Razer Blade 14 AMD (2023) – razorna sila u malom pakovanju

Razer Blade 14 AMD (2023) – razorna sila u malom pakovanju

Razer Blade 14 AMD (2023) je ultimativni prenosni gejming notebook. Sledeći filozofiju Blade 15 i Blade 16 modela, ovaj ide u pravcu manjih dimenzija i jednako moćnih gejming performansi u formi kompaktne “četrnaestice”.

  Sadržaj
   Razer Blade 14 AMD (2023) – razorna sila u malom pakovanju

   Pozitivne ocene

   • Vrhunske performanse
   • Kvalitet izrade
   • Rashladni sistem
   • Prisustvo USB4 i ostalih brzih konekcija
   • Odličan ekran sa osvežavanjem na 240 Hz 
   • Lak pristup unutrašnjosti radi eventualne nadogradnje

   Negativne ocene

   • Visoka cena
   • Nedostatak dodatne pozicije za M.2 SSD

   Razer Blade 14 u verziji za 2023. godinu na bazi poslednje AMD platforme je jedan od onih malobrojnih predstavnika podkompaktne klase gejming računara sa ugrađenim hardverom natprosečne snage koji se osim u svrhu gejminga može upotrebiti i za zahtevan rad na terenu. Obzirom da su ovakvi računari prilično retki na tržištu, bilo je pravo zadovoljstvo testirati ovaj Razer, a evo i zašto…

   Pošto smo nedavno imali prilike da testiramo jedan Razer klasik u formi Blade 15 modela, danas nam je stigao ultra atraktivni notebook koji zaokuplja pažnju entuzijasta kako zbog kompaktnih dimenzija, tako i vrhunskih specifikacija ugrađenog hardvera koji gađaju onu malu, probranu grupu korisnika sa zahtevom za malim dimenzijama i vrhunskim gejming performansama, Zato smo odlučili da vidimo kako je Razer odgovorio na ovaj izazov i to u formi najmanjeg Blade 14 modela na bazi AMD platforme sa specifikacijama za 2023. godinu.

   Blade 14 AMD (2023) – dizajn

   U pogledu dizajna i upotrebljenih materijala nema bitnih razliku u odnosu na veći Blade 15 model. Zapravo su samo dimenzije manje, naravno težina koja je tek par stotina grama manja od 15-inčnog modela. To je cena jakog hardvera u  maloj zapremini i nastojanja da se koristi napredna parna komora sa sistemom hladnjaka koji će držati pod kontrolom radnu temperaturu moćnog centralnog procesora i jednako za rad zahtevnog GeForce RTX 4070 grafičkog procesora.

   Prepoznatljiva klasična „školjkasta silueta“ neodoljivo podseća na slične MacBook modele, sa razlikom da je naš Blade 14 punokrvni Windows PC u kompaktnoj prenosnoj verziji i izrađen u crnoj anodiziranoj aluminijumsko metalnoj šasiji. Sa svojim prepoznatljivo zeleno osvetljenim Razer logoom, finim i kvalitetnim spojevima te prepoznatljivo plitkom i brzom tastaturom u suštini je jedan Blade klasik i to u pozitivnom smislu.

   Izduvni kanali su smešteni pozadi u uskoj zoni šarke ekrana, dok su bokovi u potpunosti oslobođeni zona za izduvavanje toplog vazduha. Zato su tu na bazi dva otvora iznad pozicija oba ventilatora i onog koji hladi centralni ali i onog zaduženog za grafički procesor.

   Tastatura je prepoznatljiva „rejzerovska“ škola. Komforni tasteri plitkog hoda i konkretnog otpora su baš kakvi treba za gejming – brzi. Imaju ekskluzivno RGB Razer Chroma osvetljenje sa LED diodom za svaku pojedinačnu kapicu koje se podešava u čak 15 koraka. Ipak, manje dimenzije su uzele žrtvu u vidu skraćenih Enter i Backspace tastera, dok su na sreću levi i desni „shift“ ostali poveći.

   Sviđa nam se i ogromni „touchpad“ koji svojim dimenzijama nije ustukao ni za milimetar u odnosu na veće modele iz Blade familije, pa ukoliko se već igrate obavezno ćete morati u Windows sistemskim podešavanjima da isključite njegovu funkciju kada je aktivan miš. U suprotnom, skoro nema šanse da se normalno igrate, a da ne dođe do slučajnog i nenamernog opaljivanja oružja.  

   Blade 14 AMD (2023) – hardver

   U pogledu ugrađenog hardvera, Blade 14 za 2023. je mali razbijač. Zaista je neverovatno koliko moćnog gejming hardvera ima u kućišu jedne „četrnaestice“. Još impresivnije je kada znate da se greje skoro koliko i Blade 15-ica.

   U „Rejzeru“ su umesto Intel platforme upotrebili AMD Zen 4 i to ne radi mode, već iz čisto praktičnih razloga – efikasnosti u radu. To je itekako potrebno kućištu ovako malih dimenzija i zapremine. Odluka je pala na Ryzen 9 7940HS procesor sa 8 fizičkih Zen 4 jezgara visokih performansi, sposoban da izvršava 16 „tredova“ istovremeno. Sirova snaga u službi performansi, 16 MB L3 keš memorije i Zen 4 koji se penje do 5.2 GHz. Kao da pričamo o desktop procesoru, a ne o mobilnoj verziji koja prema podacima AMD-a troši u proseku oko 35-54 vati električne energije. Napravljen je u pogonima TSMC i to na bazi 4-nm proizvodnog postupka.

   Dakle, nije u pitanju samo slatka marketing priča, već smo te podatke proverili u praksi i to u radu sa jednom zahtevnom aplikacijom i vrlo napornim testovima u Adobe Premijeru gde možete videti da smo u delu poslova kao što su primena CPU filtera i drugi procesorski intezivni testovi, poterali Ryzen 9 osetno preko proizvođačkih specifikacija, a što je dokaz da Blade 14 raspolaže vanserijskim rashladnim sistemom. On dozvoljava da u trenucima kada postigne i održava 5.2 GHz povuče preko 80 W električne energije i dosegne maksimalnu Tjunction temperaturu od 100 stepeni Celzijusa.

   U gejming scenariju, Ryzen 9 7940HS je više u okviru zadatih specifikacija i nakon posla učitavanja i pripreme za pokretanje igre, ulazi u šablon proseka frekvencija od 4800 MHz, uz potrošnju od 54 vati električne energije i temperaturu koju održava tik ispod 90 stepeni Celzijusa. Tokom gejminga, prilično dobro koristi maksimum procesorske snage jer je toplotnim limitom uvek tu oko 95-100% kapaciteta, ali ni jednom prilikom nije aktivirao zaštitni „throtling“ mehanizam. To je priličan uspeh za Razer jer ne zaboravite da je Blade 14 kompaktan mali gejming računar, razorne snage ne samo u gejmingu već i zahtevnim poslovima kao što je video editing.

   Procesor ima integrisano grafičko jezgro. U pitanju je Radeon 780M koji deli sistemsku memoriju. Mi smo se već upoznali sa ovim integrisanim grafičkim procesorom koji uprkos zvučnom nazivu, ipak ima sposobnosti tek za neki osnovni rad i na Blade 14 modelu je zapravo neprimetan pored zvezde kakav je GeForce RTX 4070 sa 8 GB lokalne GDDR6 memorije.

   GeForce RTX 4070 grafički porocesor radi u prilično visokom tempu, konstantno održavajući 2280 MHz, a što je samo 200 MHz manje od „boost“ frekvencije desktop RTX 4070 verzije i to tokom svih gejming testova. Pri tome se grejao u proseku od oko 70-75 stepeni Celzijusa i zadržao se na granici potrošnje od 100 W električne energije. 

   Zajedno ovaj moćan par procesora tokom gejminga u zahtevnim igrama poput Cyberpunk 2077 naslova povlače zajedno oko 155-160W, što i odgovara zbiru 55W za CPU i 100-110 W za mobilnu GeForce RTX 4070 verziju.

   Ostatak hardverske konfiguracije

   Računar je opremljen sa 32 GB DDR5-5600 RAM-a koji je prisutan u vidu dvokanalne konfiguracije dva SO-DIMM modula po jedan u svaki od dva fizički prisutna slota za proširenje memorije. Možete instalirati maksimalno 64 GB sistemske memorije.

   Instalirani Windows 11 Home operativni sistem stiže na M.2 SSD uređaju kapaciteta 1 TB. U pitanju je Samsung OEM uređaj koji koristi magistralu širine četiri PCIe linije 4. generacije za razmenu podataka. Na žalost, nije se baš nešto preterano pokazao, naročito u radu sa zahtevnijim aplikacijama. Pošto se radi o kompaktnoj klasi notebook uređaja, ne postoji drugi M.2 slot za proširenje.

   U gejming scenariju, brzina SSD-a i vremena učitavanja između pojedinih nivoa u igri varira od režima rada u kome se nalazi. U tihom režimu rada je najsporiji sa ukupnim vremenom učitavanja 7 nivoa u trajanju od 45.7 sekundi, dok je u režimu maksimalnih performansi, vreme dotične operacije i više nego prepolovljeno na 19.5 sekundi. Dokaz da Blade 14 itekako dobro eksploatiše DirectStorage opciju u najnovijoj verziji Windows 11 operativnog sistema.

   Zvuk je tek solidan i primetno lošiji od onog na Blade 15 modelu, dakle odgovara proseku ponude u ovoj klasi, a pravi gejming doživljaj je moguć tek sa korišćenjem slušalica.

   Komunikacija sa internetom i mrežom u lokalu se obavlja preko Qualcomm Wi-Fi 6E bežičnog adaptera koji pokriva dve osnovne talasne dužine na 2.4 GHz i 5 GHz, a sposoban je da dodatno komunicira preko kanala na 6 GHz uz dodatni opseg frekvencija od 160 MHz kojima pokriva opseg frekvencija za brzi prenos podataka gde se ostvaruju visoke gigabitne vrednosti transfera zbog manje smetnji na tim talasnim dužinama. Naravno tu je i Bluetooth 5.2 podrška.

   Razer Blade 14 AMD (2023) ima fenomenalan ekran

   Uprkos tome što ima samo 14 inča u dijagonalu, daje fenomenalnu sliku. Razer Blade serija je u ovom kratkom serijalu demonstrirala zaista vrhunske sposobnosti u pogledu kvaliteta ekrana koje ugrađuje u svoje modele. U tom pogledu Blade 14 svakako nije izuzetak. Njegov ekran ima odnos stranica u srazmeri 16:10 i prikazuje prilično visoku rezoluciju za ovako malu dijagonalu od 2560×1600 piksela. Poseban matirani sloj ekrana olakšava radi i igranje tokom više časova, bez osećaja zamora u očima.

   Prilikom testiranja smo izmerili osvetljenje od 470 nita. Ujednačeno je čitavom površinom ekrana, a pri krajevima je čak i malo jače jer smo izmerili čitavih 480 nita. Sveukupni kvalitet u smislu oštrine i živopisnog kolora, zaslužuje samo reči hvale. Obzirom da svoju funkciju izvršava na ultimativnom gejming laptop računaru, ekran je dobio mogućnost da osvežava na čak 240 Hz. Tačno pogođeno prema potrebama igranja u Full HD rezoluciji sa velikim vrednostima frejmrejta za perfektno glatku animaciju. Sa druge strane ko voli izlet u više 1440p rezolucije ima mogućnost da se sa 60 i više kadrova nauživa u lepšim grafičkim detaljima u igri.

   Mogućnosti ugrađene GeForce RTX 4070 sa 8 GB memorije i ovog QHD+ ekrana su znalački usklađene u cilju pružanja maksimalnog gejming užitka. I ono što je najvažnije to zaista upečatljivo radi u stvarnom svetu, zbog čega Razer zaslužuje naročite pohvale sa naše strane.

   U gornjoj ivici ekran, ugrađena je web kamera sa ručnim zatvaračem sočiva i par digitalnih mikrofona. Kamera snima u Full HD rezoluciji i raspolaže infracrvenim senzorom za detekciju crta u svrhu bezbednosne Windows Hello funkcije. Takođe na listi mogućnosti u pogledu bezbednosti podataka i rada na ovom računaru su ugrađeni TPM 2.0 modul kao i  podrška za Microsoft Pluton funkciju.

   Moderne i brze konekcije

   U pogledu dostupnih konekcija za povezivanje brzih uređaja, Blade 14  je vrlo konkretan. Nudi dve brze USB4 Tip-C konekcije sa Power Delivery 3 opcijom punjenja ispravljačima snage 100 W, a takođe isti port obezbeđuje povezivanje preko DisplayPort 1.4 interfejsa. Na žalost tokom testova sa brzim eksternim USB-C 3.2 2×2 modelima SSD uređaja (Samsung T9, Kingston XS 2000) smo postigli tek 10 Gbps ili upola manje od maksimalnog transfera ovih uređaja.

   Pored pomenutih tu su i dva brza USB-A 3.2 Gen2 porta sa transferom od 10 Gbps i jedan HDMI 2.1 izlaz, 3.5mm kombinovani džek za slušalice i mikrofon, te Kensington Nano Lock otvor.

   Baterija

   Pošto je u pitanju jedan gejming model notebook uređaja prilično moćnih specifikacija, uporedo sa tim karakteristikama ide i velika potrošnja. Već smo rekli da Blade 14 zna prilikom gejminga u režimu visokih performansi da povuče‚i 220 W električne energije, dok se igrate i punite bateriju. Zato stiže sa jednim elegantnim ispravljačem koji maksimalno isporučuje 230 W.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Autonomiju obezbeđuje ugrađena Litijum-jon polimerska baterija kapaciteta 68.1 Wh, koja je na našim internim testovima izdržala skromnih sat i 43 minuta u testu aplikacija, dok je u gejming testovima uz aktivan Nvidia Optimus mehanizam izdržava tačno sat vremena.

   Na sledećem grafikonu možete videte kako se održava prosečna vrednost frejmrejta tokom pražnjenja baterije dok smo igrali Formula 1 2022 igru. U prvoj trećini kapaciteta frejmrejt u proseku beleži vrednost od 90 fps, tokom većeg dela se održava oko granice od 60 fps-a, a u poslednjih 15% kapaciteta pada na prosek od neigrivih 20 fps-a. Uglavnom vidno bolje od jednog Dell G16 modela.

   Blade 14 se kao i svi gejming računari zbog prisustva moćnih komponenti i velike potrošnje, intezivno greje. To ovde posebno dolazi do izražaja zbog manjih dimenzija i zapremine četrneaestoinčnog kućišta. Zbog toga koristi specijalni system hlađenja sa parnom komorom, velikim aluminijumskim rebrastim hladnjacima koji su povezani toplotnim cevima radi ujednačenijeg grejanja i lakšeg oslobađanja toplote uz pomoć dva ventilatora . Oniu režimu maksimalnih performansi znaju da budu veoma bučni. To je jednostavno cena performansi. Ko ne voli buku može iz Razer Synapse softvera da izabere jedan od tri predefinaisana načina rada: tihi, balansirani ili režim visokih performansi.

   Uglavnom Razer je na ovom malom Blejdu uspeo da se začuđujuće dobro izbori sa toplotom ispod zone prstiju što pokazuju i ove termo fotografije.

   Razer Blade 14 AMD (2023) – performanse

   Test sistem specifikacije

   CPUAMD Ryzen™ 9 7940HS Processor (8-Cores /16-Threads, 16MB L3 Cache, Up to 5.2 GHz max boost) with Radeon™ 780M Graphics
   OSWindows 11 Home
   GPUNVIDIA® GeForce RTX™ 4070 (8GB GDDR6 VRAM)
   Display14” 2560 x 1600 QHD+, 240 Hz, 16:10, 215 ppi, < 3 ms Response Time, 100% DCI-P3
   RAM32 GB DDR5-5600 MHz (2 x 16 GB – Slotted), upgradable to 64 GB
   SSD1TB SSD (M.2 NVMe PCIe 4.0 x4)
   KeyboardPer key RGB Powered by Razer Chroma™ N-Key rollover keyboard 1.0 mm travel, Membrane, Linear-feel, 63 g +/-
   Ports2 x USB 3.2 Gen 2 Type-A Ports,
   2 x USB4 Type-C Ports with Power Delivery and Display Port 1.4 via iGPU, charging supported with 20V USB-C chargers with PD 3.0 (100W),
   1 x HDMI 2.1 output
   Dimensions & WeightHeight (peak): 17.99 mm, Width: 310.7 mm, Depth: 228 mm, Weight : 1.84 kg
   CameraWindows Hello built-in IR FHD webcam (1080p) with Privacy Shutter
   WirelessQualcomm® WCN6856 Wi-Fi 6E™, IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth® 5.2
   BatteryBuilt-in 68.1 WHr lithium-ion polymer, Fast Charge
   Power230W power adapter
   Razer Blade 14 specifikacije:

   Stižemo i do gejming performansi. One su na očekivano visokom nivou i vidite da je Blade 14 potpuno dorastao nadmetanju sa klasičnim 15 i 16-inčnim gejming modelima. To je inače vrlo bitan detalj kada govorimo o prenosnim računarima velike snage. Kod njih je svaki pedalj prostora od velike važnosti za pravilan rad i provetravanje jakih komponenti,a što dodatno otvara prostor za bolje performanse.

   Gejming performanse:

   Otuda je važno istaći činjenicu da Blade 14 bez problema parira većim modelima, uprkos jednako jakom pa čak ijačem hardveru što samo dokazuje majstorstvo i nivo koji je Razer dostigao sa svojim Blade modelima na ovom delu tržišta. Svakako velike zasluge za dobre rezultate ima i AMD sa svojom naprednom Ryzen platformom u skoro najjačoj verziji tako da nije slučajno zašto je Razer izabrao baš Ryzen 9 za svoju najjaču i najaktuelniju Blade „četrnaesticu“.  

   Performanse u aplikacijama:

   U pogledu performansi rada u aplikacijama za izradu zahtevnih sadržaja, AMD Ryzen 9 i GeForce RTX 4070 odlično sarađuju pa u Adobe aplikacijama beleže do sada najbolje rezultate kada su u pitanju laptop računari. Sa druge strane 7940HS procesor beleži za nijansu lošija vremena kada je u pitanju rendering.

   Jedan od najboljih kompaktnih prenosnih računara današnjice

   Nakon detaljne analize došli smo i do sam kraja predstavljanja ovog sjajnog notebook računara. Razer Blade 14 je prevazišao kategoriju gejming prenosnih računara i svojim mogućnostima se definitivno nameće i kao optimalno rešenje za Windows PC kreatore i zahtevnije korisnike kojima treba jaka mobilna stanica kompaktnih dimenzija. U tom pogledu je jedan od najboljih računara današnjice.

   Međutim to ima i svoju cenu, koja je čak i za kupca na zapadu vrlo visoka od nekih 2800 US$ kod nas to pretvorite u evro novčanice i dodajte još malo, pa je jasno zašto najviše pritužbi se odnosi upravo na cenu. Ali tako je uvek bilo i biće, najbolje mora da se plati, a iskreno ovo i nije računar za svakoga, ponajmanje za nekog prosečnog gejmera tinejdžera.

   Završili smo još jedan test ovog puta na test stolu nam je bio odlčni Razer Blade 14 dakle kompaktni gejmer koji svojim karakteristikama i mogućnostima prevazilazi primarno polje upotrebe. Jedan od definitivno najboljih prenosnih računara današnjice. Konstatacija koja se posebno odnosi na Windows PC modele. Do sledeće recenzije, a biće ih do kraja godine na isteku, veliki pozdrav od članova Benchmark redakcije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra