Telenor MiFi (HUAWEI E560)

Telenor MiFi (HUAWEI E560)

U poslovnom svetu je pristup Internetu već odavno neophodnost i to ne samo u kancelariji, već i u pokretu. Telenor je naravno prepoznao tu potrebu i već neko vreme u svojoj ponudi ima vrlo upotrebljive Prenesi i Surfuj, Surfuj, a od skoro i Surfuj Više pakete koji u kombinaciji sa pametnim telefonom, tabletom ili laptopom omogućavaju baš tu mobilnost poslovanja koja je danas bitna

  Sadržaj

   Bojan Dančuo Pametni mobilni telefoni, tableti i laptopovi su sjajni alati za poslovnu komunikaciju, informisanje i obradu podataka. Naravno, njihova upotrebljivost je izuzetno ograničena ako nemate u svakom trenutku pristup Internetu, što je vremenom samo sve izraženije kada se uzme u obzir sveopšti trend preseljenja svega u cloud. Telenor već ima prilično dobru ponudu raznih paketa sa uključenim Internet protokom uz koje možete dobiti odgovarajuće uređaje, mobilne telefone uz Prenesi i Surfuj, tablete i laptopove sa 3G modemima uz Surfuj i Surfuj Više. Uskoro će ta ponuda pratećih uređaja biti obogaćena još jednim zanimljivim uređajem – Mobile WiFi (MiFi) ruterom.  
   Huawei E586  
   Benchmark je već ranije imao prilike da testira nekoliko sličnih uređaja, ali ih do sada nije nikada bilo u zvaničnoj ponudi naših mobilnih operatera, što smatramo da je velika šteta. Mobilni WiFi ruter u džepu znači da ćete veoma lako moći da podelite Internet konekciju koja ide preko mobilne mreže sa uređajima u blizini koji podržavaju WiFi protokol. Možete ga naravno koristiti za Internet pristup jednog uređaja, ali prava prednost ovog sistema dolazi do izražaja u situacijama kada imate nekoliko mobilnih telefona/tableta/laptopova kojima treba pristup Internetu, a u isto vreme i međusobna povezanost.  
    
   Mobilni WiFi ruter ovog tipa se može koristiti i kao klasičan 3G modem, koji se vezuje USB kablom na računar, pored njegove podrazumevane funkcije umrežavanja računara preko WiFi-a. Može istovremeno da poveže do 5 uređaja, a sadrži i microSD slot u koji možete ubaciti memorijsku karticu kapaciteta do 32 GB i tako ga pretvoriti i u USB disk. Uz ovakav ruter vam treba i brz pristup Internetu sa dovoljno protoka, pa je sasvim očekivano to što će ga Telenor ponuditi uz svoje “Surfuj Više” tarifne pakete.  
    
   Osim uz “Surfuj više”, MiFi ruter će biti na raspolaganju poslovnim korisnicima i u okviru starijih “Surfuj” i “Biznis Surfuj” paketa, a ispod je tabela sa cenama MiFi adaptera koja će važiti kada Telenor bude pokrenuo tu ponudu (ponuda važi samo za pravna lica).  

   Ugovorna obaveza 24 meseca

   Cene
   MiFi ruter

   Surfuj više 10
   2.990

   Surfuj više 20
   1

   Surfuj više 30
   1

   Surfuj više 50
   1

   Surfuj 2GB
   5.990

   Biznis Surfuj 2GB
   4.990

   Surfuj 10GB
   2.990

   Biznis Surfuj 10GB

   590

   Surfuj 30GB
   1

   Puna cena
   12.000

    
    

   Ugovorna obaveza 12 meseci

   Cene
   MiFi ruter

   Surfuj više 10
   4.990

   Surfuj više 20
   1.990

   Surfuj više 30
   1

   Surfuj više 50
   1

   Surfuj 2GB
   7.990

   Biznis Surfuj 2GB
   6.990

   Surfuj 10GB
   4.990

   Biznis Surfuj 10GB
   2.590

   Surfuj 30GB
   1

   Puna cena
   12.000

    
    
   Moramo ovom prilikom da naglasimo da će Telenor uz svoje pakete nuditi Huawei E586 model, koji podržava HSPA+ protokol za prenos podataka i maksimalnu brzinu prenosa podataka od 21/5,76 Mbps (DL/UL), dok je model koji je bio kod nas na testu malo slabiji Huawei E560, sa podrškom za maksimalne brzine prijema podataka od 7,2/5,76 Mbps (DL/UL). Osim toga i kozmetičke promene u obliku okvira oko displeja, između ovih uređaja nema razlike, tako da sve što budemo u ostatku teksta napisali o E560 modelu, važi i za njegovog jačeg brata.  
   Specifikacija:

   Huawei Mobile WiFi E560

   dimenzije
   95,5 x 48,6 x 14,1 mm

   masa
   80 g

   baterija
   Li-Polymer 1500 mAh (5 sati rada ili 280 sati u stanju mirovanja sa isključenim WiFi-em)

   proširenje memorije
   microSD, do 32 GB

   podržani operativni sistemi za USB konekciju
   Windows XP / Vista / Windows7 / Mac OS 10.5 / Mac OS 10.6 / Mac OS 10.7

   konekcije
   USB 2.0, 802.11 b/g/n

   prenos podataka
   GSM, GPRS, EDGE, HSPA+; HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps

   cena
   Test primerak – cena nepoznata

    Huawei E560 dolazi u kutiji sa punjačem i USB kablom. USB kabl se koristi za punjenje, kao i za vezu sa računarom (kada se ruter takođe dopunjava). SIM kartica sa nekom Internet pretplatom je naravno neophodna, a mi smo je dobili već ubačenu u ruter.  
   Huawei E560 - mobilni WiFi ruter - kutija  
   Huawei E560 - mobilni WiFi ruter - sadržaj kutije  
   Sa prednje strane se nalazi displej, gde je površina ekrana zapravo dosta manja od zaobljenog staklenog okvira. Sa donje strane se nalazi USB konektor, a sa leve microSD slot koji je prekriven plastičnim poklopcem.  
   Huawei E560 - mobilni WiFi ruter  
    
   Sa desne strane se nalaze Power i WPS tasteri, a sa gornje su rupice za provlačenje trake za nošenje i taster čijim se pritiskom može skinuti zadnja maska uređaja.  
    
    
   Kada se ruter rasklopi, možete izvaditi bateriju ispod koje se nalazi ležište za SIM karticu. Sa unutrašnje strane poklopca se inače nalaze odštampane default vrednosti za SSID i ključ za pristup bežičnoj mreži.  
    
    
   Ekran je izrađen u crno beloj OLED tehnologiji i malih je dimenzija, kao i male potrošnje. Malo je duboko postavljen u odnosu na staklo, pa ako ga gledate pod oštrim uglom nećete videti krajnje redove teksta koji se nalaze bliže vama. Kako ovakvi uređaji do sada uglavnom nisu imali nikakve napredne indikatore, osim jedne ili par LE dioda, ekran je zapravo pun veoma korisnih informacija, pa preko njega možete saznati da li je ruter povezan na mobilnu mrežu, da li je aktivan WiFi, koliko klijenata je trenutno zakačeno za njega, stanje baterije, koliko ste potrošili protoka od poslednjeg reseta sesije, kao i trenutno vreme.  
    
    Huawei E560 je prilično mali uređaj i sigurno vam može stati u džep ili neku malu torbicu.  
   Huawei E560 - mobilni WiFi ruter  
   Kada ga uključite, posle kratke sekvence podizanja sistema, ruter će odmah pronaći mobilnu mrežu i podići WiFi AP (iz Telenora dolazi sa ubačenom SIM karticom i podešavanjima). Na ekranu vidite podatke o jačini signala, da li ste povezani putem 3G standarda ili ne, kao i ukupni protok koji ste ostvarili od poslednjeg reseta brojača. Centralni deo ekrana zauzima naziv mreže, a malo je smešno to što podaci o operatorima očigledno nisu odavno ažurirani u uređaju koji smo dobili, pa je tako umesto TELENOR pisalo velikim slovima MOBTEL (ovo će sigurno biti ispravljeno u modelu koji će ići u prodaju).  
    
   Već u tom trenutku se možete povezati nekim uređajem koji podržava WiFi na ruter i odmah dobiti izlaz na Internet. Enkripcija je podrazumevano uključena (što je dobra stvar, jer ne bi valjalo da vam neko potroši par stotina megabajta mobilnog neta, ako ne primetite na vreme da se zakačio na mrežu), a fabrički podešena lozinka vam je ispisana na unutrašnjoj strani zadnjeg poklopca rutera. Ipak, najjednostavnije je povezati se na ruter pomoću WPS-a (Wi-Fi Protected Setup). Ako vaš uređaj podržava WPS protokol, a to podržava najveći broj novih mobilnih telefona, tableta, kao i operativnih sistema (Windows 7 recimo), dovoljno je da pritisnete WPS dugme na ruteru kada vam klijent to zatraži i automatski će doći do razmene lozinki i uređaj će postati “uparen” sa ruterom.  
   inicijalizacija WPS-a  
   Windows 7 koji traži šifru za wireless ili pritisak na WPS dugme  
   Ako povežete E560 sa računarom putem USB kabla, sa njegove interne memorije (koja se prijavljuje kao CD drajv) će se automatski pokrenuti instalacija drajvera , a na kraju instalacije ćete dobiti virtuelni LAN adapter preko koga možete izaći na Internet, kao i prečicu na desktopu koja vas vodi do podešavanja rutera. Ako ste ubacili microSD karticu u ruter, čim ga ubodete u USB slot na računaru, pojaviće vam se i jedan novi izmenjivi drajv, isto kao kada biste ubacili neku klasičnu USB flash memoriju.  
    
    
   Do podešavanja rutera možete doći i tako što ćete ukucati njegovu IP adresu u web pretraživaču (http://192.168.1.1), pri čemu pre toga nije uopšte neophodno da ga povezujete USB-om niti instalirate neke drajvere. Web interfejs koji ćete tom prilikom dobiti je siromašniji podešavanjima od većine modernih rutera, ali i dalje poseduje sve bitne elemente. Tu su podešavanja za mobilni WAN, podešavanja za WiFi, firewall, filtiranje uređaja po MAC adresama, propuštanje portova i podešavanja DMZ-a, kao i osnovne informacije o statusu uređaja.  
   Huawei E560 - mobilni WiFi ruter - web interfejs  
    
    
    
    
    
    
    
   Iz web interfejsa možete i slati i primati SMS poruke, a vrlo je korisno to što u svakom momentu imate pred sobom podatak o tome koliko ste podataka preneli preko mobilne mreže, pa tako neće biti nekih neprijatnih iznenađenja i situacije da potpuno neočekivano potrošite celu predviđenu količinu podataka za mobilni Internet po punoj brzini.  
    
   Brzina mobilnog Interneta je bila sasvim u skladu sa očekivanjima, a E586, koji će se zapravo isporučivati uz Telenor pakete će sigurno ostvarivati i veće brzine, koje će biti u rangu Huawei 3G modema koji smo testirali i kada su se brzine kretale do 16 Mbps ka korisniku. Kada sumiramo utiske, ovaj ruterčić nam se jako dopao i podsetili smo se koliko nam je zapravo sam koncept prenosne WiFi pristupne tačke delovao interesantno kada smo se prvi put susreli sa njim. Korišćenje je izuzetno jednostavno, a uparivanje uređaja sa ruterom na nivou složenosti pritiska jednog dugmeta ako drugi uređaj podržava WPS (ne može jednostavnije!) ili ukucavanja lozinke ako ga ne podržava. Dodatna podešavanja firewall-a u ruteru ne mogu da škode, iako ih verovatno većina korisnika neće ni dirati, a mogućnost korišćenja rutera kao eksternog diska je još jedan plus. Sa Huawei mobilnim ruterom praktično dobijete USB 3G modem, WiFi ruter koji vam omogućava pristup Internetu na bilo kom mestu i eksterni USB disk. Tri uređaja u jednom malom pakovanju. Ako nas pitate, to je definitivno odlična stvar.Huawei mobilni WiFi ruter je vrlo koristan saputnik poslovnih ljudi, na šta Telenor definitivno i cilja uvodeći ga u svoju ponudu uz poslovne Internet pakete. Sa njim možete izuzetno lako i bilo gde ostvariti brzu konekciju i povezati do pet uređaja sa Internetom i među sobom, deliti dokumenta i napraviti instant kancelariju. Brzina mobilnog Interneta je u području pokrivenim 3G signalom sasvim dovoljna za video chat u HD rezoluciji, pa možete organizovati i neku vrstu video konferencije uz pomoć njega.  
    
   Čak i konzervativni korisnici koji možda misle da im je i dalje sasvim dovoljan običan USB 3G modem nemaju nikakav razlog da izbegavaju ovaj ruter, pošto on u potpunosti ispunjava i tu funkciju. Displej je veoma dobar dodatak i pravi potez Huawei-a, čiji ga prethodni modeli nisu imali. Na njemu uvek možete veoma lako videti stanje konekcije, koliko klijenata je povezano na ruter, u kakvom vam je stanju baterija i koliko ste megabajta protoka potrošili do tog momenta. Funkcija USB diska ako ubacite microSD karticu u njega je takođe vrlo korisna u poslovnom okruženju. Uz veliki broj funkcija i izuzetnu lakoću korišćenja, praktično nemamo neke konkretne zamerke na ovaj ruter, jedino nam je malo krivo što nije omogućeno deljenje sadržaja microSD kartice u mreži, što neki konkurentski modeli imaju. U svakom slučaju, od nas ima svaku preporuku, a Telenor je napravio pravi potez time što će ga u najskorijoj budućnosti uključiti u svoju ponudu. Prednosti: – Brza wireless mreža sa pristupom Internetu bilo kada i bilo gde – Lako podešavanje i uparivanje sa drugim uređajima – Funkcije USB 3G modema i USB diska (uz pomoć microSD kartice) – Ekran koji daje korisne informacije o funkcijama rutera Mane: – Sadržaj microSD kartice se ne može deliti u mreži Uređaj na test ustupio Telenor.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi