Dell Vostro 5410 test – notebook po meri većine korisnika

Dell Vostro 5410 test – notebook po meri većine korisnika

Dell Vostro 5410 je tip prenosnog računara koji izlazi u susret potreba najvećeg broja korisnika kada je u pitanju rad van kuće i kancelarije.

  Sadržaj
   Dell Vostro 5410 test – notebook po meri većine korisnika

   Pozitivne ocene

   • Kompaktne dimenzije
   • Čvrsta metalna konstrukcija
   • Solidno brz hardver
   • Pristojna autonomija
   • Dozvoljava punjenje preko USB-C konektora
   • Tih u radu
   • Wi-Fi 6

   Negativne ocene

   • Ekran bi mogao biti svetliji

   Dell Vostro 5410 je primer prenosnog računara koji poseduje sve ono za čim traga većina običnih korisnika kada krene u nabavku jednog prenosnog računara. Kompaktan, lagan, dovoljno brz i sa baterijom koja dugo drži autonomiju. Uz sve to nije preterano skup, a kao alternativu Windows OS-u nudi Linux Ubuntu.

   Predstavljamo vam jedan dobar notebook. Baš onakav kakav većina nas korisnika ima u mislima kada govori o potrebi rada van radne sobe ili poslovne kancelarije. Dakle, jedan kompaktan notebook izdržljive konstrukcije, tankog profila sa dijagonalom ekrana od 14 inča, dobrom autonomijom i solidno jakim hardverom sa većinom novijih opcija koje znače onu neposrednu praktičnost u radu. Svi ti zahtevi su sumirani u današnjem notebook računaru – Dell Vostro 5410.

   Dell Vostro 5000 serija i konkretno ove verzija 14 inčnog modela, kako proizvođač kaže su namenjeni radu u manje zahtevnom poslovnom okruženju, ja bih to još više konkretizovao kao scenario tipičnog kancelarijskog rada i bavljenja poslom.

   Ovo je onaj tip notebook-a namenjen studentima, produkt menadžerima, koji treba brzo da “izlete” do fakulteta na predavanja ili iz kancelarije na sastanak sa kupcima ili dobavljačima. Kao stvoren je za takvu akciju zbog svojih kompaktnih dimenzija širine 32 cm x dubine 21 cm i debljine od tek 1.8 cm. Sa težinom od 1.44 kilograma lako i lepo leži u ruci ili torbi dok ga nosite. Nije škriputav i krckavo savitljiv jer je u skladu sa pridevom koji opisuje klasu poslovnih notebook modela izrađen od aluminijuma.

   I što je bitno, neće ometati sastanak ili predavanja jer je potpuno tih i neprimetan u radu kada je buka u pitanju. Isto tako ga možete koristiti za programiranje i kodiranje, a u trenucima odmora i za neki vid relaksacije i zabave jer osim gledanja filmova je svakako sposoban da vam pruži užitak lakog gejminga sa većinom aktuelnih „online“ igara. Naravno ovo nikako nije gejming prenosni računar, ali njegova platforma o kojoj će biti više reči je potpuno sposobna za taj vid lakog zabavnog gejminga.

   Dell Vostro 5410 – karakteristike

   Metalno telo titan sive nijanse daje neophodnu čvrstinu i onu potrebnu dozu poverenja dok ga nosite unaokolo. Čak je i donji poklopac izrađen od legure aluminijuma. Tanki ekran sa svojim šarkama zato nimalo ne deluje krhko – jednom rečju taj subjektivni osećaj pouzdanosti i poverenja u radu je odličan.

   Sve to se nastavlja kada vidite opis ugrađenog hardvera i čitave platforme na koju je postavljen Vostro 5410. Upotrebljena je Intel Tiger Lake H35 platforma. Možete zaključiti da nije u pitanju najnoviji mobilni procesor iz ultra štedljive serije, već jedna prava srednja klasa procesora solidnih performansi Core i5 11320H.

   Dakle pravi četvorojezgarni model kod koga su prisutna isključivo jezgra visokih performansi, koja izvršavaju 8 “tredova” u rasponu frekvencija od 2.5-4.4 GHz u turbo režimu pojedinačnih jezgara. Maksimalna potrošnja je postavljena na 35 W. Mada u njegovom delokrugu rada mahom MS Office aplikacija, retko kada ulazi u postavljenu zonu navedene vrednosti potrošnje.

   Računar je opremljen sa 16 GB sistemske memorije. U pitanju je LPDDRx4-3200 memorija koja savršeno prati rad centralnog procesora i zbog činjenice da je u startu konfigurisana u dvo-kanalni režim rada. Inače, ovaj Vostro poseduje dva fizička SO-DIMM podnožja ukoliko vam zatreba za proširenje do maksimalnih 32 GB ili ste kupili verziju sa 8 GB memorije, pa želite da je nadogradite na 16 GB, tek uradićete to maksimalno jednostavno i jeftino, što je svakako za svaku pohvalu.

   Grafički par za komforan rad i lagani gejming

   Intel procesor u ovoj Core i5 verziji 11. generacije ima integrisano Iris Xe grafičko jezgro, G7 varijantu koje je aktivno u slučaju rada grafički manje zahtevnog rada, dok za iole brži rad služi dodatni Nvidia GeForce MX450 grafički procesor sa 2 GB GDDR5 memorije kako ne bi imali bilo kakve sumnje u mogućnosti glatke reprodukcije svih aktuelnih video formata.

   Vrlo bitan detalj za nekoga ko pregleda snimke sa svojih digitalnih kamera dok je na terenu. Zato se isplati imati zasebni grafički procesor ili noviji Core i5, a ne neki slabiji i neznatno jeftiniji i3 model procesora sa oskudnom Intel UHD verzijom. Jednom sam napravio takvu grešku želeći da budem pametan i uštedim svaki dinar, ali sam se brzo pokajao i više takvu grešku ne bih ponovio za zaista zanemarljivu razliku u ceni. Jednostavno, logika u takvim situacijama je džabe vam ušteda ako ne radi posao za koji vam ovakav uređaj treba.

   Prostor za instalaciju programa i čuvanje podataka je poveren minijaturnom M.2 2230 SSD uređaju kapaciteta 512 GB koji koristi 4x PCIe linije za prebacivanje podataka. Nema drugog mesta za sličan SSD, ali to ne bi trebalo da predstavlja nepremostiv problem u današnje vreme kada imate pregršt „cloud storage“ servisa i brza eksterna SSD rešenja koja koriste USB standard do 10 Gbps.

   brza bežična konekcija i njeno dobro funkcionisanje su od presudnog značaja za jedan ovakav tip računara…

   Mrežni par čine gigabitni Realtek kontroler koji je diskretni znak da se radi o poslovnom modelu uređaja, a tu je i neophodni Intel AX 201 Wi-Fi 6 standard sa dodatnim opsegom frekvencija za maksimalno brzu bežičnu vezu. Dobar izbor imajući u vidu njegovu izrazito mobilnu prirodu. Mreža dobro “drži”, a ako je u ekstremnim slučajevima Wi-Fi signal slab tu je žičana opcija ili u krajnjem Wi-Fi hotspot sa mobilne mreže. Savršeno radi u tim situacijama – probao i uverio se tokom kratkog putovanja.

   Što se tiče zvuka on je standardan za ovu vrstu uređaja i dolazi sa dva stereo zvučnika ukupne snage 4 W. Poslužiće za video konverzaciju, ali ko ima na umu  bolji zvuk, tu je opcija povezivanja slušalica ili spoljnih aktivnih zvučnika pomoću 3.5 mm konektora za slušalice i zvučnik. Pored toga treba reći da Vostro 5410 poseduje web kameru HD tj 720p rezolucije sa 30 frejmova u sekundi i parom digitalnih mikrofona smeštenih u gornjem okviru ekrana.

   Solidan ekran i prijatna tastatura

   Potpuno matirana površina ekrana je dijagonale 14” i koristi panel WVA kao skraćenicu od Wide View Angle dakle nije u pitanju VA, već IPS panel rezolucije prikaza od 1920×1080 piksela tj prikazuje Full HD sliku i osvežava na 60 Hz. Osvetljenje od izmerenih 273-nita je prihvatljivo. Ujednačeno je čitavom površinom matrice i efekat curenja pozadinskog osvetljenja je minimalno prisutan tj jedva primetan u gornjem desnom uglu. U toku svakodnevnog rada je neprimetan. Tek u duboko zamračenim prostorijama na crnoj površini čak i tada ćete jedva nazreti efekat „backlite bleeding-a“ zbog malih dimenzija samog ekrana

   Dakle, ne očekujte spektakularni gejming ekran već onaj koji je namenjen mahom radu u MS Office i sličnim aplikacijama. Mi stariji korisnici sa dioptrijom svakako bi voleli svetliji ekran. Poteškoća sa slabijim osvetljenjem je izvesna u radu na otvorenom tokom letnjih dana i dosta sunčeve svetlosti na otvorenom.

   Ko smatra da je 270 nita nedovoljno, postoji i opcija boljeg ekrana od 300 nita i pokrivanja 100% sRGB palete boja. Bolji ekran je dostupan sa Core i7 modelu, što znači da povlači veću cenu. Konkretno ovaj se bori da ostane u nekom srednje dostupnom cenovnom rangu, pa su negde kompromisi neminovni. Posebno pohvaljujem tanke okvire oko ekrana po čemu se ističu oni bočni i onaj na donjoj ivici koji je vidno tanji od konkurencije u ovoj klasi.

   Tastatura je prijatno komforna i taktilna, možda malkice mekše podešeno vešanje je zapravo tipično „delovski“, ali tasteri su komforni pošto 14-ice nemaju fizički produžetak sa numeričkim tasterima. Raspolaže sa „beklit“ belim osvetljenjem sa dva nivoa intenziteta osvetljenosti kapica. Touchpad je u kontekstu dimenzija kompaktne četrnaestice. Glatko klizi i ima već uobičajeno skrivene tastere u donjem delu za levi i desni klik.

   Dobra veza sa spoljnim uređajima

   Adekvatan broj i izbor konektora su od vrlo važnog značaja za komfor i opšti utisak u radu sa ovakvim uređajem koji se često nosi i radi napolju. Dakle sa leve strane se nalaze: džek za napajanje strujnim ispravljačem koji je po meni potpuno nepotreban jer tu je USB-C 3.2 Gen 2 sa podrškom za punjenje pomoću ispravljača snage 65 W i zaista mi nije jasno zašto proizvođači i dalje koriste ove posebne ispravljače kada je zgodnije jedan univerzalni od 20 V i 65 W koji vas rešava potrebe punjenja i telefona i ovog notebook računara. Ovako samo dodatna težina u torbi. Zaista bespotreban detalj. Inače pomenuti USB-C podržava Display Port vezu sa monitorima, ali nema Thunderbolt 4 podršku. Ona je dostupna samo u Core i7 verziji, ako je nekome baš potrebna.

   Nastavljamo spisak sa jednim HDMI 1.4 portom punog formata koji izbacuje Full HD signal na 60Hz, nema podršku za 4K ekrane što i nije neki naročiti hendikep imajući u vidu osnovnu svrhu jer je i ovo sasvim dovoljno da ga povežete na eksterni monitor ili televizor. Sledi jedan USB-A 3.2 prve generacije i još jedan takav isti sa suprotne desne strane. Tamo su još LAN konektor, 3.5 mm audio i slot sa čitačem microSD memorijskih kartica.

   Autonomija rada je poverena četvoroćelijskoj polimerskoj bateriji kapaciteta 54 Wh. U našem standardnom testu radne izdržljivosti traje 3 sata i 15 minuta što je sasvim solidna autonomija, a ako nekom više pomaže podatak o maksimalnoj You Tube projekciji. Ona iznosi 4 sata i 10 minuta na 80% osvetljenja ekrana. Procesor i Iris Xe grafičko jezgro su tada angažovani sa po nekih 5% zauzeća trošeći sveukupno između 3-7 W. Standardno baterija se do punog kapaciteta puni 2 sata i 5 minuta. Tu je i opcija brzog punjenja koju Dell obeležava terminom ExpressCharge, ali je morate ručno aktivirati  iz BIOS-a. Korist je što 80% puni kapaciteta za sat vremena, a za onih preostalih 20% je potrebno još 20-30 minuta.

   Pohvaljujemo zaista originalan i vrlo detaljan BIOS sa mnoštvom opcija za podešavanje koje iskreno nisam susreo na tako raznovrsnom nivou kod konkurencije u ovoj klasi. Računar stiže sa Linux Ubuntu softverom, a postoji i opcija sa pre instaliranim Windows 11 operativnim sistemom, pa odlučite sami da li hoćete dodati još 90 € novčanica da dobijete kompletno konfigurisan Windows sistem.

   Dell Vostro 5410 – utisci u radu

   Kada je u pitanju konkretno ponašanje u radu prvi utisak su kompaktne dimenzije i relativno mala masa uređaja zbog čega je izuzetno mobilan, uz sve to je i izrazito tih, nečujan.

   Tokom rada u MS Office aplikacijama se ne napreže ni malo, pa je izabrana platforma pun pogodak. Retko kada, čak i kada  je više MS Office aplikacija istovremeno aktivno, procesor dotiče granicu potrošnje od 35 W, mahom radi na proseku sa 30% opterećenja svojih resursa. Zato se frekvencija jezgara  često nalazi  u turbo zoni, dakle preko 4 GHz. Temperatura procesora ide i do 90 stepeni Celzijusa što je već uobičajeno za Intel mobilna procesorska rešenja.

   Maksimalno dozvoljena vrednost za ovu verziju 10-nm jezgara ili tzv „Tjuncton“ vrednost iznosi 100 stepeni. Procesor uvek ima snage i Word, Excel Power Point i Outlook bukvalno ostavljaju osećaj kako klize po ekranu i pod prstima dok prelećete mišem po dokumentima i tabelama.

   Performanse u MS Office i sličnim aplikacijama su odlične i u vrhu svoje klase. Slično je i sa Photoshop performansama, jer je izvesno da ćete posegnuti za obradom neke ilustracije za vaš dokument ili PPT prezentaciju.

   Performanse u aplikacijama:

   Naravno da nismo odoleli da ga isprobamo i u gejmingu. To su ekstremne situacije za ovako mali notebook sa skromnim sistemom hlađenja jer njegov prevashodni scenario upotrebe je ovaj prethodno navedeni.

   Gejming performanse:

   Ipak, ako ne odolite iskušenju povremene gejming zabave računajte da će Vostro 5410 reagovati značajnijim grejanjem na površini kućišta od 52-55 stepeni jer temperatura Nvidia MX450 grafičkog procesora se penje do 82 stepena, dok centralni procesor zadržava prosek od 86-88 stepeni Celzijusa.

   Nvidia GeForce MX450 u tim situacijama radi na frekvenciji u rasponu od 1000-1400 MHz i isporučuje prosečno 102 frejma na Performance tj Low podešavanjima u DOTA 2 igri na 100% 3D rendering podešavanjima tj 147 fps-a u Fortnite-u takođe na Low Performance podešavanjima. Frejmrejt zna da uprkos na oko finim brojkama, nekada prilično osciluje tj secne, a što najbolje pokazuju sledeći grafikoni na kojima možete videti minimalan, maksimalni i prosek frejmrejta. Uglavnom itekako možete lepo uživati igrajući se u pomenutim i sličnim igrama.

   Dell Vostro 5410 – mnogi žele upravo ovakav prenosni računar

   Došli smo do samog kraja, sa jednom porukom koja se tiče zapravo početka. Ako sada krećete po svoj prvi ili novi notebook koji će vam poslužiti kao drugi računar dok ste van vašeg uobičajenog radnog ambijenta ili ga želite poneti na predstojeće letovanje kako bi ostali u vezi sa vašim poslovnim obavezama, savet je da vašu potragu započnite upravo od ovog Dell Vostro 5410 modela.

   Jednostavno ima sve što vam treba i što ćete poželeti od jednog modernog prenosnog računara malih dimenzija i prilično dobrih performansi. Ja bih samo poželeo svetliji ekran, mada znam da mnogima ni to neće predstavljati problem. Sve ostalo je onako kako bi i trebalo da bude u ovoj klasi mobilnih računara.

   Cena modela koji smo danas testirali počinje od nekih 685-730 evra, pa naviše. Sve zavisi Koliko ste preduzimljivi i uporni da pronađete najbolju ponudu, a tragajući za cenom primetili smo da je raspon prilično veliki pa možete uštedeti i do 300 € praktično za potpuno isti model računara. Dakle, vredi se potruditi jer ovaj Vostro 5410 opravdava svoju nabavku. Meni se iskreno jako svideo u kontekstu cene i onog što pruža, a obzirom da mi sleduje uskoro nabavka jednog ovakvog računara, Vostro 5410 će biti u vrhu liste izbora.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi