Samsung Gear VR (2017) (Video)

Samsung Gear VR (2017) (Video)

Za razliku od možda čak i previše ozbiljnih VR sistema kao što su Oculus Rift ili HTC Vive, Samsung nam već treću godinu zaredom donosi prihvatljiv i vrlo jednostavan VR headset pod nazivom Gear VR. Ovogodišnja 2017. verzija obogaćena je i jednim vrlo zanimljivim dodatkom u vidu daljinskog upravljača koji bi teoretski trebao drastično obogatiti vaše Gear VR iskustvo

  Sadržaj

   Vladimir Pejić
   U samom startu treba naglasiti da se po pitanju samog headseta treća Gear VR generacija ne razlikuje mnogo. Štaviše, glavna “novost” je što možete menjati tip konektora između micro USB-a i USB Type-C varijante, koju koriste Galaxy S8/S8+ uređaji. To znači da ako već posedujete model prethodne generacije, koji ima istu ovu mogućnost, možete jednostavno dokupiti „daljinac“ i dobiti potpuno jednako iskustvo. Mi smo novi Gear VR testirali sa Galaxy S8 telefonom, što predstavlja idealan scenario. Pored S8 serije telefona, podržani su i S7, S7 Edge, Note5, S6, S6 Edge i S6 Edge+.
    
   Ubacivanje telefona u uređaj je vrlo jednostavno, a dopada nam se i što je ostavljeno dovoljno prostora za nesmetano povezivanje 3.5mm kabla slušalica. Ipak, najbolju imerziju doživećete samo sa nekim potpuno bežičnim audio rešenjem.
   gear_vr_11_s.jpg
   Kada već pričamo o imerziji, odnosno iskustvenom osećaju “unošenja” u svet virtuelne realnosti, treba istaći i da jednom kada telefon stavite na odgovarajuće mesto i headset stavite na glavu, nećete primetiti nikakvo probijanje spoljašnje svetlosti koje bi narušilo VR doživljaj. Unutrašnja ivica headset-a, okrenuta ka korisniku, poseduje izmenjivu “traku” od vrlo finog microfiber materijala, koja obavija čitav vizir i vrlo je prijatna u kontaktu sa kožom lica. Na vrhu uređaja ćete pronaći slajder točkić koji je tu da udalji ili približi ekran telefona kako bi prikaz bio što čistiji. Ovaj mehanizam ima izuzetno dug “hod”, što znači da će bukvalno svako moći pronaći idealnu poziciju.
    gear_vr_7_s.jpg
   Najveća i možda i jedina bitna razlika u odnosu na prethodni Gear VR je kontroler ili daljinski upravljač. Ono što je zanimljivo u vezi samog kontrolera je da ćete skoro sve fizičke komande na njegovom gornjem delu pronaći i na samom Gear VR headsetu i tu govorimo o touchpad-u, Home i Back tasterima i Vol+/Vol- tasterima. Ovde je to naravno mnogo lepše uklopljeno i nalazi se na dohvat prsta.
    gear_vr_16_s.jpg
   Ono što npr. headset nema je tzv. “okidač” ili trigger taster, koji ćete na daljincu koristiti kažipstom. Ovde je inače reč o punokrvnom motion kontroleru, što znači da ćete ga sasvim normalno videti manifestovanog i u virtuelnom prostoru. To, razume se, otvara potencijalne mogućnosti i u VR video igrama. U nekim igrama će npr. izgledati kao durbin, dok će u drugim imati oblik pištolja itd. Sve to može veoma lepo da se iskoristi kada govorimo o mogućnostima mobilnog igranja. No, koliko su sve te stvari dobro i kvalitetno izvedene u praksi?
    gear_vr_4_s.jpg
   gear_vr_6_s.jpg
   gear_vr_14_s.jpgOno što je pomalo iznenađujuće kod Gear VR-a je činjenica da je tracking u VR simulacijama odrađen maksimalno dobro. Ovo je za VR inače možda i od najvećeg značaja, jer se bilo kakav lag u radu i tracking-u manifestuje vrtoglavicom i glavoboljom u roku od samo par minuta. Nakon testiranja PSVR i HTC Vive sistema možemo zaključiti da po pitanju praćenja pokreta glave Gear VR ne zaostaje puno za svojom većom braćom.
    gear_vr_12_s.jpg
   gear_vr_13_s.jpg
   Ono gde se razlika ipak primeti je osvežavanje prikaza, koje u ovom slučaju iznosi osnovnih 60Hz. Sve to je naravno uslovljeno jačinom hardvera samog telefona koji koristite. Kod S8-ice je čak i impresivno da uz 2960×1440 rezoluciju prikaza dobijate konstantnih 60FPS-a na oba oka. To zaista pomaže iskustvenom osećaju i ukupnom utisku o opštem kvalitetu.
    gear_vr_8_s.jpg

   Oko daljinca ipak imamo podeljena mišljenja. Sviđa nam se to što je dizajniran da idealno leži u ruci, kao i njegova mala masa, koja neće opterećivati korisnika. Ono što nam se ipak ne dopada je to što trenutno ovaj kontroler nema gotovo nikakvu funkciju. Aplikacija u kojima ga možete napredno koristiti ima jako malo, što znači da nam ostaje samo da se nadamo kako će se developeri softvera u budućnosti više potruditi da ga uvrste u igre i VR aplikacije kao koristan dodatak. Drugi problem je korišćenje standardnih AAA baterija, doduše ovo možete lako rešiti nabavkom punjivih Eneloop baterija.
    gear_vr_19_s.jpg
   gear_vr_20_s.jpg
   Najzad, treći problem je što kontroler vrlo često gubi konekciju sa telefonom. Ovo se u igrama manifestuje ili isprekidanim pokretima u najboljem slučaju ili potpunim gubitkom kontrola, kada smo morali preći na headset kontrole. Ovaj poslednji problem je prilično ozbiljan budući da nam se dešavao prilično često, gotovo tokom svakog korišćenja uređaja i to nakon samo par minuta upotrebe.
   gear_vr_2_s.jpg
    oculus_interfejs_8_s.jpg
   Sam VR Home interfejs je doživeo brojne izmene u odnosu na ranije iteracije ove platforme, pa tako možete birati vrlo zanimljivu virtuelnu scenografiju koja će vas okruživati (mi smo odabrali plažu). Sve funkcije i mogućnosti predstavljene su pomoću horizontalnih i vertikalnih kartica sa vrlo lepim ali i pomalo konfuznim rasporedom “bočnih” menija, koji zahteva određeno vreme za privikavanje.
   oculus_interfejs_3_s.jpg
   Za navigaciju smo u većini slučajeva koristili daljinac, ali smo se često morali služiti i kontrolama na samom headsetu zbog već pomenutih problema sa konekcijom. Moramo priznati da nam se od svega što smo videli i isprobali ipak najviše dopao Oculus Internet browser, budući da je osećaj surfovanja u VR-u kao da gledate ogromno bioskopsko platno.
    oculus_interfejs_5_s.jpg
   Kada su igre u pitanju izbor je prilično velik, ali je u isto vreme vrlo malo besplatnih demo-a. Mi smo isprobali nekoliko, a najviše nas je oduševio promotivni demo za novi Blade Runner film. Nažalost gotovo svi demoi koje smo probali ne zahtevaju gotovo nikakvu interakciju od strane korisnika. Dovoljno je da samo mirno sedite i uživate u prizorima, pa iako vrlo lepo izgledaju i glatko rade, dosade već nakon samo jednog gledanja.
    oculus_interfejs_7_s.jpg
   To nas dovodi do možda i najvećeg problema, od kojeg pate i mnogo ozbiljnije VR solucije – nedostatak tzv. Killer App-a. Za tako nešto nije kriv Samsung, jer hardver koji smo testirali radi, iskreni da budemo, iznenađujuće dobro i fluidno. U slučaju Gear VR-a kupcu čak i cena uređaja ide u korist, jer je ovo i najpovoljnija ulaznica u kvalitetan VR svet, naravno ukoliko ne računamo i cenu telefona, odnosno podrazumevamo da adekvatan mobilni telefon već posedujete. 
   oculus_interfejs_2_s.jpgSamsungov pristup VR-u je vrlo zanimljiv iz nekoliko razloga. Pre svega jasno se vidi da je u razvoj hardvera uloženo dosta truda. U saradnji sa Oculusom nastao je vrlo komforan headset, koji svojom udobnošću i lakoćom prilagođavanja korisniku bez problema parira Sony-jevom Playstation VR-u. Daljinski kontroler je možda nastao kao odgovor na Google-ov Daydream, ali donosi daleko bolju ergonomiju. Nažalost, u praksi je slabo upotrebljiv zbog premalo aplikacija u kojima ga možete koristiti i prečestih problema sa tracking-om i konekcijom. Nadamo se samo da je to nešto što se lako može ispraviti nadogradnjom firmware-a.
    
   Kada je biblioteka softvera u pitanju, aplikacija ima sasvim dovoljno, ali je jako mali broj kvalitetnih koje možete koristiti ili bar isprobati besplatno. Velika većina su poluinteraktivni demo prikazi tehnologije koji iako izgledaju i rade prilično impresivno, nemaju nikakav “replay value”.
   gear_vr_17_s.jpg 
   S druge strane, opet, postavlja se pitanje kako bilo šta zameriti Gear VR-u kad je reč o “mobilnoj” VR soluciji, koju pokreće hardver ugrađen u smartfon? Pogotovo kada pogledamo šta konkurencija na ovom mobilnom VR polju nudi. Stoga, ako tražite jednostavnu i jeftinu VR soluciju, koja će vas nakratko zabaviti na putu do posla ili škole, a pritom posedujete i neki od ranije navedenih Samsung flagship telefona i Gear 360 kameru, onda bi nabavka Gear VR-a mogla biti vrlo interesantna. 
   gear_vr_1_s.jpg
   Prednosti:
   – Udoban VR headset- Osećaj imerzije- Odlično praćenje pokreta glave- Niska cena, ako već posedujete potreban flagship telefon
   Mane:
   – Gear VR kontroler – problemi sa konekcijom- Nedostatak kvalitetnog i zanimljivog softvera
   Uređaj na test ustupio Samsung.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi