Huawei Freebuds 3 (Video)

Huawei Freebuds 3 (Video)

Ako vas ove slušalice podsećaju na Apple Airpods, to verovatno nije slučajno, ali su one ipak više od obične kopije, u nekim segmentima i prevazilazeći Apple model.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Kada pogledate ljude koji šetaju gradom ili se voze javnim prevozom, ogroman broj njih na ušima ima slušalice. Uživanje u muzici u pokretu je jedan od načina da prekratite vreme od kuće do posla, mada vam slušalice pružaju i udobniji način da usput obavite neki telefonski razgovor. Sve veća popularnost ovog vida konzumacije muzike je naravno pokrenula i proizvođače, kako one kojima je audio primarna delatnost, tako i one kojima su to mobilni telefoni, da naprave neke pomake u ovom domenu i ponude nešto novo, drugačije i bolje. Tako smo od nekada najpopularnijih bubica sa kablom došli do raznih bežičnih modela, što u vidu bubica, što u vidu standardnih on ear slušalica. 

   Iako Apple poslednjih godina nije bio onoliko inovativan koliko to od njih očekujemo u domenu mobilnih telefona, moramo priznati da jeste kada je u pitanju audio, jer su njihove Airpods slušalice praktično redefinisale ono što očekujemo od jednog Bluetooth modela, ali i uticale na druge proizvođače da izađu sa sopstvenim rešenjima. Neki su to uradili na svoj način, a neki na skoro identičan. Tu dolazimo do modela koji danas predstavljamo, odnosno Huawei Freebuds 3. Da, ovaj model neodoljivo podseća na Apple Airpods, ali bi bilo pogrešno reći da je u pitanju njihova kopija, jer ovaj model poseduje i određene prednosti.freebuds20_resize.jpg 
   Najveća sličnost se zapravo ogleda u samom dizajnu. U kutiji, koja je doduše malo veća i oblija od Apple rešenja nalaze se dve nezavisne slušalice koje izgledom vrlo podsećaju na Airpods. Kažemo nezavisne, jer se one putem Bluetooth 5.1 veze automatski uparuju sa vašim mobilnim telefonom čim otvorite kutiju, pa dok ih stavite na uvo već su spremne za korišćenje, a možete koristiti obe, ili samo jednu i to bilo koju i to bez ikakvog dodatnog povezivanja, sve se dešava automatski. Opcija korišćenja samo jedne im praktično omogućava da služe i kao klasične hands free slušalice, što je svakako korisno. 
   freebuds05_resize.jpg
   Njihov oblik, kao i raspored otvora i senzora je veoma sličan Apple rešenju, pa su pored samog otvora za izvor zvuka tu otvori za poboljšanje bas odziva, otvori za mikrofon, senzori za detekciju postavljanja u uvo i kontakti za punjenje, jedan na donjoj strani same slušalice i jedan na donjoj strani produžetka koji najverovatnije služi i kao Bluetooth antena, ali i sadrži u sebi neophodnu bateriju. Autoru teksta ovaj oblik je na prvu loptu delovao kao loše rešenje, obzirom na prethodna iskustva sa klasičnim bubicama sa kablom. Za razliku od in-ear modela sa silikonskim čepićima, slušalice ovakvog i sličnog dizajna bi po pravilu vrlo lako ispadale iz ušiju.
   freebuds08_resize.jpg
   Ipak, Freebuds 3 su se po ovom pitanju ispostavile kao vrlo prijatno iznenađenje. Iako imate utisak da će u svakom trenutku ispasti, to se neće desiti šta god radili. Odsustvo kabla, kao i mala masa samih slušalica (svega 4.5g po slušalici) prilično menja stvari, pa slušalice zapravo ostaju u uvetu onako kako ih postavite i pored činjenice da je kompletna površina izrađena od glatke plastike, koja bi trebala biti veoma klizava. Stabilnost je zapravo bolja i od svih modela sa čepićima, pa se tako sa njima može trčati bez ikakvih problema, bez potrebe da ih konstantno doterujete i vraćate u uvo, a zanimljivo je i da ne postaju klizave čak ni kada počnete da se znojite, što je problem koji se često sreće sa silikonskim modelima.
   freebuds17_resize.jpg
   Praktično, ovo su idealne slušalice za sportske aktivnosti. Situacija se malo menja ukoliko nosite kapuljaču, pošto će ih ona izbacivati iz uveta, pa u tom slučaju nije loša ideja da ih osigurate nečim, a to možete učiniti zahvaljujući rupicama na dnu onog produženog dela.freebuds16_resize.jpg
   Još jedno iznenađenje je bio i sam zvuk. Naime, kako ovakav dizajn ne zatvara u potpunosti zvučni kanal, očekivao sam da bass odziv zbog toga ne bude baš na visokom nivou, ali je zvuk prilično ubedljiv, ne samo u niskim frekvencijama, već i u svim delovima zvučnog spektra. Bass se doduše prostire samo do 24Hz, ali ga ima dovoljno, odlično je odmeren i vrlo dobre definicije. Za isporučivanje zvuka su zadužena dva 14,2 mm dinamička driver zvučnika, solidne veličine za ovako male slušalice.
   freebuds07_resize.jpg
   I da, uporedili smo ih i direktno sa Apple Airpods, prelazili sa jednih na druge naizmenično i možemo reći da su Freebuds 3 primetno glasnije, a što se kvaliteta zvuka tiče, ne samo da nisu obrukale, već možda zvuče makar malo bolje, obzirom da nema blage rupe u srednjem delu spektra koju poseduju Airpods, već je frekventni balans prilično dobar, sa dosta detalja i u srednjim i u visokim tonovima. Isto važi i za zvučnu sliku koja nije klasični stereo koji čujemo na slušalicama ovog tipa, gde često imate utisak da je zvuk levo i desno, sa rupom u sredini. Pretpostavka je da je Huawei iskoristio malo procesiranja zahvaljujući ugrađenom Kirin A1 čipsetu da malo raširi zvučnu sliku i da bolji osećaj prostornosti, što radi prilično dobro. 
   freebuds18_resize.jpg
   Pored toga, pomenuti procesor služi i za redukciju buke. Naime, pri prvom slušanju, bilo je jasno da Freebuds 3 ne nude izolaciju na nivou modela sa silikonskim čepićima, što je doduše i očekivano. Ono što nije očekivano je koliko dobro radi aktivni Noise reduction algoritam koji po defaultu aktivirate tako što levu slušalicu tapnete dvaput prstom. Zahvaljujući mikrofonima na obe slušalice, procesor je u stanju da zvuk koji one primaju analizira i praktično pušta zvuk u slušalicu koji poništava ono što dolazi spolja do vašeg uveta. Efektnost ovoga je zaista iznenađujuće dobra, pa kada aktivirate ovu funkciju, odjednom imate osećaj kao da ste se našli u vakumu. 
   freebuds21_resize.jpg
   Zanimljivo je i da se u Huawei AI life aplikaciji koja služi za kontrolu slušalica nalazi i neka vrsta podešavanja ove funkcije, za koju nije baš potpuno jasno kako radi, ali izborom drugog položaja na krugu možete uticati na način na koji redukcija buke radi, pa u različitim situacijama doterati njenu efektnost. Pored toga, aplikacija pruža i mogućnost ažuriranja firmware-a (e da mi je neko pre 10 godina rekao da ću da flešujem bios na slušalice), kao i izbor prečica koje ćete aktivirati dvostrukim dodirom svake od slušalica, poput preskakanja pesama, aktivacije redukcije buke ili glasovnog asistenta na telefonu.
   freebuds22_resize.jpg
   Naravno, tu je i pregled nivoa baterije na svakoj od slušalica, kao i same kutije za nošenje, koja praktično služi i kao Powerbank. Nju možete dopuniti kako putem USB Type-C kabla, tako i bežično bilo kojim Qi kompatibilnim punjačem od 2W. Njegov kapacitet je 410 mAh, dok svaka od slušalica ima bateriju od po 30 mAh koja im dozvoljava nekoliko sati neprestanog slušanja muzike, tačnije do 4 sata, zavisno od toga da li koristite redukciju buke ili ne. Tako slušalice vraćanjem u kutiju možete dopuniti oko 6 puta, a punjenje traje oko pola sata.
   Ukupno, Huawei Freebuds 3 slušalice su zaista odličan proizvod, kako po pitanju kvaliteta zvuka, tako i kada je u pitanju kvalitet izrade, dizajn, praktičnost i mogućnosti. Uprkos tome što se zovu “Freebuds”, nisu baš besplatne, već ćete za njih morati da odvojite oko 235€, što svakako nije mala suma, mada je i dalje manje nego što biste odvojili za ekvivalentan Airpods 2 model. Da li je vredno izdvojiti ovoliko za bubice je svakako individualna stvar, ali je nesumnjivo da je vrlo lako navići se na Freebuds 3 i lakoću korišćenja koju one pružaju.

   Prednosti:

   Odličan zvuk

   Fleksibilnost povezivanja

   Izvanredna aktivna redukcija buke

   Stabilnost u ušima

    
   Mane:

   Relativno visoka cena

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi