Cooler Master Wake Up Folio

Cooler Master Wake Up Folio

Prenosive uređaje kao što su tableti ili smartfoni često želimo da zaštitimo od ogrebotina ili lomljenja, tako da sve veći broj ljudi praktikuje kupovine neke vrste futrole. Ovoga puta vam predstavljamo proizvod firme Cooler Master, multifunkcionalnu futrolu za iPad, koja nosi ime Wake Up Folio. Ona će sprečiti da se ekran i zadnja strana vašeg tableta grebu, ali će mu i povećati korisnost, postavljajući ga horizontalno uspravno

  Sadržaj

   Dragoljub Radovanović
   Cooler Master nam je svakako poznata firma, jer se radi o brendu koji postoji već dvadeset godina. Većini je poznato da se oni bave kompjuterskim hardverom, tačnije kulerima, postoljima za hlađenje laptopova, napajanjima i kućištima, ali od nedavno i life style linijom periferija pod imenom CM Mobile. Među takvim proizvodima nalazi se i Wake Up Folio, futrola za iPad kojom ćemo se baviti ovom prilikom.

   Cooler Master Wake Up Folio je multifunkcionalna futrola, koja vašem iPad-u nudi zaštitu od ogrebotina ili ublažava posledice pada, ali ujedno mu povećava i korisnost – nešto o čemu ćemo diskutovati kasnije u tekstu. Vlasnici prve generacije iPad-a će morati da potraže neki drugi model, ali druga, treća, a ujedno i četvrta generacije su kompatibilne sa ovom futrolom. Wake Up Folio je prvenstveno bio dostupan u 10 varijanti boja, ali od nedavno su predstavljene i luksuzne Carbon varijante, koje su nam ustupljene od strane Cooler Master-a na test, kako bi ih isprobali kako deluju u praksi.


   Cooler Master Wake Up Folio Carbon, dolazi u tri varijante boja – ponoćno crna, srebrno bela i zlatno bronzana. Materijali od kojih su izrađene ove futrole su polikarbonit, što je zvučniji naziv za plastiku, poliuretan i mikrofiber. Spoljašnja prednja i zadnja strana sadrže teksturu karbona, dok je njena unutrašnjost obložena mikrofiberom, kako bi se sprečilo grebanje vašeg iPad-a.


   Pored zaštite koju ova futrola pruža, prisutne su i neke mogućnosti koje proširuju upotrebljivost iPad-a. Baš kao i kod Apple-ovog Smart Cover-a, u Wake Up Folio model su ugrađeni magneti, pomoću kojih jednostavnim otkrivanjem futrole uključujete ekran, dok ga zaklapanjem isključujete. Još jedna stvar koja je ista kao kod Smart Cover-a je mogućnost savijanja prednje strane futrole u trougao, kako bi tablet postavili u ugao koji lakši za unos teksta, ili postavljanja uspravno u horizontalnoj orijentaciji kao kod postolja. Uz futrolu takođe dobijate i stajlus olovčicu koja ima gumeni vrh, koja je korisna za crtanje, unos teksta, surfovanje, ili generalnu navigaciju kroz interfejs tableta.

   U praksi
   Cooler Master nam je na test ustupio sve tri varijante boja u kojima Wake Up Folio Carbon – ponoćno crna, srebrno bela i zlatno bronzana. One su lepo upakovane u providnu tanku plastiku, preko koga ide kartonski deo. Na pakovanju je jasno istaknuto da se radi o Carbon teksturi, i jasno se bez otvaranja dobija ideja o nijansama futrola.

   Na zadnjoj strani kutije možete videti ilustracije o teksuri futrole, stajlus olovčici koja dolazi uz nju, različite pozicije gledanja i naravno Wake Up/Sleep funkcija, koja je jedna od bitnijih stvari.

   Samu futrolu smo iz kutije izvadili veoma lako, ali je vađenje olovčice pomalo zakomplikovano, tako da smo se malo pomučili dok smo je oslobili iz plastike. Gledanjem sa prednje strane, Wake Up Folio dosta podseća na Smart Cover, što zapravo i piše na kutiji, ali ono što je različito u poređenju sa Apple-ovim proizvodom je to što ova futrola takođe nudi i zaštitu za leđa iPad-a. Svi mi znamo koliko je aluminijum podložan grebanju, tako da je Cooler Master Wake Up Folio ipak superiornija varijanta, ako želite da lepo zaštitite svoj iPad.   Unutar futrole smo zatekli beli zaštitni sunđer i garanciju. Uklanjanjem sunđera vidimo da je unutrašnjost futrole obložena mikrofiberom, tako da je vaš iPad zaštićen od grebanja o plastiku. Okretanjem zadnje strane futrole vidimo Cooler Master logo, veliku površinu koja ima karbon teksturu, plastične delove sa isečcima, kako bi se dobio pristup dugmićima i konekcijama vašeg iPad-a. Kvalitet izrade je bio na veoma visokom nivou, nije bilo oštrih ivica i plastika na leđima je delovala kvalitetno.


   Pošto smo uz futrole dobili i iPad druge generacije, lično smo se uverili kako “čuči” u Wake Up Folio futroli. Kačenje iPad-a u futrolu nije komplikovan proces, jer je dovoljno prisloniti njegovu desnu stranu uz desnu ivicu futrole, a zatim lagano pritisnuti levu ivicu, dok on ne “klikne” u svoje mesto.

   Možda deluje tako kao da iPad može iskliznuti iz futrole, ali uveravamo vas da to nikako nije slučaj, jer je futrola napravljena veoma precizno u milimetar, tako da je iPad lepo pričvršćen za nju. Plastične žabice koje idu na ćoškove iPad-a nude sasvim čvrstu vezu sa futrolom, tako da nema razloga za brigu da će se futrola otkačiti. Pri skidanju futrole morate većom silom gurnuti žabice, kako bi odvojili iPad.

   Na futroli postoje izrezani delovi u plastici koji nude olakšan pristup konekcijama i dugmićima iPad-a. Dakle, pre svega izrezan je deo za konektor, tako da lako možete puniti iPad i sinhronizovati ga bez potrebe da ga vadite iz futrole. Zatim, sa zadnje strane imamo izrezan deo koji pruža neometano korišćenje kamere i pristup power dugmetu. Dalje, u gornjem desnom uglu ostavljen je prostor kako bi mogli nesmetano da prikačite vaše 3.5mm slušalice.


   Sa leve bočne strane ostavljen je izrez, koji pruža neometan pristup dugmetu za zaključavanje rotacije, i dugmetu za kontrolu jačine nivoa zvuka. Kad smo već kod zvuka, kako bi ga čuli kako dolazi sa zadnjeg zvučnika, ostavljene su rešetkice između rupica iz kojih dolazi zvuk, i to sa dosta velikom tačnošću, kako ih neka rešetka ne bi slučajno zaklanjala.


   Pominjali smo da prednju stranu futrolu možete saviti tako da ona nudi promenjen ugao iPad-u, na primer nešto oštriji ugao koji postavlja tablet u položaj koji olakšava unos teksta, ili uspravan položaj sa horizontalnom orijentacijom.

   Par reči i o Wake Up/Sleep funkcijama koja nudi ova futrola. Proces je veoma jednostavan i nudi mnogo bolju alternativu od stalnog stiskanja Power dugmeta. Dovoljno je samo podići poslednju sekciju prednje stranice, tačnije odvojiti je od ivice na kojoj se nalazi senzor za automatsko uključivanje ekrana na iPad-u, ili zaklopiti prednju stranu i na taj način isključiti ekran. Dakle, ekran se pali iste sekunde kada otvorite prednju stranu, i gasi iste sekunde kada je zatvorite.

   Kao što smo pomenuli u nekoliko navrata, uz Cooler Master Wake Up Folio Carbon futrole uključena je i stylus olovčica. Ona je dosta ugodna za držanje, izrađena je od aluminijuma, ali ima mekani gumeni vrh, koji neće izgrebati ekran vašeg iPad-a. Pomoću nje možete crtati, pisati krupniji tekst, vršiti navigaciju po tabletu ili internet stranicama, itd.

   Futrola nije previše teška, i dodaće samo 236 grama na postojeću težinu iPad-a, tako da korišćenje ostaje neometano. Dok koristite vaš iPad, unutrašnji deo sa mikrofiberom koji štiti ekran će ići pozadi i nalaziće se u vašoj ruci, a pošto je ovo mekan materijal, osećaj držanja je dobar.   Možda i jedina zamerka koju imamo na Cooler Master Wake Up Folio Carbon futrolu je to što će se mikrofiber kod svetlije srebrno bele i zlatno bronzane varijante vremenom isprljati, pošto ste u direktnom kontaktu sa njim dok držite futrolu. Kod crne varijante, sa tim svakako neće biti problema, ali kod nje će nešto više biti izraženo prisustvo prašine ili dlačica.

   Zaključak
   Sve u svemu, smatrano da je Cooler Master Wake Up Folio veoma dobar izbor za kupovinu. Ako tražite ozbiljnu futrolu koja će potpuno zaštititi vaš iPad, a u isto vreme dobiti i Smart Cover koji nudi mogućnosti paljenja i gašenja ekrana, onda svakako preporučujemo ovaj model. Ne samo to, već će ova futrola ponuditi i mogućnosti postavljanja vašeg iPad-a u različite uglove korišćenja. Kvalitet izrade je na dosta visokom nivou, izrezi za dugmiće i konekcije su jako lepo rešeni. Carbon izgled je veoma stilski i nije preteran kao kod nekih futrola sa veselijim bojama. On svakako neće pokvariti izgled vašeg iPad-a, a u isto vreme će mu pružiti odličnu zaštitu prednje i zadnje strane. Mikrofiber će ponuditi lepu zaštitu od grebanja, mekan je na dodir, tako da je držanje futrole veoma lepo, ali će se zaprljati vremenom kod svetlije srebrno bele i zlatno bronzane varijante. Uz futrolu ide i veoma korisna stylus olovčica. Sve u svemu, jako dobra futrola koja dobija sve naše preporuke, tako da zaslužuje Higly Recommended nagradu.

   Cena: 39 evra
   Futrole na test ustupio Cooler Master.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi