Acer Spin 5 test - transformacija u pokretu

Acer Spin 5 test - transformacija u pokretu

Kako počinje idealni radni dan? Suncem okupano jutro u bašti vašeg omiljenog kafića, u vazduhu miris jutarnjeg espressa, a na stolu ispred vas... Acer Spin 5

  Sadržaj
   Acer Spin 5 test – transformacija u pokretu

   Pozitivne ocene

   • Dobro ukrućena metalna šasija
   • Tanak, umereno topao i nečujan u radu
   • Natprosečan ekran sa “multitouch” podrškom
   • Rotiranje ekrana pod uglom od 360 stepeni
   • Dvostruka USB-C 3.2 Gen2 veza sa Thunderbolt 4 podrškom
   • Brzi Killer Wi-Fi 6
   • Wacom Feel olovkica

   Negativne ocene

   • Autonomija može biti bolja
   • Više bi mu odgovarao USB punjač, nego klasični 

   Acer Spin 5 menja uobičajeni način rada sa vašim prenosnim računarom, Iskoristite lepo vreme i izađete napolje. Pretpostavljamo da vas uvek brine posao i hoćete li ga završiti na vreme. Evo jednog računara i ideje kako da spojite lepo i korisno – radite vredno i već u sledećem trenutku odmarate na plaži uz vesti i prepisku na društvenim mrežama.

   Acer Spin 5 cilja u poseban deo tržišta zahtevnijih korisnika i to one, koje “ne drži” mesto. One koji svoj notebook svuda sa sobom nose – bez njega nigde. Eto sublimea korisnika čijim je carstvom do sada vladao Lenovo Yoga, jedan od svakako najpoznatijih “2-u-1” hibridnih računara. U našem današnjem Acer Spin 5 modelu konačno je dobio ozbiljnu konkurenciju.

   Acer Spin 5 SP513 – karakteristike

   Prvo što primećujete jeste tanko kućište uređaja u potpunosti izrađenog od legure magnezijuma i aluminijuma. Široko je tačno 30 cm, duboko 23.5 cm i “debelo” svega 1.5 cm. Težina u ruci, tek 200 grama više od punog kilograma. Pravi, notebook za rad u pokretu – izdržljiv, tanak i lagan. 

   Ono što iznenađuje jeste ekran neobičnog formata. Bili smo ubeđeni da se radi o nekoj 15-ici ili najmanje produženoj “četrnaestici”. Sve do momenta kada smo pogledali specifikacije – 13.5”.

   Utisak da zapravo gledate u veći ekran je posledica 3:2 odnosa stranica, pa je vidno polje osetno veće nego kod standardnih 16:9 modela. To se posebno donosi na vertikalu ekrana koja je skoro 20% veća nego kod klasičnih “wide” modela i to je neki trend koji vlada u poslednje vreme.

   Prikazuje 2K rezoluciju od 2256 x 1504 piksela na IPS panelu, koji je u slučaju ovih hibridnih računara obavezno osetljiv na dodir. Osim dodirivanja prstom, za precizniji rad služi jedna Wacom Feel olovčica, smeštena ispod desnog boka.

   Osvetljenje je natprosečno, kako se ne bi obrukao u tablet modu i radu po dnevnom svetlu. Tp mu je u opisu posla jedna od glavnih stavki – boravak van kancelarije, na otvorenom. Zato LED pozadinsko osvetljenje mora da bude na visini zadatka o čemu govori i vrednost od izmerenih 415 nita.

   Odlična vrednost naročito kada radite u klasičnom laptop režimu jer prikazuje veoma lepu i jasnu sliku sa vidno izraženim kolorom.

   Šarke menjaju režim rada

   I pošto se sve vrti oko ekrana, on je sa bazom računara povezan šarkama koje mogu rotirati ekran za 360 stepeni. Možda ne deluju onako istaknute kao na Yoga modelu, ali su definitivno lepše i neupadljivije.

   Ekran možete postaviti u tablet, zatim horizontalni, stajaći ili šator mod. Prekriven je staklastim slojem Corning Gorilla Glass zaštite protiv ogrebotina, ali i bakterija zahvaljujući prisustvu jona srebra.

   Pošto treba da služi kao klasični tablet, na pročelju se nalazi sočivo Full HD kamere kao i senzor svetla. Dok se iznad ekrana nalazi par jedva primetnih mikrofona.

   U delu baze tik ispod ekrana na ivici su prorezi za forsiranu ventilaciju toplote iz unutrašnjosti. Problem u vezi ovog rešenja je to što kada se ekran okrene u tablet mod, zauzimaju nezgodnu poziciju tačno tamo gde desnom rukom držite tablet. ovakvo rešenje izaziva prekomerni osećaj toplote na ruci.

   Zato je u šator modu na idealnoj poziciji na vrhu, kada je na delu prirodni tok oticanja toplote. Na toj zadnjoj ivici zatičemo i par perforiranih tankih zona koje su zapravo pozicije stereo zvučnika iz kojih dopire prilično jasan i čist ton, srednjih i visokih frekvencija.

   Baza sa tastaturom

   Na površini iznad tastature se nalazi velika perforirana zona dvostruke uloge. Prvenstvena je za ventilaciju koja stvara “cug”, jer se ispod nalaze prorezi za uvlačenje svežeg vazduha. Tik pored je i jedna rupica za reset baterije koja ima efekat kao da ste izvadili i ponovo stavili bateriju u računar. Druga uloga perforacije je da služi i kao dodatna površina za emitovanje zvuka.

   Što se tiče tastature ona je “chiclet” tipa sa lepim mlečnim 4-stepenim pozadinskim osvetljenjem. Napravljena je u verziji plitkohodnih membranskih tastera prijatnog osećaja pod prstima, ali vrlo jasnog otpora prilikom aktiviranja pojedinačnog tastera.

   Sasvim odgovarajuća za računar hibridne prirode. Spomenimo i lepo pogođenu površinu “multitouch” clickpad-a sa integrisanim čitačem otiska prsta.

   Savremeni spisak konekcija

   Da je u pitanju nova generacija notebook uređaja govori spisak i specifikacije konekcija. Za razliku od nekih prošlih, sličnih modela, na najnovijoj Spin 5 verziji obavezni deo opreme su dva USB-C 3.2 porta druge generacije i to oba sa Thunderbolt 4 podrškom.Znači brža USB-C verzija za prebacivanje podataka brzinom od 10 Gbps.

   Pored njih na levom boku su i konektor za napajanje ispravljačem snage 65 W, zatim HDMI port pune veličine za prikaz slike na monitoru ili TV-u. Sledi USB-A 3.2 Gen1 koji podržava punjenje mobilnih uređaja kada je računar isključen. Konačno tu je uređaj neophodan mnogima koji se bave profesionalno fotografijom – čitač memorijske kartice, ovog puta u MicroSD verziji.

   Na suprtonom boku je pozicija za pomenuti Wacom Feel “stajlus” u kome se i puni. Dva svetlosna LED indikatora signaliziraju aktivnost uređaja i statusa baterije. Svetli amber bojom kada se puni i plavom kada je baterija završila proces punjenja.

   Sledi pozicija Power tastera, koja je standarda za konvertibilne notebook modele. Svoje mesto je pronašao još jedan USB-A 3.2 prve generacije, zatim 3.5mm audio konektor i Noble slot za zaključavanje.

   Acer Spin 5 SP513 – hardver

   Obično većinu ovakvih uređaja pokriva neka manje jaka, ali štedljiva procesorska platforma. Smatra se da je opis rada ovako koncipiranih računara standardni manje zahtevni scenario svakodnevnih poslova. Delokrug rada poput: prepiske elektronskom poštom, pregled internet sadržaja, korišćenje “cloud” servisa u poslovne svrhe, pokretanje Office aplikacija, komunikacija Skypom, društvene mrežama itd.

   Acer je pak odlučio da ugradi najnoviju, jaču verziju štedljivog Intel Core i7-1165G7 procesora sa 4 jezgra i 8 tredova na baznih 2.8 GHz koji u turbo modu dostižu 4.7GHz. U pitanju je Tiger Lake-U 10 nm procesor koji u sebi ima Intel Xe grafičko jezgro nove generacije sa 96 izvršnih jedinica na 1.3 GHz. Ovaj Intel System-on-Chip je “krivac” zašto baš ovaj Spin 5 model podržava Thunderbolt 4, a uz to i četvrtu generaciju PCIe komunikacionih linija.

   Opremljen je sa 16GB RAM-a koji se ne može proširiti jer je zalemljen, dok se podaci čuvaju na M.2 PCIe SSD uređaju kapaciteta 1 TB. Ovaj računar nema LAN konektor jer za njega jednostavno nije bilo mesta na tankim bokovima.

   Zato je prisutan najbrži Wi-Fi 6 bežični standard. U pitanju je Killer AX1650 adapter na bazi Intel tehnologije. Dovoljno da uz kombinaciju 802.11ax Wi-Fi rutera i malo većeg internet paketa, zadovolji vaše ambicije za brzim osećajem rada na internetu.

   Baterija i radna autonomija

   I na kraju autonomija. Mormao priznati da nas nije oduševio. Izmerili smo 3 sata i 27 minuta umerenog rada bez uključenog Wi-Fi adaptera i na standardnih 80% osvetljenosti ekrana.

   Toliko je izdržala ugrađena 4-ćelijska litijum-jonska baterija kapaciteta 54.5 Wh. Daleko od obećanih 15 sati autonomije u nekim verovatno idealnim uslovima. Ako pomislite na gledanje filmova i YT klipova, računajte na nekih 7 sati.

   Zanimljivo je da, isporučuje performanse na nivou onih kao kada radi na ispravljaču, bez ikakvih penala po brzinu rada procesorske platforme, što je verovatno i razlog slabije autonomije. Čak i kada mu jezičak podesite na najštedljviju opciju on samostalno ubrza platformu po potrebi.

   Bateriji je potrebno sat i po da se napuni. U radu je ovaj računar bukvalno bešuman.

   Acer Spin 5 SP513 – performanse

   U pogledu performansi se nosi sa najjačim modelima procesora koji se koriste u jačim laptop i notebook modelima.

   Performanse u aplikacijama:

   Zanimljivo je videti i odnos brzine sa nekim klasičnim pero-lakim hibridima kakav je slabiji Spin 1. On je u pogledu performansi, potpuno inferioran u odnosu na jači Spin 5. Zanimljiva su i poređenja sa Apple M1 modelima.

   Dakle snage ima, a posebno mu prijaju programi za obradu fotografija, gde je još jedan plus, prisustvo Wacom olovke za crtanje. 

   Gejming performanse:

   Kada je u pitanju zabava Intel Xe donosi vidljivu marginu ubrzanja. U odnosu na dosadašnje modele sa Intel UHD integrisanim rešenjem je brži, tako da su rezultati i do 100% bolji.

   Zato se možete relaksirati na nisko postavljenim detaljima uz zadovoljavajuće brzu reakciju i odziv u nekim od popularnih Battle Royal naslova. U DOTA2 i sličnim igrama beleži prosek od nekih 100 fps-a u Full HD rezoluciji. Uopšte nije loše za ovakav tip računara.

   Koliko se zagreva u radu?

   Grejanje je sa jedne strane očekivano za ovako tanak uređaj. Ne možete ga u potpunostiu eliminisati, ali je svakako jedan od onih uređaja koji emituju razumnu količinu toplote. Onaj neophodan nivo kako bi ostvario iole pristojne performanse.

   Dodatnim podešavanjem možete još više ublažiti toplu prirodu ukoliko vam je u mislima mahom nezahtevniji tablet režim rada. Sa te strane Spin 5 ima vrlo prilagodljivu prirodu.

   Acer Spin 5 SP513 – jedan od najboljih konvertibilaca današnjice

   U slučaju testiranog Acer Spin 5 radi se o ozbiljnom ultrabook konvertibilcu. Kao stvoren je za nastupajući letnji period kada bez obzira, poslovno ili privatno, provodimo više vremena van prostorija.

   Za sastanke na otvorenom, rad na terenu, u kući ili bašti dok se opuštate uz zabavne sadržaje ili gledate film. U laptop ili tablet modu, zašto ne dok crtate. Stvarno, ovaj Acer notebook ima bezbroj namena i u svakoj od njih je jednako dobar.

   Pod jednim uslovom. Da za njega možete izdvojiti 1350 € i vodite računa da je to poslednja verzija na bazi jačeg i savremenijeg 10 nm Tiger Lake procesora. Kada pogledate koliko su cene gejming modela porasle, za navedenu sumu dobijate jedan zaista vanserijski notebook dvostruke namene.

   Ima odličan ekran, olovku i prilično brzu procesorsku platformu sa dovoljno jakom grafikom za prosečno zahtevan rad. Baterija svakako zaslužuje najviše kritike ali uz bolje upravljanje softverom, nadamo se da će joj Acer produžiti autonomiju. Tada mu je već zaista teško naći iole ozbiljniju manu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan