Bang & Olufsen Beosound Balance test - Klasa u svakom pogledu

Bang & Olufsen Beosound Balance test - Klasa u svakom pogledu

Bang & Olufsen Beosound Balance je još jedan primer izvanrednog industrijskog dizajna, a kako zvuči i šta sve ima da ponudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Bang & Olufsen Beosound Balance je još jedan primer izvanrednog industrijskog dizajna, a kako zvuči i šta sve ima da ponudi, pogledajte u našoj recenziji.

   Bang & Olufsen Beosound Balance test – Klasa u svakom pogledu

   Pozitivne ocene

   • Izvanredan dizajn i kvalitet materijala
   • Široke mogućnosti povezivanja i online servisi
   • Vrlo ubedljiv zvuk
   • Mogućnost pravljenja stereo para i multiroom sistema

   Negativne ocene

   • Nedostatak naprednijeg kodeka pri Bluetooth povezivanju
   • Cena van domašaja većine korisnika

   Uređaj za one koji najpre žele nešto posebno u svom domu, a uz to i vrlo dobar zvuk.

   Bang & Olufsen Beosound Balance – jedinstven, po običaju

   Verujemo da ste, ako nas redovno pratite, do sada verovatno upoznati sa zanimljivostima koje nudi Danski Bang & Olufsen, čak i ako ne spadate u kategoriju audiofila ili onih koje preterano zanima audio visoke klase. Zahvaljujući zaista kreativnom dizajnu, njihovi proizvodi su nešto što je lako poželeti, čak i ako vas ne zanima tehnika, jer su pravi ukras u kući ili stanu, a pritom mahom i jako dobri u tome što im je primarna funkcija. Nakon Beosound Emerge modela koji smo vam predstavili nedavno, a koji je uređaj vrlo kompaktnih dimenzija, na red je došao i Beosound Balance koji je funkcionalno vrlo sličan, ali u znatno većem i drugačijem formatu, naravno uz karakterističan Bang & Olufsen šmek i potpuno jedinstven stil kakav nismo videli na drugim njihovim modelima.

   Naime, ova kompanija sarađuje sa više različitih vrhunskih industrijskih dizajnera, što portfolio uređaja čini vizuelno vrlo raznovrsnim i izuzetno atraktivnim, pri čemu je zajednička crta upotreba kvalitetnih prirodnih materijala – drvo, tkanina i metal. Interesantno je doduše da se potrefilo da Emerge, kao i Balance dizajnira isti dizajner, tačnije dizajn agencija Layer koja je u oba slučaja uradila izvanredan posao, kao uostalom i u svemu drugom što rade, a koji su uz nemački Noto zaduženi za verovatno najlepše Bang & Olufsen proizvode, makar po našem skromnom mišljenju.

   Dizajn

   Nego, da se mi vratimo na Beosound Balance. Kada testiram audio uređaje, u većini slučajeva ih ponesem kući, kako bih u tišini i poznatoj akustici prostorije stekao najbolji utisak o zvuku, ali ovoga puta čim sam Balance izvadio iz kutije, shvatio sam da od toga nema ništa. Naime, koliko god ovaj uređaj izgledao dobro, mojoj mački bi bez greške izgledao kao grebalica, a s obzirom na cenu, to bi joj bilo i poslednje što bi ogrebala, pa sam rešio da ne rizikujem i lepo test obavim u redakciji.

   Sam uređaj, koji je cilindričnog oblika se sastoji iz dve vizuelne celine, baze koja je okružena drvetom i većim gornjim delom koji je prektiven tkaninom, a iz koga zapravo izvire zvuk i to u svim pravcima. Između njih se nalazi suženje koje je tu kako zbog vizuelnog utiska, tako i zbog akustike, pošto se sa njegove gornje strane tik iznad baze celim obimom prostiru prorezi iz kojih takođe izvire zvuk.

   Prostor između baze i cilindra, kao i gornji panel uređaja su izrađeni od aluminijuma koji je anodiziran bojom nalik bronzi, sa blagim metalnim sjajem, a koja se vizuelno savršeno uklapa u celokupan stil. Uređaj i pored ne tako malih dimenzija sa visinom od 38cm i obimom od 20cm deluje vrlo diskretno, a jedini detalj koji ukazuje da nije u pitanju dekoracija je Bang & Olufsen logotip na prednjoj strani baze koji je laserom urezan duboko u drvo, reklo bi se bar dva milimetra.

   Na gornjoj površini se nalaze brojne kontrole osetljive na dodir, za puštanje, pauzu i preskakanje pesama, Bluetooth uparivanje, glasovnu kontrolu, kao i kontrola glasnoće koja se podešava pomeranjem prsta po obimu uređaja. Tu su i četiti tastera za predefinisane radio stanice ili playliste koje možete odabrati po želji po u Bang & Olufsen aplikaciji. Kabl za napajanje uređaja koji dolazi u pakovanju je sa pletenom zaštitom, poput onih koje pamtimo sa pegli iz nekih davnih vremena, a povezuje se sa donje strane i prolazi kroz prorez koji je ostavljen u tu svrhu.

   Povezivanje i izvori zvuka

   Pored konektora za napajanje, na istom mestu se nalaze i jedan USB-C port, kombinovani 3.5mm port za analogni ili digitalni optički audio ulaz, prekidač za deaktiviranje mikrofona da vas ne sluša CIA, kao i čak dva LAN porta. Zašto dva – verovatno ukoliko u kući imate više od jedne mreže, da se nađe. Pored fizičkih konekcija, tu su i Bluetooth 5.0 i Wi-Fi AC na 2.4 i 5 GHz sa 2×2 MIMO podrškom, što je svakako praktičnije od razvlačenja kablova i u večini slučajeva će biti sve što će vam biti potrebno. Optičku vezu će verovatno preferirati oni koji žele da Beosound Balance koriste kao zvučni sistem za TV zbog niže latencije.

   Sve pomenuto omogućuje lako povezivanje različitih izvora zvuka, od TV-a, računara, mobilnih telefona, bilo kablom ili putem AirPlay 2, Chromecast-a ili Bluetooth-a. Takođe, muziku možete slušati i bez ikakvog dodatnog uređaja, jer Balance putem internet veze nudi i brojne radio stanice putem Bang & Olufsen Radio i Tune In Radio servisa, kao i podršku za Spotify i Deezer. Sve to vrlo lepo radi, pa vam mobilni telefon mahom služi više kao daljinski nego kao izvor zvuka, tim pre što servisi sa samog uređaja nude i viši kvalitet zvuka, pošto je Bluetooth veza ograničena bazičnim SBC kodekom, bez podrške za makar AAC ili nešto naprednije poput AptX ili LDAC.

   Bang & Olufsen Beosound Balance – Zvuk

   A što se zvuka tiče, on je očekivano znatno moćniji nego na daleko manjem Emerge modelu, jer Beosound Balance ipak ima sasvim solidnu zapreminu. U uređaju se nalazi čak 7 zvučnika, po dva woofera od 5,25”, dva 3” i dva 2” full-range zvučnika, kao i jedan visokotonac od ¾”. Bang & Olufsen su se odlučili za ovoliki broj zvučnika umesto manjeg broja većih jer je ovaj model projektovan da zvuk proizvodi u svim pravcima, 360 stepeni oko sebe, što pogotovo dobro dođe ako ga postavite negde u sredinu prostorije za ambijentalni zvuk.

   Istina, ovakav dizajn mu omogućuje da u svakoj poziciji radi vrlo dobro, a u tome pomaže i opcija merenja odziva prostorije u tački u kojoj se nalazi i kreiranja kompenzacije frekventnog odziva i kontrole projekcije u tri smera kako bi se, gde god ga postavili, dobio zvuk kakav je i predviđen. Jedna napomena doduše – iako je zbog svoje veličine zgodan i za postavljanje na pod, naša preporuka je da ga obavezno odvojite od poda, jer je kvalitet zvuka značajno bolji ukoliko je zvučnik u ravni sa glavom, ili makar blizu toga. Odvajanje od poda bas frekvencije (kojih inače ima više nego dovoljno) čini znatno balansiranijim i čistijim, pa je u tom slučaju utisak koji ovaj model ostavlja veoma dobar.

   Po specifikaciji, uređaj pokriva opseg od 26Hz do 23KHz, a realni test je pokazao da se bas zaista prostire do oko 25Hz, pri čemu je glasnoća relativno ujednačena do oko 40Hz, posle čega opada do pomenutog minimuma. Usled dizajna, čini se da su sub-bass frekvencije nešto izraženije od višeg dela basa, ali je ukupno zvuk vrlo ubedljiv, sa punim telom i dovoljno detalja i u srednjem i višem delu spektra.

   Kad smo kod frekvencija, u softveru je moguće podešavanje zvuka kako putem predefinisanih modova, dva slajdera za bas i visoke, tako i putem Beosonic ekvilajzera koji na krugu nudi balansiranje između svetlog i toplog i opuštenog i energičnijeg. Nije klasičan ekvilajzer, ali za ono čemu je ovaj uređaj najpre namenjen je možda i adekvatnije i jednostavnije rešenje. Takođe, ista sekcija u aplikaciji nudi i podešavanje smera projekcije.

   Glasnoće u slučaju ovog modela ima na pretek, pa čak i u našem velikom studiju nismo imali potrebu da pojačavamo previše – Beosound Balance je deklarisan za prostorije do 80m2, ali bismo rekli da je po potrebi sposoban i za više. Kako svaki od zvučnika ima svoje pojačalo klase D, i njih je 7 i to dva od 200W, četiri od 100W i jedno od 50W, ukupno čak 850W, naravno ne za trešenje temelja, već kako bi bilo dovoljno dinamike odnosno headroom-a i pri većoj glasnoći. Maksimalni zvučni pritisak meren na 1m od uređaja je deklarisan na 104dB – dakle prilično glasno.

   Multiroom i Stereo povezivanje

   Ono što je jedna od glavnih prednosti Bang & Olufsen-a u ovom domenu, čak jedinstvena, je mogućnost da iskombinujete više njihovih uređaja, istih ili različitih, u jedan objedinjen zvučni sistem i na taj način dobijete rešenje koje je vrhunska dekoracija i sjajno se uklapa u ambijent, a uz to i zvuči veoma dobro. Ovo je moguće putem Multiroom opcije koja sve uređaje sinhronizuje u jedan, bilo u okviru jedne ili više prostorija, pa kretanjem po prostoru imate utisak kontinualnog zvuka bez konkretnog izvora, što je pogotovo dobro za ambijentalnu muziku. Zanimljivo, ambijentalna muzika vas čak može i buditi, jer Bang & Olufsen nudi i opciju alarma ili tajmera koji će pokrenuti radio stanicu ili playlistu po vašem izboru – elegantnije od alarma na telefonu svakako.

   Ono što se nama naročito dopalo je što smo bili u prilici da testiramo dva ovakva uređaja istovremeno i iskoristimo drugu opciju pravljenja stereo para. U ovom slučaju Balance funkcioniše kao klasičan simetrični stereo sistem sa dva identična zvučnika i kada se zvučnici rasporede na suprotne krajeve jednog zida, dobija se veliki zvuk sa zaista detaljnom zvučnom slikom, koji ostavlja sjajan utisak. Baš kao i kod Emerge modela, Balance u paru zvuči još bolje, detaljnije i utegnutije i to je zvuk kakav i očekujemo od nekog HiFi sistema više klase. U ovakvim scenarijima sa više zvučnika, komunikacija između uređaja se obavlja bežičnim putem uz upotrebu Fraunhofer LC3plus high resolution kodeka.

   Bang & Olufsen Beosound Balance – Utisci i cena

   Sve u svemu, ako nemate mačku, a imate 349.900 dinara, odnosno blizu 3000€, Bang & Olufsen Beosound Balance je veoma zanimljiv uređaj koji ima čime da impresionira. Jako dobar zvuk i vrhunski dizajn pre svega, ali i praktičnost su ono što će ga preporučiti onima koji to sebi mogu da priušte.
   A mi koji imamo mačku možemo samo da se divimo iz daleka.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi