Lenovo Yoga 9i Gen7 "2-u-1" test

Lenovo Yoga 9i Gen7 "2-u-1" test

Lenovo Yoga 9i Gen 7 je estetski moderan i komforan „2-u-1“ računar. Generacijski brži uz mogućnost transformacije u tablet su glavne prednosti nove Yoge.

  Sadržaj
   Lenovo Yoga 9i Gen7 “2-u-1” test

   Pozitivne ocene

   • Novi dizajn sa zaobljenim ivicama
   • Odličan OLED ekran
   • Intel mobilna platforma 12. generacije
   • Odlična tastatura
   • Brze konekcije, obilje USB-C portova
   • Yoga šarke
   • Natprosečan zvuk

   Negativne ocene

   • Ograničena autonomija
   • Zahteva Windows 11
   • CPU performanse neoptimizovanim App

   Lenovo Yoga 9i u sedmoj generaciji donosi značajno atraktivniji dizajn i zaokret u vidu optimizacije rada sa Windows 11 operativnim sistemom. Sve je lepše, brže, svetlije uz značajno bolji osećaj rada sa “2-u-1” računarom koji je praktično utemeljio klasu konvertibilnih prenosnih modela.

   Kako vreme brzo prolazi. Koliko do juče smo se radovali probi prvog koncept računara sa tada revolucionarnom šarkom koja dopušta da okrenete ekran za 360 stepeni. Danas imamo priliku da vam ekskluzivno predstavimo Lenovo Yoga 9i. U pitanju je 7. generacija Yoga računara. Poznata je po svojoj svestranoj prirodi i osobini da vrlo lako menja funkcionalnost iz klasičnog laptop računara u tablet uređaj, zbog čega ga većina vlasnika smatra nezamenjivim.

   Lenovo Yoga 9i – karakteristike

   Ovog puta kao da su je pripremili za prolećno vreme i izlazak iz kuće. Nova Yoga je primetno drugačija od prethodnika i to u pogedu promene na bolje. Odmah ćete primetiti drugačiji dizajn. Od pomalo dosadnog, klasičnog oblika prenosnog računara kome su dodate šarke za rotaciju ekrana, ovoga puta je dobio mekše linije, zaobljene ivice i praktičniju formu dok ga nosite. Nema više oštrih prelaza i ivica, pa je mnogo lepši osećaj dok ga imate pod rukom.

   Onog trenutka kada ga prebacite u tablet režim rada, on stvarno tako i izgleda, pa osim u funkcionalnom, od sada i vizuelno neodoljivo podseća na ovu kategoriju prenosnih uređaja. Uz sve to se kao laptop razlikuje od sličnih “2-u-1” uređaja pa je bez obzira da li vam se sviđa zaobljeni dizajn ili ne, tek sigurno doneo pravo osveženje među prenosne računare.

   I nije u pitanju samo novi dizajn. Ekran kod “2-u-1” uređaja je kritični deo od koga zavisi osećaj i utisak o čitavom računaru. Lenovo se baš potrudio i konkretno u naš model, ugradio ekran 16:10 formata ultra visoke 4K rezolucije. Čak i više od toga jer prikazuje 3840×2400 piksela, a što je zaista izazov na dijagonali od svega 14”.

   Yoga Gen7 ima vrhunski ekran

   Najlepše od svega je što se radi o OLED IPS tipu ekrana sa raskošnim bojama i osvetljenjem od 360 do 400 nita. Sa prikazom 100% palete boja po DCI-P3 standardu, rezultira slikom poput one na mobilnim telefonima sa kvalitetnijim ekranom ali u ovom slučajuna mnogo većoj dijagonali. Uz sve to ne zaboravimo da je osetljiv na komande dodira tj da možete raditi sa njim pipkajući komande i tastere umesto da to činite upotrebom miša. Inače, uz ovaj model Yoge se standarndo isporučuje Precision Pen 2 olovkica koja se na žalost ovog puta u žurbi da što pre stigne na Benchmark test – zagubila u putu!

   Fenomenalni ekran se sjajno uklapa u Yoga koncept i korišćenje mahom svakodnevnih aplikacija, pregleda velike količine multimedia i web sadržaja. Tome je uostalom podređena priroda rada Yoga serije računara.

   Pored prikaza dinamičnog kolora koji je pojačan odličnim kontrastom, prisutan je obilan efekat refleksije zbog “glossy” premaza. On može biti problematičan u situacijama izrazito sunčanih dana i korišćenja uređaja na otvorenom prostoru. Verujemo da ćete se snaći u ovakvim situacijama i potražiti senku, pri čemu će pomoći i činjenica natprosečne svetline OLED ekrana.

   Ekran je moguće okrenuti i postaviti pod određenim uglom, pa vam može poslužiti kao klasični laptop, tablet ili ga možete koristiti u tzv. šator režimu. Da se neće skršiti i slomiti dok izvodite akrobacije sa Yoga ekranom uz pomoć njegovih čuvenih šarki, poverenje vam uliva potpuno metalno kućište dajući neophodan osećaj čvrstine u ovim situacijama. Pošto u takvim prilikama obično nemate vremena da ga pipkate i mazite, ova osobina je itekako dobrodošla. 

   Konačno Full HD prednja kamera

   Poboljšana je i web kamera koja sada snima u većoj Full HD rezoluciji. Uz to je dobila IR senzor za prepoznavanje lica i podršku Windows Hello sigurnosnoj funkciji. Nije izostavljen ni obavezni zatvarač sočiva kako to nalaže tradicija kod Lenovo modela. Uz sve tu je Lenovo softver, pa je kvalitet video komunikacije zaista podignut na jedan viši nivo.

   Nije zapostavljen ni zvuk. Čak šta više, doživeo je ozbiljnije poboljšanje. Sistem je projektovao niko drugi do Bowers & Wilkins. Zvučni sistem se ističe jer koristi četiri zvučnika. Par njih se nalazi na standardnoj poziciji bočnih prednjih ivica i ispod baze sa perforacijama na lajsnama kako bi zvuk dobio prostornu dimenziju, dok preostali par visokotonaca se nalazi integrisan u šarku što nesumnjivo pomaže kada ga koristite u tablet i šator modu.

   Yoga odlično zvuči naročito u zoni frekvencija koje proizvode topao, bogat zvuk za ovu kategoriju uređaja pa je pravo zadovoljstvo slušati u pozadini neki spori blues-jazz dok radite na računaru. Prava uživancija je gledati filmove ili neke zabavne multimedia sadržaje.

   Lenovo Yoga 9i koristi najnoviji hardver

   Brzinu i oštrinu u radu obezbeđuje najnovija Intelova mobilna platforma 12. generacije u vidu Core i7-1260P modela sa prosečnom potrošnjom od 28W. Procesor zna da povuče i celih 64W u turbo modu, kada pojedinačna jezgra dostignu 4.7 GHz.

   Procesor ima hibridnu arhitekturu sa 4 jezgra visokih performansi i 8 energetski efikasnih jezgara. Dakle ukupno 12 jezgara za izvršavanje 16 tredova istovremeno. Podsećamo vas da efikasna jezgra ne podržavaju “hyper threading”. Procesor i integrisano Intel Xe grafičko jezgro u verziji sa 96 izvršnih jedinica imaju na raspologanju 16 GB LPDDR5 memorije na efektivnih 5200 MT/s.

   Za podatke brine jedan brzi M.2 PCIe x4 sa kapacitetom od 1TB, SSD koji je praktično već postao standard na svim modernim prenosnim računarima i jedan od ključnih faktora brzog osećaja rada na platformi koja je ipak hardverski slabija od nekog klasičnog desktop hardvera. Sada subjektivno više nema te razlike u brzini praktično jednako glatko radite kao i na bilo kom sličnom desktop modelu.

   Obzirom da se radi o ultra prenosnom modelu računara, poseduje isključivo bežičnu Wi-Fi 6E konekciju sa dodatnim opsegom frekvencija od 160 MHz i to u vidu najnovijeg i najbržeg 802.11 AX standarda. Za povezivanje bežičnih perifernih uređaja služi Bluetooth 5.2 podrška.

   Kakva je tastatura?

   Tastatura je realno govoreći najbolja u ovoj klasi, gde je Lenovo postavio visoke standarde i predstavlja izazov za ostale proizvođaće. Brzo se prilagođavate na dobro, ali tek kada probate nekoliko sličnih, shvatate koliko je tastatura zaista dobra. Sa fino podešenim otporom i konkretnim osećajem pritiska prilikom kucanja. Uz to je osvetljena belim LED svetlom i ima lokalizovane karaktere. Plus je što ova Yoga ima i red dodatnih tastera sa “single click” funkcijom na mestu gde očekujete numerički deo tastature.

   U tom delu su postavljeni tasteri za brzo biranje režima rada, prozivanje web kamere i odgovarajućeg Lenovo softvera, zatim pretpodešenih zvučnih profila za slušanje muzike, gledanje filmova ili igranja. Konačno dopušteno je biranje dnevne ili noćne teme Windows interfejsa.

   Dobrom utisku u radu doprinosi ogroman touchpad dimenzija 135x80mm i efektivne površine poput nekog smart telefona. Ima osećaj staklaste površine, a što je trend kod novijih uređaja. Prst klizi bez ikakvog otpora, a površina je zaista prijatna sa dve klackalice za levi i desni klik. Mehanizam nam se ne dopada previše, zbog osećaja da tasteri malo više propadaju dok ih aktivirate.

   Obilje brzih konekcija

   Na novoj Yogi preovlađuje prisustvo brzih USB-C portova kada govorimo o opcijama povezivanja. Ima ih čak tri na obe strane, a dva imaju i podršku za Thunderbolt 4 standard. Naravno tu je i Power Delivery funkcija za punjenje drugih mobilnih uređaja i mogućnost povezivanje monitora preko USB-C Display Port adaptera.

   U pitanju su ultra brzi portovi sa varijacijom brzine transfera do maksimalnih 20 Gbps. Mi smo izmerili performanse USB 3.2 druge generacije dakle 10 Gbps, mada proizvođač tvrdi da u zavisnosti od situacije maksimalni transfer je manji od 20 Gbps, čime se na neki indirektan način sugeriše na USB 3.2 2×2 performanse.

   Yoga 9i model napaja 4-ćelijska, polimerska baterija kapaciteta 75WHr, skoro kao kod nekog gejming laptop teškaša. USB-C punjač snage 100W sa podrškom za funkciju brzog punjenja za 15-ak minuta puni 20% baterije. Pun kapacitet možete očekivati nakon nešto više od 2 sata konstantnog punjenja. Obzirom na štedljivu platformu autonomija bi trebala do pokrije radni dan nekog umerenog tempa. Ipak mi smo u našem testu zabeležili 4 sata i 5 minuta rada na bateriji. Nivo inteziteta osvetljenja OLED ekrana itekako diktira kojim ćete tempom isprazniti bateriju.

   Moramo da naglasimo i detalj da je naš Yoga 9i test primerak bio čist primer prototip uređaja. Obzirom da je toliko ekskluzivan da na netu jedva možete pronaći članak o sedmoj generaciji, uzmite u obzir i tu činjenicu koja nije bezazlena, prilikom analize rezultata performansi. One će svakako biti bolje u slučaju finalnih primeraka namenjenih tržištu krajnjih kupaca. Međutim i ovo što smo imali u rukama, bilo nam je dovoljno da steknemo preliminarne utiske o performansama nove  Yoge.

   Lenovo Yoga 9i – performanse:

   Test sistem:

   CPUIntel Core i7-1260P, 12C-16T, 2.1-4.7GHz Turbo Boost
   GPUiGPU Intel Iris Xe, 96EU
   RAM16GB, LPDDR5, DC, 5200 MT/s
   SSD1 TB, M.2 PCIe x4 Gen4
   Display14” 4K OLED 3840x2400px, IPS, 400 nits, 16:10, 60Hz, 100% DCI-P3, HDR
   CONNECTIVITYIntel Wi-Fi 6E AX211 IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax 2×2 MIMO & Bluetooth 5.2
   AUDIOBowers & Wilkins, Dolby Atmos
   KEYBOARDQWERTY, Backlit, 1-Click  Functions Key, Fingerprint reader
   TOUCHPAD135×80 mm Glass Touchpad
   ADD FEATURESsTPM 2.0, Webcam: 1080p IR Hello, Precision Pen 2
   BATTERY75WHr 4-cell polymer battery
   INPUT & OUTPUT3 x USB-A 3.2 Gen 2, 2 x Thunderbolt 4 (USB-C), 1 x USB-A 3.2, 1 x Audio Combo Jack
   DIMENSIONSWxDxH 318 mm x 230 mm x 15.25 mm / 1.4 kg
   FINISHAluminum, Storm gray
   OSWindows 11 Home

   Ako poredite performanse u nekom srednje zahtevnom scenariju rada na notebook-u koji podrazumeva korišćenje Photoshop Elements-a u 2020 verziji za obradu fotografija, zatim Espresso 7.5 konverziju video klipova i obrade audio datoteka u Audacity-u, videćete da mobilni Alder Lake zaostaje za Rocket Lake i7-1195G7 primerkom. U pitanju je slična energetska kategorija sa prosekom od 28W, 4 jezgra i 8 tredova, pa se praktično gubi efekat dodatnih energetskih jezgara.

   Ponavljamo da je ovo prototip uređaj koji će dobiti bolju optimizaciju na nivou BIOS-a, pa je realno očekivati bolje performanse. Ipak, ne možemo sakriti malo razočarenje što nova Intel platforma o kojoj se puno pričalo, nije makar i u ovoj beta verziji pokazala neki osetniji napredak u odnosu na prethodnika.

   Sa druge strane Office je u delu Word i PPT testova nagradio novi Alder Lake, ali ga isto tako kaznio sa 10% lošijim rezultatima u Excel-u. Očekivano brži je u Premijeru ali i Phosotshop-u. Uglavnom tu su negde stari i novi procesor u ovoj beta verziji, ali možete naslutiti neku prednost od 10-ak procenata dok stigne BIOS optimizacija i aplikacije koje znaju da iskoriste energetska jezgra.

   Lenovo Yoga 9i ostaje referenca u “2-u-1” kategoriji

   Što se tiče konačnih utisaka, nova Yoga deluje lepše i atraktivnije na pogled ali i bolje na dodir. Onako sofisticirano meka i zaobljena više podseća na mobilni uređaj nego na računar, ali je zato morate sigurnije držati. Obzirom na metalnu pojavu jedne četrnaestice sa kompleksnim šarkama, ima i respektabilnu težinu od skoro kilogram i po. Zato ćete je grliti kao što to učitelj čini sa đačkim dnevnikom, a ne držati jednom šakom kao što obično nosite tablet uređajem. 

   Sve to uz ionako dobre osobine prethodnih generacija, koje su zadržane i delimično poboljšane. U tim finim i sitnim detaljima, zajedno stvaraju utisak da je Yoga 9i mnogo bolja i definitivno svežija u odnosu na prethodnike. Otuda će za određeni broj korisnika koji su srce poklonili YOGA konceptu, nova verzija biti razlog vredan da se “apgrejduju” na savremeniju i bolju verziju.

   Sa druge strane korisnici koji se prvi put susreću sa konvertibilnim konceptom mobilnog računara, biće prijatno iznenađeni mogućnostima nove Yoge, a posebno nam se svidela u šator modu uz kombinaciju odličnog ekrana i jednako dobrog zvuka. 

   Cena novih Yoga 9i modela startuje sa 1800€, a ovaj konkretan primerak na testu košta tek nešto malo više od 2000€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan