Bang & Olufsen Beosound 2 3rd Gen Recenzija – Lepota zvuka

Bang & Olufsen Beosound 2 3rd Gen Recenzija – Lepota zvuka

Bang & Olufsen Beosound 2 3rd Gen je verovatno najlepši audio uređaj koji smo imali prilike da vidimo. Kako radi i zvuči, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Bang & Olufsen Beosound 2 3rd Gen Recenzija – Lepota zvuka

   Pozitivne ocene

   • Izuzetan dizajn i kvalitet izrade
   • Vrlo detaljan i prijatan zvuk
   • Mnoštvo opcija za povezivanje

   Negativne ocene

   • Bluetooth podržava samo SBC kodek

   Uređaj koji je ujedno i vrhunska dekoracija i vrlo fleksibilan audio sistem visokog kvaliteta.

   Ukoliko nas redovno pratite ili vas zanima svet audio uređaja visoke klase, ne sumnjamo da vam je danski Bang & Olufsen već dobro poznat. Zapravo, ovu kompaniju je teško ne zapamtiti već u prvom kontaktu, jer nekonvencionalan i vrlo specifičan dizajn njihovih uređaja Bang & Olufsen čini kategorijom za sebe.

   Njihovi audio i TV uređaji su jednako dekoracija koliko i to što im je primarna namena, a u oba domena zaista visoka klasa. Kada bacimo pogled na sve Bang & Olufsen uređaje koje smo testirali, kao i one koje imaju u ponudi, impresivno je kako je svaki drugačiji i poseban, a opet svi imaju neku zajedničku prepoznatljivu crtu i lako je spoznati koji je brend u pitanju, čak i ako niste prethodno videli baš taj model.

   Tajna je zapravo u saradnji sa vrhunskim studijima za industrijski dizajn širom sveta, a zanimljivo je da iako je studija i dizajnera koji potpisuju Bang & Olufsen proizvode više, prepoznatljivost je uvek prisutna. Portfolio ove kompanije je prilično širok, tu su uređaji različitih veličina i namena, ali bismo rekli da je zajednička crta koju svi dele upravo to što su namenjeni korisnicima koji žele nešto elegantno i sa stilom kao dekoraciju u svom domu, ali bez kompromisa u pogledu zvuka.

   Ovog puta nam se na testu našao uređaj koji možda i najbolje reprezentuje tu filozofiju, a u pitanju je treća generacija Bang & Olufsen Beosound 2, modela koji je, prema rečima domaćeg distributera možda i najprepoznatljiviji proizvod ove kompanije. U pitanju je bežični zvučnik, pa i malo više od toga, a upakovan u zaista interesantan format. Iza njegovog dizajna stoji Torsten Valeur, danski dizajner koji ima dugo iskustvo rada u David Lewis agenciji koja je dizajnirala neke od ranijih Bang&Olufsen proizvoda, a bio je i Master Design savetnik za LG.

   Bang & Olufsen Beosound 2 – Dizajn

   Po mom mišljenju, ovo je možda i najlepši proizvod ove kompanije koji smo do sada videli na testu i zaista ostavlja izuzetan utisak uživo. U pitanju je praktično kupa za ravnim vrhom, visine 43cm i prečnikom baze od 20cm, koja deluje poput neke vrlo stilizovane metalne lampe.

   Najveći deo uređaja zapravo čini ovalno telo izliveno iz jednog dela aluminijuma, sa uzdužnim prorezima u gornjoj polovini kroz koje se prostire zvuk, ali koji uređaju daju i vrlo specifičan izgled. Izrada je apsolutno vrhunska i impresionira preciznošću i finim detaljima, poput npr. površine koja nije potpuno ravna već ima vrlo blagu teksturu u vidu finih koncentričnih krugova koje ćete osetiti pod prstima kada pređete preko uređaja. Ovo doprinosi utisku da u rukama, odnosno na polici imate nešto posebno i nesvakidašnje.

   Površina je anodizirana, u konkretnom slučaju zlatna, mada su u ponudi i srebrna, crna, tačnije anthracite ili tamno karbon siva i Daybreak Blossom koja ima gradijent od plave do roze i malo odskače od elegantnog koncepta. Kada smo dogovarali koja boja će nam doći na test bilo je teško odlučiti se jer sve izgledaju dobro na drugačiji način, ali eto recite nam vi u komentarima koja vama deluje najzanimljivije.

   Iznad glavnog dela uređaja je prorez, iznad koga se nalazi metalni vrh u istom dizajnu. Između njih je naizgled ništa kada se gleda u ambijentu tamnije prostorije, ali je zapravo tu crni stub koji drži konstrukciju, kao i diskretna svetleća dioda koja je još jedan od interesantnih detalja.

   Kontrole, povezivanje

   Na metalnom valjku na vrhu se nalaze sve kontrole – zapravo, čitav valjak je jedan veliki potenciometar čijom rotacijom možete podešavati glasnoću, što baš dopronosi korisničkom iskustvu, tim pre što je mehanizam otežan, pa daje osećaj kakav smo zaboravili sa nekih Hi-Fi uređaja iz davnih dana. Sa njegove gornje strane su tu i senzorski tasteri za puštanje, pauziranje i promenu sadržaja, Bluetooth uparivanje, aktivaciju glasovnog asistenta i četiri predefinisane radio stanice ili playliste koje možete podesiti u aplikaciji.

   Kad pominjemo izvore zvuka, pored Bluetooth-a 5.3 za vezu sa eksternim uređajima, Beosound 2 poput većine Bang & Olufsen uređaja ovog tipa nudi i selekciju radio stanica i streaming servisa za koje nije potreban dodatni uređaj, odnosno u pitanju su interne mogućnosti zvučnika. Na raspolaganju vam je i selekcija domaćih radio stanica, Deezer, Spotify, muzika sa vašeg DLNA servera i Google Chromecast.

   Na dnu uređaja su tu i fizički konektori za povezivanje sa mrežom kako bi Beosound 2 dobio internet konekciju ili vezu sa media serverom, a pored LAN porta su tu i USB-C port na koji je moguće povezati 3.5mm adapter za analogni linijski ulaz koji se dobija u pakovanju, kao i naravno konektor za napajanje.

   Sve pomenute funkcije je moguće konfigurisati putem Bang&Olufsen aplikacije, koja omogućuje i ažuriranje softvera, kontrolu uređaja i glasnoće, podešavanje alarma i tajmera, kao i podešavanje samog zvuka o čemu ćemo nešto kasnije.

   Bang & Olufsen Beosound 2 – Zvuk

   Kad pominjemo zvuk, njega proizvode četiri zvučnika, a Bang & Olufsen je u ovaj i dalje relativno kompaktan format uspeo da upakuje woofer od 5.25”, dva dvoinčna srednjetonca i jedan 0.75” tweeter. Srednjetonce ćete primetiti kroz proreze na bokovima uređaja i to orjentisane ka suprotnim stranama radi šire projekcije u svim pravcima, woofer se nalazi na dnu orjentisan ka podlozi, sa otvorima oko dela u kome se nalaze konektori, dok je tweeter na donjoj strani onog valjka za kontrolu glasnoće.

   On je uperen u kupu, odnosno šiljak, za koji pretpostavljamo da je tu kako bi visoke tonove, koji su po prirodi vrlo usmereni, rasuo u svim pravcima. Vrlo interesantan dizan. Svaki od zvučnika dolazi i sa sopstvenim pojačalom klase D, čak 2x30W za woofer, 2x15W za srednjetonce i 15W za tweeter. Iako realna snaga nije jednaka zbiru ovih cifara – one su tu da se obezbedi neophodan headroom, treba reći da glasnoće ne nedostaje, pa je Beosound 2 više nego dovoljno glasan i za neku veliku dnevnu sobu i glasnije slušanje.

   Tim pre što je projekcija vrlo dobra u svim pravcima, pa gde god da postavite zvučnik, on lepo pokriva prostor zvukom. Što se kvaliteta zvuka tiče, on je veoma dobar, mada ništa manje ne bismo ni očekivali od Bang & Olufsena i uređaja nimalo niske cene.

   Zvučna slika, puno detalja i odlična reprodukcija basa su ono što prvo upada u uši, uz prijatan frekventni balans sa možda malo povučenijim srednjim delom spektra. Niske frekvencije koje je Beosound 2 u stanju da reprodukuje se prostiru do nešto ispod 40Hz, što je u skladu sa deklarisanim opsegom od 33 – 23.400 Hz. Doduše, glasnoća basa ispod oko 120 malo opada, do akcenta između 60 do 80 koji je pretpostavljamo tu kako bi bas bubanj zvučao ubedljivije, nakon čega naglije opada do minimuma.

   Kompenzacija basa koju Bang & Olufsen implementira na svim svojim modelima je prisutna i ovde, pa će se on prilagođavati glasnoći i davati utisak jednakog balansa koji ne podleže takozvanoj Fletcher/Munson krivoj, bilo da slušate jako glasno ili potpuno tiho. Ovo Beosound 2 čini i vrlo dobrim rešenjem za ambijentalni zvuk, kada želite muziku koja ide u pozadini, a nije upadljiva.

   Kad pominjemo kompenzaciju, pri prvoj instalaciji Beosound 2 će pokrenuti i merenje odziva prostorije i prilagoditi zvuk konkretnom prostoru i položaju. Ako ovo ne želite, opciju je moguće i isključiti, kao i naravno zvuk prilagoditi svom ukusu.

   U tu svrhu su vam tu dva slajdera za bas i visoke tonove, kao i nekoliko predefinisanih modova, ali i opcija da napravite sopstveni putem karakterističnog Bang&Olufsen kružnog opisnog ekvilajzera kojim balansirate između toplijeg ili svetlijeg i opuštenijeg ili energičnijeg zvuka.

   Stereo, multiroom

   Iako je u pitanju samostalni uređaj sposoban za sve pomenuto, Bang & Olufsen je omogućio i povezivanje dva ili više Beosound 2 u jedan zvučni sistem, što donosi i neke konkretne prednosti. Ovo je moguće u dva različita moda – Stereo ili Multiroom, svaki za različitu primenu.

   Stereo naravno podrazumeva povezivanje dva uređaja i uparivanje u stereo par, pri čemu se dobija više glasnoće, bolja zvučna slika, a rekli bismo i još bolji zvučni balans. U ovom slučaju je na oba uređaja moguće kontrolisati ukupnu glasnoću, a snage je dovoljno i za glasnu kućnu žurku.

   Mi smo stereo par koristili i kao Bluetooth izlaz sa TV-a i čak i u odnosu na televizor sa pristojnim ugrađenim zvučnicima, razlika u jasnoći i kvalitetu zvuka je bila impresivna. Istina, par je i skuplji od vrhunskog TV-a, ali o tome ćemo na kraju.

   Drugi mod, Multiroom podrazumeva da u više prostorija postavite po jedan Beosound 2 i povežete ih međusobno u aplikaciji, nakon čega oni sinhronizovano reprodukuju sadržaj, a na svakom je moguće podesiti glasnoću nezavisno. Ovo je optimalno rešenje za ambijentalnu muziku, ili ako želite da bilo gde u kući imate neprekidno iskustvo slušanja.

   Mala napomena doduše – u oba moda se za vezu između samih zvučnika koristi vaša kućna WiFi mreža, a podržani su ili potpuno nekompresovani 2.3MB/s prenos ili lossless sa Fraunhoferovim LC3plus kodekom u 1MB/s. Ovo treba imati u vidu, jer ako npr. kroz istu mrežu streamujete i neki 4K materijal na TV, moguće je dostići limit na sporijim mrežama.

   Kad smo kod kodeka, pri Bluetooth vezi je podržan samo bazični SBC što je verovatno najslabija tačka ovog uređaja – očekivali bismo makar AAC, ali i LDAC i aptX s obzirom na klasu kojoj pripada. Fokus je očigledno na internim mogućnostima, ili analognoj vezi ko baš želi povezivanje sa eksternim uređajima.

   Bang & Olufsen Beosound 2 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Bang & Olufsen Beosound 2 3rd gen je možda i najlepši audio uređaj koji smo imali prilike da sretnemo, pa i među najbolje dizajniranim uređajima generalno. Ovo je jedan od onih slučajeva kada se kvalitet i vidi, ali lepota očekivano ima i svoju cenu. Ona na domaćem tržištu iznosi 416,500 dinara, i dobijete dinar kusur.

   U prevodu, oko t.j. 3530 evra, pa je definitivno u pitanju uređaj za specifičnu publiku, kao što smo uostalom i navikli od Bang & Olufsena. Ipak, utisak je da kvalitet materijala i izrade u ovom slučaju donekle i opravdava visoku cenu, verovatno i više nego na nekim drugim proizvodima ove kompanije.

   Da li bih lično kupio ovaj model? Pa možda ako dobijem na lotou, ali ko je već dobio na lotou će verujemo imati razloga da razmišlja o ovako nečemu, jer je u pitanju zaista unikatan proizvod koji je lako zamisliti u nekom lepom ambijentu. Ako imate takav ambijent i novca, Beosound 2 kao i ostale proizvode kompanije možete potražiti na zvaničnoj Bang & Olufsen veb-stranici ili uživo u B&O prodavnici u ulici Cara Lazara 11 u Beogradu

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi