Prestigio BlueTooth slušalice i zvučnici

Prestigio BlueTooth slušalice i zvučnici

Bežični zvučnici i slušalice su sve popularniji kako raste interesovanje za prenosnim uređajima kao što su laptopovi, tableti, telefoni itd. Praktično svaki od ovih proizvoda poseduje integrisan BlueTooth ove ili one verzije. Iako je BT koristan za prenos podataka, jednako je dobar i u prenosu audio signala, pa predstavlja odličnu priliku da se poveže sa slušalicama i zvučnicima

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Prestigio BlueTooth Headset PBHS1 (Cena: oko 4.000 RSD)
   Krenućemo od slušalica koje deluju vrlo interesantno. PBHS1 stiže u kutiji koja je većim delom transparentna i kroz čije stranice imate jasan pogled na proizvod koji se nalazi unutra. Zadnja stranica kutije je relativno informativna, pa se mogu saznati korisne stavke vezane za ove slušalice. Od zanimljivijih ćemo izdvojiti bateriju od 360 mAh koja omogućava 10 časova kontinualnog slušanja muzike i 90 časova rada u “stand-by” režimu što je obećavajuća autonomija.


   U pakovanju se nalazi kratak spisak dodataka, pa smo, pored samih slušalica, pronašli samo kratko uputstvo koje ima i verziju na srpskom jeziku i USB kabl za punjenje.
    
   Slušalice su izrađene najvećim delom od plastike koja je podeljena na žutu i crnu nijansu. Površine su lakirane, pa su slušalice celom površinom sjajne što se neće dopasti onima koji imaju averziju od ogrebotina na svojim uređajima. Reč je o tipičnim “on-ear” slušalicama čiji jastučići naležu na uvo kako bi izolovali spoljašnju buku. U ovom je Prestigio uspeo, jer kao pasivni izolator PBHS1 radi jako dobar posao. Slušalice su jako lagane i imaju masu od svega 180 grama, ali zbog toga bi nagli pokret glave mogao da rezultuje njihovim spadanjem. Posebno je takva situacija moguća ukoliko imate manji prečnik glave. Osim toga, ergonomija je jako dobra i zaista nemamo nikakvih primedbi, jer ćete jedva primetiti da su tu.

   Dopada nam se sklopiv dizajn koji je proizvođač odabrao, pa ćete ovaj headset vrlo prenositi u torbi, rancu i sl. Voleli bismo da je isporučena bilo kakva torbica koja bi kompletirala celu priču, ali verujemo da će se svako snaći na ovaj ili onaj način.  
    
   Na mestu gde se prelamaju radi sklapanja upotrebljeni su metalni mehanizmi kako bi se osigurala dugotrajnost. Na ovom mestu se slušalicama reguliše veličina što znači da je PBHS1 prilično prilagodljiv i da će odgovarati većini korisnika. Mehanizam pri svakom pregibu pravi distinktivan klik i sveukupno deluje dovoljno robusno da potraje dugo. Ipak, obratite pažnju na sam rajf koji deluje kao da je u potpunosti plastičan pa na njega ne treba vršiti preveliki pritisak. Rajf sa unutrašnje strane ima sunđer prekriven eko kožom koja je udobna, ali imamo utisak da je postava trebala da bude malo šira i “punija”.  


    
   Slušalice poseduju ukupno četiri tastera od kojih su po dva locirana na svakoj strani. Vrlo lako smo zapamtili njihovu funkciju i gde se koji taster nalazi. Oni služe za paljenje odnosno gašenje slušalica, kao i promenu pesama i pojačavanje tona. Tu je i “Play/Pause” funkcija, pa tako nećete imati potrebe da vadite telefon i preko njega kontrolišete plejer. Sve se može završiti direktno na slušalicama što je veoma korisno.
    
   Sa donje strane se nalazi još nekoliko detalja. Prvi je USB konektor sa desne strane koji služi da bi se slušalice punile putem računara, adaptera ili nekog drugog izvora. Na levoj je smeštena LED indikacija koja vam daje do znanja u kom statusu se nalaze slušalice. Do njega je i mikrofon koji vam omogućava da razgovarate i koji ima solidan kvalitet. Sagovornici se nisu žalili, iako su primetili mali eho koji se javljao kada je telefon bio smešten u džepu.  
    
   Što se samih zvučnika tiče, nema mnogo podaka u tehnikalijama osim da pokrivaju radni opseg od 20Hz – 20kHz i deklarisane su na osetljivost od 118 dB. U praksi, zvuk je iznenađujuće dobar. Iskreni da budemo, nismo očekivali da će pokrivenost svakog spektra biti ovako dobra. Naravno, uzimamo u obzir cenu i činjenicu da je reč o BlueTooth slušalicama. Ipak, uz odličnu izolaciju spoljašnje buke smo bili posebno oduševljeni dobro pokrivenim niskim tonovima. Bas zaista ima solidan udarac i precizaj je veoma razumnoj meri. Pojačavanjem do kraja nema ni naznaka distorzije niti bilo kakve degradacije zvuka. Posebno nam se dopalo kako su rok numere, poput Dire Straitsa zvučale, a verujemo da bi i novija pop muzika visoke produkcije zuvčala jednako dobro. Sve u svemu, drastično bolje od onoga što smo očekivali.  
    
   Kada je povezivanje u pitanju, ono je proteklo izuzetno lako i bez ikakvih poteškoća. Naša Motorola RAZR je odmah “uhvatila” signal PBHS1 i povezala se u sekundi. Dopada nam se što vas slušalice glasovno obaveštavaju o tome šta se dešava. Glas će reći “power on”, odnosno “power off” nakon što ste par sekudni zadržali taster za paljenje što je zaista korisno. Takođe, glas će vas navoditi kako da povežete slušalice za uređajem i koji taster treba držati i sl. Sve u svemu, jako dobra realizacija od strane proizvođača.  

    
     Prestigio BlueTooth Headset PBSP1 (Cena: oko 3.600 RSD)
   Naredni uređaj nisu slušalice, ali su takođe vezana sa reprodukcijom zvuka. U pitanju je minijaturni BlueTooth zvučnik koji stiže u omanjoj kutiji sa providnim stranicama. Kutija je vrlo slična kao od prethodnog uređaja, osim što je manja zbog dimenzija samog zvučnika. Zadnja strana otkriva nekoliko činjenica kao što je autonomija od 3 sata, mogućnost povezivanja uz NFC, kao i domet od 10 metara.

    
   Sadržaj pakovanja je jednako skroman kao i kod prethodno opisanog uređaja. Tu su Aux i USB kabl, uptustvo koje ima i verziju na srpskom jeziku kao i sam PBSP1.  
    
   Sam zvučnik je izrađen od sive plastike i to neočekivano visokog kvaliteta. Osim toga, siva boja u kombinaciji sa sjajnim premazom u ovom slučaju odlično služi da sakrije sve potencijalne ogrebotine koje bi mogle da nastanu usled eksploatacije. Kako su dimenzije relativno skromne i iznose svega oko 8 x 8 cm, masa od 240 grama stvara utisak da je reč o veoma teškom uređaju. PBSP1 ima oblik lopte koja je zasečena u dnu i veoma lepo leži u šaci, a zbog veličine će uvek da se nađe mesta za njega u torbi, rancu ili koferu.  

    
   Sa gornje strane PBSP1 nosi četiri tastera koji služe za paljenje, prebacivanje pesama unapred i unazad, kao i za pauziranje pesme odnosno javljanje na poziv. Dobro ste pročitali, PBSP1 poseduje i integrisani mikrofon pa putem njega možete razgovarati ukoliko vas tokom slušanja muzike neko pozove. U tom trenutku će se muzika postepeno smanjiti, a vi ćete dobiti mogućnost da se javite. Osetljivost je jako dobra, pa ukoliko vam zvučnik nije na drugom kraju sobe, poziv ćete moći da obavite sasvim komformno. Sagovornici su primetili da je razgovetnost nešto manja, pa su uvek pitali da li koristimo spikerfon. Ipak, svaki je prošao nesmetano i u potpunosti smo se razumeli sa sagovornicima.  

    
   Na boku se nalazi AUX konektor i microUSB za napajanje. Kao što smo već rekli, AUX može da posluži kada želite da zvuk pustite sa telefona, mp3 plejera ili nekog drugog uređaja koji ne poseduje BlueTooth vezu. Ovo je korisno i u slučaju da jednostavno ne želite da koristite BlueTooth iz bilo kog razloga, a Prestigio isporučuje i odgovarajući kabl. Na suprotnoj strani se nalazi i LED indikacija rada koja je više nego korisna za ovakav uređaj.  
    
   Kao što smo već pomenuli, PBSP1 poseduje i NFC podršku koja će se dopasti svima koji vole da koriste nove tehnologije. Sve što je potrebno jeste da prislonite vaš telefon na NFC logo kada je zvučnik isključen i veza će se automatski ostvariti. U zavisnoti od verzije je potrebno koristiti i odgovarajuću aplikaciju kako biste mogli da ostvarite konekciju.  
    
   Sa donje strane se nalaz tri gumene nožice na koje je PBSP1 postavljen. Između se nalazi mrežica koja krije drajver prečnika 40 milimetara. Prestigio kaže da su prisutna dva drajvera i da zvučnik poseduje po 1.7 W realne snage po kanalu. U praksi je teško zaključiti da li PBSP1 emituje stereo zvuk ili ne, ali je zato kvalitet daleko iznad svih naših očekivanja. Snaga je dovoljna da ispuni i veću sobu, a tonovi su jako dobro izbalancirani. Posebno nam se dopada niski spektar, odnosno bas koji učini da i podloga na koji je zvučnik smeštena blago zavibrira u određenim momentima. U svakom slučaju PBSP1 će biti izuzetno koristan za svaki odlazak na more, zimovanje i sl.

   Što se povezivanja putem BlueTootha tiče, imamo jako pozitivna iskustva. Domet od 10 metara je tačan, dok god nema prepreka, a zvuk ne gubi kvalitet sa rastojanjem. Autonomija je takođe precizno deklarisana, a u našem slučaju je čak i prebacila tri sata nakon što smo potpuno napunili bateriju. Sve u svemu, iskustvo sa PBSP1 je bilo izuzetno pozitivino i imajući u vidu cenu, nemamo nikakvih zamerki.


    Kada se sumiraju utisci, moramo priznati da smo izuzetno zadovoljni poslom koji je obavio Prestigio. Oba uređaja su se pokazala kao jako dobra i konkurenta i u svojoj cenovnoj klasi predstavljaju dobar izbor. Oba modela možete naći sa alternativnim kolornim šemama, a nama se posebno dopada PBSP1 u crnoj boji sa crvenim tasterima za kontrolu.

   Praksa je pokazala da PBSP1 i PBHS1 daju odličan zvuk i to nas je, moramo priznati, iznenadilo. Iz nekog razloga smo imali manja očekivanja od BlueTooth zvučnika i slušalica, ali je Prestigio pokazao da ume da napravi solidnu audio opremu. Naravno, nije reč o audiofilskim modelima, niti uopte postoji smisao govoriti o tome, ali je zvuk više nego dobar za potrebe prosečnog korisnika. Zaista verujemo da će 90% korisnika koji nisu opterećeni brendom i cenom imati pozitivno mišljenje zvuku koje oba uređaja isporučuju.  
    
   Posebno nam se dopao PBSP1 koji bismo rado posedovali za potrebe odlaska na more ili skijanje kada nam kućna audio oprema nije dostupna. Realno gledano, dok i poznati brendovi imaju svoju skupu opremu, kao što je na primer JBL, smatramo da je za ovakve potrebe kvalitet zvuka zaista na drugom mestu po pitanju prioriteta i da je bolje proći nešto jeftinije. Posebno u slučaju PBSP1 koji jako dobro ozvučuje i veće prostorije.  

    
   Uređaje na test ustupio Asbis.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi