CM niskoprofilne mehaničke tastature (SK621, SK630, SK650) test

CM niskoprofilne mehaničke tastature (SK621, SK630, SK650) test

Malo osveženje na polju mehaničkih tastatura dolazi nam u vidu CM niskoprofilnih modela.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Mehaničke tastature su nakon inicijalne popularnosti, a naročito nakon dolaska povoljniih modela, praktično postale standard kada je u pitanju gejming, kao i među korisnicima koji se bave unosom teksta. Kvalitet i konzistentnost koje one nude, kao i specifičan osećaj pri kucanju, su van domašaja membranskih modela, što je naravno i glavni uzrok njihove popularnosti među korisnicima. Ipak, ako se mehaničkim tastaturama nešto može zameriti, to je da je i pored svog truda dizajnera, njihov izgled donekle ograničen samim formatom korišćenih mikroprekidača, pa samim tim praktično svi modeli donekle podsećaju jedni na druge, a može se reći i da u neku ruku postaju pomalo “dosadne”. Do takvog zaključka je očigledno došao i neko u Cooler Masteru i rešio da malo prodrma stvari i tržištu ponudi nešto što će se razlikovati. Rezultat toga su tri modela sa oznakama SK621, SK630 i SK650 koji su nam ovih dana stigli na test. Ove tastature se drže istog koncepta, ali u tri različite veličine, od kojih će verujemo svaka biti interesantna određenom segmentu korisnika.
   Cooler Master SK serija tastatura donosi dizajn koji se značajno razlikuje od onoga što smo do sada imali priliku da vidimo kada su u pitanju mehaničke tastature. Ukupan profil ovih tastatura je 2.9mm, što je svakako značajna razlika u odnosu na klasične modele.
   cmlowprofile15_resize.jpg
   Ovo je pre svega omogućeno korišćenjem Cherry MX Low profile tastera, koji poseduju nešto drugačiji format u odnosu na klasične Cherry MX prekidače. U pitanju su tasteri koji su u neku ruku verzija u gejming svetu popularnih Cherry MX Red, odnosno linearni tasteri bez taktilnog odziva i čujnog klika. Pored fizički nešto drugačijeg izgleda u odnosu na tradicionalne Red prekidače, ovi tasteri pružaju i hod koji je 0.8mm kraći, tačnije 3.2mm umesto 4mm, kao i prag aktivacije od svega 1.2mm u odnosu na 2mm kod rođaka pune veličine. I pored toga što je sila aktivacije na identičnih 45g, jasno je da ovakvi tasteri donose znatno drugačiji osećaj u odnosu na tradicionalnu varijantu kakvu smo vrlo često viđali do sada, naročito na gejming tastaturama.
   cmlowprofile14_resize.jpg
    
   Pored specifičnih tastera, SK serija donosi i odgovarajuće kapice tastera koje su prilagođene celoj temi niskog profila. Kapice su okvirno dvostruko tanje od standardnih kakve viđamo na većini tastatura, a pored toga i skoro potpuno ravne sa gornje strane, odnosno sa praktično neprimetnim ulegnućem u sredini. Ova kombinacija tastaturi daje znatno niži profil, kao i izgled Chiclet tastatura, ali uz osećaj koji se razlikuje kako od klasičnih Chiclet modela, tako i od standardnih mehaničkih tastatura. Preciznost i konzistentnost pritiska je svakako tu, ali nam se čini da linearni tasteri nekako bolje leže klasičnim full size varijantama. Ne možemo da se otmemo utisku da bi neka plava varijanta sa klikom i taktilnim odzivom bila idealna kombinacija uz ovaj tip tastature, toliko da bismo možda i preferirali niskoprofilnu varijantu u odnosu na klasičnu, ali nažalost Cherry MX za sada ne proizvodi takve prekidače. Istina, mi u redakciji smo ljubitelji taktilnih prekidača, pa će se osećaj koji MX LOW PROFILE tasteri daju verovatno i dopasti onima koji preferiraju tastere bez klika i odziva.
   cmlowprofile16_resize.jpg
    
   Što se konstrukcije tiče, sva tri modela su izrađena na sličan način. Gornja površina je iz komada aluminijuma sa brušenom teksturom i gun-metal bojom, a daje tastaturi neophodnu čvrstinu, naročito obzirom na ukupno tanko telo. Prekidači, poput regularnih Cherry MX, bazom ulaze u proreze na aluminijumskoj ploči, a sva tri modela deluju minimalistički, sa svega oko 5mm prostora okvira kako bi se ukupne dimenzije tastatura zadržale na što manjem nivou. Tasteri su doduše pune veličine, što je za pohvalu jer ne zahteva dodatno navikavanje, a između svakog od tastera postoji nekoliko milimetara praznog prostora, koji služi za izbegavanje pritiska više tastera istovremeno, obzirom na već pomenutu ravnu površinu kapica. U većini slučajeva ovo radi to što bi trebalo, mada nam se povremeno dešavalo da u neophodnom periodu navikavanja pristisnemo i neki dodatni taster greškom.
   cmlowprofile02_resize.jpg
    
   Donji deo tastature je izrađen od čvrste plastike, a interesantno je da su izostale podesive nožice, pa je visina fiksna, iako je profil takav da tastaturu ipak postavlja u položaj sa blagim nagibom. Ono što nije izostalo su gumirane stopice koje sprečavaju klizanje tastature na stolu. Ukupno, čvrstina konstrukcije je na zavidnom nivou, što uostalom i očekujemo od kvalitetnih tastatura i renomea Cooler Mastera.cmlowprofile09_resize.jpg
   Najuočljivija razlika između tri modela na testu je veličina. SK650 je model pune veličine (43 x 12.5 x 2.5 cm), sa 104 tastera uključujući i numerički deo. SK630 je nešto kompaktniji (35.3 x 12.5 x 2.9 cm), takozvani “Tenkeyless” model, sa 87 tastera, koji je praktično identičan sa SK650, osim što je na njemu izostao numerički deo.
   cmlowprofile10_resize.jpg
   SK621 je ultrakompaktna tastatura (29 x 10.2 x 2.9 cm) sa svega 65 tastera, mada ovaj model poseduje još jednu bitnu razliku u odnosu na dva veća. Naime, dok SK650 i SK630 koriste USB Type-C port na gornjoj strani za povezivanje sa računarom, SK621 pored USB porta nudi i mogućnost Bluetooth 4.0 bežične konekcije, naravno uz integrisanu punjivu bateriju. Zahvaljujući ovome, SK621 može biti kako gejming tastatura sa minimalnim zauzećem prostora, tako i praktično idealna tastatura za pametne televizore, mobilni telefon, tablet, ili laptop. Najbolje od svega je što se može upariti sa do 3 uređaja istovremeno, uz lako prebacivanje kontrole između njih putem prečica na samoj tastaturi, pa ovom tastaturom praktično možete kontrolisati sve, od desktopa, telefona, do TV-a.
   cmlowprofile11_resize.jpg
   Kako je RGB osvetljenje u trendu, ono nije izostalo ni na SK seriji. Sva tri modela nude osvetljenje u 16.7 miliona nijansi i to u dve zone. Prva se očekivano nalazi u bazi samih prekidača, sa isijavanjem kroz providne karaktere na kapicama tastera, dok je druga smeštena u vidu Lightbar-a, odnosno LED linije koja se proteže na spoju gornjeg aluminijumskog panela i plastične baze tastature. Osvetljenje je naravno potpuno nezavisno programabilno za svaki taster, kao i sam Lightbar i pored pomenutog broja nijansi omogućuje i izbor čak 17 efekata, kao i njihovo kombinovanje, što će čak i probirljivima pružiti dovoljno mogućnosti da izgled tastature prilagode svom ukusu i potrebama. Pored osvetljenja, moguće je podešavanje funkcija i remapiranje tastera, kao i snimanje macro-a i njihovo dodeljivanje određenom tasteru.
   cmlowprofile07_resize.jpg 
   Poput nedavno testiranih Cooler Master modela i ova tri podržavaju podešavanje osvetljenja, kao i snimanje macroa u hodu, na samoj tastaturi, bez potrebe za dodatnim softverom. Naravno, softver je ipak tu, u vidu Cooler Master Portal aplikacije, koja pored lakšeg podešavanja nudi i ažuriranje firmware-a. Zanimljivo je i da tastature u sebi sadrže i ARM Cortex M3 procesor koji služi za obradu svih komandi i funkcija, kao i kontrolu osvetljenja, a tu je i 512KB on-board memorije kako bi profili i podešavanja bili čuvani i na samoj tastaturi, za slučaj da rešite da je ponesete na posao ili gejming turnir. U tu svrhu, u pakovanju svakog od modela ćete pronaći i platnenu vrećicu koja će tastaturu štititi od grebanja ili prljanja tokom transporta.cmlowprofile03_resize.jpgCooler Master je sa SK serijom ponudio interesantnu alternativu kada su u pitanju mehaničke tastature. Low Profile dizajn svakako neće zameniti standardne modele, ali će verujemo imati svoju publiku i pronaći mesto na radnim stolovima korisnika koji žele nešto elegantnije i kompaktnije, ali uz visok nivo kvaliteta. Osećaj koji ove tastature daju pri kucanju je otprilike na pola puta između laptop tastatura i klasičnih mehaničkih, upravo u skladu sa njihovim izgledom, pa će svakako zahtevati kratak period navikavanja.

   Od sva tri Cooler Master modela na ovom testu, SK621 nam je definitivno omiljeni i verujemo da bi dobro došao svakom zaljubljeniku u tehniku, a naročito onima koji imaju puno pametnih uređaja i čestu potrebu za unosom teksta. Stoga ovom modelu dodeljujemo naše Benchmark Approved priznanje.
   cmlowprofile08_resize.jpg
    
   Za kraj, pomenućemo i cene. Ovih modela u trenutku testa još uvek nema u domaćim maloprodajama, ali se očekuje da SK650 bude oko 160€, a 630 i 621 oko 140€.
    
   Prednosti:

   Elegantniji izgled od standardnih mehaničkih modela

   BT 4.0 konekcija na SK621 sa više uređaja istovremeno

   Mane:

   Nedostatak taktilnih i klik opcija za tastere

   Možda vam se svidi