Bang & Olufsen Beosound A5 test - HiFi zvuk u piknik korpi

Bang & Olufsen Beosound A5 test - HiFi zvuk u piknik korpi

Bang & Olufsen Beosound A5 u formatu piknik korpe pruža odličan zvuk, prenosivost i nekoliko vrlo vrednih dodataka. Pogledajte detalje u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Bang & Olufsen Beosound A5 test – HiFi zvuk u piknik korpi

   Pozitivne ocene

   • Izuzetan dizajn i izrada
   • Veoma dobar zvuk za prenosni uređaj
   • Integrisani Qi bežični punjač

   Negativne ocene

   • Cena nije pristupačna široj publici

   Još jedan u nizu impresivno dizajniranih uređaja kompanije, ali po našem mišljenju i jedan od najpraktičnijih u B&O ponudi.

   Iz kompanije Bang & Olufsen smo do sada na testu imali prilike da vidimo dosta interesantnih uređaja i moramo priznati da svaki put kada nam se najavi dolazak nekog novog, postoji doza znatiželje potpuno drugačija od onoga što imamo za većinu tehničkih noviteta. Otprilike kao verzija igračke iz Kinder jaja, samo za odrasle i u premijum klasi, gde nikada niste sigurni šta ćete dobiti i kako će izgledati ono što se unutra nalazi.

   Upravo iz tog razloga i imamo praksu da ne proveravamo unapred o kakvom se uređaju radi, već puštamo da svaki prvi kontakt bude novo i interesantno iskustvo.
   A ova danska kompanija zaista ima raznovrstan portfolio, kako vizuelno tako i funkcionalno, pa je uvek doživljaj probati neki njihov uređaj koji nismo videli prethodno.

   Ovog puta, na test nam je stigao jedan zaista svež novitet pod imenom Bang & Olufsen Beosound A5. Ako išta možemo zameriti ovoj kompaniji, to je što im imena proizvoda nisu jednako kreativna kao sami uređaji, jer se na osnovu naziva baš i ne može zaključiti o čemu se radi.

   Ako bismo u par reči trebali da opišemo ovaj proizvod, najadekvatniji rezime bi verovatno bio “piknik korpa koja peva”. U pitanju je zapravo prenosni audio uređaj koji je, uz Beoplay A9 (to je onaj nalik satelitskoj anteni), jedan od mojih favorita među svim dosadašnjim Bang & Olufsen proizvodima koje smo bili u prilici da probamo. Zašto je to tako, pogledajte u ovom testu.

   Bang & Olufsen Beosound A5 – Dizajn

   Kao i uvek, krenućemo od dizajna, koji je u slučaju Bang & Olufsen proizvoda i jedna od najzanimljivijih stavki. Znamo već da ova kompanija za različite proizvode sarađuje sa različitim dizajn studijima širom sveta, a u ovom slučaju je za Beosound A5 bio zadužen GamFratesi Studio, dansko-italijanski duo arhitekata baziran u Kopenhagenu. Neverovatno je kako različiti dizajneri koji sarađuju sa ovom kompanijom na kraju naprave nepogrešivo Bang & Olufsen izgled uređaja, a to je slučaj i ovog puta.

   U osnovi, Beosound A5 zaista izgleda kao neka čvrsta torbica ili mala piknik korpa, sa sve ručkom za nošenje i težinom od 3.8kg koja je dobar balans između prenosivnosti i svega onoga što uređaj nudi. Ono što je zanimljivo je da dolazi u dve varijante, koje nisu samo varijacija u boji, već izgledaju dosta drugačije i koriste različite materijale.

   Nordic Weave verzija dolazi sa telom uređaja okruženim materijalom od čvrstog pletenog kanapa, aluminijumskim okvirom sa gornje i donje strane i sivom gumiranom površinom na vrhu i dnu uređaja, uz drvenu ručku u odgovarajućoj nijansi. Dark Oak verzija umesto pletenog tela ima rebrastu strukturu napravljenu od hrasta, ručku od istog materijala, tamnosivo anodizirane aluminijumske okvire sa metalnim sjajem i gornju i donju površinu i istoj nijansi.

   Tamnija verzija uživo izgleda jako elegantno, uostalom nešto je i skuplja, dok ova svetlija ima taj šmek pletene korpe, pa je teško odlučiti se koja je lepša. Mislimo da su dizajneri odradili odličan posao u oba slučaja.

   Ono što je interesantno je da je i pored cele teme prirodnih materijala Beosound A5 zapravo otporan na vodu i prašinu po IP65 standardu, naravno uz ogradu da drvo baš ne treba često kvasiti. Bang & Olufsen posebno ističe izdržljivost uređaja, kao i modularnost odnosno mogućnost zamene sastavnih delova, zbog čega bi vas uređaj trebao dugo služiti čak i ako nakon isteka garancije dođe do nekog problema.

   Konektori, Qi punjač, izvori zvuka

   Na bazi oba uređaja se celim obimom nalazi gumirani deo koji je tu da spreči klizanje, a verovatno i da malo amortizuje vibracije kako se one ne bi prenosile na podlogu. Praktično jedini konektor na čitavom uređaju je USB Type-C pri dnu zadnje strane koji služi za napajanje i punjenje, a pored njega je tu samo još prekidač za hardversku deaktivaciju mikrofona – da vas ne sluša CIA, odnosno verovatnije danski PET.

   Gornja površina je ono gde je smešteno puno zanimljivih stvari i sa čim ćete uostalom najviše imati i dodira. Najpre, tu su tasteri koji su skoro sakriveni, sa tek blagim ulubljenjem i diskretnom oznakom funkcije na sredini. Nisu u pitanju senzorski, već klasični tasteri, sa kratkim hodom, bez klika, ali sa jasnom aktuacijom i vrlo prijatni za korišćenje.

   Pri dnu su tu klasične kontrole za puštanje, pauzu i preskakanje pesama, duž leve ivice su tu kontrole za glasnoću, Bluetooth uparivanje i uključivanje uređaja, dok su uz desnu ivicu četiri tastera za pozivanje predefinisanih radio stanica, koje možete konfigurisati u aplikaciji.

   Posebna “poslastica” je QI kompatibilni bežični punjač koji se nalazi na sredini gornje površine, pa je dovoljno da na Beosound A5 spustite mobilni telefon, sat ili neki drugi uređaj i na taj način ga dopunite. Vrlo praktičan dodatak, tim pre što ako odete negde u prirodu nije loša ideja dopunjavati telefon dok ga već koristite za puštanje muzike.

   Kad pominjemo muziku, pored direktne Bluetooth 5.3 veze sa telefonom ili nekim drugim eksternim izvorom zvuka, Beosound A5 podržava i DLNA, Chromecast i AirPlay 2 putem WiFi 6 veze. WiFi se koristi i za internet vezu kako bi vam na raspolaganju bila selekcija radio stanica koje možete videti u Bang&Olufsen aplikaciji i snimiti svoje favorite na sam uređaj za direktni pristup.

   Pored toga, tu je i podrška za Deezer, Spotify Connect i Tidal Connect striming servise. Sve ovo je moguće zahvaljujući softveru koji pokreće sam uređaj, a koji dobija redovna ažuriranja i unapređenja. Ažuriranje i sva podešavanja se obavljaju putem Bang & Olufsen aplikacije.

   Bang & Olufsen Beosound A5 – Zvuk

   Iako je u pitanju prenosni uređaj, od njega u ovoj klasi ipak očekujemo i vrlo respektabilan zvuk. U tom pogledu Beosound A5 nas nije razočarao, a možemo čak reći da smo u nekim aspektima bili i vrlo prijatno iznenađeni. Zvuk u ovom slučaju proizvode četiri zvučnika koja su prilično tesno upakovana u vrlo razumne dimenzije za jedan uređaj ovog tipa, 28.5 x 18.7 x 13 cm.

   Tu je jedan niskotonac od 5,25”, dva zvučnika punog opsega od 2” i jedan visokotonac od 0.8”, svaki sa sopstvenim pojačalom klase D od po 70 W. To naravno ne znači da je ukupna realna snaga 280W, tim pre što je napajanje uređaja maksimalnih 25W, ali možemo reći da je A5 u stanju da pruži itekako glasan zvuk.

   Primera radi, pustili smo neku blues pesmu koja počinje gitarskom deonicom i u pogledu samog zvuka, kao i glasnoće, utisak je bio poput pravog gitarskog pojačala od 20-ak W. Beosound A5 je dovoljno snažan da ispuni i veliku prostoriju u kući za neku žurku razumne glasnoće, kao naravno i za neko okupljanje u prirodi.

   Ono što nas je posebno impresioniralo je projekcija zvuka u 360 stepeni oko uređaja, što je često samo marketinška priča, jer se zvuk svakako širi u svim pravcima. Ipak, u ovom slučaju uređaj zaista zvuči praktično identično bez obzira gde se nalazite u odnosu na njega – ispred, iza, sa strane, pa čak i iznad njega ako ga postavite na pod.

   Frekventni balans uvek ostaje vrlo konzistentan, što je odlična stvar s obzirom da se ovakvi uređaji najčešće koriste ili negde u sredini prostorije kada ste kod kuće, ili gde god je zgodno postaviti ga kada odete negde i ponesete ga sa sobom. Kako bi pri tim promenama pozicija i prostorija zvuk ostao što približniji referentnom, Bang & Olufsen je implementirao i RoomSense funkciju koja meri odziv prostorije i prilagođava frekventni odziv kako bi zvuk ostao onakav kakav bi trebao biti.

   Što se kvaliteta zvuka tiče, on naravno ne može biti na nivou nekog stereo Hi-Fi ili studijskog sistema, ali je i dalje veoma dobar, pogotovo za jedan prenosni audio uređaj. Muzika zvuči vrlo ubedljivo i sa prijatnim frekventnim balansom koji je tako podešen da nema nekih bitnih višaka ili nedostataka, pogotovo u srednjem i visokom delu spektra.

   Basa ima u pravoj meri, što nije tako jednostavno realizovati u kompaktnom pakovanju, mada će zavisno od dela opsega tu biti primetne varijacije u odzivu, kao i blagi akcenat na oko 100Hz. Glasnoća basa opada lagano ispod 80Hz, ali je dobra vest je da se niske frekvencije prostiru do upotrebljivih 40Hz, dok je najniže što je A5 u stanju da reprodukuje nešto oko 30Hz. Sve u svemu, vrlo dobar paket glasnoće, kvaliteta zvuka i zvučne slike kakav bismo i očekivali od jednog prenosnog audio uređaja visoke klase.

   Multiroom, stereo, baterija

   Naravno, Bang & Olufsen ne bi bio to što jeste da kupcima nimalo jeftinih uređaja ne da nekoliko razloga da umesto jednog kupe dva ili više. Prvi je mogućnost uparivanja dva Beosound A5 u stereo par kako biste uživali u pravom stereo zvuku.

   Drugi, potencijalno i praktičniji je opcija povezivanja više istih ili različitih Bang & Olufsen uređaja iz različitih prostorija u Beolink Multiroom, kako biste u svim prostorijama napravili sinhronizovani zvuk, npr. radi pušta neke ambijentalne muzike.

   Sve ovo je moguće podesiti u B&O aplikaciji, koja nudi i izbor različitih predefinisanih modova zvuka, podešavanje putem karakterističnog Bang & Olufsen opisnog kružnog ekvilajzera, kao i podešavanje usmerenosti zvuka ukoliko ne želite projekciju u svim pravcima.

   Beosound A5 je opremljen Li-on baterijom od 7200 mAh koja može pružiti do 12 sati slušanja, zavisno od glasnoće i načina korišćenja. Kako ova cifra može bitno varirati, u aplikaciji možete pronaći podatak, odnosno procenu koliko će još izdržati baterija u trenutnom tempu. Uređaj se napaja i puni putem USB-C porta, a uz pomoć adaptera koji se dobija u pakovanju, zajedno sa verovatno najkvalitetnijim USB-C kablom koji smo videli. Punjenje traje oko 3 sata do punog kapaciteta ili 2 sata do 80%.

   Bang & Olufsen Beosound A5 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Beosound A5 je još jedan vrlo interesantan proizvod ove kompanije, unikatnog i zaista dobrog dizajna, veoma dobrog zvuka za ovaj format i što je možda i najbitnije – odlične praktične upotrebljivosti.

   Činjenica da se može koristiti stalno, kako kad krenete na piknik ili odmor, tako i kod kuće kao centralni zvučni sistem, bežični punjač i deo dekoracije čini odvajanje novca za ovako nešto znatno opravdanijim i mislimo da je u tom pogledu Bang & Olufsen odradio odličan posao.

   Što se cene tiče, ona na domaćem tržištu iznosi oko 138.000 dinara za Nordic Weave verziju i oko 152.000 za Dark Oak, t.j. oko 1170 i 1290€. U Srbiji ovaj, kao i druge Bang & Olufsen proizvode možete pronaći u Beogradu u B&O prodavnici u Cara Lazara 11 ili u okviru Gigatron ponude, a kupci u Crnoj Gori će uskoro moći da ga pronađu i u okviru Tehnomax ponude.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi