DJI Osmo Mobile 2

DJI Osmo Mobile 2

Snimanje dobrih videa odavno nije privilegija onih koji imaju skupu opremu. Novi uređaj sa DJI potpisom ovu tvrdnju podiže na sasvim novi nivo.

  Sadržaj

   Ako je nešto obeležilo poslednjih par godina mobilne industrije, to je utrkivanje koji proizvođač, odnosno telefon poseduje najbolju kameru. Ova trka i surova konkurencija su u format mobilnih telefona doneli dovoljno dobre kamere da se njima mogu snimiti čak i spotovi ili filmovi, što smo videli na primeru filma Unsane Stivena Soderberga koji je snimljen iPhone-om. Kako stvari stoje, ova trka se neće ni zaustaviti u skorije vreme, pa je sigurno da će kamere na telefonima postajati sve ozbiljnije i pružati sve viši kvalitet slike.

   Naravno, ono što pravi razliku između videa koji izgledaju amaterski i profesionalno, nije samo kvalitet kamere, već i umeće kamermana, osvetljenje i dodatna oprema. Glatkoća pokreta koju daju razne šine i kranovi su ono što često asociramo sa profesionalnim filmskim izgledom, a što prosto nije moguće postići snimanjem iz ruke. Upravo tu dolaze razni stabilizatori i gimbali kojima je posao da obezbede stabilnost, glatko kretanje i eliminišu trešenje ruku, dajući taj karakterističan tečan izgled videu. Pored mehaničkih modela, minijaturizacija motora, baterija, senzora i kontrolne elektronike nam je donela i elektronske gimbale koji su vrlo efikasni u stabilizaciji i veoma jednostavni za upotrebu. Nakon onih namenjenih profesionalnim kamerama, na tržište su počeli da pristižu i modeli u formatu namenjenom mobilnim telefonima i akcionim kamerama, koji ovu tehnologiju približavaju “običnim” korisnicima.
   osmomobile02_resize.jpg
   Osmo Mobile 2 je druga generacija stabilizatora namenjenih mobilnim telefonima, napravljena od strane DJI, renomiranog proizvođača poznatog po svojim dronovima i Osmo kamerama. Ovaj model po iznenađujuće povoljnoj ceni od oko 150€ donosi vrlo interesantne funkcije za sve koji žele da snimanje mobilnim telefonom podignu na novi nivo. Za razliku od DJI Osmo serije kamera, koje kombinuju kameru i stabilizator, Osmo Mobile 2 je stabilizator koji je predviđen za rad u kombinaciji sa vašim mobilnim telefonom, koristeći njegovu kameru i procesor kako bi objedinio snimanje i kontrolu nad gimbalom. Ovakva simbioza omogućuje i neke prednosti u odnosu na kompanijine Osmo kamere usled drugačijeg toka slike i kontrolnih informacija.
   osmomobile13_resize.JPG
   Naime, dok se kod Osmo kamera snimanje obavlja na samoj kameri, a slika šalje WiFi vezom na mobilni telefon, odnosno aplikaciju radi pregleda toga što kamera snima, kod Osmo Mobile 2 se snimanje obavlja direktno na telefonu, a kontrolne informacije se šalju Bluetooth Low Energy vezom ka stabilizatoru. Ovakva organizacija kao posledicu ima bržu obradu slike, a otvorila je i vrata nekim novim mogućnostima zahvaljujući analizi slike na samom telefonu, tokom snimanja.osmomobile17_resize.jpg
   No, krenimo od početka. DJI Osmo mobile 2 dolazi u beloj kutiji karakterističnoj za DJI proizvode, a koja donekle podseća na Apple. Unutar kutije vas očekuje koferčić od neke vrste stiropora, koji je praktično izliven po merama samog uređaja, pa ga u njega možete odložiti ili ga koristiti za transport stabilizatora. Pored toga, u kutiji ćete pronaći i Quick Start vodič, uključujući i prevod na naš jezik koji će vam vrlo sažeto i konkretno objasniti sve što je potrebno da znate o uređaju.
   osmomobile16_resize.jpg
   Sam gimbal je kompaktnih dimenzija, ukupne dužine od oko 30cm, sa držačem na koji možete montirati telefone raspona širine od 58.6 do 85 mm i do 8.9mm debljine, što bi trebalo biti dovoljno za većinu čak i solidno velikih telefona. Kućište uređaja je izrađeno od sive plastike, sa finom teksturom na većini delova i nešto grubljom teksturom na rukohvatu koja bi trebala sprečiti klizanje. Naravno, kako kod ovakvog uređaja nema mesta “klimavosti”, konstrukcija je vrlo čvrsta i robustna. Težina uređaja bez telefona je 485g , što Osmo Mobile 2 čini i dalje dovoljno laganim za nošenje i korišćenje. Rukohvat je odličnih dimenzija, i omogućuje vrlo udoban hvat, a na dnu rukohvata se nalazi i standardni navoj za montažu, poput onog na kamerama, koji će omogućiti montažu na stativ, što može biti korisno za korišćenje nekih od funkcija o kojima će kasnije biti reči. 
   osmomobile10_resize.JPG
   Na delu za palac nalaze se tasteri za snimanje, uključivanje i dodatne funkcije, kao i direkcioni joystik za kontrolu položaja gimbala. Sa leve strane je i slajder za zumiranje, naravno softversko, mada je moguće da bi na nekom telefonu sa optičkim zumom bio korišćen i on, obzirom da DJI Go aplikacija koristi API operativnog sistema samog telefona. Utisak je da položaj slajdera nije baš idealan i da bi pod kažiprstom bio daleko praktičniji, ali je ovo verovatno i funkcija koju ćete manje koristiti, obzirom da se isti efekat može dobiti i naknadno u postprodukciji u nekom od programa za obradu videa.
   osmomobile21_resize.jpg
   Na rukohvatu se nalaze i dva USB porta, jedan i micro formatu sa strane suprotne zoom tasteru, koji služi za punjenje baterije, kao i jedan pune veličine, koji služi za punjenje mobilnog telefona prilikom korišćenja, poput Power Bank-a. Osmo Mobile 2 poseduje Lithium Polimer bateriju od 2600mAh, koja je po specifikaciji dovoljna i za do 15 sati live streaming-a kada je telefon povezan na gimbal i propisno balansiran. Doduše, kako je kod većine telefona port za punjenje na donjoj ivici, punjenje će biti moguće samo nekim posebnim kablom sa ugaonim konektorom, jer onaj koji dolazi uz uređaj nije moguće povezati kada je telefon u položaju za snimanje.  
   osmomobile08_resize.JPG
   Montaža samog telefona je vrlo jednostavna, a držač poseduje mehanizam sa oprugama koji je dovoljno razmaći i postaviti telefon. Površine držača koje su u kontaktu sa telefonom su gumirane, što istovremeno sprečava klizanje, kao i oštećivanje ili grebanje telefona. Sa zadnje strane nosača se nalazi točkić kojim možete opustiti mehanizam kako biste nosaču promenili orjentaciju između portrait i landscape moda. Drugi sličan točkić koji se nalazi na jednoj od osovina služi za doterivanje dužine “ruke”, odnosno fino podešavanje balansa samog telefona.
   osmomobile05_resize.JPG
   Iako će stabilizacija raditi i bez bilo kakvog doterivanja, Osmo Mobile 2 će ukoliko je telefon propisno balansiran trošiti znatno manje baterije, jer će telefon prirodno biti u balansu, pa se motori koriste samo kada je to neophodno. Kada smo kod njih, kako je u pitanju 3-Axis stabilizacija, odnosno u tri ose, Osmo poseduje i tri motora, po jedan za svaku osu koji vrše korekciju položaja telefona, kao i stabilizaciju u slučaju brzih pomeranja ili vibracija i trešenja. osmomobile22_resize.jpg
   Kao što smo spomenuli, zahvaljujući drugačijoj logici u odnosu na Osmo kamere i korišćenju mobilnog telefona za snimanje, Osmo Mobile 2 je u stanju da obavlja i neke funkcije koje nisu dostupne na skupljim DJI proizvodima. Svo snimanje se vrši direktno iz DJI Go aplikacije, koja ujedno služi i za kontrolu stabilizatora i njegovih parametara. Ova aplikacija je dostupna za iPhone sa iOS 10 ili novijim i Android telefone od verzije 4.4.
   osmomobile20_resize.jpg
   Kako se slika snima i procesira direktno na mobilnom telefonu, moguća je real time obrada snimka, što daje i mogućnost ActiveTrack funkcije, odnosno automatskog praćenja objekata i lica koje izaberete dodirom ekrana, odnosno crtanjem pravougaonika oko objekta koji želite da pratite. Ova funkcija na najbolji način demonstrira snagu ovog rešenja, jer softver analizom slike sa kamere vrši praćenje izabranog objekta i šalje kontrolne informacije gimbalu kako bi se pomeranjem motora objekat držao u kadru. Ova funkcija generalno radi vrlo dobro, mada u velikoj meri zavisi od kvaliteta kamere telefona i uslova u kojima se snima. Kako se detekcija verovatno vrši putem kontrasta u odnosu na druge objekte, što je osvetljenje bolje, odnosno veći kontrast objekta u odnosu na pozadinu, to će i praćenje biti preciznije i pouzdanije. Gubljenje traga se najčešće dešavalo kada je usled promene osvetljenja kamera telefona menjala ekspoziciju. Algoritam za praćenje je prilično dobar, pa čak i u slučaju gubitka traga pokušava da pronađe objekat, što u slučaju sporijeg kretanja uglavnom bude dovoljno da se praćenje nastavi bez problema, mada se dešavalo da i nakon izlaska iz kadra i ponovog vraćanja prepozna “metu” i nastavi praćenje.
   osmomobile24_resize.jpg
   Kada smo kod kontrola na dodir, moguće je i fokusiranje dodirom određene tačke na ekranu, kao i doterivanje ekspozicije pomeranjem prsta gore-dole. Pun set podešavanja balansa bele, rezolucije, blica i pomoćnih linija je dostupan u meniju, kao i posebna Beautify Mode opcija koja pegla bore, bubuljice i sl. Naravno, za snimanje možete koristiti kako zadnju, tako i prednju kameru, a praćenje u kombinaciji sa selfi modom je praktično idealan alat za vloggere i pruža zaista odlične rezultate.

   U normalnom modu, Osmo Mobile 2 će filtrirati vaše pokrete, amortizujući svaki nagli pokret, trzaj ili potres. Stabilizacija je zaista dobra i nudi izuzetnu glatkoću snimka, a u podešavanjima je moguće izabrati jednu od tri brzine reagovanja na pokret, koje će vam omogućiti da ponašanje gimbala prilagodite različitim potrebama, t.j. podesite koliko brzo će stabilizatoru nakon npr. okreta za 90 stepeni trebati da telefon postavi u novi položaj. 
   osmomobile24_resize.jpg
   Kako će se gimbal truditi da položaj telefona drži relativno ravno u odnosu na rukohvat, pomoću joysticka je moguće vršiti korekciju kako biste kameru usmerili u željenu tačku ili vršili lagano pomeranje u željenom pravcu. Joystick poseduje dva moda koje je moguće izabrati u opcijama, jedan koji dozvoljava samo horizontalno ili vertikalno pomeranje, kao i free mod koji dozvoljava oba istovremeno. Kako su kontrole po defaultu “izvrnute”, za one koji ne vole avijatičarski mod, dostupna je i opcija invertovanja Pan i Tilt osa. Za resetovanje u početni položaj, dovoljno je dva puta brzo pritisnuti taster M. Prisutna je i opcija Pitch lock, koja će nagib ka napred ili nazad onemogućiti, držeći na taj način telefon uvek u ravni sa horizontom.

   Pored standardnog video snimanja, tu je i opcija klasičnog timelapse videa, motionlapse koji dodaje i automatsko kretanje kamere, kao i hyperlapse koji se kontroliše GPS lokacijom. Za svaku od opcija tu je mini vodič koji će vas provesti kroz podešavanje i pokretanje snimanja, a koje se svodi na izbor pozicija kamere, kao i intervala snimanja i trajanja finalnog videa. Ove mogućnosti daju zaista interesantne rezultate i mogu biti odličan kreativni alat ukoliko želite da vaš video obogatite novim i neobičnim kadrovima. Zahvaljujući prednostima koje nudi mobilni telefon, tu je i mogućnost Live video streaminga na Youtube, Facebook Live, Weibo, kao i bilo koju drugu platformu koja podržava RTMP protokol.
   osmomobile19_resize.jpg
   Pored videa, moguće je i prebacivanje u foto mod u kome će vas sačekati nove opcije poput pojedinačnih fotografija, naravno stabilisanih kako bi se izbeglo trešenje ruke, zatim snimanje ultra wide angle, 180° i sferične panorame, kao i fotografija sa dugom ekspozicijom i lighttrail fotografija koje snimaju samo razliku u svetlu, dajući na taj način interesantne efekte.
   osmomobile15_resize.jpg
   Aplikacija poseduje i sopstveni pregled snimljenih fajlova iz koga možete izabrati opciju deljenja, nakon čega će biti pokrenut interni editor. U njemu možete video skratiti, dodati mu neki od filtera poput onih dostupnih na Instagramu, izabrati neku od predefinisanih muzičkih podloga ili sopstvenu sa memorije telefona, kao i dodati neki od grafički interesantnih tekstualnih naslova i podeliti video direktno na neku od omiljenih platformi.Sama aplikacija je vrlo intuitivna i relativno stabilna, mada se dešavalo da povremeno chrash-uje, što može biti i posledica slaganja sa konkretnim mobilnim telefonom. Uglavnom, kada se jednom startuje snimanje, radila je besprekorno. Kako se kompletno funkcionisanje uređaja oslanja na sam telefon, iako specifikacija ne navodi neki minimum, rad će svakako biti udobniji na telefonima sa jačim hardverom. Pošto aplikacija koristi procesor za sopstvene kalkulacije i obradu, poput pomenutog praćenja, snimanje će biti zahtevnije od onog na kameri samog telefona, pa je npr. 4K snimanje na Snapdragon 625 chipsetu uzrokovalo seckanje pri živom pregledu, iako je sam snimljeni fajl bio odličan. Stoga, treba imati na umu da će rad svakako biti udobniji na jačim telefonima.Sve navedeno čini Osmo Mobile 2 zaista fantastičnim alatom, naročito za Vlogere, Youtubere i Instagram korisnike, kojima će znatno olakšati deljenje kvalitetnih sadržaja, kao i podići kvalitet na viši nivo. Naravno, ništa manje nije sjajan za sve one koji žele bolji video sa svog mobilnog telefona i uspomene koje izgledom podsećaju na profesionalni video.

   Najbolje od svega je što je Osmo Mobile 2 trajna investicija koja će vas služiti sa bilo kojim narednim telefonom, pa svakim narednim upgradeom mobilnog telefona možete dobiti još bolju kameru i rezoluciju, bez potrebe za zamenom kompletnog uređaja.
   osmomobile24_resize.jpg
   Zahvaljujući svojoj pristupačnoj ceni od oko 150€, lakoći korišćenja i velikim mogućnostima, ovaj uređaj dobija našu Approved nagradu.
   Prednosti:– Odlična stabilizacija- Širok spektar dodatnih mogućnosti- Cena
   Mane:– Ništa posebno

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra