Sphero roboti

Sphero roboti

Sphero je napravio pravu malu revoluciju u domenu igračaka na daljinsko upravljanje. Atraktivan, ali vrlo jednostavan dizajn mnogo znači, ali je kompanija iskoristila činjenicu da danas praktično svako uz sebe ima pametni telefon baziran na Android ili iOS operativnom sistemu. Upravo je to ključ uspeha, jer se kroz prateće aplikacije najviše ispoljava praktičnost ovakvog vida zabave.

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Roboti na daljinsko upravljanje su uvek zabavni, bez obzira na to da li imate 5 ili 55 godina. Oni predstavljaju sve ono što ljubitelji tehnologije vole, a Sphero ih je na sve to učinio i neverovatno simpatičnim. Ne samo kroz izgled, već i kroz “ponašanje” zahvaljujući njihovim pokretima koji su obavezno propraćeni zvučnim efektima koji će dopirati iz aplikacije, odnosno telefona koji držite u ruci.
   sphero_uvod_001_s.jpg
   Danas je tehnologija toliko napredovala da su elektromotori, žiroskopi, akcelerometri, BlueTooth čipovi i ostala elektronika toliko dostupni, da nije problem sve to spakovati na omanju štampanu ploču. Sve to upakujte u kućište loptastog ili cilindričnog oblika i na pravom ste putu da postignete uspeh.
   sphero_uvod_005_s.jpg
   Doduše tu fali jedan bitan sastojak da bi formula uspela, a to je prezentacija, a ukoliko Sphero nešto dobro poznaje iznad svega to je prezentacija. Upravo zato su njihovi uređaji zabavni, interesantni i popularni u poslednje vreme. Mi smo na test dobili čak četiri modela i moramo da priznamo da nam kraj godine nikada nije bio zabavniji.Sphero je originalni model koji je pokrenuo kompletnu liniju proizvoda, a već neko vreme je tu u verziji 2.0. Ova bela plastična lopta je postala prilično prepoznatljiva, zahvaljujući simpatičnom logou koji lopti zapravo daje “lice”. Kutija je lepo napravljena i osimšljena uz pregršt informacija. Tu su istaknute sve karakteristike ovog paketa.


   Unutra pronalazimo sam Sphero 2.0, postolje koje je ujedno služi za punjenje baterije. punjač, dokumentaciju, ali i vrlo zanimljive dodatke. U pitanju su rampe koje možete da iskoristite za zaletanje i preskakanje prepreka koje sami zamislite. Ovo je sada korisnije nego ikada, jer Sphero 2.0 ima unapređenu maksimalnu brzinu od oko 6.5 km/h. 

   Sam Sphero 2.0 izgleda isto kao i prethodni, a u pitanju je mali “robot” koji je se nalazi u sfernom polikarbonatskom kućištu. Bitno je napomenuti da je Sphero otporan na vodu u potpunosti, kao i to da jako dobro trpi udarce. Ukoliko želite da se sa njim igrate napolju, moguće je nabaviti gumenu navlaku koja štiti glatko kućište, ali mu daje mogućnost da ostvari trenje sa podlogom kako ne bi samo proklizavao i grebao se.


   Unutar sebe, pored elektromotora i žiroskopa, ovaj mališan krije i LED osvetljenje koje će vam služiti kao jedan od načina komunkacija i znaćete šta Sphero zapravo radi. Takođe, tu je i baterija koja se puni oko 3 sata, a traje oko 60 minuta što je više nego dovoljno da se zabavite u jednoj sesiji. Za komunikaciju, Sphero 2.0 koristi BlueTooth tehnologiju, što je neophodno, jer su pametni telefoni jedini način da povezivanje i kontrolu.

   Iako je neupadljiv sam po sebi, sve se menja onog momenta kada shvatite koliko je kvalitetna softverska komponenta Sphero proizvoda. Na ovom polju su momci iz Orbotixa zaista napravili sjajan posao. Osnovna aplikacija vam omogućava klasičnu kontrolu i vožnju pametne loptice. Nakon kratkog povezivanja i tutorijala dobijate vrlo brzo mogućnost da napravite par krugova po sobi.
   sphero_2_001.jpg
   sphero_2_002.jpg
   Kada to uradite, otvara se potpuno nova dimenzija zabave. Pre svega, tu su predefinisani pokreti i gestovi koje otključavate igranjem sa robotom. Što se više zabavljate, brže će se otključavati nove mogućnosti kao što su promena boje, pokreti, potezi itd. 

   Sistem je vrlo jednostavan, kada nakupite dovoljno poena, dobijate levelujete se i otključate neki novi potez. Upravo ovaj sistem gde vam nije sve omogućeno od starta će vas privući da se vraćate Spheru i da se redovno igrate sa njim. Pritom, kako je otporan na vodu i udarce, vrlo brzo ćete osmisliti staze i razne prepreke ukoliko imate imalo kreativnosti. Oni koji je imaju mnogo će verovatno osmisliti neke potpuno nadrealne scenarije. Dobra vest je da se firmware i aplikacije redovno nadograđuju i dodaju nove funkcionalnosti što čini da Sphero 2.0 nikada ne postane dosadan.

    
   Pored glavne aplikacije tu su i mnoge druge. One nude opciju korišćenja Sphero 2.0 kao kontrolera, loptice za golf gde je vaš telefon zapravo imaginarni štap. Postoji opcija za crtanje putanje, pa čak i aplikacija koja će vam omogućiti da uđete u svet programiranja na najzanimljiviji mogući način.

   Štaviše, ova opcija je više osmišljena za mlađe generacije, ali je u najmanju ruku genijalan način da privučete dete i zainteresujete ga da nauči osnove programiranja kroz igru, kako u kući tako i napolju.
    SPRK+ stiže u nešto većem pakovanju u odnos na Sphero 2.0. Dizajn je nešto konzervativniji, a razlog za to leži u činjenici da je proizvođač namenio pretežno edukativnu primenu za ovaj model. Stoga, bočnu stranu zauzima primer “If Then Else” logičke strukture, dok pozadi pronalazimo kompletan “eksplodirani” prikaz ovog loptastog robota.


   U pakovanju pronalzimo ponovo uređaj, postolje, ali umesto punjača ovog puta može da se koristi običan USB 2.0 Type-C kabl. Ovo je praktičnije rešenje, jer to znači da SPRK+ možete da punite pomoću punjača od telefona, ali i putem PC-a, konzole ili bilo kog uređaja koji poseduje USB konektor. Tu su i sitni dodaci kako bi se učenje učinilo zabavnijim i kako bi vlasnici mogli malo da eksperimentišu.   SPRK+ je u svojoj osnovi Sphero 2.0 u providnom plastičnom kućištu, ali je više orjentisan prema učenju. Konkretno učenju programiranja i odličan je način da se kroz igru nešto i nauči. Imajte u vidu da je plastično kućište više osetljivo na ogrebotine.

   SPRK+ je unapređen u odnosu na prethodnika i dobio je premaz koji ga štiti od ogrebotina, ali ipak nije magičan i one će početi gotovo odmah da se pojavljuju bez obzira na to koliko ste pažljivi. Ipak, ukoliku su površinske to zaista ne predstavlja neki veći problem, ali ipak pripazite ne napravite neke dublje prilikom pada sa velike visine.

   Kao i Sphero 2.0, SPRK je otporan na vodu i padove sa manjih visina, a pritom je jedanko brz i postiže oko 6.5 km/h. Logično, upotrebljava istu bateriju koja mu omogućava oko 60 min autonomije. Ono što je bitno, jeste da njegovo LED osvetljenje izgleda upečatljivije i to sa dobrim razlogom. Naime, providno kućište daje daleko atraktivniji pogled u unutrašnjost i pritom na specifičan način “lomi” svetlo. Stoga, možemo reći da je SPRK+ ujedno i atraktivnija verzija Sphero 2.0. Imajte u vidu da s obzirom da su istih dimenzija, kao i u slučaju Sphero 2.0 modela, možete da nađete gumene navlake koje će mu dati veću otpornost i prijanjanje podlozi.

   U suštini, za potrebe igranja sa SPRK+ modelom možete da koristite iste aplikacije. Pritom mislimo na manuelno upravljanje sa raznim gestovima koje otključavate kako se “levelujete”. Dakle, za taj deo slobodno se vratite na prethodnu stranu sa Sphero 2.0, jer je taj deo softvera isti.

   Mnogo važnije za SPRK+, tu je Lightning Lab aplikacija gde možete da pravite razne predefinisane putanje i praktično u potpunosti programirate kako će se SPRK+ ponašati. Plastičan primer je da možete da mu kažete “Kreći se pravo 5 sekundi intenzitetom od 30%, zatim sačekaj 2 sekunde, zarotiraj se za 90 stepeni na levo, svetli strob efektom…”, a možete da programirate čak i “If then else” strukturu.
    
   Naravno, nivo nije preterano kompleksan, ali je zato lako pristupačan i onima koji nemaju nikakav dodir sa programiranjem, pa je zbog toga idealan za učenje kroz zabavu. Imajte u vidu da i Sphero 2.0 i Ollie podržavaju Lightning Lab, ali je zbog dodatne opreme bolje imati SPRK+ za edukativne potrebe.
    
    
    Dok su druga tri modela pretežno namenjena za kućnu upotrebu i treba da se “obuku” u gumeno odelo za izlazak napolje, Ollie je potpuna suprotnost. On je namenjen svima koji žele nešto ekstremniju igru sa svojim robotom na daljinsko upravljanje. Naravno, osim BB-8 modela, proizvođač je želeo da izvuče što veću korist od saradnje sa Diznijem, pa ne čudi da smo dobili tematski model po imenu Darskide Ollie. Pakovanje je dizajnirano u skladu sa imenom i izgleda vrlo atraktivno iako nije preterano bogato detaljima.

   Unutra pronalazimo solidnu opremu, pored samog Ollie robota. Tu su dodatne gume za neravne površine koje na sebi imaju krampone, rezervni poklopci, a neizostavan je USB kabl za punjenje i kratka dokumentacija propraćena promotivnim materijalima.


   Darkside Ollie je za razliku od ostalih modela cilindričnog oblika sa velikim točkovima koji imaju svoje gume i plastične poklopce. Iako je drugačijeg oblika, sasvim je očigledno da se radi o Sphero proizvodu. Njegovi točkovi dolaze sa gumama za vožnju po ravnim i glatkim površinama koje su generalno namenjene za igranje unutra.

   Ukoliko želite da izađete napolje, za šta je Ollie prvenstveno i namenjen, onda treba zameniti gume i poklopce kako bi ne samo izgledao robusnije, već zaista mogao lako da se kreće po zemlji, travi, pesku, blatu, asfaltu itd. Zamena se obavlja relativno jednostavno, ali imajte šrafciger pri ruci, jer će vam sasvim sigurno biti potreban da skinete poklopce sa točkova.

   Ollie je drastično brži od ostalih modela, jer je zamišljen kao ekstremna verzija za vožnju u prirodi. Zahvaljujući snažnom motoru može da postigne brzinu od 23 km/h što je gotovo četiri puta brže od ostala tri uređaja na testu. Dobra vest je da snažniji motori ne utiču na autonomiju, jer je i ugrađena baterija adekvatna, pa se dobija oko 60 minuta na punoj bateriji. Pritom, imajte u vidu da ćete morati da potrčite za njim, kako zbog brzine, tako i činjenice da ima oko 30 metara dometa u idealnim uslovima, jer se oslanja na BlueTooth vezu.

   Ollie poseduje svoju aplikaciju kao i BB-8, koja je generalno osmišljena tako da prikaže najviše ono za šta je Ollie zamišljen, a to su vožnja, trikovi i zabava. Stoga, je sama aplikacija prostija i fokusira se na manuelno upravljanje. To je pravi način, jer zbog ovakvog nastupa zaista imate utisak da svaki od ovih robota ima svoju svrhu i ciljnu publiku.
   sphero_2_001.jpg


   Pored toga i za Ollie možete da preuzmete aplikaciju za crtanje putanje (Draw N’ Drive), kao i aplikacije za programiranje kao što su OrbBasic i MacroLab, ali budimo objektivni, retko ko će zaista za to ga koristi. Ollie je najbolji u društvu još jednog imenjaka, sa kojim će se trkati po Košutnjaku, Adi, Avali, nekom parku, odnosno generalno u prirodi u paru kada takmičarski duh može da dođe do izražaja.
   Dolazimo i do modela koji je namenjen ljubiteljima Star Wars franšize. Sphero je obezbedio prava da proizvodi uređaje sa temom iz ovog popularnog serijala, što ponosno ističe putem dizni logoa na pakovanju. Svi dobro znamo koliko je BB8 bio simpatičan u Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. Kutija je izuzetno kvalitetna, sa ogromnim brojem detalja i tematski izvedena tako da će se svaki fan oduševiti i zaista je jasno da Sphero ne dozvoljava grešku kada je prezentacija u pitanju.
   sphero_bb8_001_s.jpg
   sphero_bb8_002_s.jpg
   sphero_bb8_003_s.jpg
   Pakovanje kao i do sada, nije posebno bogato, ali je jedan detalj fantastično izveden. Reč je o punjaču koji ujedno i postolje da odložite BB-8 kada ga ne koristite. Proizvođač je istinski posvećen detaljima, pa je ovaj bežični punjač besprekorno izveden tako da se doživljaj ne remeti ni kada se mali android (astromech da budemo precizni), obnavlja na svom “tronu”.
   sphero_bb8_004_s.jpg
   sphero_bb8_005_s.jpg
   Može se reći da je BB-8 verovatno pokupio i najveći broj simpatija gledalaca, pa je lepa vest da ga je Sphero “skinuo” do detalja. Ne samo u kontekstu izgleda, već i u načinu na koji se mali astromech kreće, menja pravac i sve ono što bismo stavili pod kategoriju “ponašanja”.
   sphero_bb8_009_s.jpg
   Zaista, ukoliko je moguće skinuti karakter androida, Sphero je to uradio perfektno. Zvuci koje ovaj “mališan” ispušta kada aktivirate neku od funkcija, kada istražuje ili udari u nešto su zaista neverovatno verni, a činjenica da je daleko manji od svog originala samo pojačava simpatiju koju ćete razviti prema njemu.
   sphero_bb8_008_s.jpg
   Najbolje od svega je to što BB-8 ne predstavlja ništa više od Sphero i SPRK-a koji je dobio magnetnu glavu da kompletira vizuelni utisak. Međutim, to u kombinaciji sa programiranim kretanjem i komandama, uz adekvatnu zvučnu podlogu menja bukvalno sve.
   Dok su Mattel i neki drugi proizvođači igračaka pokušavali da ponude svoje BB-8 igračke, niko nije uspeo ni približno dobro kao Sphero. 
   Korišćenje BB-8-a je vrlo jednostavno. Nakon što ste ga inicijalno napunili, potrebno je da pokrenete zvaničnu aplikaciju koju možete da pokrenete puten Androida ili iOS-a i ubrzo dobijate punu kontrolu nad vašim malim androidom. Interfejs aplikacije za ovaj model je fantastično i intuitivno rešen, možemo reći da je najbolji od svih drugih Sphero modela. Doduše, za svaki mod morate da se vratite u glavni meni i odatle izvršite odabir, ali je ovo najlogičnije i najpraktičnije rešenje. Takođe, dizajn samog interfejsa je prilično čist i uredan, pa se vidi da je BB-8 najnoviji od svih uređaja.

   Što se funckcija tiče, one su u startu bile prilično limitirane. Ipak, nakon nekoliko nadogradnji firmware-a koje se uzgred obavljaju automatski, kao i više verzija aplikacije za kontrolu dobili smo daleko bogatiji izbor opcija koje su sada dovoljne da vam obezbede dugotrajnu zabavu.
    
   Osnovna je opcija “Drive” koja vam omogućava da ga vozite na isti način na koji se to radi sa drugim Sphero modelima. Tu su i dodatne opcije za brzo kretanje napred i gestove, odnsono pokrete propraćene adekvatnom audio podlogom. Tu mislimo na predefinisane komande koje omogućavaju da BB-8 klimne za “DA!”, “NE”, napravi “osmicu” i sl.
    
   Pored toga, BB-8 može da patrolira i istražuje teren, mada nismo primetili da može da ga memoriše, jer se neretko sudarao sa istim objektom više puta u istoj prostoriji. Tu je opcija crtanja putanje koju BB-8 prati, vrlo slična onoj koju dobijate instalacijom zasebne aplikacije za Sphero i SPRK+.

   Tu je i opcija da snimite i reprodukujete “hologramsku” poruku. Naime, aplikacija koristi kameru telefona i kada je BB-8 u kadru, dobićete dodatne efekte tako da zaista izgleda kao da je mali android projektuje. Međutim, nemojte očekivati previše, jer je u slučaju našeg telefona (Huawei Mate S) ova opcija radila veoma sporo. Da li je to ograničenje same aplikacije, ili hardvera našeg telefona nismo sigurni, ali je jedno sigurno. Čak i ukoliko je do hardvera, to znači da će vam trebati neki od snažnijih telefona da bi upotreba ove ne toliko zanimljive funkcije radila kako treba.


   Sa druge strane, daleko je zanimljivija opcija da BB-8 postavite u režim gledanja novog The Force Awakens filma, gde će on pratiti radnju i reagovati u pojedinim momentima. On će se “uplašiti” od Kylo Rena, odnosno veseliti kada u kadar dođe Han Solo ili vidi sebe.

   Kao što smo rekli na početku, BB-8 je neverovatno harizmatičan i vrlo lako ćete se vezati za njega i čuditi se sami sebi kako je to uopšte moguće. Čak i ukoliko niste okoreli Star Wars fan, smatramo da je on ubedljivo najbolji od svih Sphero proizvoda u slučaju da planirate da ga koristite u kućnim uslovima, jer je Ollie ipak izdržljviji i zahvalniji za zabavu u prirodi.Igračke su definitivno evoluirale u tolikoj meri da ponekad zaista poželimo da se vratimo u vreme kada smo bili deca samo da bismo mogli da iskusimo ovakve uređaje o kojima smo u tim godinama maštali. Sphero je zaista napravio sjajan posao i za svakoga ponudio ponešto. Ne samo za mlađe naraštaje, jer je i autor ovih redova odavno vlasnik BB-8 modela i imao ga je svega nekoliko meseci nakon premijere filma. Ne samo da bi ga stavio na policu, već ovaj mali robot neretko ume da zaokupira pažnju sve dok mu se ne isprazni baterija.
   sphero_uvod_002_s.jpg
   Van domena igranja, ovi roboti mogu da posluže i u edukativne svrhe, jer svi podržavaju programiranje kroz intuitivan i zanimljivo dizajnirani softver, iako je u tu svrhu SPRK+ možda najbolji izbor. Povrh svega, reč je o zaista kvalitetnim igračkama koje su daleko bolji izbor od kovencionalnih koje vrlo brzo izgube draž. U tom smislu Sphero zaista mnogo više nudi od mnogih drugih proizvođača. Koji ćete odabrati, najviše zavisi od vaših ličnih želja i afiniteta. U svakom slučaju, ukoliko želite da obradujete nekoga nesvakidašnjim i originalnim poklonom koji će bez greške oduševiti, Sphero u bilo kom obliku dobija našu toplu preporuku.
   Prednosti:– Kvalitetna izrada- Edukativan karakter- Izuzetno zabavni- Konstanan razvoj aplikacija i firmware-a
   Nedostaci:– Visoka cena
   Robote na test ustupio ComTrade.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi