Dell U2724DE recenzija – Najzad nešto posebno

Dell U2724DE recenzija – Najzad nešto posebno

Dell U2724DE će vas naterati da razmislite o zameni svog trenutnog monitora za rad, dizajn i generalnu upotrebu. Pogledajte zašto u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Dell U2724DE recenzija – Najzad nešto posebno

   Pozitivne ocene

   • Dobra fabrička kalibracija boja
   • Izvanredan kontrast za IPS
   • Dolazi sa sopstvenim softverom za kalibraciju
   • KVM mogućnosti
   • Mnoštvo portova i Type-C veza za sliku i punjenje

   Negativne ocene

   • Bez bitnih mana

   Dell U2724DE je veoma zanimljiv monitor koji ima puno toga da pruži u pogledu slike i dodatnih mogučnosti, pogotovo korisnicima kojima je bitna vernost i kvalitet prikaza, ili povezivanje sa više uređaja istovremeno.

   Kompjuterski monitori su tradicionalno, već decenijama, prilično statična kategorija u pogledu tehničkih inovacija i možda od svih IT proizvoda najpodložniji davanju noviteta na kašičicu. Ovo pogotovo važi za modele namenjene radu i produktivnosti za koje je nekada moguće steći utisak da se ne menjaju uopšte i da se onaj od pre decenije po karakteristikama i izgledu i ne razlikuje previše od ovih sada.

   Prosto, ako već imate monitor koji radi, karakteristike koje bi vas naterale da razmišljate o kupovini novog su bile jako retka pojava, pogotovo van najvišeg cenovnog ranga. Ipak, poslednjih nekoliko godina se stvari izgleda ne samo pomeraju iz mrtve tačke, već se monitori ubrzano modernizuju po brojnim parametrima.

   Očekivano, ovo je najprimetnije u domenu gaming monitora, kod kojih je od novih tehnologija i mogućnosti i najviše koristi za kupce, ali i čija je publika, da budemo realni i sklonija da češće da novac za nešto novo i bolje. No, čini se da su se nakon par godina ubrzanog napretka u gaming domenu stvari počele prelivati i u ostale segmente, pa će i oni koje gaming ne zanima, ili makar ne primarno, moći da uživaju u benefitima koje donosi tehnološki napredak.

   I upravo je model koji vam danas predstavljamo odličan primer pozitivnih promena i u domenu monitora namenjenih kancelariji, radu, dizajni i produktivnosti. U pitanju je Dell U2724DE koji pripada dobro poznatoj i među korisnicima veoma cenjenoj Ultrasharp seriji ovog proizvođača.

   Zapravo, ovaj monitor je direktan naslednik modela koji smo vam u recenziji predstavili pre oko 3.5 godine, U2721DE, pa je ovo bila dobra prilika da vidimo šta se to promenilo za ovo vreme i kakav monitor dobijate danas u istoj seriji u odnosu na onaj od pre tri godine. A promena ima više nego što smo iskreno očekivali, no da krenemo redom.

   Dell U2724DE – Dizajn

   Najpre što se dizajna tiče, Dell U2724DE ima dodirnih tačaka sa svojim prethodnikom, mada je to možda i jedini domen u kome nas nije impresionirao onako kako je to bio slučaj sa U2721DE. Pomenuti stariji model je u to vreme bio prvi koji smo videli sa vrlo modernizovanim dizajnom, tankim panelom i ivicama i ostavljao je izuzetno dobar utisak u pogledu izgleda, ali i ergonomije.

   Novi U2724DE nije tako tanak, ali se može reći da je u pitanju i dalje vrlo lepo dizajniran monitor. Razlog za deblji profil leži u znatno većoj kompleksnosti i mogućnostima novog modela, zbog čega je tu na obodu panela i prorez za ventilaciju, koji se prostire skoro čitavim obodom.

   Za razliku od carbon sivo/crne kombinacije kod prethodnika, novi model dolazi u srebrno sivo/svetlo sivoj varijanti koja izgleda odlično. Poleđina, postolje i baza postolja su prekriveni plastikom peskirane teksture koja podseća na anodizirani metal, dok su detalji poput sekcije za konektore na dnu poleđine panela, dela koji povezuje panel i postolje i proreza za provlačenje kablova na nosaču panela u mat svetlo sivoj boji.

   Jedino što se izdvaja iz ove kombinacije je Dell logotip na sredini gornjeg dela poleđine, koji je u poliranoj metalik varijanti. Baza postolja je umerene veličine, a baš kao i nosač, iznutra je ojačana metalnom konstrukcijom koja obezbeđuje neophodnu čvstinu i stabilnost. Novi nosač panela je relativno tanak i elegantan, kvadratnog preseka sa zaobljenim ivicama i dobro se uklapa u dizajn.

   Što se ergonomije tiče, postolje omogućuje okretanje panela levo i desno za po 45 stepeni, nagib od 5 stepeni ka napred do 21 stepena ka nazad, podešavanje visine u opsegu od čak 15cm, kao i pivot panela za 90 stepeni u oba smera. Dakle, nešto fleksibilnije nego što je to ranije bio slučaj.

   Sa prednje strane praktično jedina vidna razlika u odnosu na stariji model je odsustvo Dell logotipa na sredini donje margine. Okviri panela su potpuno tanki, pa su margine od oko 5mm do dela panela koji prikazuje sliku zapravo i jedino što okružuje ono što okružuje sadržaj koji gledate.

   Konektori, KVM i dodatne mogućnosti

   Kad pominjemo okvir, na novom modelu su izostali izdvojeni USB konektori na boku, ali je tu odvojena sekcija ispod donje leve ivice u kojoj se nalaze po jedan USB-A i USB-C port za lakši pristup. Možda bismo preferirali da su ostali na boku, ali je za pohvalu što je kućište oko konektora oblikovano tako da kabl praktično navede na pravo mesto i da se konektori lako lociraju.

   Što se konektora tiče, njihova selekcija je vrlo bogata i predstavlja značajno unapređenje, pogotovo za određenu grupu korisnika. Za izvor slike su vam na raspolaganju HDMI u verziji 2.0, DisplayPort u verziji 1.4, kao i Thunderbolt 4 sa DP Alt modom, koji uredno radi i sa USB 3 izvorima koji podržavaju prenos slike.

   Treba napomenuti da je tu i DisplayPort ulaz, pošto monitor podržava i Multi Transport Streaming kako biste više monitora povezali na računar jednim kablom, poput takozvanog daisy chain-a. Takođe, tu je i opcija prikaza slike u slici ili slike pored slike sa dva različita izvora.

   Pomenuti Thunderbolt 4 je prisutan sa dva Gen 2 10GBps porta od čega je jedan pomenuti upstream koji služi za npr. povezivanje laptopa jednim kablom uz istovremeno punjenje do 90W i prenos slike. Drugi port je downstream, odnosno služi za povezivanje periferija ili punjenje eksternih uređaja sa do 15W.

   Pored Thunderbolt 4 portova tu su i USB 3.2 Gen2 portovi, takođe sa 10GBps podrškom, konkretno jedan Type-C upstream port za vezu sa računarom, jedan Type-C downstream port za povezivanje periferija i još četiri takva porta, ali sa USB-A konektorima. Dakle, USB portova za sve pare. Pored njih su tu još i 3.5mm izlaz za slušalice, kao i 2.5Gb LAN port koji će putem USB ili Thunderbolt veze prosleđivati i mrežnu konekciju povezanim računarima.

   Zapravo, TB4 i USB su u ovom slučaju dve različite veze koje možete koristiti za dva računara, jer je Dell U2724DE opremljen i KVM switchem koji omogućuje prebacivanje jednog seta periferija i LAN veze između dva računara, uz automatsko prebacivanje izvora slike. U tu svrhu Dell je implementirao i vodič u meniju koji će vam olakšati inicijalno podešavanje svega.

   Deljenje periferija je moguće putem USB-a, ali i putem mreže, a zanimljivo je da je moguće i deljenje fajlova između računara puta KVM-a. Za podešavanje ovoga će vam dobro dođi Dell Display Manager softver, u kome je moguće i menjanje svih podržanih parametara, uključujući i sliku, izvore slike, proporcija deljenja ekrana, kao i dodeljivanje modova prikaza za svaku aplikaciju posebno.

   Kad smo kod kontrole, Dell je najzad odustao od zasebnih tastera ispod panela i prepustio kontrolu menija mini joysticku koji se nalazi iza donje desne ivice panela. Ovaj metod značajno olakšava kretanje kroz meni, a i čini kontrolu preciznijom i pouzdanijom.

   Što se menija tiče, on je vrlo jednostavan i pregledan, sa stavkama grupisanim u sekcije. Takođe, pritisak na taster joysticka će vam pre samo menija ponuditi brzi meni sa stavkama koje je moguće i konfigurisati po želji, što vam može bitno olakšati rad ako neku od funkcija ili sekciju menija koristite često.

   Dell U2724DE – Slika

   Ono gde smo verovatno najprijatnije iznenađeni ovim modelom je slika, iako u tom pogledu nismo očekivali baš previše promena. Dell U2724DE je naizgled relativno uobičajen model u svojoj klasi, sa IPS panelom QHD rezolucije i veličine 27”, baš kao i stariji U2721DE. Ipak, u odnosu na svog prethodnika, ovaj monitor donosi neka značajna unapređenja.

   Prvo od njih je upotreba LG-evog panela sa IPS Black tehnologijom, koja je možda i najznačajnije unapređenje IPS-a koje smo videli do sada. U pitanju je tehnologija koja omogućuje efikasniju kontrolu protoka svetla kroz tečni kristal, pa samim tim i niži nivo crne i bolju reprodukciju boja niske svetline.

   Rezultat ovoga je apsolutno impresivan statički kontrast za jedan IPS panel, a koji smo u ovom slučaju izmerili na 2020:1. Pritom, u svim modovima slike je blizu ovog nivoa, sa nivoom crne od 0.058 nita, što je praktično u rangu onoga što viđamo na VA modelima.

   Stekli smo utisak doduše da uglovi gledanja nisu nisu baš savršeni kao na regularnom IPS-u, ali i dalje imaju prilično široku zonu bez promene, pa ćete imati dovoljan opsek kretanja u normalnom radnom položaju bez ikakve promene u kontrastu ili prikazu boja. IPS glow je i dalje prisutan u prosečnoj meri, iako uživo u potpunom mraku izgleda malo drugačije nego na uobičajenim IPS modelima, dok je uniformnost osvetljenja sasvim korektna.

   Većina fabričkih modova slike su kalibrisana na oko 120 nita svetline, što je ok za rad u sRGB spektru, mada je monitor u stanju da isporuči maksimalnih 345.2 nita prema našim merenjima. Na maksimalnoj svetlini prikaz je vrlo živ, sa bogatim bojama, a to potvrđuje i merenje pokrića koje je pokazalo da je Dell U2724DE u stanju da pokrije oko 93.8% DCI-P3 spektra, što je vrlo impresivno. Po ovom pokriću, pogađate da je u pitanju desetobitni panel, odnosno 8bita+FRC, što je još jedno unapređenje u odnosu na prethodnika.

   Kad pominjemo fabričke modove, tu su standard, movie, game, custom mod za prilagođavanje po vašem ukusu, kao i Color Space modovi za različite gamute kao što su sRGB, BT.709, Display P3 i DCI-P3. Dell se hvali fabričkom kalibracijom sa Delta E odstupanjem od ispod 2 u svim pomenutim modovima, a uz monitor se dobija i kalibracioni izveštaj sa detaljima.

   Prema našim merenjima, najbolje Delta E odstupanje je u Rec.709 modu sa impresivnih 1.7, dok ostali nisu baš bili na deklarisanom nivou, što s obzirom na razlike u uslovima merenja u fabrici i kod nas i ne iznenađuje. Uostalom, za profesionalnu upotrebu se kalibracija preporučuje na oko mesec dana, upravo zbog varijacija u temperaturi, vlažnosti i drugim parametrima koji mogu uticati na panel.

   Kalibracija, softver, gaming

   Svestan ovoga, Dell uz ovaj monitor isporučuje i sopstveni Dell Color Management softver za kalibraciju razvijen u saradnju sa Calmanom, što je itekako vredan paket, koji u Calman verziji može koštati i kao dobar deo samog monitora. Kako sam bio u prilici da koristim većinu rešenja ovog tipa, moram reći da je Dell softver verovatno najjednostavniji od svih, logičan i za potpune početnike, a opet podržava color management i pravljenje profila za sve podržane gamute. Čista desetka za ideju i izvedbu.

   Širok gamut boja koji je monitor u stanju da prikaže, visok kontrast, kao i pomenuti softver za kalibraciju preporučuju Dell U2724DE kao ozbiljan alat za dizajn i profesionalni rad i kao paket mi se ovo sve dopada više od drugih sličnih rešenja koje sam imao prilike da vidim.

   Kad smo kod slike, vredi pomenuti i da je monitor opremljen i senzorom ambijentalnog svetla, pa će vam na raspolaganju biti opcije prilagođavanja osvetljenja i boja uslovima u prostoriji. Ovo nije dobra ideja za one kojima je bitna preciznost prikaza, ali jeste za one koji dugo rade za računarom i žele prikaz koji je prijatniji za gledanje bez obzira na količinu sunčevog svetla i doba dana.

   Prilagođavanje osvetljenja radi dobro, ali ne možemo isto reći i za prilagođavanje topline boja, jer se dešavalo da senzor povremeno prilično zacrveni sliku na trenutak. Pretpostavljamo da je ovo nešto što se može rešiti ažuriranjem firmware-a.
   Kad smo kod ambijenta, ekran ovog modela dolazi sa anti-glare premazom i nudi korektno odbijanje refleksija.

   Što se rezolucije tiče, 2560 x 1440 piksela je optimalno za dijagonalu od 27”, pa je slika jasna i oštra, uz dobro iskorišćenje radnog prostora sa skaliranjem interfejsa na 100%. Ono što nas je prijatno iznenadilo je i osvežavanje od 120Hz, koje jako retko viđamo van modela namenjenih gamingu, a koje je dobrodošlo i za rad, usled glatkijeg prikaza.

   Interfejs i pomeranje elemenata na ekranu su prosto za nijansu tečniji u odnosu na 60Hz i vrlo je lako navići se na to, a razliku ćete još lakše primetiti pri povratku na niže osvežavanje. Pored toga, 120Hz ovom modelu pružaju dovoljno fleksibilnosti i za gaming, pa ako ste neko ko pretežno radi, ali voli i da odigra neku igru, Dell U2724DE će se i u toj ulozi snaći vrlo dobro.

   Odziv panela je na nivou onoga što očekujemo od 120Hz IPS panela i sasvim je korektan za igranje i bržih FPS igara. Iako u meniju nećete pronaći opciju, varijabilno osvežavanje je podržano, a vlasnici nVidia grafičkih karti će i pored odsustva zvanične podrške moći da uključe G-Sync i uživaju u glatkom prikazu koji osvežavanje prilagođava trenutnom frame rate-u.

   Dell U2724DE – Zaključak i cena

   Sve u svemu, možemo reći da smo onim što Dell U2724DE nudi vrlo impresionirani. Ovo je najzad monitor za rad i generalnu upotrebu koji pomera granice i kakav smo želeli jako dugo. Optimalna rezolucija i dijagonala, najbolje strane IPS-a, ali uz značajno veći kontrast, odličan prikaz boja i osvežavanje od 120Hz koje proširuje primenu i na gaming.

   Pritom, uz odličan softver i dodatni kalibrator poput Xrite i1 ovaj model postaje i izuzetan alat za sve kojima je bitna preciznost prikaza i rade u različitim kolor gamutima. S obzirom na sve navedeno, smatramo da je cena od nešto ispod 80.000 dinara, odnosno oko 675€ sasvim korektna i da se za uloženi novac dobija puno toga, pogotovo ako ste neko ko će koristiti sve njegove prednosti.

   Dell nas je ovim modelom više nego prijatno iznenadio, pa U2724DE zasluženo dobija našu Highly Recommended nagradu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi