanjem ekrana osetljivog na dodir, kao i putem dva tastera od kojih jedan služi za povratak na prethodnu stavku, a drugi za pozivanje liste aplikacija. Pozitivno je što dugom pritisku home tastera možete dodeliti neku od brojnih funkcija, umesto podrazumevanog pokretanja Bixby asistenta i tako ga prilagoditi svojim potrebama.
   watchactive08_resize.jpg
   Ekran je, tradicionalno za Samsung, Super AMOLED tipa, prečnika 1.1” i rezolucije 360×360 piksela. Nismo sigurni da li nam se samo čini, ali deluje da je ekran još bolji od prethodnih, odličnog kontrasta i osvetljenja i zaista ostavlja sjajan utisak. Ovome verovatno doprinosi odsustvo okvira, pa je ekran, za razliku od npr. Galaxy Watch-a, nekako u prvom planu. Iako nije baš od ivice do ivice sata, već poseduje marginu od par milimetara, ceo dizajn interfejsa je prilagođen tome, pa marginu praktično i ne primećujete i sve deluje vrlo skladno.
   watchactive15_resize.jpg
   Selekcija skinova je nešto drugačija nego na Galaxy Watchu, ali moramo priznati da nam se jako dopala. Skinovi su vrlo kvalitetni, kako oni klasičniji nalik analognim i digitalnim satovima, tako i animirani koji daju moderan izgled koji prevazilazi ono što je moguće dobiti od klasičnog sata i vrlo dobro koriste prednosti koje ekran ovog sata poseduje. Naravno, kao i za druge Samsung satove, selekcija dostupnih skinova je praktično beskonačna, a u Galaxy Store-u se nalazi prilično impresivan izbor za svačiji ukus, kako besplatnih, tako i onih koji se plaćaju.
   watchactive11_resize.jpg
    
   Poput drugih aktuelnih Samsung satova i ovaj pokreće Tizen 4.0 operativni sistem, sa prepoznatljivim widgetima kroz koje skrolujete levo desno, a koji će vam davati razne korisne informacije poput vremena, kalendara, pređenih koraka, potrošenih kalorija i slično. Raspored i sadržaj widgeta je promenljiv, pa sat možete prilagoditi vašim potrebama i podesiti da vam bitne informacije ili najčešće korišćene funkcije uvek budu pri ruci.
   watchactive10_resize.jpg
   Sat je opremljen Exynos 9110 procesorom, 768mb RAM-a, kao i sa 4GB raspoložive memorije za ubacivanje fajlova poput muzike i slika. Iako slike verovatno nemaju preteranu korist u ovom slučaju, muzika svakako ima, obzirom da sat možete povezati sa Bluetooth slušalicama i tokom trčanja slušati muziku direktno sa njega, bez potrebe da nosite mobilni telefon sa sobom. Pored toga, na satu je i Spotify aplikacija koja dolazi preinstalirana, mada će vam za nju biti neophodna internet konekcija, pa pretpostavljamo da je ona primarno namenjena LTE modelima ili korišćenju u fitness klubu sa WiFi konekcijom.
   watchactive14_resize.jpg
   Od aplikacija koje dolaze satom, tu su i Samsung Pay za plaćanje NFC-om, kao i standardni alati poput alarma, kalendara, podsetnika i sl. Aplikacije su raspoređene kružno u meniju kakav smo viđali i na Gear S3 i Galaxy Watch satovima, ali je u ovom slučaju navigacija moguća isključivo dodirom. Obzirom na relativno mali ekran, ikonice su nešto sitnije nego na pomenutim modelima, pa je i pokretanje aplikacija nešto teže, odnosno zahteva precizno dodirivanje.
   watchactive22_resize.jpg
   Naravno u Samsung prodavnici je izbor aplikacija ogroman, od onih namenjenih fitnesu, do navigacija, alata, igara i još raznih drugih programa koje koriste sve mogućnosti i mnogobrojne senzore koje ovaj sat poseduje. Integrisani su akcelerometar, barometar, žiroskop, senzor svetla i optički Heart Rate Monitor senzor.
   watchactive25_resize.jpg
   Jedini vidljivi senzor je naravno onaj za merenje pulsa u vidu zelenih dioda koje se nalaze na donjoj strani sata, a na kome se bazira dobar deo njegovih fitness mogućnosti, od merenja nivoa stresa, do praćenja pulsa tokom aktivnosti i procene potrošnje kalorija. Podržan je veliki broj aktivnosti, okvirno identičan izbor kao i na Galaxy Watchu, od trčanja napolju i na traci, vožnje bicikla, raznih vežbi u teretani do plivanja.
   watchactive21_resize.jpg
   Kao što smo pomenuli, sat je vodootporan, a u brzom meniju se nalazi i mogućnost uključivanja posebnog moda za aktivnosti u vodi koji zaključava ekran. Sve rezultate vaših aktivnosti možete pratiti na telefonu u Samsung Health aplikaciji (detaljnije o njoj pogledajte u našem videu), koja vam u kombinaciji sa satom pruža detaljno praćenje potrošenih kalorija za sve aktivnosti, praćenje kvaliteta sna, pa i praćenje ishrane, sa detaljnim informacijama o makronutrijentima, analizom obroka i prilično bogatom bazom namirnica za lak unos. Za kontrolu i podešavanje sata, tu je kao i uvek Galaxy Wearable aplikacija.
   watchactive20_resize.jpg
    
   Iako smo, obzirom na prisustvo mikrofona očekivali da na ovom satu bude moguće obavljanje poziva, poput dva prethodna modela, to nažalost nije moguće. U softveru sata se nalazi imenik, pa možete izabrati broj i inicirati poziv, kao i prihvatiti dolazni poziv, ali sat ne poseduje zvučnik, kao ni mogućnost korišćenja bluetooth slušalica za razgovor. S druge strane, kada su poruke u pitanju, moguće je kako njihovo čitanje, tako i odgovaranje direktno sa sata, kako predefinisanim porukama (koje takođe možete snimiti po želji), tako i kucanjem putem T3 tastature (podržan je i naš jezik) ili pisanjem slova direktno na ekranu, što radi jako dobro. Iako je kucanje na telefonu svakako komotnije, sat će bez problema moći da posluži za brz odgovor kada vam telefon nije pri ruci. Naravno, prijem notifikacija sa telefona je već standardna mogućnost svih uređaja ovog tipa. Osim toga, tu su i standardni fitness podsetnici poput npr. dugotrajnog sedenja.
   watchactive19_resize.jpg
   Ono gde smo najviše brinuli je trajanje baterije, obzirom na izuzetno male dimenzije sata. U prečnik od 39.5mm i 10.5mm debljine nije moguće staviti naročito veliku bateriju, što je tradicionalno glavna boljka pametnih satova. Ipak, Galaxy Watch Active je u nekom normalnom svakodnevnom korišćenju uspeo da izgura dva cela dana bez punjenja, što je rekli bismo korektno, obzirom da je u rangu znatno većeg Gear S3.
   watchactive23_resize.jpg
   Očigledno je u međuvremeno napravljen napredak, kako po pitanju kapaciteta i veličine baterije, tako i softverskih i hardverskih optimizacija potrošnje, pa je baterija od 230mAh u stanju da ponudi možda i neočekivano trajanje. Iako bismo voleli da baterija traje i znatno duže, ovaj sat će vam ipak pružiti ceo dan korišćenja čak i uz dosta aktivnost. Punjenje se obavlja bežično, putem vrlo elegantne baze koja sat fiksira magnetom, nešto poput onoga što smo videli i na S3 i Watch modelima, ali sa malo drugačijim dizajnom.
   watchactive24_resize.jpgwatchactive01_resize.jpg 
   Ukupno, iako nam na prvi pogled nije delovao impresivno poput Galaxy Watch-a, Galaxy Watch Active ostavlja vrlo dobar utisak i pruža iskustvo u radu vrlo blizu svog krupnijeg rođaka. U pitanju je vrlo dobro osmišljen i realizovan proizvod koji i pored nežnog izgleda pruža robustnost i upotrebljivost koja je do skora bila rezervisana za njegove veće rođake. 

   Upravo zbog veličine i izgleda, smatramo da je Galaxy Watch Active sat koji je nedostajao tržištu, kao kvalitetan i izdržljiv sportski sat namenjen pre svega damama. Za pripadnice lepšeg pola koje vole sport i tehniku, Watch Active će biti pun pogodak. Iako naravno ne isključujemo ovaj model ni kao muški sat, pogotovo kada su dve tamnije opcije boje u pitanju, muški ljubitelji manjih satova će možda ipak biti zainteresovaniji za 42mm verziju Galaxy Watch-a. U svakom slučaju, Galaxy Watch Active će imati svoju publiku, naročito obzirom na zvaničnu cenu od oko 250€, što je solidno manje od oba Galaxy Watch modela.  
    
   Prednosti:

   Otpornost po vojnim standardima

   Odličan ekran

   Vrlo dobro prenešeno iskustvo sa Galaxy Watch-a

   Mane:

   Nemogućnost obavljanja poziva

   (uslovno) Veličina koja ga čini pogodnijim za žensku ruku

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan