Bang & Olufsen Beosound Emerge - Zvuk sa stilom

Bang & Olufsen Beosound Emerge - Zvuk sa stilom

Bang & Olufsen Beosound Emerge je spoj vrhunskog industrijskog dizajna i kvalitetnog zvuka u jedinstvenom formatu. Pogledajte o čemu se radi...

  Sadržaj

   Bang & Olufsen Beosound Emerge koji nam se ovih dana našao na testu je još jedan primer proizvoda ove kompanije koji su spoj vrhunskog industrijskog dizajna i kvalitetnog zvuka. U pitanju je uređaj zaista zanimljivog i jedinstvenog formata.

   Bang & Olufsen Beosound Emerge – Zvuk sa stilom

   Pozitivne ocene

   • Impresivan dizajn
   • Multiroom i stereo opcije povezivanja
   • Izuzetno praktična reprodukcija sa raznih uređaja i online servisa
   • Odličan zvuk u kompaktnom formatu

   Negativne ocene

   • Nedostatak podrške za kodeke naprednije od SBC pri Bluetooth reprodukciji

   Jedinstveni zvučnici koji će prostor obogatiti i zvukom i dizajnom.

   Posao IT novinara svakako ima svojih čari jer ste uvek na izvoru novih tehnologija i zanimljivih uređaja. Pritom smo stalno u prilici da testiramo brojne novitete i imamo dobru sliku o tome šta se nudi i kako šta radi, pa kada dođe vreme da poželimo da kupimo nešto za sebe, mala je šansa da potrošimo novac i budemo nezadovoljni izborom – što je uostalom i ono u čemu želimo da pomognemo našim gledaocima. No, ako je nešto prava privilegija ovog posla, to je mogućnost da testiramo i neke uređaje koje možda nikada nećemo kupiti – ekskluzive koje se i ne prodaju kod nas, prototipe, ili neke vrlo skupe uređaje koji su namenjeni onima koji to prosto sebi mogu da priušte ili entuzijastima koji ne žale para za nešto posebno.

   A u ovu kategoriju posebnih nesumnjivo spada i danski Bang & Olufsen.
   Iako me kao nekog ko se iz hobija bavi muzikom i produkcijom prevashodno zanima studijski audio, a ne HiFi, moram priznati da mi je ono što radi ova kompanija jako zanimljivo i da je svaki novi uređaj koji nam od njih stigne na test doživljaj za sebe. Razlog je to što Bang & Olufsen uređaji nisu samo tehnika, već kombinacija ozbiljnog inžinjeringa i impresivnog industrijskog dizajna.

   Ova kompanija je tokom istorije duge blizu 100 godina napravila ime na tim nesvakidašnjim kombinacijama lepog i funkcionalnog, a u aktuelnom trenutku bih rekao briljira kada su u pitanju audio uređaji smišljeni da ulepšaju prostor poput nekog ekstravagantnog detalja ili dela dekora, ili se poput kameleona potpuno uklope u njega.

   Na test su nam ovih dana stigla dva proizvoda koji ovo ilustruju na pravi način, a prvi koji vam predstavljamo je Bang & Olufsen Beosound Emerge. U pitanju je bežični zvučnik kakav bi svako od nas poželeo u svom domu, pa je samo pitanje da li ste voljni da izdvojite novac, no o ceni ćemo na kraju.

   Bang & Olufsen Beosound Emerge – Dizajn

   Za početak, da se malo divimo dizajnu, koji je po običaju potpuno jedinstven, sa neobičnim formatom, ali i puno ukusa. Emerge je verujemo namerno napravljen tako da podseća na knjigu, pa ga na polici bukvalno možete diskretno sakriti među njih i imati zvuk u prostoriji za koji je teško reći odakle izvire. Ipak, ovako nešto je i šteta sakrivati, jer je u pitanju zaista lep uređaj sa vrhunskim izborom materijala.

   Stranice su napravljene od drveta, pravog, ne neke imitacije ili furnira, što je i razlog zbog koga u pakovanju ima silica gela za skupljanje vlage koliko i samog proizvoda – u Bang & Olufsenu nisu želeli da rizikuju da pri skladištenju i transportu drvo upije vlagu i promeni izgled ili oblik. Oba drvena panela su ravna na bokovima, dok se ka zadnjoj strani savijaju prateći konturu samog uređaja.

   Između drveta se na prednjoj strani nalaze otvori za izvor zvuka, a koji su prekriveni tkaninom sa krupnim tkanjem, opet ne bilo kojom već iza koje stoji druga takođe vrlo dobro poznata Danska kompanija Kvadrat. U donjem delu ispod tkanine je tu metal sa izgledom bronze i diskretnim Bang & Olufsen logotipom.

   Baza uređaja je tek nešto šira od njegovih dimenzija i rekli bismo da je uz gornju površinu to i jedini deo Beosound Emerge-a izrađen od plastike – ne gole naravno već presvučene mekim sivo krem gumiranim slojem koji je vrlo prijatan na dodir.

   Konektori, muzički servisi i kontrola

   Na gornjoj strani, koja vrlo blago uleže ka sredini što je još jedan sitan ali lep detalj, se nalaze sve kontrole u vidu senzorskih tastera osetljivih na dodir.

   Iako oznake izgledaju iscrtano, zapravo su providne i na određenim tasterima svetle u radu. Na raspolaganju su vam taster za puštanje i pauzu, preskakanje pesama, Bluetooth uparivanje, glasovnu kontrolu i četiri predefinisana mesta za omiljene internet radio stanice.

   Sa donje strane se nalaze prekidač za isključivanje mikrofona i navoj poput onog na fotoaparatima za montažu na stalak, dok se u sekciji koja je malo uvučena nalaze još i LAN port, kombinovani 3.5mm analogni i optički ulaz i USB Type-C port koji služi za napajanje uređaja. Pošto ovo nije iPhone, za napajanje se u pakovanju dobija i odgovarajući adapter, kao i USB-C na USB-C kabl dužine 2m, a kablovi na izlazu iz uređaja prolaze između dva gumena dela koji su tu da ih drže na okupu.

   Pomenuti konektori, kao i oni nevidljivi u vidu Bluetooth 5.0 i WiFi AC na 2.4 i 5GHz pružaju prilično široke mogućnosti kada je u pitanju izvor zvuka na ovom modelu, pa je audio moguće puštati na praktično sve načine koje možete zamisliti. Pored povezivanja sa eksternim uređajima, što kablom, što bežičnim putem uključujući i DNLA, AirPlay2 i Chromecast, Bang & Olufsen nudi i prilično bogatu selekciju online servisa, od Spotify-a i Deezera do radio stanica putem Tune In Radio i B&O sopstvenog servisa. Dakle vrlo fleksibilan sistem koji vam omogućuje da u muzici, radiju ili podcastima uživate onako kako vama odgovara.

   Kako zvuči Bang & Olufsen Beosound Emerge

   A kako to sve zvuči?
   Lično sam vrlo skeptičan kada su u pitanju ovako kompaktni audio uređaji, jer što manja zapremina, to je teže napraviti nešto što zvuči kako treba. Bang & Olufsen je u 25.2 x 16.5cm i 6.7cm u najširem delu uspeo da smesti svu elektroniku, plus tri zvučnika – 4” woofer, 1.45” srednjetonac i 0.6” visokotonac i tri pojačala klase D, jedno od 60W i dva od po 30W. Dakle prilična gužva unutra, pa i uređaj ima vrlo solidnu težinu za svoju veličinu.

   Što se glasnoće tiče, Beosound Emerge je deklarisan za pokrivanje prostorija do 30 m2 i možemo reći da će se u tolikoj prostoriji čuti vrlo glasno, takoreći tuče neočekivano dobro za svoje dimenzije. Istina, za najkvalitetniju reprodukciju uređaj ima svoju “zlatnu zonu” glasnoće, mada daleko od toga da ne zvuči dobro čak i na maksimumu.

   Ono što mi je već na prvo slušanje zapalo za uvo je koliko je dobrim projektovanjem moguće dobiti dobar frekventni odziv čak i na ovako malim zvučnicima. Detalji su tu, što je možda i očekivano, ali tu je i vrlo dobar srednji i niži deo spektra, pa npr. pri slušanju nekog energičnijeg roka doboš udara u lice, a bas bubanj u grudi, što je nešto što definitivno nismo očekivali, jer to često ne dobijemo ni na većim zvučnicima.

   Bas se prostire čak do 35Hz, niže od deklarisanih 45Hz, a zanimljivo je da i glasnoća ne opada baš previše ispod 90Hz, pa muzika zvuči vrlo ubedljivo – ne kao na nekom sistemu pune veličine sa wooferom, ali i dalje itekako zadovoljavajuće. Bang & Olufsen je očigledno uspeo da napravi nešto što ne samo izgleda jako dobro, već ne zaostaje ni po funkcionalnosti i kvalitetu.

   Kao i na svim svojim modelima, Bang & Olufsen je i ovde implementirao dinamičku kompenzaciju takozvane Fletcher–Munson krive, pa kako smanjujete glasnoću, tako se bas pojačava kako bi zvuk ostao subjektivno jednakog balansa.

   Kad pominjemo frekventni balans, u aplikaciji su vam na raspolaganju predefinisani modovi zvuka prilagođeni različitim sadržajima, kao i karakteristični Beosonic krug koji klasičan ekvilajzer menja opisnim sa podešavanjima od opuštenijeg do energičnijeg po X osi i toplijeg do svetlijeg po Y osi. Za one koji vole klasičniji pristup, tu su samo podešavanja za visoke i niske frekvencije, pa je grafički ekvilajzer izostao.

   Od dodatnih opcija tu je i automatsko prilagođavanje glasnoće različitih sadržaja, kao i Room Compensation opcija koja putem mikrofona za svaki od zvučnika izmeri odziv prostorije u toj tački i prilagodi frekventnu krivu kako bi se dobio optimalan zvuk. Aplikacija služi i za ažuriranje softvera uređaja, a zanimljivo, tu je i opcija podešavanja alarma ili tajmera kako bi vas zvučnik probudio ili podsetio na neku obavezu.

   Šta možete uraditi sa dva Bang & Olufsen Beosound Emerge

   Kako su nam na test stigla dva Bang & Olufsen Beosound Emerge, bili smo u prilici da probamo i dve funkcije koje zahtevaju dva ili više komada. Prva je Multi Room u kojoj se po jedan zvučnik postavlja u svaku prostoriju, pa se oni međusobno sinhronizuju tako da kada prelazite iz prostorije u prostoriju imate utisak kontinualnog zvuka, što lepo radi i biće od koristi najpre za one kojima je potrebna ambijentalna muzika u određenim prostorijama.

   Druga varijanta je pravljenje stereo para od dva zvučnika i ona je na nas ostavila baš dobar utisak, kako zbog odlične zvučne slike, tako i zbog kvaliteta zvuka koji je u tom slučaju još bolji, definisaniji i sa boljim odzivom niskih frekvencija. Stereo opcija sjajno radi kao nearfield zvučnici na radnom stolu, ali i kao ambijentalni sistem za čitavu prostoriju ako dva zvučnika strateški rasporedite npr. na neku policu za knjige koja pokriva čitav zid.

   Zvučnici međusobno razmenjuju zvuk putem Fraunhoferovog LC3plus high resolution kodeka, a pored njega je podržan i nekompresovani PCM od 2.3Mbit/s za pojedinačne zvučnike. Mala zamerka je što ukoliko nešto puštate putem Bluetooth-a, to je moguće samo putem SBC kodeka, mada muzika sa radija, Deezera ili Spotify-a ide u originalnom formatu direktno sa samog uređaja, što dosta umanjuje nedostatak nekog naprednijeg kodeka. Takođe, kašnjenje Bluetooth veze nije baš super nisko, pa ovo nije rešenje za gledanje videa.

   Zaključak

   Sve u svemu, Beosound Emerge su još jedan od neobičnih, pa možemo reći i avangardnih proizvoda Bang & Olufsena. Impresioniraju dizajnom, ali i zvukom za svoju veličinu, kao i širokim opcijama povezivanja koje ih čine vrlo praktičnim za svakodnevnu upotrebu.

   Kada ih jednom uparite i povežete, zaista su zgodan dodatak prostoriji. Dodatak koji će vas koštati 104.900 dinara na domaćem tržištu, odnosno oko 890€. Skup sport, kao i čitav Bang & Olufsen portfolio, ali ko je u prilici i želi nešto posebno, verujemo neće žaliti para.

   To su bili naši utisci o Bang & Olufsen Beosound Emerge, a očekujemo da čujemo i vaše, pa ih podelite sa nama u komentarima ispod teksta.
   Ako vam je ovaj uređaj bio zanimljiv, pogledajte i naš test većeg Bang & Olufsen Beosound Balance modela.

   Možda vam se svidi