Razer Blade 15 (2022) test

Razer Blade 15 (2022) test

Razer Blade 15 je nesvakidašnje dobar gejming prenosni računar koji je postavio standard i formirao klasu uređaja za sebe. Vrhunski kvalitet izrade i performansi su ga krunisali zaista posebnim mestom u svetu Windows PC prenosnih uređaja

  Sadržaj
   Razer Blade 15 (2022) test

   Pozitivne ocene

   • Vrhunski kvalitet izrade uređaja
   • Detalji kojji ga izdižu iznad konkurencije
   • Odlične performanse
   • Razer Synapse softver
   • Mogućnosti nadogradnje RAM & M.2 SSD
   • Tanak profil uređaja za gejming laptop 
   • Vrhunski OLED ekran na 240Hz

   Negativne ocene

   • Grejanje Intel procesora
   • Cena

   Razer Blade 15 čak i u verziji za 2022. godinu je vrhunski izbor za one koji znaju šta hoće i žele nešto više od svog gejming laptop računara.

   Tokom naših testova naučili smo da su gejming laptop računari posebna vrsta Windows kompjutera. U njihovoj hijerarhiji Razer Blade 15 zauzima istaknuto mesto. Mnogi će čim vide da je u pitanju model sa specifikacijama za 2022. godinu odmahnuti rukom. Međutim, ako već niste zavisnik o najnovijim specifikacijama, ovo je prava prilika da vidimo šta jedan vrhunski laptop praktično na zalasku karijere, može da ponudi i pri tome ga sigurno dobijete po povoljnijoj ceni od najnovijeg izdanja koje se razlikuje, realno u par stvari.

   Razer Blade 15 (2022) – karakteristike

   Razer Blade 15 stiže u svom prepoznatljivom dizajnu koji je skoro nemoguće razlikovati od ranije testirane Advanced verzije. Iskreno, nema šta tu da se bitno menja. Blade 15 ima neprolazan dizajn, rekli bismo vanvremenski. Crna 17 mm tanka silueta je primećujemo neuobičajena za jednog hardverskog gejming teškakša kakav je ovaj Blade 15.

   Ofarban u mračno crnu boju, sa svojim mirnim čistim i ravnim linijama i prefinjeno brušenim metalnim materijalima od anodizairanog aluminijuma je savršen spoj umirujuće prijatnog i u isto vreme sofisticiranog dizajna. Što bismo rekli, i za oko i na dodir ruke. Da ne bude dosadan potrudio se savršeno uklopljen dizajnom i svojom pozicijom na centralnom delu poklopca, prepoznatljivi Razer logo koji će vam izazvati onaj preko potrebni osećaj uzbuđenja i sigurno podići broj otkucaja nemirnog gejming srca.

   Detalji posebnosti su na svakom koraku, od odlično uklopljene zone bočnih perforacija za zvuk, preko praktično dizajniranog priključka za punjenje, pa sve do upečatljivo zelenih USB-A konektora. Kvalitet završne obrade govori da se radi o samom vrhu ponude u klasi prenosnih računara.

   Ako vam je to previše uopštena konstatacija – uporedili bi ga sa MacBook Pro meodelima, stim što je Razer Blade 15 korak ispred kao računa rkoji može sve od zahtevnom posla do vrhunskog gejminga. Sve to pravi jak utisak pod kojim ste svo vreme dok doživljavate pojavu Blade 15 laptop računara.

   Razer Blade 15 (2022) – hardver, hardver, dajte nam jakog hardvera

   Razer Blade 15 je u pogledu ugrađenog hardvera brutalna sprava. Nije poenta samo napakovati jak procesor i grafiku kartu već, uskladiti tako jaku platformu da nigde ne štrči previse, a da reže poput oštrice kako joj i ime kaže.

   Razer je ovaj konkretni model koji se vodi pod oznakom RZ09-0421NEG3 bazirao na Core i9-12900H procesorskoj platformi. Nema jačeg u mobilnom izdanju Alder Lake platforme. Samo nije jasno šta će ovde toliko štedljivih jezgara, jer znamo da su ona u ovom slučaju bespotrebna i ih isključujemo u gejming modu, a u ovom računaru ih ima čak 8, više nego 6 brzih preko potrebnih za gejming performanse. Eto ideje i moje želje kako bi ovu opciju trebalo uključiti u sledeću verziju Synapse softvera. Dok štedljiva dopiru do nekih 3.8 GHz, pojedinačna brza jezgra se lansiraju do celih 5 GHz i to u PL2 modu od 160 W.

   Integrisano Iris Xe grafičke jezgro samo zaslužuje da bude uključeno kao radite neki posao radi produženog trajanja baterije, inače ne oklevajte da aktivirate prisutnu opciju MUX sviča, bilo iz BIOS-a ili iz vrlo dobre Razer Synapse aplikacije.

   Time se prebacujete u režim rada glavne zvezde ovog računara. Nesumnjivo je to GeForce RTX 3070 Ti sa 8 GB GDDR6 sopstvene memorije. Iaoko nije poslednja generacija Nvidia grafičkih procesora još uvek je aktuelan i krija priličnu snagu koja će prijati ciljanoj grupi hgejmera qali i kreativaca poslovnih korisnika.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Grafički procesor je povezan sa centralnim procesorom na bazi interfejsa koji upošljava 8 PCIe putanja 4. generacije. To bi trebalo da bude dovoljno za maksimum uživanja u 1920×1080 ili 2560×1440 gejmingu u „AAA“ igrama pri najviše podešenim detaljima. Toliko iznosi „native“ rezolucija ekrana ove Blade “petnaestice”. I ne samo gejming već ćete poput jednog pravog desktop PC računara, uživati u radu zahtevnih aplikacija za modeliranje i rendering koje koriste CUDA GPU asistenciju.

   Računar stiže sa 16 GB dvokalane DDR5 memorije na efektivnih 4800 MHz. RAM je fizički prisutan u vidu dva SO-DIMM slota radi lakšeg proširenja ko bude imao potrebe za 32 GB memorije.

   … i na samo jak CPU i GPU, Razer Blade 15 čarolija je u detaljima

   Za instalaciju operativnog sistema, igre, aplikacije i podatke tu je jedan M.2 PCIe x4 kapaciteta 512 GB. Ako nas pitate, to je na donjoj granici minimuma za moćne sisteme poput ovog Blade 15 računara. Na sreću tu je još jedan M.2 2280 slot koji prima NVMe SSD uređaje i to na vrlo zanimljivoj poziciji pošto se montira poput Piggy Back metode na hladnjak postojećeg. Dozvoljeno je korišćenje samo „single side“ M.2 SSD modela sa NAND čipovima na jednoj strani štampane pločice, jer one koje imaju čipove i na gonjoj i na donjoj, ne mogu da stanu. Jednostavno nema mesta.

   Ko nije radio sa Razer modelima može biti zbunjen, ali jeste zgodno na prvi pogled zbog uštede prostora, samo je pitanje da li taj metalni komadić između dva brza M.2 SSD-a može da se izbori sa njihovom toplotom.

   Ne treba da vas brine ovaj detalj jer smo ispitali ovaj neuobičajeni detalj tokom različitih situacija od gejminga, rada u Premijeru i intezivnog kopiranja sa SSD-a na SSD. Sistemski Samsung otišao maksimalno na 80 stepeni, dok drugi naknadno instalirani SSD je hladniji sa maksimumom od 65 stepeni.

   Inače u radu pomenuti Samsung je veoma brz i postiže transfer u zahtevnim scenarijima rada i do 4.5 GB/s što je na nivou jakih desktop PC gejming sistema.

   Zvuk je jednom rečju najbolji koji smo čuli na laptop računarima, a moram priznati da se Razer prilično potrudio da to tako i bude, pošto su drajveri oklopljeni i izdvojeni u svojevrsne mini kutije. Dopire iz dve zone perforiranih površina koje se nalaze na bokovima dela sa tastaturom koja verovatno zbog toga i nema numerički deo, koji iskreno i nije potreban računaru ove namene.

   Razer Blade 15 (2022) – tastatura i gamepad napravljeni za gejming

   Zato je tu veliki i fini touchpad sa skoro staklasto glatkom površinom. Zanimljivo je da ne postoji funkcijska prečica kojom bi brzo isključili touchpad tokom gejminga, već vas Razer šalje da to učinite u Windows System podešavanjima. Ima logike jer ćete svakako koristi miša tokom igranja, tako da Windows opcija „isključi touchpad kada je povezan miš“, potpuno opravdava ovakvu Razer odluku.

   Tastatura je priča za sebe. Ovo je praktično jedina koju bi mogao da po kvalitetu poredim sa Legion i Thinkpad modelima u pogledu kvaliteta. Za razliku od pomenutih je vidno drugačije podešena u pogledu sistema vešanja tastera. Plitka ali veoma kvalitetnih tastera i sa vrhunskim Razer Chroma sistemom pozadinskog osvetljenja koje nigde ne „probija“ jer svaki taster ima posebnu led diodu i osećaj je zaista vrhunski. Podešavanje i upravljanje RGB efektima u vidu zasebnih zona tokom gejminga ili rada je posebna priča koju je Razer doktorirao i u kojoj mu nema ravnog u ovom delu industrije.

   Slično plitkom, ali vrlo korektnom i ne preteranom otporu prilikom aktivacije tastera je podešeno i vešanje klikped tastera. Tastaura ima N-key Roll Over funkciju koja pamti aktivaciju više tastera odjednom, dakle neka vrsta „anti ghosting“ funkcije. Sveukupno odlična tastatura sa prefinjenim osećajem u radu.

   A, tu je brza Wi-Fi 6E mreža sa 802.11 az standardom. Da, da dobro ste čuli nije „ax“, već noviji „az“ standard. Njegova prednost je što prepoznaje mobilni tip uređaja i pomoću specijalnog algoritma procenjuje poziciju klijent računara u odnosu na okruženje u kome se koriste mesh sistemi sa više access point ili ruter uređaja.

   Maksimalni propusni opseg ide i do 3 Gbps ukoliko provajder podržva tako velike brzine i pokriva frekventni opseg 1 dd skoro 7 GHz kako bi postigao velike brzine ali i očuvao kompatibilnost rada sa starijim Wi-Fi uređajima. Praktično predvorje Wi-Fi 7 standarda.  

   Razer Blade 15 (2022) – konekcije

   Moderan gejming računar mora da se pokaže i u pogledu brzih raspoloživih konekcija. Ovaj Blade 15 model raspolaže sa tri USB-A 3.2 porta druge generacije, zatim dva USB-C 3.2 Gen2 porta sa PowerDelivery 3 podrškom što će reći da možete ga puniti uz odgovarajuće jak USB-C punjač koji isporučuje 100 W električene energije na naponu od 19.5V. Isti port služi i za povezivanje monitora preko USB-C DP interfejsa sa 1.4 specifikacijama. Konačno podatke prebacujete brzinom od oko 10 Gbps.

   Od priključaka zatičemo jedan HDMI 2.1 port, Kensington lock za mehaničku zaštitu uređaja, 3.5 mm kombinovani audio džek za slušalice i mikrofon i još jedan detalj koji ga preporučuje kreativnim poslovnim korisnicima u vidu prisutnog SD čitača memorijski karti, detalj po kome se odlikuju Advanced Blade modeli.

   Ekran koji pravi razliku u gejmingu

   Posebno pohvaljujemo odličan ekran na ovom Blade 15 primerku. To je onaj detalj koji ističe ovaj računar i svakako pored jakih osnovnih komponenti je jedan od ključnih razloga za kupovinu baš ovog modela. Naime radi se o 15.6 inča velikom OLED ekranu koji osvežava na 240 Hz. Savršena kombinacija za gejming i to još sa QHD prikazom u 2560×1440 piksela. Kontrast i dubina crne su nešto zaista u čemu je OLED tehnologije neprikosnovena i kada to vidite u igrama uz odličan kolor, desiće vam se da većinu poznatih igara doživite i osetite na jedan potpuno novi i bolji način, iako ste mislili da ste sve što ste imali da vidite u njima, već videli. Nije preterivanje, ali osećaj je kao da igrate novu igru jer je količina detalja zaista impresivna.

   Ekran deluje da ima mnogo jače osvetljenje bez obzira što smo tokom merenja očitali vrednost od 360 nita. Realno ništa specijalno, ali subjektivno kao da ima duplo jače osvetljenje zbog pomenutog OLED kontrasta. Pokriva 100% kolora DCI-P3 palete i podržava HDR 500 prikaz odgovarajućih sadržaja. Igre, video i animacije jednostavno božanstveno izgledaju.

   Inače okviri su tanki osim donjeg, malo debljeg, dok se u gornjoj lajsni nalazi Full HD web kamera koja snima u 1080p rezoluciji i ima IR senzor za prepoznavanje lica i podršku Windows Hello bezbednosnoj funkciji. Kada spominjemo bezbednost, recimo da ovaj računar ima Inetlov TPM 2.0 modul. Pored kamere je smešten i par digitalnih mikrofona.

   Razer Blade 15 (2022) – napajanje i autonomija baterije

   Ovako moćan računar mora imati jako napajanje. Uz uređaj stiže prilično elegantan ispravljač, veličine poput nekih duplo slabijih. Spreman je da isporuči 240 W električne energije, jer u trenucima dok istovremeno punite bateriju u brzom režimu i igrate, računar zna da povuče i nešto više od 200 W energije. 

   Ugrađena litijum jonska baterija kapaciteta 80 Wh koja u našem standardnom testu rada u realnim, srednje zahtevnim aplikacijama obrade videa, fotografija i zvuka drži aktivnim ovaj računar sledeća 3 sata i 26 minuta u Balanced režimu rada, a što uopšte nije loše za ovog istinskog snagatora.

   Baterija se puni uz pomoć „fast charge“ funkcije za 1 sat i 25 minuta. Do 20% kapaciteta stiže za samo 15 minuta, 50% puni za 35 minuta, 90% za sat i 10 minuta.

   Ako se igrate na bateriji, izdržaće otprilike sat vremena. Battery Boost 2 zna da limitira frjemrejt na 30 fps-a kako bi produžio autonomiju ali cena koja se plaća u tim situacijama se odlikuje ne baš glatkom animacijom u igrama. Zato ga isključite ukoliko hoćete da dohvatite željenih, ali glatkih 60 fps-a, naravno uz cenu koju plaćate još manjom gejming autonomijom.

   Na kraju ovog brifinga mogućnosti Blade 15 modela, spomenimo i da se ovaj računar isporučuje uz instaliranu Windows 11 Home verziju operativnog sitema i pomenutog Razer Synapse 3 softvera. Veoma je kompaktnih dimenzija za jednog ekstremnog gejmera jer se drži Nvidia Max Q smernica koje kombinuju nekoliko tehnologija pomoću koji h se usklađuju potrošnje i performanse: poput Battery Boost 2, DLSS, zatim Whipser Mode rada i sličnih. Težak je zbog ugrađenih hladnjaka i parne komore za hlađenje moćnih procesora, zbog čega masa iznosi čitavih 2 Kg i koji gram više.

   Razer Blade 15 (2022) – performanse

   U pogledu performansi Blade 15 nas nije iznenadio. Naime već smo videli dosta uređaja na temu brzih Intel Aledr Lake procesora 12 generacije i GeForce RTX 3070 u ovom slučaju Ti verzije. Uglavnom zadovoljava potrebu igranja i glatke animacije uz komfornoveliki frejmrejt koji bi iskoristio visoku vrednost osvežavanja ugrađenog OLED krana i to pre svega u Full HD rezoluciji.

   Da bi isto to postigli u QHD režimu potrebno je malo podešavati grafičke detalje i eventualno iskoristiti DLSS upscaling asistenciju. U tim situacijama realno zaoostaje za najnovijom generacijom RTX 40 grafičkih procesora. Ipak, ko ne voli da koristi upscaling opcije, biće prilično zadovoljan ovom kombinacijom hardvera jer u njoj još uvek ima dosta snage.

   Razer Blade 15 (2022) – gejming performanse

   Razer Blade 15 (2022) – performanse u aplikacijama

   Što se tiče brzine u zahtevnim aplikacijama kao svaršen je u delokrugu rada za video editing na terenu ili 3D modeliranje i slične aplikacija sa CUDA GPU akceleracijom.

   Ponašanje u radu

   Frekvencija procesora je ograničena radom velikog broja jezgara i male zapremine laptop računara. Otuda zaista ostaje nejasno zašto nema opcije da se isključe štedljiva jezgra jer bi to ostavilo više prostora za rad i podizanje brzih jezgara što igre definitivno favorizuju. Ovako prilikom gejminga prosečna frekvencija Core i9 procesora deluje prilično malo, nešto jedva iznad 3 GHz. Ipak, „P“ jezgra rade brže pa dosežu neki tempo od 3-3.5-4 GHz tokom gejminga, ali i 5 GHz tokom rada u Premijeru. Naravno to zavisi od stepena opterećenja CPU resursa.

   CPU i GPU se intezivno greju, pa Razer koristi specijalni sistem hlađenja i posebnu parnu komoru za bržu razmenu toplotne energije. Tu je i sistem velikih hladnjaka, toplote cevi kao i dva centrifugalna ventilatora. Sve kako bi se procesori održali i postigli veće radne frekvencije.

   Međutim, limitirajući faktor je svakako kućište izuzetno niskog profila i mala zapremina unutrašnjeg prostora. Zbog toga se Core i9 12900H slabo snalazi jer je non stop gladan energije kada krene da povećava frekvenciju nakon čega vrlo brzo udara u „trotling“ zonu po više kriterijuma bilo da je u pitanju visoka temperatura, previsok napon ili prekomerna potrošnja.

   Na sreću, Razer je podesio i ponudio korisnicima tri radna profila koji optimalno balansiraju između: performansi, buke, grejanja i potrošnje. Profili se nalaze u okviru Razer Synapse softvera ili možete ih trenutno aktivirati kombinacijom „Fn+P“ tastera.

   Na taj način u letu menjate između: podrazumevanog, tihog ili brzog Custom Boost režima maksimalnih performansi. Najbolje ćete ih shvatiti i videti koja je razlika pomoću ovih grafikona koji prikazuju kretanje glavnih parametara rada u kontekstu gejming performansi.

   Razer Blade 15 (2022) – to je ono pravo

   I polako smo došli do kraja još jedno prikaza na Benchmark kanalu. U ovom slučaju Rayer Blade 15 u verziji za 2022. se pokazao kao čistokrvni premijum laptop velike snage i ultimativnih gejming karakteristika, koji je zbog MaxQ Nvidia dizajna preporučljivi poslovnim korisnicima sa zahtevom velike hardverske snage.

   Postoji mali broj uređaja koji izaziva onaj poseban filing koji vam non stop govori da u rukama držite nešto zaista posebno u tom trenutku. Razer Blade 15 je jedan od takvih uređaja, bez sumnje.

   I za sam kraj, Razer se potrudio da vam ulepša dan kada ćete postati vlasnik ovog sjajnog računara je ro njemu treba i brinuti na odgovarajući način. Zato svi kupci na ovdašnjim prostorima dobijaju i odgovarajući, vrlo atraktivan i koristan Razer ruksak, čisto da se zna da u njemu živi i nosite posebnu vrstu zverke. Lep i koristan detalj za računar koji u našim prodavnicama košta oko 2500 evra.

   Pokušajte da iskoristite vaše trgovačke veštine i verujem da u ovom trenutku možete povoljnije doći do jedne vrhunske mašine, naravno ukoliko ste se već odlučili za ovu kategoriju uređaja.

   Pogledaj i druge Razer proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan