Lenovo IdeaPad 5 test - AMD je na dobrom putu

Lenovo IdeaPad 5 test - AMD je na dobrom putu

Lenovo IdeaPad 5 je pristupačna "četrnaestica" za korisnike koji žele da uživaju u radu i zabavi sa računarom koji mogu poneti sa sobom bilo gde.

  Sadržaj
   Lenovo IdeaPad 5 test – AMD je na dobrom putu

   Pozitivne ocene

   • Brza AMD Renoir procesorska platforma
   • Sposobna Vega grafika
   • Ultra brzo punjenje

   Negativne ocene

   • U nekim igrama nedovoljno konzistentne performanse 

   Lenovo IdeaPad 5 je pristupačna “četrnaestica” za korisnike koji žele da uživaju u radu i zabavi sa računarom koji mogu poneti sa sobom bilo gde.

   U poslednje vreme, mogli ste uočiti da 14” modeli preovlađuju u ponudi prenosnih računara. Danas to potvrđuje Lenovo IdeaPad 5. Četrnaestice su definitivno u trendu, što i nije iznenađenje obzirom da su im karakteristike idealne za lako prenosiv računar uz zadovoljavajući  komfor upotrebe u pokretu. Pre svega mislimo na veličinu ekrana, kvalitet ugrađene tastature i svakako, radnu autonomiju.

   Lenovo IdeaPad 5 – karakteristike

   Prateći trendove jedan od najvećih svetskih proizvođača uređaja ove vrste, kompanija Lenovo – redovno osvežava notebook modele iz ove kategorije. Kada još uzmete u obzir da je AMD konačno započeo sa masovnom isporukom Ryzen 4000 Renoir mobilne platforme, nema boljeg uvoda za našu današnju priču. Lenovo IdeaPad 5 u 14” verziji koristi poslednju generaciju AMD Ryzen 5 4500U APU procesora sa integrisanim Radeon VEGA 6 grafičkim jezgrom.

   Pitate se zašto ova, dugo očekivana platforma kasni ovoliko? Prvo, AMD nije mogao da obezbedi dovoljne količine procesora. Drugo, Lenovo postrojenja za sklapanje računara u Kini su bila zatvorena zbog COVID pandemije.

   Dizajn koji prati trend modernih “četrnaestica”

   Današnji IdeaPad 5 je jedan pravi klasik. Oblik i dizajn koji nepogrešivo prate onaj sa sličnih, skupljih ThinkBook modela. Kućište izrađeno od legure aluminijuma i ofarbano grafitno sivom nijansom, uliva poverenje da će takav računar dugo trajati i biti prijatno hladan tokom korišćenja.

   Dimenzije su 32 cm u širinu, 21 cm u dubinu, dok je “debeo” svega 2 cm. Težina uređaja od 1.39 kg je već postala standardna za ovu klasu računara.

   Deo sa ekranom prati aktuelne trendove sa tankim bočnim okvirima od 4.3 mm i tek nešto debljom gornjom i donjom lajsnom. Toliko da 90% površine dela u kome je smešten ekran, zauzima vidljiva površina panela. Takav format se savršeno uklapa u 16:9 odnos stranica. Gore se nalazi već čuvena web HD kamera sa zatvaračem sočiva za one koji hoće da budu sigurni u svoju privatnost. U donjem delu je smeštena elektronika za rad ekrana.

   Ekran sa natprosečnim osvetljenjem u ovoj klasi

   Ugrađen je IPS ekran rezolucije 1920×1080 piksela, dijagonale 14“ sa anti reflektivnim premazom. Podatak o osvetljenju od 300 nita svakako raduje, kao i činjenica da smo izmerili nešto veću vrednost od 349 nita. U pitanju je bitan detalj, pošto je dosadašnja konkurencija u ovom cenovnom razredu, imala najviše problema upravo sa slabom svetlinom ekrana.

   Ekran kod ovog IdeaPad računara je vidno bolji od Acer i Honor 14” konkurencije koju smo nedavno testirali. Ruku na srce, voleli bismo bolji kontrast, ali sveukupno kvalitet slike je za klasu bolji od konkurencije koju smo nedavno testirali.

   Kolor je tek korektan sa 55% pokrivenosti sRGB kolor palete, dovoljno za delokrug jednog ovakvog računara koji podrazumeva rad sa svakodnevnim i poslovnim aplikacijama, ali i zabavu u vidu “online” gejminga. Iako ima široke uglove gledanja, ukoliko ga gledate iskosa, primetna je pojava zatamnjenja kolora.

   Ekran je sa bazom računara spojen velikom centralnom šarkom koja se otvara pod maksimalnim uglom od 140 stepeni. U zoni osovine na bazi kućišta računara se nalazi čitav niz ventilacionih otvora, odakle se izbacuje zagrejani vazduh iz unutrašnjosti kučišta, tako da on struji naviše čitavom površinom ekrana.

   Solidna tastatura i prodoran zvuk

   Centralni deo zauzima tastatura. Lepo oblikovani tasteri poput onih na ThinkBook modelima, imaju nešto mekše vešanje ali duži hod tastera – u odnosu na uobičajeno tanke “četrnaestice”. Rezultat je sveukupno mnogo lepši osećaj aktivacije i propadanja kapice tastera zbog čega se lakše kuca.

   Pohvaljujemo i odličan raspored velikim “backspace” i “enter” tasterima. Spomenimo i ne tako uobičajenu lokalizaciju sa našim karakterima kao i mlečno belo, dvostepeno pozadinsko osvetljenje.

   Jedina zamerka koju ovde možemo staviti se odnosi na izdvojeni Power taster. Suviše je mali i tanak sa ne baš dobrim osećajem aktivacije. Na sreću, tik pored njega je svetlosni indikator koji pokazuje kada je računar upaljen. Zgodna opcija koja pomaže prevazilaženju potrebe korišćenja Power tastera je i “Flip to Boot” opcija koja se podešava u BIOS-u uređaja, a koja omogućuje da čim otvorite monitor, Idea Pad se automatski upali i podižući operativni sistem.

   U bočnom delu tastature sa leve i desne “out” linije se nalaze zone perforiranih površina sa jedva primetnim rupičastim otvorima odakle dopire zvuk iz 2x2W stereo sistema zvučnika. Zvuk je jasan i glasan, a na momente prodorno jak. Odlikuje se izraženo glasnim, visokim tonovima. Za filmove, YT sadržaje i povremeni gejming sasvim je zadovoljavajuć.

   Touchpad je taman toliko veliki da ne smeta, a sa druge strane nije ni suviše mali da bi ga tražili i napipavali prstima tokom rada. Dobro je pozicioniran na centralnom delu uređaja, tako da se drži podalje od korena palca – idealno za poslove kucanja. Precizan je i brz sa klackalicom u donjem levom i desnom uglu koje su zapravo desni i levi klik.

   Liči na ultrabook

   Inače, kada ga posmatrate sa strane, ovaj notebook odaje utisak siluete klasičnog ultrabook uređaja. Čulo vida sugeriše da računar nije ekstremno tanak, što je i tačno zbog njegovih 2 cm debljine. Naime to je rezultat činjenice da su ivice duboko uvučene pod oštrim uglom, pa se zapravo čini da računar stoji na nekoj podlozi.

   Time je postignuta iluzija “ tanke” siluete i preko potrebnog prostora u unutrašnjosti šasije, a pri tome je i zgodan za pod ruku. Na donjem delu je ravan metalni poklopac sa horizontalnim redom ventilacionih otvora. Njegovom demontažom pristupate unutrašnjosti u slučaju potrebe ugradnje SSD uređaja većeg kapaciteta.

   Sa desne bočne stranice zatičemo dva standardna USB-A konektora sa USB 3.2 specifikacijama prve generacije koji prebacuju podatke brzinom do 5 Gbps. Odmah pored njih je i čitač memorijskih kartica.

   Sa suprotne leve bočne stranice imate na raspolaganju jedan USB-C 3.2 prve generacije (5Gbps) koji je ujedno konektor za punjenje baterije računara, a služi i za napajanje energijom. Ujedno, ovaj port podržava i Display Port funkciju tako da je pored prisutnog HDMI 1.4 porta, moguće povezati ukupno dva eksterna monitora (4K/30Hz).

   Tu je još kombinovani 3.5 mm priključak za slušalice i mikrofon, kao i Novo taster rupica pomoću koje birate da li ćete ući u BIOS, Boot meni ili Windows startup meni.

   Lenovo IdeaPad 5 – hardver

   Ispod “haube” zatičemo novitet koji smo očekivali još od početka godine – AMD Ryzen APU 4000 poznatiji pod kodnim imenom Renoir. Tačnije rečeno, ovaj IdeaPad 5 koristi Ryzen 5 4500U model procesora sa šest jezgara klase Zen 2, kojima je isključena Symetric Multi Threading opcija.

   Procesor radi u rasponu od baznih 2.3 GHz pa do turbo ubrzanih 4 GHz. Kada je na bateriji, procesor smanjuje radnu frekvenciju i radi u opsegu od 1379-2423 MHz.

   Pod svojim okriljem ovaj APU procesor objedinjuje Radeon VEGA 6 grafičko jezgro sa 384 “stream” izvršne jedinice i radnim taktom na 1500MHz. Grafički procesor uzima deo sistemske memorije, a njegov rad ubrzan je i činjenicom korišćenja RAM čipova koji rade na 3200 MHz.

   Spomenimo da je naš IdeaPad 5 stigao unapred konfigurisan sa 16 GB dvokanalne DDR4-3200 memorije koja je zalemljena na ploču i ne može se proširiti. Sumnjamo da će vam više trebati jer je to sasvim dovoljno čak i za grafičku kartu koja uzima deo memorije, tačnije 512 MB u našem slučaju.

   Kada govorimo o prostoru za skladištenje podataka, ugrađen je M.2 SSD i to u NVMe PCIe x4 verziji kapaciteta 512 GB. Za one koje vole detalje recimo da je upotrebljen Samsung uređaj za koji proizvođač deklariše maksimalne vrednosti čitanja od 3 GB/s i upisa podataka od 1.8 GB/s.

   Brza Wi-Fi bežična konekcija

   Brzu vezu sa internetom obezbeđuje najnovija generacija Wi-Fi bežične karte na bazi 802.11 AX standarda. Tačnije rečeno, upotrebljen je Intel AX200 kontroler, promoter 6. generacije ultra brze bežične komunikacije.

   Tako je i bilo tokom testova, kada su ostvarene vanserijske brzine u radu sa standardnim dvopojasnim AX ruterom. Uspevali smo na gigabitnoj optičkoj vezi da dostignemo download preko 100 megabajta u sekundi, tako da su se instalacije pojedinih “on-line” igara obavljale brže nego kopiranjem sa USB fleš memorije. U okviru ovog rešenja je podržan i Bluetooth 5.0 standard.

   Baterija, autonomija i potrošnja

   Radnu atonomiju ovako skladnog mobilnog računara obezbeđuje litijum polimerska baterija kapaciteta 57 Wh. Malo je većeg kapaciteta od uobičajenog za ovu klasu prenosnih računara. Tokom našeg testiranja pokazala se dobro, obezbeđujući skoro 8 sati neprekidnog rada na internetu i oko 3sata i 30 minuta u poslovima laganog kreativnog rada. 

   Uz ovaj računar nam je stigao još jedan specijalitet – eksterni Rapid Charge ispravljač snage 95W koji je sposoban da za jedan 1 sat napuni čak 80% baterije! Definitivno je brz jer bateriju kapaciteta od 57Wh puni za sat i 15min. Dosadašnjim 65W ispravljačima potrebno je 1 sat i 45 minuta za punjenje baterije od 45Wh. Ovde vam skrećemo pažnu da Rapid Charge opciju koristitie aktiviranjem istoimene opcije u Lenovo Vantage softveru.

   O tome vodite računa jer ovaj notebook nam je stigao bez Windows 10 OS-a i potrebno je naknadno instalirati Lenovo Vantage softverski alat da bi ispravljač aktivirao funkciju brzog punjenja. U suprotnom će raditi kao standardni punjač sa projektovanim vremenom od 2 sata do maksimalnog kapaciteta baterije.

   Stanje baterije možete proveriti i kada je računar ugašen, tako što ćete dodirnuti bilo koji taster nakon čega će se pojaviti informacija na ekranu. Ova opcija se takođe uključuje u BIOS-u uređaja. 

   Lenovo IdeaPad 5 – performanse

   Kada govorimo o performansama AMD Ryzen 5 4500U beleži osetno ubrzanje u odnosu na slično konfigurisani ThinkPad T14 koji smo nedavno testirali. Dotični model je baziran na slično podešenoj Intel ultra-mobilnoj platformi i Core i5 10510U procesoru. Treba imati u vidu da su ovo pre svega laki prenosni uređaji i da nisu namenjeni radu u zahtevnim aplikacijama. Njihov delokrug je svakodnevni rad na internetu, elektronskoj prepisci i kancelarijskim aplikacijama poput MS Office-a.

   AMD Renoir je primetno brži i od prethodne AMD Ryzen 3500U generacije i to u proseku za 25-30%. U odnosu na pomenuti Intel je vidno brži u poslovima koji koriste maksimalni broj tredova.

   Šest fizičkih jezgara je u pojedinim situacijama poput, konverzije muzike i video filmova do 50% brži od Core i5 10510U modela. Slično je i u poslovima arhive podataka kada koristite sva raspoloživa jezgra gde je AMD Ryzen 5 4500U izdominirao nad Intel konkurencijom, beležeći 40-50% kraće vreme kompresije podataka.

   Ako se usudite da malo radite u Premiere Pro, treba reći da je AMD APU 4000 serija dobila podršku za hardversku akceleraciju eksporta fajlova u H.264 format od Premiere CC 14.2 verzije(2020), pa razlika postaje još bolnija po Core i5 10510K.

   Brzinska razlika se primećuje kada imate veliki broj otvorenih tabova u internet pregledaču i ukoliko paralelno obavljate neke poslove u “cloud-u” poput obrade grafikona u jednom, Excel 365 kalkulacije u drugom, puštanja YT sadržaja u trećem… U multitasking scenariju Ryzen 5 4500U sa dovoljno RAM memorije se snalazi kao “riba u vodi” i ostavlja Core i5 10510U iza sebe sa 60-75% razlike.

   Gejming je moguć, makar u slučaju online naslova

   U poslovima koji nisu optimizovani da paralelno koriste sva raspoloživa jezgra, kao što je recimo rad u MS Word-u ili nekim generalnim Photoshop operacijama, razlike u performansama su beznačajne i svode se na 2-5% u korist AMD-a.

   U Photoshop-u već sledećeg trenutka raste ukoliko koristite neku GPU ubrzanu operaciju (image size, birds eye view, blur effects, noise reduction, itd).  Dakle u poslovima gde se koriste svi procesorski resursi i asistencija grafičkog jezgra, AMD Renoir je definitivno bolje i brže rešenje.

   Ne možemo, a da ne pomenemo i gejming performanse. AMD nam je dolaskom Ryzen 4000 Renoir serije omogućio igranje i na ultra-tankim računarima. U istim uslovima Intel je praktično neupotrebljiv sa svojom slabašnom integrisanom grafikom.

   AMD je toliko dobar da se može takmičiti sa sistemima gde je Intel platforma pojačana zasebnim GeForce MX250 rešenjem koje koristi zasebnu video memoriju. Takvi modeli prenosnih računara su osetno skuplji od današnjeg IdeaPad 5 modela, a što svakako treba imati u vidu.

   Nije sve idealno

   U konkretnom slučaju gejminga IdeaPad 5 u kombinaciji sa AMD Ryzen 5 4500U procesorom, dozvoljava igranje na Full HD rezoluciji. Još bolje je ako prikačite neki eksterni monitor, ali uz obaveznu degradaciju grafičkih detalja na neki “low-to-medium” nivo. Poželjno je i da se radi brže reakcije u igrama, smanji 3D rendering rezolucija na nekih 60-70% kako bi ostvarili iole koristan frejmrejt.

   U Fortnite-u smo izmerili prosečnih 57 fps-a, a APEX Legends je ipak zahtevan za ovu platformu sa isporučenih 27 fps-a koji na trenutke postaju bolno spori i uticaće na vašu ranu eliminaciju. Situacija je bolja u Valorantu sa prosečnih 110 fps-a, a takođe se vrlo lepo igra u DOTA2 na medium detaljima, kada smo zabeležili prosečnih 100 fps-a. I ne zaboravite da čitavo vreme pričamo o jednom ultra laganom notebook računaru. To je do sada na Intel modelima bilo skoro nemoguće osim u slučaju pojedinačnih ekskluzivnih modela. 

   Koliko se greje?

   Pprocesorsko i grafičko jezgro se vidno manje greju u poređenju sa ranijim modelima. Nakon višečasovnog testiranja i gejminga zabeležili smo maksimalnu vrednost od 70 stepeni dok je prosek temperatura bio na 66. podeoku. U isto vreme grafičko jezgro nije prelazilo maksimum od 62 stepena Celzijusa. Podsetimo se da je u istovetnim uslovima Core i5 10510U išao i do 93. podeoka , dok je maksimum GeForce MX250 grafičkog procesora iznosio 83 stepeni na Celzijus skali.

   Kada govorimo o temperaturi na površini uređaja i osećaja pod samim prstima, u zoni AWSD tastera smo izmerili 38-39 stepeni. U desnom delu je značajnije hladniji sa izmerenih 33-34 stepena. Iste vrednosti smo očitali u delu odmorišta dlanova.

   Najtoplija zona u desnom delu izduvnog sistema bliže ekranu je iznosila 40 stepeni i sve to za vreme gejminga kada je APU procesor maksimalno opterećen.

   Lenovo IdeaPad 5 – računar koji smo čekali

   Izlazak AMD Ryzen 4000 platforme je jedno pravo osveženje i definitivno unapređenje za klasu lakih prenosnih notebook računara. To smo defintivno imali prilike da se uverimo na primeru novog Lenovo Idea Pad 5 modela. Cena od 95 hiljada dinara je ipak malo viša u odnosu na očekivanja, ali na nju u ovom trenutku utiče čitava ova situacija sa usporenim protokom robe, koji uslovljavaju dodatne troškove transporta i nabavke.

   Takođe, imajte u vidu da se ovi računari konfigurišu pa je tako u našem primeru bio prisutan osetno kvalitetniji IPS ekran, zatim 16 GB dvokanalnog RAM-a na 3200MHz, zatim delotvorni brzi punjač, dvostepeno backlite osvetljenje, kućište u potpunosti izrađeno od legure aluminijuma bez ABS plastike itd. Sve su to detalji dodatne opreme koja nosi i svoj deo cene.

   Evidentno je da se Intel dugo držao na ovom delu tržišta. Segment lakih notebook modela je praktično bio do ovog trenutka, poslednji bastion vladavine Intel Core procesora. Ipak, bilo je samo pitanje trenutka kada će AMD stići i promeniti činjenično stanje.

   AMD 4000 Renoir ne samo da uspešno parira u delukrugu procesorski zahtevnih poslova, već i u tradicionalnom delu grafički ubrzanih aplikacija. Istovremeno, 7nm proces jasno govori da AMD manje troši energije i zahteva manje komplikovane sisteme hlađenja koji znaju itekako da povećaju troškove izrade kompakntih notebook modela. Jednom rečju, AMD je postao ne samo konkurentniji, već i na delu bolji.

   Nama ostaje da sve ovo što smo iskusili na premijernom IdeaPad 5 modelu još jednom potvrdimo u vidu sličnih uređaja drugih proizvođača. Do tada dobro obratite pažnju na ovaj IdeaPad 5 i slične AMD Ryzen 4000 notebook modele.

   Možda vam se svidi