Coolpad Big Boy power bank

Coolpad Big Boy power bank

Mali je broj smartfona danas za koje se može reći da imaju odličnu autonomiju. Proizvođači se daleko više fokusiraju na tanak bok mobilnih aparata žrtvujući kapacitet baterije, tako da uređaji ovog tipa postaju traženiji. Pred nama se nalazi power bank kompanije Coolpad kapaciteta 10400 mAh i može se reći lepim cilindričnim dizajnom. Fokus je takođe postavljen i na cenu uređaja, koja je dosta pristupačna...

  Sadržaj

   Dragoljub Radovanović
   Iz godine u godinu svedoci smo unapređenja smartfona i tableta skoro na svim poljima, sa izuzetkom dosta bitne stavke – autonomije. Baterija u mobilnim uređajima je zaista najmanje napredovala u poređenju sa novim i bržim čipsetima, kvalitetnim ekranima sa visokim rezolucijama, unapređenim kamerama, itd. Štaviše, može se reći da su baterije nazadovale u većini novih uređaja, isključivo iz razloga što je proizvođačima daleko bitniji tanji bok proizvoda. Zašto je manja debljina uređaja problem? Veliki je problem upravo zbog toga što se ograničava prostor za smeštanje baterije, tako da se pribegava korišćenju manjih i tanjih baterija unutar smartfona i tableta.Šta to znači za samog korisnika? Znači da će u svom mobilnom uređaju imati ugrađenu bateriju manjeg kapaciteta jer se fizički u tanak uređaj ne može smestiti veća baterija. Kao rezultat se u ne tako malom broju slučajeva dobija slabija autonomija u odnosu na deblje telefone/tablete iz prethodnih godina. Kompanije pokušavaju da to delimično opravdaju isticanjem stvari kao što su štedljiviji čipseti i brzo punjenje, ali u praksi i dalje imamo autonomije koje su ili ostale približno iste, ili čak nazadovale.
   bigboy_silver_zoom_s.jpg
   Kako se izboriti sa ne tako sjajnim autonomijama koje danas imamo na smartfonima? Biti češće blizu utičnice i dopunjavati telefon kako bi preživeli dan učestalijeg korišćenja jeste jedno od rešenja, ali nemamo stalno pristup utičnici tokom dana, niti želimo da budemo vezani kablom od punjača za jedno mesto. U poslednje vreme primetili smo rast popularnosti eksternih baterija, tj. power bank-ova, nazovite ih kako vam je draže. Coolpad nam je ustupio jedan novi proizvod ovog tipa, koji je nazvao Big Boy. Pružićemo neravno nešto više detalja i utisaka o ovoj eksternoj bateriji, a krenimo prvo od njenog kapaciteta koji iznosi 10400 mAh. Više tehničkih detalja sledi, pa ćemo istaći da je reč o Litijum jonskom tipu baterije, a ko više voli podatak o kapacitetu u drugom obliku, baterija je ocenjena na 38.48 Wh. Ono što je takođe bitno kod eksternih baterija, pored kapaciteta koji je često najbitniji korisnicima, jeste kakve sve mogućnosti punjenja nudi. Coolpad ovde ima nešto ozbiljniji proizvod, tako da nudi brzu tehnologiju punjenja, tačnije samopunjenja jer ne samo da nudi brzo punjenje uređajima kao što su telefoni, tableti, kamere, itd, već i brzo puni svoje baterijske ćelije. Istaknuto je da je potrebno 6 časova da se Big Boy napuni od “nule do vrha”, a naše iskustvo je pokazalo da je to ipak nešto duže, i da pre svega zavisi od punjača kojim punite Big Boy, jer nažalost punjač ne dolazi u pakovanju.
   bigboy_champagne_side_s.jpg
   Nama je na raspolaganju u ovom trenutku bio 5V 1.2A punjač, koji ipak pruža nešto slabiju struju punjenja, ali ukoliko koristite recimo 5V 2A punjač za svoj smartfon, ovih obećanih šest sati punjenja sopstvene baterije su sasvim izvodljivi, jer je ulazna struja citirana upravo na 5V 2A. Uostalom, najbolje vreme za punjenje power bank-a je preko noći dok spavate, pa da li je šest ili sedam časova, većini i neće biti toliko bitno. Druga stvar vezana za tehničke specifikacije Big Boy-a jeste to da poseduje dva izlaza za punjenje, jedan ocenjen na 1A i drugi na 2.1A, tako da možete puniti dva uređaja istovremeno, dva telefona ili recimo telefon i tablet.
   Ono što je takođe bitno jeste da eksterna baterija ima određene zaštite, jer ipak je to naprava koju kačimo na strujni izvor, pa najmanje što biste želeli da se nešto loše desi. Coolpad ističe da Big Boy ima čak 10 tipova zaštite, kao što su termalno gašenje, prenaponska i prekostrujna zaštita i zaštita od preopterećenja, zaštita od prepunjavanja ili kompletnog pražnjenja, kratkog spoja, zašita od samopražnjenja/samopunjenja, automatska detekcija opterećenja, zaštita od inverzije ulazne konekcije i ESD protekcija.
   coolpad_bigboy_champagne_ruka.jpg
   U praksiAutor koristi smartfon koji se nije baš proslavio po pitanju autonomiju baterije, a reč je o Google Nexus 5 modelu koji ima kapacitet od 2300 mAh. To možda ne deluje kao tako mali kapacitet, ali autonomija je u praksi nakon dosta ciklusa punjenja dodatno oslabila pa često se desi da na kraju dana postigne i jedva 3 sata uključenosti ekrana. Srećom, na raspolaganju nam je bio Coolpad-ov Big Boy koji zaista pomaže da ovakvi telefoni pri nešto učestalijem korišćenju prežive dan. Krenimo pre svega od pakovanja. Ovaj power bank dolazi u omanjoj braon kutiji, bez nekog luksuznog pakovanja jer je tu samo običan karton i nalepnica preko koja označava o čemu je reč. Tu su specifikacije, kao i boja ove eksterne baterije. Big Boy dolazi u šampanj boji (naš primerak) i srebrnoj varijanti. 
   coolpad_bigboy_1_s.jpg
   coolpad_bigboy_2_s.jpg
   Za poleđinu kutije zalepljeno je uputstvo i garantna knjižica u unutra su beli microUSB-USB kablić i upustvo za korišćenje. Big Boy opravdava svoje ime, jeste malo veća eksterna baterija, tačnije malo duža nego što smo viđali kod drugih modela, ali je zato i dosta uža od drugih rešenja. Dugačka je oko 16cm, široka je oko 4cm a ima debljinu od oko 2cm. Sve zavisi gde ćete je držati, teže je ovako nešto držati u džepu farmerki, ali u džep od kaputa ili u neku torbu bez problema će stati. Teška 255g i prilično je kvalitetno izrađena od avijacijskog aluminijuma i lepo je zaobljena pa dobro leži u ruci. Da se malo i našalimo – može poslužiti lepo u samodbrani.
   coolpad_bigboy_3_s.jpg
   coolpad_bigboy_4_s.jpg
    
   Ono što većina proizvođača eksternih baterija tvrdi jeste da recimo ako je njihova baterija 10000 mAh, možete napuniti vaš telefon od 2500 mAh četiri puta pre nego što ispraznite power bank. Ovo je malo preoptimistična tvrdnja, jer se u obzir mora uzeti i gubitak u kapacitetu koji nastaje usled konverzije toplote. Kao što sto znate svaka baterija se zagreva pri punjenju ili pražnjenju pa tu odlazi određeni procenat citiranog kapaciteta. Kod ovakvih baterija to je obično oko 25%, tako da efektivno nemate svih 10400mAh, već otprilike oko 7800mAh kod Big Boy-a. U prevodu, autorov Nexus 5 smarfon od 2300 mAh smo mogli napuniti tri puta od 0 do 100% kapaciteta i četvrti put do oko 40% pre nego što je potpuno napunjeni Big Boy izdahnuo.
   coolpad_bigboy_5_s.jpg
   Testirali smo i vreme koje je bilo potrebno za punjenje telefon Big Boy eksternom baterijom i došli do sledećih rezultata. Nexusu 5 koji je bio na 1% baterije bilo je potrebno 1 sat i 20 minuta da dođe do maksimalnog kapaciteta od 100%. Ovo jeste dosta brzo punjenje za eksternu bateriju, tako da smo powerbankom napunili telefon čak i brže nego kada ga klasično punimo preko njegovog 5V 1.2A punjača na utičnici. Druga stvar, power bank smo bez problema nosili sa sobom napolje i takoreći u pokretu dopunjavali telefon kada je to potrebno. 
   coolpad_bigboy_screens_1_s.jpg
   coolpad_bigboy_screens_2_s.jpg
   coolpad_bigboy_screens_3_s.jpg
   To znači da je vrlo malo verovatno da ćete uspeti da potrošite ceo kapacitet Big Boy-a u jednom danu. Na kraju krajeva, ako to uspete, ostavite ga preko noći da se kompletno napuni i imate još tri, četiri cela punjenja baterije svog telefona narednog dana. Ovo i jeste poenta power bank-a, da održi vaš telefon ili tablet živim tokom celog dana dok ponovo ne dobijete pristup utičnici. Dobra stvar je i da power bank možete puniti u isto vreme dok dopunjujete druge uređaje, ukoliko imate potrebu da radite ovako nešto.
   coolpad_bigboy_screens_4_s.jpg
   coolpad_bigboy_screens_5_s.jpg
   Zaključak
   Coolpad je na naše tržište doveo još jedan dobar proizvod, pa možemo reći da smo vrlo zadovoljni onim što Big Boy ima da ponudi. Lep dizajn i izuzetan kvalitet izrade, može vam biti čak i praktičniji od širokih tipova eksternih baterija, jer ovako izdužen može i da vam uštedi prostor u torbi ili kaputu.
    awardcpad.jpg
   Kapacitet koji je u praksi ponudio je baš onakav kakav smo očekivali usled konverzije toplote, pa baš kao ni kod drugih to nije pravih 10400 mAh, ali jeste nešto ispod 8000 mAh, što će biti sasvim dovoljno da više puta napunite svoje uređaje tokom dana. Cena od 2990 RSD za koliko ga možete pronaći na našem tržištu je i više nego povoljna, tako da Big Boy pruža odličnu vrednost za uloženi novac i vrlo lako ga možemo preporučiti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi