Acer Nitro 5 test – dinamitni Core i9 & RTX 3060

Acer Nitro 5 test – dinamitni Core i9 & RTX 3060

Acer Nitro 5 u najnovijoj konfiguraciji ima dinamitno “punjenje” za gejming i rad. Moćni Intel Core i9 i GeForce RTX 3060 su generatori dobrih performansi.

  Sadržaj
   Acer Nitro 5 test – dinamitni Core i9 & RTX 3060

   Pozitivne ocene

   • Dobro upareni  CPU i GPU za gejiming i kreativni rad
   • Dual Rank 2R DDR4 memorija
   • Izbalansirane performanse
   • Efikasan sistem hlađenja
   • NitroSense softver
   • Lake i raznovrsne opcije RAM i SSD nadogradnje
   • Preinstalirana particija sa drajverima
   • RGB efekti 

   Negativne ocene

   • Slaba autonomija
   • Prosečan ekran
   • Mekan mehanizam tastera
   • Nema funkciju brzog punjenja

   Acer Nitro 5 u verziji dvojca koji čine najjača verzija Tiger Lake mobilnog procesora u vidu Intel Core i9-11900H i Nvidia GeForce RTX 3060 grafičke karte uz mogućnosti da lako instalirate pored postojećih 16 GB 2R memorije još toliko i dodatnog M.2 SSD prostora za podatke, predstavljaju veoma zanimljiv izbor u mejnstrim klasi laptop računara visokih performansi.

   Acer Nitro 5 serija gejming laptop računara su odavno osvojili naša srca. Na početku to je bio mejnstrim gejming model, da bi ga tokom vremena, osim gejmera prihvatili svi oni koji pored zabave rade nešto od posla. Kada im zatreba mobilni, ali ipak dovoljno moćan prenosni računar za neke zahtevnije poslove.  

   Zbog toga je ovaj model koji smo dobili na test naročito zanimljiv za opisanu grupu korisnika. Acer Nitro 5 sa oznakom modela AN515-57-98GP je napravljen za gejmersku publiku ali i dizajnere, inženjere, programere, video montažere i slične kreativne korisnike. Ako se pitate zašto, smatramo da je spakovan sa vrlo jakom početnom konfiguracijom hardvera i dovoljno opcija za dalje unapređenje. Vrlo ga je lako unaprediti u jedan ozbiljan prenosni sistem koji je praktično dorastao svakom zadatku.

   Acer Nitro 5 AN515-57-98GP – karakteristike

   U pogledu dizajna nema gotovo nikakvih promena u odnosu na prethodno testirani Acer Nitro 5 AN515 model. U pitanju je model iz 2022. godine o čijem smo izgledu već govorili i pisali u slučaju Core i5 i RTX 3050 modela, a koji tačnije rečeno datira još iz 2021. godine.

   Uglavnom, radi se o gejmerski atraktivnom dizajnu koji koketira sa “stealth” stilom i velikim crvenim otvorima sa difuzorima za usmereno izbacivanje toplog vazduha sa zadnje strane uređaja. Prilično je tanak za jedan gejmerski laptop, pa zbog toga nećete imati problema da se sa njim ispod ruke zaputite na bilo koje mesto.

   Kućište je napravljeno od solidne ABS crne plastike koja se prilično lako prlja, ali jednako efikasno briše. Novitet kod ovog konkretnog modela jeste tastatura sa dodatkom RGB svetlosnih efekata i nešto drugačijih kapica. One su po obodu dobile bele difuzore kako bi lepše prelamale svetlost dioda u unutrašnjosti tastera.

   Mejnstrim RGB tastatura i solidan ekran na 144 Hz

   Efekti su lepi sa mlečno mekim prelazima, pa efekat “curenja” svetla ispod tastera, sveden na najmanju moguću meru. RGB efekti se mogu definisati u tri zone pomoću NitroSense softvera. Pošto je u pitanju 15.6 inčni model, tastaura ima numerički deo. Sve ostalo je isto kao i kod prethodno pomenutog Nitro 5 modela iz prošle godine. To se odnosi i na zamerke velikih, mekanih tastera sa izraženim osećajem membrane koji nas setno vraćaju u vreme ZX Spectrum “gumičara”.

   Što se tiče ekrana, izbor je pao na model koji osvežava na 144 Hz. Primarno jer se radi o gejming modelu čije su karakteristike podešene tako da prati mogućnosti mobilne GeForce RTX 3060 verzije grafičkog procesora. Moramo biti iskreni i reći da ekran ne briljira kada je u pitanju osvetljenje i svakako mu fali inteziteta u dnevnim uslovima rada.

   Ovako, utapa se u neki prosek koji nas ostavlja prilično ravnodušnim. O tome najbolje govori i podatak o maksimalno izmerenih 280 nita. Nedovoljno za upečatljiv gejming utisak. Za pohvalu je mirna, stabilna slika i tečan osećaj animacije u igrama zahvaljujući visokoj učestanosti osvežavanja prikaza na ekranu.

   Acer Nitro 5 AN515-57-98GP – hardver

   Konfiguracija ugrađenog hardvera je nešto čime se ovaj Nitro 5 model ponosi. U pitanju je verzija koja koristi Intel – Nvidia platformu. Izabran je najjači primerak 11. generacije mobilnih Intel Core modela u vidu i9-11900H procesora sa 8 jezgara koji izvršava 16 nizova instrukcija istovremeno.

   Mnogi će se zapitati ali zašto, pa to je već stari model procesora? Rekli bismo da je pametno odabran. Potpuno odgovara gejmerskoj prirodi ovog laptop računara sa aspiracijama angažovanja u zahtevnijim aplikacijama.

   Dakle, nema energetski efikasnih jezgara za koje smo videli u slučaju Gigabyte Aorus 15 inčnog modela da itekako znaju da se zbune računar u igrama. Ona su praktično suvišna u gejming scenariju. Tada bespotrebno opterećuju sistem i obaraju frekvenciju, preko potrebnih pojedinačnih jezgara visokih performansi.

   Zato u ovom slučaju nemamo takvih problema. Svih 8 jezgara visokih performansi se mogu maksimalno razmahnuti u vidu što veće frekvencije turbo koraka. Naravno, koliko to ugrađeni sistem hlađenja uspeva efikasno da isprati.

   Uglavnom prema podacima se pominje maksimalna turbo “boost” vrednost pojedinačnih jezgara od 4.9 GHz. U zavisnosti od režima potrošnje i stepena angažovanosti procesora, frekvencija se kreće u intervalu od 2.5 GHz – pa do pomenutog limita od 4.9 GHz. Maksimum frekvencije se postiže u procesorski nezahtevnom radnom scenariju.

   Obratite pažnju na konfiguraciju RAM i SSD podsisteme

   Procesor je kombinovan sa već proverenim “mejnistrim” GPU gejming rešenjem u vidu GeForce RTX 3060 sa 6 GB lokalne GDDR6 memorije. GPU je spojen sa procesorom preko PCIe Gen 4 magistrale sa 8 aktivnih komunikacionih linija. Podržava “Resizible BAR” opciju. Dobro je usaglašena sa ugrađenim ekranom za potrebe gejminga i naročito online naslova sa bržom akcijom.

   Detalj koji nam se nije dopao, ali za koji imamo razumevanje je činjenica da je u stratnoj konfiguraciji ovog Nitro 5 primerka, ugrađeno 16 GB DDR4-3200 RAM-a. problem je u tome što je učinjeno u vidu samo jednog SO-DIMM modula koji radi u jednokanalnoj konfiguraciji. Činjenica koja se direktno odrazila na nešto skromnije gejming rezultate u poređenju sa sličnom konkurencijom.

   Međutim, imajte u vidu da je Acer osim gejmera ciljao i korisnike kreativce. Zbog toga je mudro predvideo da će oni u startu dodati još 16 GB za ukupno 32 GB RAM-a. Tada će prednost velike količine sistemske memorije i dvokanalne konfiguracije doći do punog izražaja. Plus računajte na dodatni uticaj Dual Rank (2R) konfiguracije memorijskih čipova na modulima navedenog kapaciteta.

   Laka RAM i SSD nadogradnja

   Ovako im je omogućeno da nadograde sistem na najednostavniji i po budžet najlakši način. Trenutna cena jednog 16 GB SO-DIMM DDR4-3200 2R modula je oko 45 evra pa vam toplo savetujemo da ga odmah ugradite. Tada možete računati na 10-20% veći frejmrejt u igrama i osetno komforniji rad u aplikacijama uz brži odziv sistema.

   Slično je i sa rešenjem za skladištenje podataka. Ugrađen je brzi M.2 NVMe SSD kapaciteta 512 GB. Rekli bismo na donjem limitu prihvatljivog za današnje uslove. Za gejmere i ciljane kretivce malo. Ponovo, Acer nije hteo da pretera sa cenom i odbije ih na prvu, već je isporučio razumno rešenje u kontekstu ostalih komponenti u sistemu.

   Zato je tu drugi, slobodan M.2 PCIe slot u koji možete ugraditi SSD većeg kapaciteta, ali i dodatni 2.5” disk – ponovo preporučujemo SSD većeg kapaciteta što će zadovoljiti ciljanu grupu gejmera i zahtevnijih korisnika. Dobra odlika koja prati sve Acer Nitro 5 modele do sada.

   Suština ovako primenjenog rešenja je da vam ponudi u startu pristupačan, a istovremeno jak laptop računar. On se jednostavno nadograđuje do prilično jakih specifikacija u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima. Posebna olakšica je što to možete naknadno uraditi, kada vam finansijska situacija dopušta.

   Ostatak hardvera na nivou renomea mejnstrim bestselera

   Acer Nitro 5 AN515-57-98GP koristi brzi Wi-Fi 6 AX u vidu Killer 1650i rešenja i sasvim je dorastao potrebi on-line igranja. Za svaki slučaj tu je i klasični Gigabitni LAN za minimalni lag i maksimalni transfer kada su u pitanju brzine internet paketa u našim uslovima.

   Sa druge strane ugrađeni zvuk je na nivou proseka. Ukoliko želite uživanje u gejming audio efektima, upotreba slušalica je obavezna. U suprotnom, ugrađeni stereo zvučnici isporučuju dovoljno glasan, ali tanak i flet zvuk koji se mnogima neće dopasti.

   Nitro 5 ima dobru ponudu konektora. Na desnom boku se nalazi brži par koji čine USB-C i jedan USB-A 3.2 druge generacije. Dakle, brže verzije sa transferom od 10 Gbps i sa funkcijom punjenja tj podrške radu eksternim USB SSD uređajima. To je definitivno sjajna podrška za ciljnu grupu korinsika.

   Pored njih tu je i jedan HDMI izlaz za eksterni ekran. Sa suprotne strane pronalazimo par USB-A 3.2 konektora prve generacije sa transferom od 5 Gbps. Zatim tu je 3.5 mm audio konektor za slušalice i RJ45 Ethernet port. Na žalost, ozbiljniji korisnici ostali su uskraćeni za čitač SD memorijskih kartica. Zbog toga će morati da se snađu sa nekim USB adapterom, a što i nije neki problem u današnje vreme.

   Baterija, punjač, autonomija i vreme punjenja

   Acer Nitro 5 u konkretnom odelu ima ugrađenu 4-ćelijsku litijum jonsku bateriju kapaciteta 57.5 Wh. Na žalost, nije briljirao po pitanju autonomije što je svakako posledica jakog ugrađenog hardvera. U balans modu pri 80% osvetljenom ekranu i isključenom Wi-Fi mrežnom kartom, izdržava oko 2 sata u radnom scenariju miks aplikacija umerene zahtevnosti.

   Tokom gejminga, baterija uz pomoć asistencije Nvidia Battery Boost tehnologije, kada je slajder podešen na minimalno prihvatljivih 60 fps-a, izdržava 50 minuta. U dotičnoj situaciji se ograničava rad grafičkog i centralnog procesora. RTX 3060 radi sa 50% hardverskih kapaciteta, ali se dozvoljava izlet i do 1850 MHz. Potrošnja je limitirana na 29W, a temperatura je ispod 60. podeoka na Celzijus skali. Dakle, definitivno nije štediša, niti briljira u pogledu autonomije. Isporučeni punjač od 180 W je obavezni deo opreme na putovanjima.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Potrebno mu je oko 2 sata da napuni bateriju do punog kapaciteta. Na žalost ne podržava funkciju brzog punjenja koja bi mu svakako dobrodošla. Moramo istaći jedan prilično jedinstven detalj prilikom povezivanja laptop računara na ispravljač.

   Dok konektor povezujete u predviđeni otvor, morate ga malo jače gurnuti od uobičajenog. Sve dok ne napravi “klik” efekat. To je znak da je dobio struju, u suprotnom vam se može desiti da se zbunite i pomislite da su računar ili ispravljač neispravni. Malo više dozirane sile i kada “klikne” to je to. Aktiviraće se statusno led osvetljenje kao potvrda da je priključen na ispravljač tj struju.

   Acer NitroSense softver

   Iako ovaj računar stiže bez instalirane verzije Windows operativnog sistema, na njemu se nalazi preinstalirana particija sa kompletnom bazom potrebnih drajvera. Posebna pogodnost je mogućnost korišćenja NitroSense softverskog alata. Zgodan detalj je da se na numeričkom produžetku tastature, nalazi poseban taster za prozivanje ovog softvera.

   Ovaj softver služi za monitoring rada osnovnih komponenti. Pomoću njega birate režim rada uređaja, broj obrtaja ugrađenih ventilatora i RGB osvetljenje na tastaturi. Takođe pravite izbor predefinisanih profila zvuka i još nekih detalja u radu poput “sticky” tastera i automatskog gašenja pozadinskog osvetljenja na tastaturi.

   Tu je deo kojim se proziva Nvidia Experience alat za podešavanje rada GeForce RTX 3060 grafičkog procesora. Sve u svemu, prilično lep i koristan softver. Ostaje žaljenje što je izostao tzv MUX svič. Pomoću njega se prikaz na ekranu direktno prebacuje na Nvidia GPU. Ovako, ide uz arbitražu Intel integrisanog grafičkog jezgra, a što svakako vuče određene penale u pogledu performansi i veće latencije. 

   Acer Nitro 5 AN515-57-98GP – performanse

   Ekran39.6 cm, 1920x1080px, LED, 144 Hz
   CPUIntel Core i9-11900H
   GPUNvidia GeForce RTX 3060, 6 GB GDDR6
   RAM16 GB DDR4-3200 SC (2R)
   SSD512 GB M.2 PCIe
   dodatni M.2 i SATA konektor
   LAN/Wi-FiGigabit Ethernet
   IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
   Bluetooth 5.2
   Konekcije1x HDMI
   2x USB-A 3.2 Gen 1
   1x USB-A 3.2 Gen 2
   1x USB-C 3.2 Gen 2
   1x RJ-45
   Napajanje57.50 Wh Li-Ion 4-ćelijska baterija
   180 W ispravljač
   OSEShell
   Dimenzije/masaŠirina: 363.4 mm
   Visina: 23.90 mm
   Dubina: 255 mm
   Masa: 2.2 kg.
   Test sistem

   U performansi ovaj Acer Nitro 5 je pokazao tipične nedostatke usled prisustva samo jednog RAM modula.

   Slično je bilo i u testiranim aplikacijama, gde se zahvaljujući bržem procesoru sa više jazgara, definitivno bolje pokazao nego u igrama. Moglo bi još brže uz dodatak jednog modula i rada u dvokanalnom režimu uz minimum 10% ubrzanja.

   Treba istaći činjnicu da i pored prisustva najjače verzije centralnog procesora angažovanje grafičkog procesora ima svoje prednosti. U nekim situacijama kao što je rendering u programima sa CUDA podrškom, angažovanje RTX 3060 grafičkog procesora donosi višestruko ubrzanje.

   Grejanje i efikasnost ugrađenog sistema hlađenja

   Centralni procesor  radi u dva režima potrošnje od: 45 W i 70 W. U prvom slučaju kada su sva jezgra angažovana kao što je recimo rendering u Blenderu, dostižu maksimlanu vrednost frekvencije pod 100% opterećenjem od 2300 MHz. Prosek potrošnje u tim situacijama iznosi 45 W. Temperatura dostiže prosek od veoma pristojnih 55 stepeni uz potpuno tih rad računara.

   Kada radi u režimu potrošnje od 70 W, jezgra dostižu značajno veću frekvenciju sa prosekom od 3500 MHz i sa povremenim izletima do 4 GHz, pa čak i preko toga.

   Sve to rezultira bržim radom i kraćim vremenom renderinga. Penali se plaćaju u vidu veće potrošnje i temperature čiji se prosek penje do 90 stepena Celzijusa. Problem je u tome što se u tim situacijama aktivira “CoolBoost” mehanizam automatski ubrzavajući ventilatore, ali i buku od 45 dB uz vrlo neprijatnu rezonancu šuštanja. To se na sreću može u potpunosti ručno kontrolisati. Na vama je samo da odredite granicu finog balansa brzine i buke. Upravo zato služi i NitroSense softver.

   Prilikom igranja procesor troši oko 45 W i dostiže 4 GHz zbog manjeg broja potrebno angažovanih jezgara. Sa druge strane grafički procesor dok igramo Apex, prosečno troši oko 97 W, sa prosekom temperature od 87 stepeni Celzijusa. GPU u tim situacijama dostiže frekvenciju od 1530 MHz – malo bolje od fabrički navedenih podataka.

   Acer Nitro 5 kuler

   Centralni i grafički procesor su postavljeni na suprotnim pozicijama i hlade se odgovarajućim hladnjacima koji su povezani toplotnim cevima radi ujednačenog prenosa toplote. Generisana toplota u radu se izbacuje pomoću dva turbina ventilatora koji se okreću u rasponu od 1500-6000 obrtaja u minuti.

   Prilikom višečasovnog igranja računar postaje topao, ali ne i vreo. Prijatno je mlak u zoni WASD tastera pod prstima leve ruke dok igrate. To je zato što se ispod nalazi ventilator koji uvlači vazduh preko otvora na samim tasterima. Međutim, desna ruka na mišu se nalazi pod forsiranim uticajem toplote bočnog izduvnog proreza. Nimalo prijatan osećaj tokom dvočasovnog igranja Apex Legends igre.

   Uostalom pogledajte izmerene vrednosti temperature na površini Nitro 5 laptop računara tokom igranja.

   Acer Nitro 5 je i dalje jedan od najboljih mejnstrim laptop modela

   Možda u prvom trenutku performanse nisu na svršeno podešenopm nivou i mogu vas navesti na to da potražite model drugog proizvođača. Ali, ubrzo će vas kalkulacija onoga što nudi i opcija jednostavne nadogradnje, vratiti ponovo na Acer Nitro 5 izbor.

   Dodatkom odgovarajućeg memorijskog modula se stvari vraćaju na svoje mesto, a ceo sistem dobija kompletan smisao. Posebno se to donosi na scenario rada sa zahtevnijim aplikacijama i igranju.

   Nitro 5 AN515-57-98GP model u startnoj konfiguraciji košta oko 1400 €. Uzimajući u obzir da nudi jedan od najbržih mobilnih procesora današnjice uz dodatak svih dobrih, pomenutih karakteristika kojih je na sreću mnogo više od uočnih mana – ovaj Nitro 5 još jednom dokazuje zašto Acer ima jednog od najjačih i najpoželjnijih mejnstrim laptop računara za igranje, ali i ozbiljan rad.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (2)
   1. Palpatin

    Ko kupuje ovakve laptopove? Najgore od dva sveta. Niti je prenosan, baterija slaba, niti je bolji i jeftiniji od desktop računara.

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi