Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan

Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan

Dell G16 je zamišljen kao mejnstrim gejming laptop, poput alternative premijum Dell računarima iz Alienware serije. Ipak, verzija koju smo imali na testu iskače iz tih okvira

  Sadržaj

   Dell G16 u verziji specifikacija za 2023. godinu je jedan veoma zanimljiv gejming laptop računar. Zamišljen je da učini srećnim gejmere koji nemaju novca da kupe neki Alienware model, ali će ih svojim performansama itekako obradovati.

   Zapravo ovaj računar pokušava nešto što je nemoguće – istovremeno da spoji najsavremeniji hardver sa najnovijim tehničkim specifikacijama i sa druge strane postane dostupan širokoj grupi korisnika. I upravo tu leži njegova suprostavljena priroda. Košta dosta, ali je jeftiniji od recimo jednog nedavno testiranog Blade 15 modela, dok sa druge strane je skoro čitav izrađen od plastike osim poklopca ekrana koji je od aluminijuma. Moramo priznati od vrlo kvalitetne plastike. Znači premijum hardver, sa detaljima u izradi koji su primereniji budžet srednjoj klasi uređaja.

   Mnogima se ne sviđa ova  Metallic Nightshade tamno siva nijansa, ali niko ne može da nas ubedi da nije zahvalna i praktična, pre svega zbog prljanja i masnica koje ostavljaju otisci prstiju. Istovremeno pruža bolje performanse i savremeniji hardver od pomenutog konkurenta. Iako nisu ista klasa, Dell G16 itekako cilja sličnu grupu korisnika.

   Dizajn nije jača strana Dell G16 modela iako je u pitanju najnovija verzija. Takozvani „stealth“ dizajn je uveliko viđena i pomalo „demode“ tema, ali koja će u svakoj prilici i dalje privući pogled. Definitivno podseća na neke prošle Alienware modele, a bogami i novu M-seriju. Konture i osnovni oblik su slični. Istovremeno i dovoljno različiti da primetite rudimentnu pojavu Dell G16 modela, što se posebno odnosi na pomalo predimenzionaranu  bazu ekrana u kojoj je smeštena šarka.

   Dell G16 je prilično kabast računar, zapravo imamo osećaj da jednom kada ga postavite na radni sto, ovaj gejmer nema nameru da mrda sa njegove površine. On je tu da zameni vaš klasični desktop PC gejming računar.  Ova tvrdnja proističe iz činjenice da ćete zbog njegovih gabarita  i mase od skoro 3 kg teško poželeti da ga nosite u svakoj prilici. Dodajte tome i ovaj ogromni ispravljač od kilogram, pa je jasno da je u pitanju „desktop replacement“ kategorija laptop računara.

   Međutim iako mnoge neće oduševiti svojom pojavom na prvi pogled, tokom rada počinjete da shvatate kako takav dizajn dobija smisao i nesumnjivu namenu jedne gejmerske „mašine“. Kako vreme prolazi i bolje ga upoznajete, ona prvobitna antipatija počinje da se pretvara u otvorenu simpatiju – da li je to ljubav na drugi pogled. Definitivno, da.

   Dell G16 7630 (2023) – karakteristike

   Ovaj računar kao da je isklesan iz stene, sa pojavom poput nekog Tesla Cybertruck-a u svetu laptop računara. Sa druge strane takva konstrukcija krije dosta prostora u unutrašnjosti koja je itekako od značaja na ovom tipu računara. Savki kubni centimetar prostora je dobrodošao za preko potrebno hlađenje jakih komponenti.

   I ne samo hlađenje, već i prostor za postavljanje konektora. Za razliku od nekih novijih gejmerskih laptop modela koji su odbacili klasični LAN konektor i žičanu vezu sa mrežom, ovaj Dell G16 i dalje nudi tu opciju što će konzervativniji deo publike znati da ceni zbog manjeg laga tokom igranja. Osim GbE porta na levom boku su smeštene škrge za provetravanje, kombinovani 3.5 mm konektor za slušalice i mikrofon i indikator punjenja baterije. Na suprotnom boku ponovo prorezi za hlađenje i dva USB-A 3.2 porta prve generacije od 5 Gbps, ah da ne zaboravimo i taj lepi detalj u vidu stilizovanog slova „G“ na krajnjem delu ovog punačkog boka.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Pozamašna pozadina, osim velikih hladnjaka i ogromnih difuzora na zadnjoj strani sadrži i konzolu sa konektorima. Vrlo praktičan detalj. Na njemu je smešten konektor za napajanje, zatim još jedan USB-A 3.2 od 5 Gbps, klasični HDMI port sa 2.1 specifikacijama i USB-C 3.2 druge generacije sa funkcijom povezivanja na DisplayPort eksterne ekrane. Dakle, osnovna ponuda konektora koja je pre svega korektna. Imate sve što će vam trebati, ali bez luksuza prisustva obilja brzih konekcija kao na premijum modelima.

   Ispod podignutih ali ka unutrašnjosti zakošenih prednjih bočnih ivica su smešteni zvučnici iz kojih dopire prilično glasan i jak zvuk sistema sa Dolby audio podrškom. Bez obzira da li se igrate, slušate muziku ili gledate film, neće vam trebati slušalice, osim u slučaju ako insistirate na maksimalnom kvalitetu zvuka.

   Dobar i korektan monitor

   Zbog ogromnog tela računara, pomislili biste da se radi o nekakvoj „petnaestici“, ipak ovo je G16 sa dijagonalom od 16 inča, ali u 16:10 formatu. Ima fino matiranu površinu i prikazuje QHD+ rezoluciju od 2560×1600 piksela što je svakako mali poklon koji itekako godi u radu i igranju. Ekran osvežava na 165 Hz i podržava Nvidia G-SYNC dinamičku sinhronizaciju prilikom prikaza sadržaja na ekranu što obezbeđuje osećaj savršeno tečne 3D animacije u igrama i istovremeno manje zamara oči.

   Maksimalno izmereni intezitet osvetljenja iznosi 320 nita, što uz dobar kontrast i 100% pokrivanja sRGB palete boja rezultuje vrlo dobrom slikom, rekao bih odličnom za potrebe gejminga što mu je i primarna namene. Kod konkretnog primerka primećujemo i malo probijanje pozadinskog osvetljenja pri donjoj levoj ivici, ali ništa strašno jer se tokom gejminga se ni ne primećuje. Slika je oštra, svetla i čitljiva tokom svakodnevnog rada, a veoma dinamična i sa odlično podešenim bojama tokom igranja što svakako utiče na dobar gejming osećaj.

   U okviru monitora je smeštena i web kamera koja snima u HD 720p kvalitetu. Tek da odgovori na potrebu video komunikacije.

   Solidna tastatura i neprihvatljivo mali touchpad

   Ispod ekrana u delu glavne površine laptop računara u međuprostoru do tastature se nalazi perforirana zona za provetravanje unutrašnjosti, smeštena tik iznad pozicije glavne rashladne komore. U ovom delu je ubačen i neobično mali trouglasti power taster.

   Tastatura je bez numeričkog dela što pohvaljujemo jer ovo je gejming računar. Tasteri su tipično „delovskog“ oblika i meni lično odlično odmerenih dimenzija ni preveliki, ni premali i svakako nisu uski. Dakle, sjajno pasuju pod prstima što je itekako od značaja za gejming i igre brzog tempa. Mehanizam tastera je zaista solidan i nemam nikakve primedbe. Uočljiv je poseban G taster na delu sa numeričkim tasterima koji proziva promenu režima rada visokih performansi, kada je instaliran Alienware softver.

   Tatsatura ima RGB pozadinsko osvetljenje i posebno naznačenu grupu WASD tastera. Ugrađen je i senzor koji čim oseti vašu šaku iznad tastature, pali pozadinsko osvetljenje. RGB efekti se podešavaju iz pomenutog Alienware kontrolnog centra.

   Manje nam se svideo touchpad. Jednostavno je neopravdano malih dimenzija, kao na modelima od pre 5 i više godina. Neshvatljiv potez ako imate u vidu da je osećaj pod jagodicom prsta i mehanizam klika u uglovima, natprosečno dobro podešen.

   Moderan hardver čini ga žustrim u radu i gejmingu

   Detalj koji nam se definitivno svideo na Dell G16 računaru jeste njegov moderan hardver koji mu daruje zaista dobre performanse jedne od najboljih u ovoj klasi. Zasnovan je na Intel platformi i Core i7 -13650HX procesoru sa 14 fizičkih jezgara od toga 6 brzih koje nam i trebaju za gejming i 8 sporijih energetski štedljivih koja jesu potrebna u slučaju nekog ozbiljnijeg rada sa zahtevnijim aplikacijama ali potpuno suvišna u gejmingu i to bez opcije da se privremeno deaktiviraju. Maksimalna predviđena frekvencija koja postižu brza jezgra je na limitu od 4.9 GHz u tzv Turbo modu.

   Prilično moćan procesor je uparen sa Nivida GeForce RTX 4060 grafičkim procesorom koji na raspolaganju ima 8 GB GDDR6 memorije, a što je danas minimum za rad sa ekranom koji prikazuje QHD rezoluciju i još koji piksel više u slučaju ove Plus verzije. Naravno, računar koristi i Integrisano Intel grafičko jezgro u Nvidia Optimus tehnologiji. Na našu žalost ne postoji MUX prekidač koji bi isključio Intel grafičko jezgro, iako u BIOS-u imate tu opciju na raspolaganju, ali ne funkcioniše.

   Centralni i grafički procesor se hlade specijalnim kulerom koji koristi rešenje parne komore i pripadajućih hladnjaka koji su povezani sistemom toplotnih cevi. Pozicije procesora su razdvojene na suprotnim stranama i svaka od njih pokrivena posebnim centrifugalnim ventilatorom. Zgodan detalj je da ovi ventilatori osim što uvlače i izbacuju vazduh kroz mnoštvo predviđenih namenskih otvora, to dodatno čine i koristeći zonu tastature, međuprostor između tastera.

   Najnovija procesorska platforma ide u paru sa DDR5 memorijskim standardom koji je ovde prisutan u vidu 16 GB DDR5-4800 RAM-a, naravno dvokanalno konfigurisanog. To znači da u dva fizički prisutna SO-DIMM porta imate dva 8 GB modula. Ovo naglašavam jer opciona nadogradnja sistemske memorije na taj način pojednostavljena.

   Za instalaciju operativnog sistema i ostalog softvera, ugrađen je M.2 NVMe SSD kapaciteta 1 TB, koji tokom eksporta u Premijeru isporučuje 4 GB/s što je više nego dobar rezultat. Pri tome dostiže maksimalnu temperaturu od 68 stepeni Celzijusa, a što će reči da je osposobljen da isporuči dobre performanse tokom dužeg perioda rada. Dobar detalj je postojanje dodatne M.2 2280 pozicije ukoliko želite da ubacite još jedan M.2 SSD i njegova pozicija je pokrivena hladnjakom sa slojem bakarne legure i termo provodnom podlogom. Potreban detalj jer bez toga temperatura se može popeti što se i nama desilo kada smo na drugom brzom SSD-u zabeležili 78 stepeni i time usporava rad NAND memorija i pripadajućeg kontrolera.

   Dell G15 7630, model za 2023. godinu je poput američkih sportskih automobila – krupan, moćan, upadljiv, plastičan, bučan i brz

   Ne zaboravimo i da pomenemo obavezno prisustvo podrške za bežično povezivanje na mrežu pomoću Intel AX 201 Wi-Fi 6 rešenja  i prateću Bluetooth opciju. Pohvaljujemo i tradicionalno detaljnu ponudu opcija i podešavanja u Bios Dell laptop računara kao i mogućnost lake nadogradnje i pristupa unutrašnjosti uređaja.

   U tom pogledu Dell je posebno olakšao postupak demontaže donjeg poklopca kako bi lakše došli do  slotova za memoriju i dodatnog M.2 konektora. Naime, dva šrafa koji su pozicionirani bliže prednjim bokovima su nešto duži i dok ih odvrćete oni bukvalno dižu poklopac i izbacuju ga iz glavnog spoja tako da vas oslobađa muke korišćenja specijalnog alata i trzalica kako ne bi oštetili zazore i fine bočene linije spoja sa bazom uređaja – sjajan detalj koji zaslužuje pohvale, konačno neko brine da vam olakša život.

   Baterija velikog kapaciteta i moćan ispravljač

   Bez sumnje da je Dell u G16 verziji opremljen jakim hardverom. Njega mora da prati odgovarajuće velika baterija i ovde je ugrađena 6-ćelijska kapaciteta čak 86 Wh. I pored ovolike baterije, autonomija tokom našeg standardnog testa obrade fotografije, videa i zvuka, izdržava tek 2 sata i 18 minuta. Razlog tome je agresivno podešen radni režim centralnog procesora, koji je veliki potrošač što ćete videti u delu koji opisuje ponašanje uređaja tokom testova.

   Igranje na bateriji je pod kontrolom Nvidia Optimus mehanizma, što znači da ćete uz kompormise u pogledu frejmrejta moći kako tako da se igrate sledećih sat vremena. Ukoliko detaljnije analizirate prikazani grafikon videćete da je frejmrejt u prvih 10 minuta na maksimumu od 60 fps-a, a potom kako se kapacitet baterije prazni tako se i spušta fos na 30-ak kadrova u sekundi.

   Zbog toga uz ovaj Dell G16 stiže mamutski veliki ispravljač i po dimenzijama i po snazi od 330 W. Mi smo tokom igranja u izmerili potrošnju od 260 W. Punjaču je potrebno oko 2 sata da napuni veliku bateriju do maksimalnog kapaciteta i tokom punjenja ne povlači više od 65 W električne energije, plus, ako nešto pride radite ili igrate.

   Dell G16 7630 (2023) – performanse

   CPU13th Gen Intel® Core™ i7-13650HX (24 MB cache, 14 cores, 20 threads, 4.90 GHz Turbo)
   OSWindows 11 Home
   GPUNVIDIA® GeForce RTX™ 4060, 8 GB GDDR6
   Display16″ QHD+ (2560 x 1600) 165Hz, 3ms, sRGB-100%, ComfortViewPlus, NVIDIA G-SYNC+DDS Display
   RAM16 GB: 2 x 8 GB, DDR5, 4800 MT/s
   SSD1 TB, M.2, PCIe NVMe
   KeyboardUS English 1-Zone RGB Backlit Keyboard with G-Key
   Ports1 headset (headphone and microphone combo) 1 RJ45 Ethernet port 3 USB 3.2 Gen 1 ports 1 HDMI 2.1 port 1 USB-C 3.2 Gen 2 port with DisplayPort
   Dimensions & WeightHeight (peak): 25.65 mm (1.01 in.) Width: 356.98 mm (14.05 in.) Depth: 288.73 mm (11.37 in.) Weight : 2.99 kg (6.59 lb)
   CameraIntegrated widescreen HD (720p) Webcam with Single Array Digital Microphone
   Audio and Speakers2 tuned speakers with Dolby Audio 1 combo headphone / microphone jack
   WirelessIntel Wi-Fi 6 AX201, 2×2, 802.11ax, Bluetooth
   Primary Battery6 Cell, 86 Wh
   Power330W AC Adapter
   Test sistem

   Performanse u aplikacijama:

   U pogledu brzine u radu i Dell G16 se odlično pokazao. Performanse su njegova jača, možemo slobodno reći najjača strana u odmeravanju sa konkurencijom. Glatko je dobio prošlogodišnji Blade 15, dakle sa model za 2022. godinu. U Adobe aplikacijama se vidi svežina nove platforme, ali i uticaj nove generacije Nvidia Ada grafičkog procesora i to posebno u radu sa zahtevnijim Premijerom. Takođe, uočavamo i bolje performanse mobilne Raptor Lake platforme u rendering testovima.

   Gejming performanse:

   Igre jednako dobro reaguju na noviji hardver. To pokazuje i zahtevni Cyberpunk koji zahvaljujući DLSS 3 podršci i opciji kreiranja dodatnih frejmova u igri, beleži ubedljivu brzinsku razliku u odnosu na sličnu platformu koja je bila aktuelna u prethodnoj generaciji. Ipak, cena koja se plaća za veći frejmrejt je veća latencija u igri.

   Ponašanje u radu

   Što  se tiče ponašanja u radu i gejmingu, glavni utisak je da ovaj Dell G16 u prvi plan stavlja performance. Tako je podešen sisitem. Rezultat takvog ponašanja su ubedljive performanse koje dostižu u nekim trenucima čak i za klasu više pozicionirane modele nove generacije. Cena koju plaća zbog toga je manja efikasnost, veća potrošnja, intenzivnije grejanje i veća buka u radu.

   Skrećemo pažnju da je to opcija koja je rezultat vašeg izbora i da ovaj Dell G16, takođe može raditi u tihom modu redukovanih performansi, kada razlika u buci iznosi i više od 20 dB. U tim situacijama prede poput umiljatog mačora. Već u sledećem trenutku kada vam je to potrebno, za tren oka se prozivanjem Alienware kontrolnog centra uz pomoć magičnog “G” tastera, pretvara u čistu sportsku mašinu. Dakle zapamtite, „G“ u slučaju ovog Dell gejmera, znači maksimum performansi i svih propratnih efekata koji idu uz takav zahtev.

   A, da je brz i divalj u takvim situacijama govori i podatak kako je processor podešen da koristi Power Level režim rada kojim mu dopušta da povuče i do 190 W električne energije jer tada pojedina jezgra idu i preko granice od 4.9 GHz do celih 5 GHz što je i posledica aktiviranja overkloking opcija koja postoji i dostupna je u BIOS-u ovog modela. Dobrodošao detalj, doduše  u vrlo kratkim intervalima kada vam je potrebna sva snaga procesora u zahtevnim aplikacijama. Tokom gejminga centralni i grafički procesor kombinovano povlače oko 260 W. Zato je ispravljač vanserijskih dimenzija sa rezervom snage od 330 W.

   U tim situacijama se oba procesora intezivno greju i računar emituje priličnu količinu toplotne energije sa kojom se ugrađeni rashladni sistem na bazi parne komore iznenađujuće dobro bori, doduše uz cenu natprosečne buke od čak 56 dB koju eliminišete korišćenjem slušalica. Pohvalno je da sa druge strane odvodi većinu toplote sa pozicije prstiju ruke tako da nemate osećaj ringle ispod jagodica i definitivno u tim situacijama osećate strujanje vazduha i efikasnost ventilatora. Primetićete i da na prikazanim termo snimcima ne postoje oni veliki mlazovi toplote iz izduvnih otvora koji greju i pale kablove koji se nalaze pozadi, vrlo zanimljiv detalj je da su u Dell-u to uspeli da reše.

   Dell G16 7630 je poput američkih muscle car modela

   Na kraju ovaj Dell G16 ostavlja jak utisak. Isprva smo bili zatečeni glomaznom pojavom, a onda smo kasnije shvatili i na delu videli suštinu ovakvog dizajna. Zapravo Dell G16 je rekli bismo, tipičan Amerikanac koji koristi filozofiju sličnu američkim „muscle car“ automobilima. On je krupan, moćan, upadljiv, plastičan, bučan i brz.

   Moćna je i cena koja se za ovaj konkretan model kreće oko nekih 2000 €vra, a što je kao što smo rekli prošli put, zapravo cena jednog moćnog gejming desktopa najnovije generacije. Da li ste za ovako jednu mobilnu verziju koja zauzima manje prostora ili za brutalne performanse, odlučite sami. Dell je sa G16 modelom pokušao da vam pruži apsolutni maksimum koji se danas može izvući iz jedne vrlo sposobne gejming mejnstrim mobilne platforme gorenje klase i poslednjih specifikacija.

   Nakon ovolike priče, detaljne analize i rezultata, stigli smo do samog kraja. Dell G16 model 7630 je opaka gejming sprava koja definitivno vuče gene iz Alienware serije i to neskriveno čini. Sigurni smo da će mnogi poželeti ovaj uređaj i sigurno neće pogrešiti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi