Dell S2723HC - Povoljni monitor za mobilne uređaje

Dell S2723HC - Povoljni monitor za mobilne uređaje

Dell S2723HC donosi prenos slike putem USB Type-C veze i u kategoriju povoljnijih monitora. Kako ovaj model radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Dell S2723HC – Povoljni monitor za mobilne uređaje

   Pozitivne ocene

   • Dobra fabrička kalibracija slike
   • Prenos slike putem USB Type-C veze
   • 65W napajanje povezanih uređaja

   Negativne ocene

   • Full HD rezolucija

   Monitor koji predstavlja dobru opciju za povezivanje laptopova, telefona i tableta koji podržavaju prenos slike putem USB-C, bilo radi većeg ili dodatnog ekrana.

   Ako ste u skorije vreme bili u prilici da prečešljate ponudu kompjuterskih monitora na sajtu neke od domaćih prodavnica tehnike, verovatno ste mogli doći do zaključka da ne samo da svaka roba ima svog kupca, već u današnje vreme i svaki kupac ima svoju robu. Zapravo, kakav god monitor da vas zanima, sa praktično bilo kojom kombinacijom karakteristika, verovatnoća je da ćete tako nešto moći da pronađete u ponudi. Proizvođači se svojski trude da imaju uređaj za svaku primenu, a jedan od njih je naravno i Dell, koji ima zaista bogatu tradiciju u PC industriji i ogroman portfolio koji se proteže od poslovne primene do gaminga i svega između.

   Ovog puta, na testu nam se našao jedan njihov monitor koji će potencijalno biti zanimljiv svima, ali pogotovo delu publike koji koristi neki od modernijih laptopova, ili imaju potrebe za dodatnim ekranom za neki od svojih mobilnih uređaja.
   U pitanju je Dell S2723HC, model koji i sam Dell opisuje kao USB-C monitor, ističući to kao glavnu karakteristiku koja ga izdvaja.

   Ovo naravno nije neki novitet, testirali smo do sada brojne monitore koji nude tu vrstu povezivanja, ali su oni mahom pripadali nešto višim kategorijama od ovog modela, koji je sa cenom od 26.499 dinara na domaćem tržištu jedan od povoljnijih monitora sa podrškom za izvor slike putem USB-C. Naravno, tu su i neki dodatni aduti, ali krenimo redom.

   Dell S2723HC – Dizajn, povezivanje

   Najpre, što se dizajna tiče, ovo je jedan od zanimljivijih monitora koje smo videli u skorije vreme i pored jednostavnog izgleda, što bi samo po sebi moglo privući određeni deo publike. Za ovo je najzaslužnija poleđina monitora koja je prekrivena mat svetlo sivom plastikom sa interesantnom teksturom koja, gledano sa dovoljne daljine pomalo podeća na kožu.

   Kao kontrast tome, tu su i metalik sivi detalji u vidu Dell logotipa, oznaka za konektore i postolja, kao i crni okvir panela, ventilacionih otvora duž gornje ivice i otvora za zvučnike duž donje. Postolje se sastoji od plastike preko metalne osnove, ali je vrlo tanko i elegantno, kako nosač panela, tako i baza koja zauzima relativno malo prostora na stolu, a pruža vrlo dobru stabilnost.

   Što se ergonomije tiče, postolje podržava okretanje panela levo i desno za po 30 stepeni, rotaciju odnosno pivot u oba smera za po 90 stepeni, kao i podešavanje nagiba za 5 stepeni ka dole i 20 ka gore. Podešavanje visine je moguće u opsegu od 11cm, ali je šteta što panel nije postavljen makar još par centimetara višlje, za slučaj ako monitor koristite sa laptopom i želite da stoji iza i iznad laptop ekrana. Ako preferirate da bude pored laptop ekrana, što je očigledno i bila namera, dobra vest je da je panel moguće spustiti vrlo nisko.

   Što se konektora tiče, na raspolaganju će vam za izvor slike biti jedan HDMI port, kao i pomenuti USB Type-C koji radi u DisplayPort modu, a u stanju je i da isporuči 65W snage za napajanje povezanih uređaja. Pored toga, u sekciji sa konektorima koja se nalazi na dnu poleđine su tu i izlaz za slušalice, kao i jedan USB 3.2 Gen 1 port za povezivanje eksternih uređaja. Još jedan takav port je izdvojen ispod leve ivice panela za lakši pristup, mada nije vidljiv sa prednje strane, pa je potrebno napipati ga ako želite da nešto povežete.

   Prisustvo ovih dodatnih portova i USB Type-C omogućuje da Dell S2723HC povežete sa laptopom, telefonom ili nekim drugim mobilnim uređajem koji podržava prenos slike putem Type-C veze, punite uređaj i na njega povežete periferije poput miša i tastature, a sve putem jednog USB-C kabla. Naročito praktično za lagane laptopove koji ne zahtevaju više od 65W za punjenje.

   Gledano sa prednje strane, ovo je monitor relativno uobičajenog izgleda, sa tankim okvirima sa gornje i bočnih strana koji zajedno sa marginama zauzimaju oko 5mm i donjom lajsnom standardne širine. Ispod donje desne ivice primetićete i pet tastera, jedan za uključivanje i indikaciju rada i četiri za kontrolu.

   Pritisak bilo kog od njih će na ekranu aktivirati indikatore funkcije, koji se menjaju zavisno od konteksta aktivnog menija, što kontrolu čini relativno intuitivnom, iako bismo i dalje preferirali jednostavan mini joystick. Sam meni, koji je organizovan u osam sekcija i dve kolone je jasan i pregledan, a dozvoljava i konfigurisanje funkcija po želji za dva od četiri tastera.

   Pored ovoga, kontrola svih funkcija je moguća i iz Windowsa putem Dell Display Manager softvera u kome je moguća i promena imena video ulaza, kao i pravljenje različitih rasporeda prozora i podele ekrana, što korisnicima koji rade u više aplikacija može olakšati rad. Ovaj sistem je dosta fleksibilniji i moćniji od onoga što nudi Windows, pogotovo takozvani Easy Memory u kome je moguće praviti čitave scene sa specifičnim aplikacijama – vrlo dobro osmišljen alat za poboljšanje produktivnosti.

   Slika

   Jedino ograničenje ovoga je zapravo rezolucija panela koja je samo 1920×1080 piksela, pa neće baš biti prostora na pretek za egzibicije sa prozorima. Ovo je ujedno i najslabija tačka ovog modela, mada ne i neočekivana s obzirom na cenu i mogućnosti. Full HD na 27” izgleda prihvatljivo za korisnike koji nisu preterano zahtevni po pitanju oštrine, iako je veličina piksela takva da ih je iz blizine moguće primetiti. Potencijalnim korisnicima će odmah biti jasno da li je ovo prihvatljiv kompromis za njihove potrebe, a ako jeste, Dell S2723HC ima i svojih jačih strana u pogledu prikaza.

   Najpre, ovaj model dolazi sa vrlo kvalitetnim IPS panelom čiji smo statički kontrast izmerili na 1159:1, što je veoma dobro za jedan panel ovog tipa. Za pohvalu su i uniformnost, iako se koristi WLED edge lit pozadinsko osvetljenje, kao i minimalni IPS glow, a jedino gde možda nije u vrhu za IPS standarde su uglovi gledanja koji su vrlo dobri iz normalne radne pozicije, iako ne i savršeni iz svake pozicije.

   Ono što nam se dopalo je što monitor direktno iz kutije, u podrazumevanom Standard modu nudi i visoku preciznost prikaza, sa izmerenim Delta E odstupanjem od odličnih 2.4, pa korisnici bez ikakve intervencije mogu uživati u vernoj slici. Zapravo, većina modova izuzev Warm, FPS Game i Cool nude vrlo dobru preciznost blizu granice od 3.

   Što se pokrića boja tiče, izmerili ga na 77.5% DCI-P3 spektra, pa je najverovatnije u pitanju standardni panel sa 8 bita po kanalu primarnih boja. Nivo crne je u svim modovima praktično zakucan na 0.2 nita, dok se osvetljenje kreće od 192 do 231 nita. Praktično, optimalno za SDR sadržaje i rad, a što se rada u svetlom ambijentu i prostorijama sa jakim izvorima svetla tiče, antirefleksivni sloj u ovom slučaju radi prilično dobar posao i nudi natprosečno dobro odbijanje refleksija.

   Kad pominjemo rad, Dell Display Manager omogućuje i da svakoj aplikaciji dodelite određeni mod prikaza, kao i da napravite posebna podešavanja osvetljenja i kontrasta za dan i noć, što je praktično alternativa mogućnosti koje nude monitori sa senzorom osvetljenja, koji je ovde razumljivo izostao.

   Gaming

   Iako ovo nije gaming monitor, svi volimo da povremeno odigramo nešto, pa vredi pomenuti i mogućnosti vezane za gaming. Najpre, osvežavanje panela je 75Hz, što je nešto više od uobičajenih 60 i dobro dođe i za nešto glatkiji prikaz u igrama, ali i u samom Windowsu.

   Uz to, podržano je i varijabilno osvežavanje, zvanično Freesync, ali koje radi bez problema i na Nvidia i AMD grafičkim kartama, omogućujući igranje bez tearinga i sa glatkim prikazom do 75 slika u sekundi. Odziv je na nivou očekivanog od IPS panela sa ovim osvežavanjem, pa ne treba očekivati previše.

   U meniju je dostupna i opcija podešavanja overdrive-a panela, ali će Fast i Extreme uzrokovati primetan overshoot, pa preporučujemo da se ipak držite podrazumevanog Normal podešavanja. Što se input laga tiče, njega smo izmerili na veoma dobrih 8.5ms.

   Dell S2723HC – Utisci i cena

   Sve u svemu, Dell S2723HC je model koji ima šta da ponudi i to pre svega onima koji žele monitor sa USB Type-C vezom koji lako mogu povezati sa laptopom, tabletom ili telefonom putem jednog kabla i dobiti sliku na većem (ili dodatnom) ekranu, povezivanje periferija i napajanje uređaja. Ako vam je Full HD rezolucija dovoljna, za 26.499 dinara dobijate sve pomenuto, plus precizan prikaz sa respektabilnim kontrastom za jedan IPS panel.

   Ako vam ovo deluje zanimljivo, Dell S2723HC možete potražiti u Gigatron prodavnicama gde će biti ekskluzivno dostupan na našem tržištu. I još jedna zanimljivost, ovo je jedan od retkih uređaja koji na domaćem tržištu ima i nižu cenu od zvanične na Dell USA sajtu, koja iznosi 250$, što priznaćete ne viđamo baš često.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi