Lenovo Yoga Book 9i test - laptop sa duplo više ekrana

Lenovo Yoga Book 9i test - laptop sa duplo više ekrana

Lenovo je jedan od ključnih igrača na Windows laptop tržištu, a dokaz za to je novi Yoga Book 9i koji među prvima uvodi opciju dva ekrana na prenosnom računaru

  Sadržaj
   Lenovo Yoga Book 9i test – laptop sa duplo više ekrana

   Pozitivne ocene

   • Dva potpuno funkcionalna OLED ekrana
   • Horizontalno ili vertikalno
   • Najnoviji Intel mobilni hardver
   • Odlično postolje, podrška za Bluetooth olovku tastaturu i miša
   • Osećaj kao da radite na desktop PC računaru sa dva monitora
   • Vrhunska autonomija
   • Kvalitet izrade
   • Zvuk

   Negativne ocene

   • Želim lokalne karaktere na ekranskoj tastaturi
   • Nedostaje više osvetljenja u sunčanim danima prilikom rada na otvorenom

   Neverovatan laptop koji donosi promene na bolje i budi uspavano tržište prenosnih Windows PC računara. Ovaj jedinstveni laptop sa dva potpuno funkcionalna OLED ekrana vrhunskog prikaza će vam ponuditi osećaj rada kao na klasičnom PC računaru sa dva monitora.

   Kompanija Lenovo je svakako jedan od lidera na polju Windows laptop uređaja. Još od momenta kada je preuzela IBM Thinkpad seriju znalo se da ima visoke ciljeve što iz godine u godinu potvrđuje novim modelima. Ova godine jedan od svakako najinteresantnijih notebook modela je Yoga Book 9i, računar koji menja neka od ključnih pravila igre u klasi lakih računara namenjenih produktivnom radu.

   Možda reći za nekog proizvođača da je lider i jedan od predvodnika u tako važnom delu IT industrije kao što su prenosni računari, po mnogima će zvučati pretenciozno, ali kao neko ko ima konstantno dodir sa ovakvom vrstom uređaja, smatramo da imamo pravo za tako ozbiljnu tvrdnju.

   Lenovo je jedna od onih kompanija kojima takva titula svakako laska, ali sa druge strane stvara i teret odgovornosti jer od njih se očekuje da ponude stalno nešto novo i nešto bolje od ostalih, takođe veoma jakih firmi na ovom polju. Upravo taj poriv da budu uvek korak ispred ostalih, a kako bi održali tempo Windows PC alijanse sa Apple MacBook konkurencijom, stvara strahovit pritisak na R&D tim ove kompanije što sa druge strane iziskuje velike troškove, dok ih istovremeno održava u svojevrsnoj kondiciji konkurentnosti.

   I to nije onaj tip proizvođača koji mora da inovira po svaku cenu, pa neka nova funkcija ostane nedorečena ili neispraćena odgovarajućim softverom koji se ostavi za sledeću generaciju, ukoliko taj model uopšte i preživi do sledeće sezone. Lenovo je ozbiljna kompanija jedan od prvih izbora većine koja razmišlja o nabavci prenosnog računara. Napraviti takav imidž i održati ga vremenom, svakako nije lako, jer kad izađe nešto novo to mora da radi. Jednostavno se mora pripremiti hardver, napraviti softver koji će zaokružiti funkciju hardvera i sve to lepo u komponovati sa svrhom koja ima smisao. Danas je teško pronaći inspiraciju i pretočiti je u stvarnost na ovako zasićenom tržištu kao što su laptop računari.

   Upravo je to Lenovo pokušao sa Yoga Book 9i, da povuče nogu i ponudi korisnicima jedan radikalno drugačiji pogled na ultra mobilni računar namenjen prevashodno produktivnom radu. U trenutku kada je čitava industrija pogođena slabom prodajom i deluje umrtvljeno, to je svakako veliki rizik. Ujedno je eventualna šansa, kao što je to nekada učinio sa prvim Lenovo Yoga konceptom.

   Lenovo Yoga Book 9i – ozbiljno drugačiji

   Neću biti lažno skroman ovog puta, ako kažem da Apple potpuno dominira u pogledu koncepta klasičnog laptop računara, bez obzira da li se radi o laganoj i ultra mobilnoj verziji MacBook Air ili profi verziji MacBook Pro prenosnog računara. U oba slučaja su dovedeni do same perfekcije kroz godine usavršavanja.

   Jedini koji tu ozbiljno parira u Windows PC paralelnom univerzumu je Lenovo sa svojom Thinkpad serijom bilo da je u pitanju Carbon X ili T serija, tek ovaj proizvođač praktično u mnogim firmama poput velikih programerskih kuća, u šta sam se imao prilike uveriti nekoliko puta, služi kao referenca za Windows PC platformu. Dakle, izbor je ako radite za Apple platformu onda MacBook, a ukoliko radite za Windows PC platformu Lenovo Thinkpad X Carbon… i nema treće.

   Sa takvim nasleđem stiže naš današnji Yoga Book 9i. Željan da se dokazuje i nadmeće, što je vidljivo od prvog susreta i dodira sa ovim računarom. Yoga Book 9i ima dva ekrana!

   Dakle i onaj praktično donji deo na kome ste navikli da vidite tastaturu i osetite je pod prstima je ekran. Kao da ste dva tablet uređaja povezali Yoga šarkama. Ali to je previše uprošćen opis i bilo bi nepravedno prema Yoga Book 9i, ovako sumirati suštinu ovog zaista nesvakidašnjeg notebook modela.

   Iskreno, bilo je i ranije sličnih pokušaja sa dva ekrana, ali oni ni približno nisu bili potpuni kao Yoga Book 9i. Bilo je tu onih sa preklapajućim ekranom pa oni sa malim dodatnim panelom jedne trećine klasičnog u delu iznad tastature, što je bio neki Intelov eksperiment. Međutim, ništa se od toga nije primilo. Bilo i prošlo, malo zanimljivo ali bez konkretne upotrebne vrednosti, zbog čega bi tržište prihvatilo takav koncept prenosnog računara. Yoga Book 9i ide korak dalje, rekao bih značajno smelije i sigurnije. Ne zbog samog prisustva dodatnog ekrana, već kako ga na najbolji način iskoristiti i da vam zaista služi konkretnoj svrsi.

   Nije dovoljno biti samo zanimljiv i privući pažnju, već tome dati konkretnu namenu u realnom radu. Da se razumemo odmah, kao starija generacija korisnika koja teže menja navike, ali je svakako otvorenog stava prema novitetima, nikada nisam voleo, a ni smatrao da tastatura prikazana na ekranu može da zameni mehaničku. Gledao sam kolege koji kuckaju po tabletu i to vrlo vešto, ali ipak to nije to, jednostavno ništa ne može da nadomesti taj „filing“ prisustva fizičkog tastera, pa makar on bio i od onih „najgrđeg“ membranskog tipa. 

   Yoga nas uvek iznenadi – knjiga ima dva ekrana

   Toga su bili svesni u kompaniji Lenovo, pa su uprkos tome što su osećaj kuckanja po ekranskoj tastaturi doveli do sada najboljeg iskustva kroz animaciju pokreta tastera i jedva osetnog finog „force feedback-a“ pod jagodicom koji proizvodi poseban motor za vibracije, u pakovanju su uključili klasičnu fizičku, mini Bluetooth tastaturu. Dakle, kome se šta više sviđa ili u zavisnosti od situacije može koristiti što vam je srcu draže. Pun pogodak.

   Možete, ukoliko ste baš naglašenih tradicionalističkih stavova da zalepite tastaturu na uobičajenu poziciju uz pomoć dve gumirane magnetne lajsne na dnu fizičke tastature bez bojazni da ćete ogrebati površinu finog ekrana. Kada zauzme poziciju slobodna površina ekrana će otvoriti pomoćne vidžete kojima možete prikazati kalendar ili status Wi-Fi, najnovije i najaktuelnije vesti sa mreže ili nešto drugo što će vam koristiti.

   Uz to je ekransku tastaturu moguće pomerati gore ili dole, te uz dodir tri prsta prozvati virtuelni „touchpad“, potpuno neočekivano, jednom rečju ludilo. Na žalost jedno mi je zasmetalo, naime uprkos prozivanju lokalnog sprskog latiničnog rasporeda, ne ispisuju se lokalni karakteri na prikazu ekranske tastature… šteta.

   Pa čemu onda dva ekrana. Lenovo je očigledno ciljao one malo ozbiljnije korisnike koji se bave radom i žele biti produktivniji u onome što rade. Kod takvih je danas upotreba dva ekrana praktično standard. O radu sa takvom konfiguracijom i prednostima mogu vam mnogi korisnici preneti svoja iskustva, a i sam uživam u blagodeti prisustva dva displeja.

   Lenovo Yoga Book 9i vam donosi „dual screen“ koncept rada na mobilnu platformu, bilo u „landscape“ modu, jednog iznad drugog ekrana, bilo u portret modu jedan pored drugog. Dakle, očigledan dokaz da služi naprednijem radu u pokretu, jer iza ovakvog koncepta se zapravo krije multitasking rad sa više pokrenutih aplikacija istovremeno. Mogućnost da ovako postavite ekrane vam obezbeđuju priloženi držači leđa notebook računara, a koji se standardno isporučuje uz ovaj računar u njegovom pakovanju.  Naravno reč je o „tačskrin“ ekranima osetljivim na komande dodirom, a što dodatno unapređuje produktivnost rada i prisustvom specijalne aktivne olovčice kojom izdajete komande ili crtate i pišete po ekranu.

   Lenovo Yoga Book 9i – ekran, pardon ekrani koji prave razliku

   Ekrani su zaista jedan od ključnih delova koji prave razliku na ovom notebook računaru. Dakle u pitanju su dva OLED ekrana dijagonale 13.3“ sa maksimalnim osvetljenjem od skoro 400 nita. Tačnije rečeno izmerili smo osvetljenje u rasponu od 330-377 nita koje je pod kontrolom svetlosnih senzora smeštenih u ovom svojevrsnom „notch“ ispustu.

   Za razliku od sličnih viđenih na mobilnim telefonima on ne oduzima aktivnu površinu prikaza, već je proširen ka spoljnoj fizičkoj ivici ekrana. Tu su smešteni svi mogući senzori, zatim kamera od 5 MP sa „infrared“ podrškom rada u mraku, elektronskim zatvaračem i fiksnim fokusom. Ujedno služi kako biste lakše otvorili ekran uređaja. Uz pomoć Windows Halo funkcije podržava sigurnosnu funkciju otključavanja i zaključavanja računara prepoznavanjem crta vašeg lica, čak i u mrklom mraku.

   Svaki od ekrana prikazuje rezoluciju od 2880×1800 piksela u 16:10 formatu slike. Ekran osvežava na 60 Hz i kao što smo ranije pomenuli podržavaju „multitouch“ komande. Primenjena je najsavremenija tehnologija OGM „One Glass Meta Mesh“ detekcije dodira u 10 tačaka. Ekrani pokrivaju DCI-P3 kolor paletu i stižu sa sjajnim „glare“ efektom površine sa prikazom slike koja je pravi mamac za vaše oko. Pošto je u pitanju OLED tehnologija, nema efekta „bleeding-a“ na duboko tamnim površinama.

   OLED kao stvoren za Yoga Book koncept

   Oba ekrana su povezana Yoga šarkama pošto je u pitanju 2-u-1 koncept notebook uređaja pomoću kojih se može postaviti u standardne: šator, tablet, horizontalno otvorenu i druge poze karakteristične za ovu kategoriju prenosnih računara. Plus one specifične koje dozvoljavaju futrole postolja iz pakovanja uređaja.

   Jasno vam je odmah da sve ovo običnim korisnicima korisnicima zvučati komplikovano. Podrazumeva se da ukoliko se već odlučite na uređaj koji uvodi delimično novi koncept rada, budete spremni na učenje i prilagođavanje novim funkcionalnostima. To se upravo očekuje od vas i u slučaju Yoga Book 9i modela.

   Kvalitet prikazane slike je naprosto božanstven zahvaljujući OLED tehnologiji i pre svega njenoj karakteristici natprosečno visokog kontrasta. Kristalno je jasna i oštra, uz savršen prikaz dubokih tamno crnih površina i bele. Zbog toga nas je zbunio kada smo očitali „samo“ 330-370 nita vrednost za osvetljenje, što nam se učinilo malo. Potvrda da je osvetljenje slabije, stiže kada vam padne sunce direktno na ekran i kada shvatite da u tim situacijama čitanje sadržaja postaje otežano. Inače u zatvorenim prostorijama, čak i korisnici sa dioptrijom će biti oduševljeni oštrinom prikaza Yoga Book 9i modela uz minimalno uvećanje osnovne rezolucije

   Lenovo Yoga Book 9i – dizajn odaje čistokrvni mobilni uređaj

   Dizajn je lep, originalnih zaobljeno prefinjenih ivica, jednom rečju pravi mobilni uređaj. Rekli bismo da nastavlja sa dizajnom klasične Lenovo Yoga linije poslednje generacije koja dizajnom nedvosmisleno odaje povezanost sa dizajnom mobilnih telefona i tablet uređaja. Kod Yoga Book 9i modela je to još izraženije.

   Dizajn velikih, lepo obrađenih metalnih površina u unikatno tirkiznoj boji zajedno sa prisustvom dva ekrana, ostavlja upečatljiv utisak na korisnika…

   Kvalitet izrade je vrhunski. To vam i ovi kadrovi najbolje potvrđuju. Kompletno telo i gore i dole je izrađeno od anodiziranog aluminijuma sa „sandblasting“ efektom. U pitanju je tehnika peskiranja aluminijumske površine koja koristi kompresovan vazduh kojim po metalnoj površini prska karbonrundum, hemijsko jedinjenje peska i uglja, čime se stvaraju mikro udubljenja na površini nevidljiva golim okom, ali koja se osećaju pod prstima i daju efekat fino brušene površine. Tako obrađene površine su finiširane glatkim, sjajnim zaobljenim lajsnama i milimetarski preciznim spojevima sa  glavnim alu panelima i ofarbane u specijalnu verziju tirkizno plave boje.

   Sa dimenzijama od 30 cm u širinu, 20.5 cm u dubinu i debljinom od 1.6 cm, te masom od 1.34 kg ovo je bez sumnje prenosni računar koji sa lakoćom može poneti epitet idealnog mobilnog uređaja velike snage i upotrebljivosti. Spreman je za svaki scenario rada.

   Moderan koncept i odgovarajući izbor konekcija

   Lepu spoljašnjost neće pokvariti prisustvo konekcija na bokovima. Zapravo, Lenovo je po tom pitanju na ovom Yoga Book 9i modelu bio vrlo konkretan, jer na fino zaobljenu bočnu lajsnu iskreno nije moglo ništa drugo stati do ukupno tri USB4 porta. Jedan sa leve i dva sa desne bočne stranice. Dakle sa maksimalnim transferom od 40 Gbps iako ja takve uređaje tj eksterne fioke ili SSD diskove još nisam video. Kompatibilan je sa Thunderbolt 4 standardom i USB-C 3.2 2×2 20 Gbps uređajima.

   Drugih konektora nema, čak ni 3.5 mm audio džeka. Na levoj pored jedinog USB-C konektora se nalazi signalizacija za punjenje baterije i sada već čuveni novo taster u vidu rupice, dok se na desnoj lajsni nalazi još samo power taster i prekidač za zatvarač web kamere. Ako mene pitate i ne treba da ih bude jer bi samo pokvarili ovako prefinjen uređaj, dok sa druge strane logično je da sa ovako naprednim uređajem koristite i periferije najnovije generacije.

   Ukoliko ste od onih koji su u prelaznoj fazi i imaju neke od uređaja na starijoj generaciji konekcija, nabavite USB-C multiport hub sa brzim USB-A, čitačem memorijskih kartica i eventualno LAN gigabitnom konekcijom. Time će biti zadovoljena u potpunosti vaša poslovna strana korisnika. I obavezno neka to bude neki kvalitetniji uređaj ovog tipa.

   Inače prisutni USB4-TB4 konektori omogućuju povezivanje dodatnih eksternih monitora, dakle još tri ukoliko vam ikada zatrebaju pored para ugrađenih.

   Brza veza sa internetom

   Računar ima naravno najbrži standard bežične mreže u vidu 802.11ax MIMO 2×2 standarda tj WiFi 6 ukoliko vam je to poznatije. Naravno tu je i obavezna u ovom slučaju za povezivanje periferija i slušalica Bluetooth 5.2 podrška. Zvuk je zanimljivo rešen i potpisao ga je Bowers & Wilkins. Neočekivano je jak i prodoran za jedan 2-u-1 notebook model. Dva subwoofer zvučnika snage 2 W svaki  su smeštena na donjim pozicijama pomerenim prema zadnjoj ivici kućišta uređaja, a tu si dva prodorna visokotonca, takođe u 2+2 W konfiguraciji, koji zvuk šalju direktno u ravni ušiju sa perforirane površine Yoga šarke. Za procesiranje zvuka je zadužen Realtek ALC3306 codec mikroprocesor.

   Na kraju priče o dizajnu i izradi, zanimljiva je činjenica kako velika većina materijala korišćena za izradu je zapravo reciklirani materijal – počev od aluminijuma za kućište, preko plastike za strujni adapter, kućišta zvučnika, plastike za bateriju da samih periferija koje stižu uz ovaj zanimljivi notebook.

   Spisak zaokružujemo raspoloživim senzorima počev od akcelerometra i žiroskopa, preko pomenutog senzora ambijentalnog svetla, zatim senzora magnetnog polja i „Time of Flight“ senzora koji meri udaljenost objekta pomoću infracrvene svetlosti i služi prevashodno u ovom slučaju za funkciju prepoznavanja lica vlasnika uređaja.

   Lenovo Yoga Book 9i – moderna hardverska platforma

   Moderan 2-u-1 notebook mora imati izraženo dobre karakteristike mobilne platforme, da bude dovoljno brzi i pri tome štedljiv. Zbog toga naš današnji Yoga Book 9i se oslanja na Intel Raptor Lake ultra štedljivu verziju Core i7 – 1355U procesora sa maksimalnom potrošnjom od svega 15 W računajući tu i integrisano Iris Xe grafičko jezgro. Centralni procesor raspolaže sa dva jezgra visokih performansi i 8 energetski štedljivih koji zajedno izvršavaju 12 instrukcijskih nizova istovremeno u rasponu frekvencija od baznih 1.7 GHz za „Performance“ verzije jezgra i 1.2 GHz za njihvu štedljivu verziju do maksimalnih 5 GHz u turbo modu za „P“ jezgra i 3.7 GHz za energetski efikasna.

   Notebook koristi Raptor Lake-P PCH verziju čipseta i ima ugrađenih 16 GB RAM-a u dvokanalnoj konfiguraciji za postizanje boljih performansi.  U pitanju je štedljiva verzija LPDDR5x RAM standarda kod koje su svi čipovi zalemljeni direktno na matičnu ploču tako da ne postoji opcija proširenja RAM-a. Ako vas baš zanima memoriju je potpisao američki Micron i radi na efektivnih 6400 MHz.

   Kada je u pitanju čuvanje podataka i instalacija softvera, Yoga Book 9i koristi  M.2 PCIe x4 SSD Gen4 specifikacija, kapaciteta 1 TB.

   Lenovo Yoga Book 9i – performanse

   Dakle u pitanju najmoderniji i dovoljno moćan hardver da odgovori specifičnim potrebama rada ciljane grupe korisnika i odlika jednog notebook-a i njegovom radu u multitaskingu tj „dual screen“ modu.

   To uostalom pokazuju i rezultati performansi koji ga po pitanju brzine smeštaju u rang sa klasičnim poslovnim „četrnaesticama“, poput nedavno testiranog Dell Vostro modela i drugih sličnih. Dakle nema ni govora o ultra mobilnom, ali slabašnom ultrabook računaru. Naprotiv, vrlo je agilan i brz i uprkos dodatnim opcijama podešavanja radne orijentacije, gotovo momentalno reaguje na sve zahteve korisnika u sferi produktivnog kancelarijskog rada i web administracije.

   Dakle ovo nije gejmerski ili notebook za grafičke kreativce ili 3D modeliranje i zahtevni CAD CAM rad, ali svakako jeste za sve one koji se bave održavanjem sajtova, poslovnim finansijama, pisanjem sadržaja, trošenjem multimedija sadržaja, rada u kancelarijskim aplikacijama poput Microsoft Office-a i sličnih.

   CPU/GPU13th Generation Intel® Core™ i7-1355U/ Intel Iris Xe
   RAM16 GB LPDDR5X 6400MHz
   SSD1 TB PCIe SSD Gen 4
   Display2 x 13.3″ 2.8K (2880 x 1800) OLED, 400 nits, 16:10 aspect ratio, 100% DCI-P3, PureSight, touchscreen
   Wi-Fi/BTWiFi 6E 802.11AX (2 x 2), Bluetooth 5.2
   Battery82 Wh
   Rapid Charge support
   ConnectionsLeft:
   Intel® Thunderbolt™ 4
   Right:
   2 x Intel® Thunderbolt™ 4 (AOU BC 1.2 support)
   OSWindows 11 Home
   Dimensions15.95mm x 299.1mm x 203.9mm / 1.36 Kg
   Specifikacije sistema:

   Rezultati:

   Ostatak opreme

   Računar stiže sa instaliranim Windows 11 Home operativnim sistemom i pregršt Lenovo softvera. Pored uobičajenog Vantage kontrolnog centra tu je još i pregršt pojedinačnih alata koji rade u sadejstvu sa Windows operativnim sistemom. Na to se morate navići i prihvatiti kako bi uređaj funkcionisao na najbolji način, pogotovo se to odnosi na „dual screen“ mod.

   Autonomiju uređaju obezbeđuje litijum polimerska baterija kapaciteta 80 Wh koja podržava funkciju brzog punjenja. Do 60% kapaciteta joj je potrebno 60 minuta, a kompletan kapacitet postiže za sat i 43 minuta. U našem standardnom testu rada u lakom do srednje opterećujućem scenariju sa aplikacijama za obradu fotografije, videa i zvuka, baterije je držala notebook aktivnim sledećih 8 sati i 11 minuta što je fantastičan rezultat, ali i u neku ruku očekivan obzirom na zaista natprosečno veliki kapacitet baterije. Ukoliko vas interesuje koliko je to u slučaju reprodukcije You Tube sadržaja, izdržao je 13 sati i 21 minut i to na prilično jakom osvetljenju od 80% maksimalne vrednosti osvetljenosti panela.

   Isporučeni USB-C punjač je snage 65 W. Možete koristiti i neki sličan koji isporučuje napon od 20V i struju jačine 3.25A po Power Delivery 3.0 specifikacijama.

   Lenovo Yoga Book 9i – ponašanje u radu

   Računar troši maksimalno 65 W, od čega procesor sa integrisanim grafičkim jezgrom može da povuče i do 50W električne energije u PL2 režim ali to se veoma, veoma retko dešava. Frekvencija zaista ide do maksimalnih 5 GHz za Performance jezgra, ali po cenu temperature koja zabeležila maksimum od 88 stepeni Celzijusa za brza jezgra, dok je čitavo SoC pakovanje maksimum temperature držalo na 79 stepeni Celzijusa, a što je približan maksimum koji postižu energetski štedljiva jezgra.

   Sve to u njemu svakako izazovnom režimu igranja Fortinte-a kada je prosečno beležio 87 fps-a na „low“ podešavanjima i igranju u 1920×1080 rezoluciji. Zanimljivo je da tada CPU troši oko 20 W od čega polovinu troše CPU jezgra, a polovinu Iris Xe grafika. Inače igre kao što smo ranije rekli nisu primarno polje rada ovog tipa notebook računara.

   Centralni procesor je u tim situacijama radi pod 50-ak % opterećenja na proseku od nekih 2.5 GHz, dok je Iris Xe grafičko jezgro držalo prosek od 1.1 GHz. U MS Office aplikacijama procesor radi još opuštenije sa potrošnjom koja se zadržava u okvirima PL1 režima rada tačnije ni u jednom trenutku ne prelazi 15 W potrošnje.

   Slično je i u zahtevnijem Photoshop-u gde je prilikom obrade fotografije i primene naprednih efekata procesor maksimalno vukao 68 W zajedno sa grafičkim jezgrom, a temperatura P jezgara se zaustavila na 88. podeoku Celzijus skale odnosno, 71 stepen za integrisanu grafiku. To na površini uređaja znači maksimalnih 43 stepena na najtoplijim delovima, dok većina površine koju dodirujete meri prijatnih 33 stepeni Celzijusa.

   Lenovo Yoga Book 9i – Stvarno drugačiji

   Da biste stvarno isprobali, navikli se i do kraja iskoristili prednosti koncepta u radu sa ultra prenosnim računarom kakav je Yoga Book 9i, potrebno je vremena i vežbe. Za one koje to mrze, mračiće svim silama po ovom jedinstvenom pristupu ideji korišćenja lakog notebook računara. Meni se lično svideo jer nudi nešto drugačije i to sa vrlo konkretnom upotrebnom vrednošću dva potpuno funkcionalna ekrana u „dual screen“ režimu rada, kao minijaturni desktop. To itekako može da bude korisno za rad u pokretu bilo na poslovnom putu ili odmoru kada nešto morate neodložno uraditi.

   Lenovo Yoga Book 9i je zbog svega prethodno izrečenog jedinstven notebook i u to nemam nikakve sumnje. Siguran sam da će pronaći put do korisnika. Uz epitet unikatnog koncepta ide i visoka cena od za sada preporučenih 2000 USD. Puno, pa i nije ako imate u vidu da novi 15-inčni MacBook Air i početnoj konfiguraciji se kod nas prodaje po istoj ceni.

   Yoga Book 9i može biti značajno bolji u radu zbog dva zasebna ekrana i to u OLED kvalitetu. Komfor u radu je svakako na strani Yoga Book koncepta u odnosu na modele sa smo jednim ekranom. Na kraju tu je i onaj „wow“ efekat za trendsetere i one koje žele da budu primećeni u društvu. Sa Yoga Book 9i modelom ćete definitivno biti na meti ljubopitljivih pogleda MacBook vlasnika koji će se čuditi šta vi to radite i na koji to način koristite vaš prenosni računar, a MacBook to ne može.

   Zbog sve ga toga, ovaj Lenovo Yoga Book 9i zaslužuje „Editor Choice“ nagradu Benchmark redakcije. I to ne tek reda radi i činjenice da je doneo nešto drugačije već i zato što to besprekorno radi i ima svoju konkretnu svrhu u radu, kao i zbog opreme koja dolazi uz ovaj uređaj. Pored opisane postoji verzija sa BT mišom, ali to svakako ne treba da predstavlja problem obzirom na veliki izbor pomenutih uređaja drugih etabliranih kompanija kao da su u pitanju kvalitetne periferije. Uglavnom Lenovo Yoga Book 9i će definitivno prodrmati učmalo i pomalo depresivno mobilno PC tržište.

   Yoga brend polako ali sigurno postaje sinonim za promene i transformacije PC tržišta i to u dobrom smeru. Još jedna Yoga koja će sa pravom zaokupiti vašu pažnju. Ne odbacujte je na prvu samo zato što je u nekim stvarima radikalno drugačija. Dajte joj šansu i videćete koliko su u kompaniji Lenovo bili pronicljivi kada su gađali suštinu potreba komfornog rada u pokretu i to u primeru ultra lakog i kompaktnog notebook računara. Jednostavno rečeno Yoga Book 9i je prenosna verzija računara koja zaista vredi. Uostalom ništa vas ne košta da je probate. Učinite to obavezno i nećete se pokajati.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi