Lenovo IdeaPad Slim 7 test - uvek u pokretu

Lenovo IdeaPad Slim 7 test - uvek u pokretu

IdeaPad Slim 7 je klasični koncept lagane i tanke “četrnaestice”, blago modernizovan, čime je postao još lepši za oko i zgodniji za ruku.

  Sadržaj
   Lenovo IdeaPad Slim 7 test – uvek u pokretu

   Pozitivne ocene

   • Jedan od najbržih ultrabook računara do sada
   • Dobar ekran
   • RAM DDR4-4266 MHz
   • Brzi Wi-Fi 6. generacije
   • USB-C 3.2 10 Gbps
   • Dobra autonomija

   Negativne ocene

   • Pozicija power tastera
   • Greje se u radu
   • Osećaj električne indukcije pod prstima

   Lenovo IdeaPad Slim 7 je lagani prenosni računar nove generacije. Brzog odziva, dobrih performansi i lagane konstrukcije. Kao da vam govori čitavo vreme – provedimo ceo dan napolju.

   Lenovo IdeaPad Slim 7 je jedan specijalan prenosni računar po mnogo čemu. Pre 6 meseci upravo ovaj model je bio prva javna demonstracija AMD Renoir mobilne tehnologije i najava dominacije AMD 4000 serije mobilnih procesora. Trebalo je dobrih pola godine, da ovaj odličan računar iz Teksasa, pronađe put do naše redakcije.

   I, evo ga pred nama. Svež, drugačiji na potpuno novoj i sve popularnijoj AMD mobilnoj platformi. IdeaPad Slim 7 bio vodeći model nove AMD ultra-mobilne platforme i svojevremeno svaki od novinara je trebalo da ga ponese iz Teksasa gde smo prisustvovali svetskoj premijeri. Međutim, COVID-19 je imao drugačije planove. Lenovo fabrika se nalazi baš u Vuhanu, u epicentru epidemije. Konačan rezultat, ovaj laptop testiramo sedam meseci kasnije.

   Lenovo IdeaPad Slim 7 – karakteristike

   Iako smo pre nekog vremena testirali IdeaPad 5 u verziji donekle slabijeg Renoir modela, IdeaPad Slim 7 je korak ispred pomenutog. Donosi najjači AMD mobilni procesor sa čak 8 fizičkih jezgara i bolju verziju integrisanog grafičkog jezgra.

   IdeaPad 7 Slim je ekskluzivniji model, namenjen probirljivim individualnim korisnicima koji se neće libiti da ga ponesu uvek i svuda sa sobom. Na poslovni sastanak, putovanje ili će ga i rado koristiti u slobodno vreme pretražujući internet, uživajući u filmovima ili čak za antistres gejming partiju. Dakle, ono što je bila nemoguća misija za dosadašnje ultra-lagane prenosne laptop računare, od sada – može.

   Dizajn najtanje IdeaPad verzije

   IdeaPad Slim 7 stiže u pakovanju klasične ultra lagane “četrnaestice” široke 32 cm i duboke 21 cm. Salivena od aluminijuma u “Slate Gray” boji. Pod prstima osećate fino brušenu teksturu koja je u kombinaciji tamno sive, vrlo zahvalna za svakodnevno korišćenje jer je prilično otporna na “primanje” masnica.

   Računar se težinom od 1.4 kg i debljinom od 1.5 cm pozicionira se u kategoriju ultra-portabl modela. Po našem slobodnom uverenju ovo nije klasični ultrabook, jer je malo kabastiji od pomenutih, ali taman toliko da vam pruži osećaj izdržljivosti tokom učestale upotrebe. Nije krhak i nežan, ali je i dalje izuzetno tanak i prijatan za celodnevno nošenje.

   Klasična školjkasta šasija sa velikom centralnom šarkom, otvara ekran skoro pod uglom od 180 stepeni u praktično horizontalan položaj. Dok je centralni deo sa tastaturom dobio bočne rupičaste proreze sa obe strane. IdeaPad Slim 7 definitivno ima svoj prepoznatljivi izgled.

   Ekran je ključan za komforan rad na otvorenom

   Ekran ovog računara prati najnovije trendove. Bočne ivice su baš tanke, dok su gornja i donja lajsna neznatno deblje. Prva zbog prisustva web kamere, a donja zbog dodatne elektronike za osvetljenje ekrana.

   Kada smo već kod web kamere, recimo da snima u HD720p rezoluciji i da raspolaže infracrvenim senzorom za detekciju lica. Korisna sigurnosna opcija, obzirom da podržava Windows Hello funkciju. U tome joj pomaže ugrađeni “Time of Flight” senzor za određivanje razdaljine i oblika lica osobe koja se nalazi ispred računara.

   Ugrađeni ekran ima staklasti filter koji pomenute ivice oko IPS panela čini još neprimetnijim. Dijagonala ekrana je 356 mm i prikazuje rezoluciju od 1920×1080 piksela. Veliki uglovi gledanja su karakteristični za ovaj tip ekrana koji uzgred pokriva sRGB paletu boja.

   Slika koju prikazuje je odlična. U zatvorenom prostoru je kristalno bistra, oštra i veoma izražajnih boja. Kolor odstupanja su minimalna. Izmerili smo kontrast od skoro 2000:1, dok je vrednost maksimalnog osvetljenja prešla deklarisanu vrednost proizvođača od 300 nita. Naš kalibrator je očitao čitavih 360 nita. Definitivno dobar ekran koji jedino na suncu ima problem zbog refleksije staklastog filtera.

   Tastatura je solidna kao i izbor dostupnih konekcija

   Tastatura je u 6 redova i kako je to uobičajeno na “četrnaesticama”, bez numeričkog dela. Kapice prepoznatljivog Lenovo oblika imaju membranski mekano vešanje sa plitkim hodom tastera. Definitivno se oseća putanja mehanizma, tako da imate solidan osećaj aktivacije.

   Veličina tastera je dobro odmerena, pa ih nećete promašivati tokom bržeg kucanja. Svakako tome pomaže i prijatno belo, dvostepeno pozadinsko osvetljenje. Pozicija “touchpad-a” je blago pomerena u levu stranu, precizan je i brz sa klikovima u donjem delu.

   Kada su u pitanju konekcije na levoj ivici se nalaze: jedan USB-C 3.2 druge generacije, preko koga se uređaj puni ispravljačem snage 65 W. Ovaj konektor možete koristiti za punjenje drugih uređaja uz pomoć Power Delivery 3.0 funkcionalnosti. Ujedno služi kao Display Port 1.4 konektor za vezu sa eksternim ekranom. 

   Sledi jedan klasični HDMI 2.0b konektor, a onda još jedan USB-C, ali ovog puta u verziji sporijeg USB 3.2 prve generacije sa podrškom za opisanu Power Delivery funkciju. Tik pored njega se nalazi jedan 3.5 mm kombinovani audio džek za slušalice i mikrofon. Sa suprotne strane se nalazi tanki elipsoidni “power” taster, dva klasična USB-A 3.2 prve generacije sa transferom od 5 Gbps i otvor za čitač MicroSD memorijske kartice.

   Lenovo IdeaPad Slim 7 – ultra štedljivi AMD hardver

   U IdeaPad Slim 7 računaru, glavnu reč ima AMD Ryzen 7 4800U. U pitanju je APU čip sa čak 8 fizičkih i 16 logičkih Zen 2 jezgara. Dodatno pod svoje okrilje integriše Radeon Vega 8 grafičko jezgro. U pitanju je ultra mobilni procesor na koji Intel u ovom trenutku – nema odgovor.

   Radi na frekvenciji od 3.3 GHz, dok u slučaju pojedinačnih jezgara (turbo), postiže čak 4296 MHz. Uprkos tome što je TDP potrošnja postavljena na prosečnih 15W, ovaj moćni APU troši značajno više kada uposli sve raspoložive resurse – čak i do 65W.

   Integrisano grafičko jezgro radi na maksimalnoj frekvenciji od 1750 MHz, dok je za sveukupne performanse od bitnog značaja i radna frekvencija sistemske memorije, obzirom da odvaja 512 MB RAM-a.

   Kuriozitet ovog računara je da raspolaže sa 16 GB sistemske memorije na vrlo visokoj radnoj frekvenciji od 4266MHz i CL40 latenciju. Dvokanalno je konfigurisana i zalemljena na ploču tako da ne možete dodavati ili vaditi module. Iako radne memorije nikada nije previše, ne vidimo razlog za insistiranje na nadogradnji RAM podsistema. Imajući u vidu potrebe ciljane grupe korisnika, 16 GB RAM-a u potpunosti zadovoljava buduće potrebe. Što se tiče podataka oni se skladište na M.2 PCIe 3.0 x 4 SSD uređaj kapaciteta 500 GB.

   Računar stiže sa najbržom Wi-Fi opcijom 6. generacije i 2×2 MIMO funkcijom. Sastavni deo je i Bluetooth u verziji 5.0. Za zvuk je zadužen Realtek codec i natprosečno glasan par stereo zvučnika nominalne snage 4W.

   Autonomija, potrošnja i grejanje

   Autonomiju obezbeđuje 4-ćelijska litijum-jonska baterija kapaciteta 60.7 Wh. Neverovatno dobro odrađuje svoj posao sa izmerenom autonomijom u realnim uslovima rada od čak 10 sati.

   Ako baš zaškripi, možete iskoristiti USB-C punjač nekog drugog sličnog uređaja, a to je lepota univerzalnog standarda. Originalni ispravljač podržava Rapid Charge funkciju brzog punjenja. Potrebno mu je samo sat i 13 minuta da napuni “do vrha” bateriju.

   Osećaj komfora u radu je veoma dobar. Ako je nešto sigurno onda je to činjenica da pred sobom imate najmoćniji primerak u kompaktnoj klasi notebook računara. Procesor je pravi dragulj IdeaPad Slim 7 modela, koji ujedno ima i najveći uticaj na vrhunske performanse.

   Kada se zagreje, na scenu stupa aktivni sistem hlađenja, koji ćete samo u trenucima maksimalnih performansi primetiti po zvučnoj rezonanci. Sistem hlađenja koristi dupli red usisnih otvora čitavom širinom donje strane baze uređaja. Dodatnu pomoć čini niz horizontalnih otvora u zoni centralne šarke gde se izbacuje zagrejani vazduh. Tokom normalnog rada računar je bešuman.

   Uprkos visokim vrednostima radne temperature procesorskih jezgara koja znaju da dotaknu granicu od 100 stepeni, grejanje površine notebooka je kontrolisano toplo. U zoni tastera pod rukom, smo izmerili od 40-45 stepeni.

   Utisci i iskustva u radu

   Malo nam je zasmetao prisutan osecaj indukcije dok je računar povezan na ispravljač. Naelektrisanje se oseća pod jagodicama prstiju u zoni metalne lajsne iznad tastature. U manjoj meri je prisutan na površini odmorišta dlanova. Neobično, jedva primetno, ali zabeleženo.

   Pozicija “power” tastera je mogla da bude bolja jer je ovako tik pored USB-A konektora. Zbog fizički većeg konektora su teži za vađenje i zbog toga traže oslonac prsta dok to radite. Često ćete nehotice pritisnuti “power” taster, što nije nimalo prijatna situacija u radu.

   Lenovo IdeaPad Slim 7 – performanse

   Performanse su jako dobre za jednu ultra tanku “četrnaesticu”. Veliki broj jezgara bez problema izvršava više pokrenutih aplikacija i ovaj računar je kao stvoren za “mobilni” multitasking.

   Zbog moćnog procesora možete koristiti i zahtevnije aplikacije, ali smo primetili da Adobe Premiere Pro 2020 “ne vidi” integrisanu Radeon Vega 8 kartu i ne uključuje hardversku akceleraciju prilikom renderinga H.264 fajlova. To bi AMD svakako trebao da ispravi u sledećoj verziji drajvera.

   Kada se umorite od posla ovaj laptop će rado sa vama napraviti izlet na polju zabave. Iako je arhitektura Radeon Vega 8 nešto starija, to joj ne smeta da ostvari igrivih 40-ak frejmova u APEX Legends igri na “low” detaljima ili još boljih, prosečnih 60 fps-a u Fortnite-u, 135 fps-a u Valorantu i 83 u DOTA 2.

   Da ne zaboravimo jedan mali kuriozitet – ekran na IdeaPad Slim 7 podržava FreeSync u rasponu 40-60Hz vertiklanog osvežavanja, a što je korisni interval koji se poklapa sa mogućnostima integrisanog Vega 8 jezgra.

   Lenovo IdeaPad Slim 7 – računar za one koji su ceo dan u pokretu

   Sve u svemu, možemo da istaknemo da je Lenovo IdeaPad  Slim 7 jedna vanserijska “četrnaestica”. U pitanju je visoka srednja klasa sa cenom koja se kreće oko granice od 1000 €.

   Nakon određenog vremena provedenog u testiranju ovog veoma dobrog notebook modela, postaje jasno zašto je AMD baš ovaj računar izabrao za promociju Renoir mobilnih procesora.

   Zato što su sve najbolje osobine Ryzen 4000 serije došle do izražaja: performanse, napredne funkcije i štedljiva priroda. Naravno, prostora za poboljšanja uvek ima. Zadovoljstvo je veće, činjenicom što je baš ovaj odlično projektovani notebook, zapravo označio prekretnicu kada je u pitanju notebook tržište i AMD 4000 Renoir uveo na velika vrata. Od tada AMD notebookovi kreću uzlaznom linijom popularnosti. Najvažnije je da su zadobili poverenje i sve veće simpatije krajnjih korisnika.  

   Pored dugogodišnje dominacije Intela to svakako nije bilo lako i ne bez razloga. Najbolji dokaz i demonstracija je upravo Lenovo IdeaPad Slim 7. Ovaj model još uvek ne vidimo na stanju kod domaćih prodavaca, ali kad se pojavi, a vama je potreban laptop ovakvih karakteristika – ne oklevajte.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi